M-am ferit să-i confer dispozitivului HUAWEI MatePad Paper titulatura de tabletă, cum de altfel nici eBook Reader nu am vrut să-l numesc încă din titlu. Motivul este destul de simplu: MatePad Paper nu este nici o tabletă așa cum ne așteptăm cu toții să fie un astfel de device, dar nu este nici un simplu eBook Reader. Ce este atunci acest dispozitiv? Mă aștept să decideți fiecare dintre voi după ce parcurgeți textul de față.

Specificații pentru HUAWEI MatePad Paper

Specificatii HUAWEI MatePad Paper

Design

HUAWEI MatePad Paper

Am primit exemplarul de test în ceea ce pare cutia de retail sigilată. Doar că, încă de pe ambalaj și cum aveam să descopăr după unboxing, aveam în față un sample de test, ce nu este destinat vânzării. Cât de diferit este cel despre care vă voi povesti mai departe față de unul destinat comerțului, nu aș putea să spun cu exactitate.

În ambalajul ce a ajuns la mine, am găsit mai întâi două cutii distincte – una era pentru HUAWEI MatePad Paper, cealaltă pentru Folio Cover, mai exact pentru husa dedicată. În pachetul dispozitivului de bază am mai găsit, pe lângă HUAWEI MatePad Paper, încărcătorul rapid, cablul USB-C la USB-A, stylus-ul M-Pencil, două vârfuri suplimentare pentru acesta și câteva pliante cu diferite informații, printre care și un ghid de pornire rapidă.

Este pe cât se poate de cla de la primul contact cu HUAWEI MatePad Paper că acest gadget a fost gândit și dezvoltat drept un produs premium. Nu ai cum să ajungi la un așa produs dacă nu ți-ai propus de la primele schițe să livrezi un dispozitiv căruia să nu ai cum să-i găsești minusuri pe partea de design. Fie că vorbim despre construcție la modul general, fie că ne referim la asamblare și finisaje, materiale, totul este de cea mai bună caliatate.

HUAWEI MatePad Paper vine cu un șasiu metalic ce-i conferă o rigiditate structurală cu mult peste așteptările mele. Nu spun că dispozitivul nu flexează când încerci să-l torsionezi, dar o face cu mult mai puțin decât aș fi crezut inițial având în vedere cât de subțire este. Cu ecran de 10.3 inch și o grosime de doar 6.65 mm, tableta pare inițial extrem de fragilă. Apoi, după ce te joci cu ea câteva minute, observi că nu-i deloc așa, ba din contră.

Spatele este acoperit cu piele sintetică fină, extrem de plăcută la atingere, ce se întinde și pe laterala din stânga (când ținem tableta în mod portret). Fix același material este și pe exteriorul husei ce vine la pachet cu gadgetul.

Marginile sus-jos și cea din dreapta (tableta în mod portret) sunt egale și destul de înguste, dar lăsate pe atât de late încât să nu încurce în utilizare (prea înguste și ai fi atins involuntar de prea multe ori ecranul). Marginea din stânga, cea pe care ajunge pielea ecologică de pe spate, este mai lată, pentru ca gripul să fie mai strașnic când ții dispozitivul cu mâna stângă.

Pe lângă grosimea incredibil de mică, HUAWEI MatePad Paper vine și cu o greutate redusă. Pentru un dispozitiv cu ecran de 10.3 inch, cele 360 grame nu sunt deloc multe și îți permit să ții tableta mult timp continuu în mână fără a simți vreun disconfort.

Husa pe care o primești alături de HUAWEI MatePad Paper este și cea de foarte bună calitate. Prinderea dintre husă și dispozitiv se face extrem de simplu, fiind vorba despre un sistem cu magneți. Doar duci tableta către zona în care se fixează pe husă și aceasta este atrasă ca prin minune la locul ei. De aici nu este ușor să se desprindă, dar nici greu nu îți va fi să o dai jos.

Stylus-ul M-Pencil este din aluminiu, se simte și el grozav la atingere, iar pentru mine are dimensiuni optime. În cutia produsului am găsit și două vârfuri suplimentare, ce se înlocuiesc foarte simplu, prin deșurubare de pe stylus. M-Pencil se atașează pe latura din dreapta a tabletei, tot prin intermediul unui sistem cu magneți. Când este așezat acolo, stylus-ul se și încarcă.

Nu știu ce ar mai fi de menționat aici, în afară de a repeta că HUAWEI MatePad Paper este cu adevărat bine fabricat, cu siguranță nu se face deloc de râs în segmentul premium.

Ecran și sunet

Aici vine partea care mă face să nu pot numi acest dispozitiv o tabletă. Bine, i-am mai tot spus așa, dar nu prea poate fi vorba despre o tabletă cu „acte în regulă”, fiindcă avem un panou E Ink cu suport tactil și nu un touchscreen color, clasic.

Ecranul E Ink are o diagonală de 10.3 inch, cu un raport de 4:3. Rezoluția de 1872 x 1404 generează o densitate a pixelilor de 227 ppi. Aceste cifre produc un afișaj de foarte bună calitate, chiar dacă uneori anumite detalii ar fi putut fi mai bine conturate. Nu-i nimic grav, ba chiar aș spune că astfel poate fi indusă senzația că cerneala este absorbită natural de hârtie, așa cum este în cărți, ziare, către marginile caracterelor. Sunt convins că nu aceasta a fost intenția dezvoltatorilor HUAWEI, dar mie așa mi se pare că arată acele mici detalii ce nu sunt perfect conturate în jurul anumitor simboluri.

Ecranul E Ink este de bună calitate, nu este niciun dubiu. Doar că, la fel ca oricare alt astfel de panou, rata de refresh este foarte scăzută. Așadar, pentru conținut video sau jocuri, de exemplu nu prea poate fi vorba. Am rulat clipuri video pe YouTube, dar experiența nu este deloc satisfăcătoare. Cel mult niște GIF-uri sunt tot ce poate fi considerat acceptabil ca și conținut în mișcare.

Bine, până la urmă HUAWEI MatePad Paper nu a fost creat ca o tabletă clasică, deci astfel de aprecieri nici nu cred că își aveau rostul.

Revenind la ecran, timpul de răspuns și rata de refresh nu reușesc nici să creeze o experiență perfectă când folosim M-Pencil pentru a lua notițe de mână sau spre a desena. Atenție, am spus că experiența nu este perfectă, nu că este deranjant. Ba din contră, față de alte dispozitive E Ink pe care am încercat să scriu, cu HUAWEI MatePad Paper a fost totul ok. Rata de refresh poate fi setată în două moduri: Normal sau Inteligent, dar sincer nu am observat vreo diferență între cele două.

Ecranul are și iluminare din spate, dar ziua sau în condiții cu lumină ambientală suficientă nu ai de ce să o activezi. Este practic la fel cum ai privi o coală de hârtie, o pagină de ziar, de carte. În rest, pentru întuneric este suficient să activezi iluminarea din spate pe la 30 – 50%, deci aceasta are un nivel maxim cu mult mai ridicat decât ai avea nevoie în majoritatea situațiilor.

Sunetul extern este de tip stereo, redat prin două difuzoare amplasate opus, pe latura de sus, respectiv pe cea de jos (cu tableta în mod portret). Acestea redau un sunet de foarte bună calitate, aș aprecia cu mult mai bun decât am întâlnit la cele mai multe din laptopurile testate de-a lungul vremii. Nu avem un bass grozav, dar sunt pe acolo și ceva frecvențe joase. Cele medii sunt de departe cel mai bine reprezentate, iar asta conduce la redarea vocii extrem de clar. Sincer, pentru podcast-uri sau audio book-uri, HUAWEI MatePad Paper este excelent. 

Volumul maxim este și el cu mult peste media majorității telefoanelor, tabletelor și chiar a laptopurilor cu care am interacționat până acum. Important este că nici la maxim nu apar distorsiuni evidente, care să strice audiția, deși nu pot spune că la 100% maia este totul exemplar reprodus.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Cu procesor Kirin 820E de tip hexa-core, cu GPU Mali-G57, cu 4 GB de memorie RAM și cu 64 GB spațiu intern de stocare, aș putea spune fără să exagerez că HUAWEI MatePad Paper este „supra calificat” pentru scopul pe care îl are de îndeplinit. Nefiind vorba vreodată despre sarcini complexe pe care să i le impui dispozitivului, nici nu simți vreodată că ar fi pus la grea încercare, nici pe departe.

Vezi tot timpul că este vorba despre lag, despre reacții întârziate, dar aici nu este vorba despre un ansamblu hardware slab sau despre un software deficitar, ci despre acea rată de reîmprospătare scăzută și acel timp de răspuns ridicat al oricărui ecran E Ink.

Deci, odată ce te obișnuiești cu modul de reacție al ecranului înțelegi că nu este vorba despre o problemă de performanță hardware sau software, ci despre un comportament normal pentru orice dispozitiv cu display E Ink.

Sistemul de operare ce transformă HUAWEI MatePad Paper în mai mult decât un simplu eBook Reader, este Harmony OS în versiune 2.1.0 în cazul de față. Acesta propune o interfață bine adaptată funcțiilor pentru care produsul a fost dezvoltat să le ducă la bună îndeplinire.

Cu gesturi și meniuri similare cu ceea ce suntem obișnuiți din lumea Android, Harmony OS pe HUAWEI MatePad Paper creează o experiență de utilizare optimă.

Cu swipe din afara ecranului, de la stânga sau dreapta către centrul ecranului, dai Back, pentru ca un gest de jos în sus, din afara ecranului, te duce pe ecranul de start. Cu swipe de sus în jos din afara ecranului în partea stângă dezvălui notificările, pentru ca același gest făcut în partea dreaptă să afișeze setările rapide. Aplicațiile recente apar cu swipe de jos în sus din afara ecranului și menținere pentru câteva momente a degetului pe ecran.

Capturi de ecran din Harmony OS 2.1.0 pe HUAWEI MatePad Paper (deși unele capturi de ecran sunt color, pe ecranul tabletei ele nu apar așa, fiindcă nu au cum. Cel mai probabil așa au fost dezvoltate și așa au rămas în sistemul dispozitivului):

Unde se detașează evident HUAWEI MatePad Paper față de orice eBook Reader este pe parte de aplicații, unde magazinul HUAWEI AppGallery îți dă posibilitatea de a instala o multitudine de programe. De la fel de fel de aplicații de știri, la unele de grafică și desen, la utilitare office, sunt de toate pe acolo, așa că poți transforma dispozitivul într-o unealtă de productivitate și informație.

Unde HUAWEI MatePad Paper se detașează și mai clar față de orice alt produs concurent este la partea de integrare cu alte dispozitive din ecosistemul HUAWEI. Aici, prin HUAWEI Share poți transforma MatePad Paper într-un ecran secundar pentru laptopul HUAWEI, poți transfera fișiere imediat de pe un smartphone sau tabletă HUAWEI și multe altele.

Mai adaug aici că M-Pencil este un stylus ce recunoaște 4096 niveluri de presiune, fiind conectat la HUAWEI MatePad Paper prin Bluetooth și transmițând aceste date către afișaj. Tot prin conexiunea Bluetooth, M-Pencil face trecerea dintre instrument de scris (stilou, creion, pix, marker etc) și radieră cu doar un simplu dublu tap cu degetul arătător pe stylus. Este mult mai convenabil așa, prin gest simplu și rapid, decât să comuți din aplicație între cele două moduri.

Experiența de scris, de luat notiție, pe care HUAWEI MatePad Paper alături de M-Pencil o oferă este mult peste tot ceea ce am întâlnit până acum la oricare dintre dispozitivele cu ecrane E Ink pe care le-am mai utilizat. Pur și simplu display-ul se simte la atingere întocmai cu hârtia, puțin rugos și care opune o ușoară rezistență la trecerea vârfului stylus-ului peste suprafața ecranului și astfel ai parte de o senzație foarte apropiată cu cea „naturală”, dată de scrierea / desenarea pe o foaie. Aici HUAWEI MatePad Paper nu cred că are concurență adevărată.

Conectivitate

HUAWEI MatePad Paper

Nici aici nu aș spune că s-au făcut compromisuri, mai ales având în vedere ceea ce este HUAWEI MatePad Paper. Avem Wi-Fi chiar și în standard ax, adică Wi-Fi 6, iar Bluetooth este în versiune 5.2. Portul USB-C este într-adevăr de tip 2.0, dar, sincer nu cred că are nevoie cineva de mai mult de atât.

Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos avem portul USB-C și un difuzor, pe stânga nu este nimic, sus vedem al doilea difuzor, nu mai puțin de 3 microfoane și butonul Power ce integrează și senzor de amprentă, în timp ce pe laterala din dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului.

Senzorul de amprentă, pentru că da, avem și așa ceva, are o rată extrem de ridicată de recunoaștere și un timp de răspuns care corespunde cu cel al ecranului, deci nu am simțit vreodată că senzorul ar fi de vină pentru mica întârziere.

Autonomie

Bateria de 3625 mAh poate că nu anunță multe, dar este mai mult decât suficientă pentru a susține un ecran de tip E Ink pentru multe ore de utilizare. Dacă nu folosești dispozitivul pentru conținut ce presupune multiple reîmprospătări ale ecranului, atunci autonomia este grozavă, câteva zile departe de priză nu sunt deloc greu de atins.

Dacă, în schimb, activezi iluminarea din spate a ecranului și treci des prin multiple aplicații, cu multe schimbări ale afișajului, atunci putem vorbi și despre numai 7 – 8 ore de autonomie.

Încărcarea completă a bateriei goale cu încărcătorul rapid din pachet durează ceva mai mult decât m-aș fi așteptat inițial, adică mai bine de o oră și jumătate. Este adevărat că primele 20 – 25 de procente sunt puse rapid în acumulator, după doar 10 – 15 minute, dar până la 100% durează cam mult, după cum am menționat deja.

Preț

HUAWEI MatePad Paper – 2.400 de lei pe eMAG.ro sau același preț în magazinul online HUAWEI România, cu ceva oferte și beneficii valabile la data publicării review-ului.

Concluzii

HUAWEI MatePad Paper

Aș spune că cel mai important concurent pentru HUAWEI MatePad Paper nu este reprezentat de segmentul eBook Reader, ci de un alt produs – reMarkable 2. Adică tot cam o tabletă cu ecran e Ink, dar care, după ce am parcurs prezentarea și specificațiile, mi se pare inferioară prin prisma aplicațiilor și a funcțiilor și care nu poate beneficia de integrarea într-un ecosistem. HUAWEI MatePad Paper îți oferă o mai mare flexibilitate prin posibilitatea de a instala o sumedenie de aplicații, iar pentru cei ce dețin deja un laptop sau un smartphone HUAWEI este în mod evident alegerea corectă.

Prețul nu este un atu al acestei tablete, dar vorbim deocamdată de unul de lansare, ce cu siguranță va scădea în câteva luni, transformând acest gadget într-unul mai atractiv pentru mai multe categorii de utilizatori.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru HUAWEI MatePad Paper:

PRO

  • foarte subțire și ușoară, poate fi folosită ore la rând fără a crea disconfort;
  • calitate înaltă de fabricație, de nivel premium, nu ai ce să-i reproșezi ca asamblare, finisaje de detaliu și materiale;
  • primești direct din pachet o husă excelentă, stylus inteligent M-Pencil și încărcător rapid;
  • ecran E Ink de top, mai nimic de reproșat;
  • sunet stereo de foarte bună calitate și la un volum înalt;
  • sistem de operare ce-i permite mai multe scenarii de utilizare și instalare de aplicații multiple;
  • conectivitate suficient de extinsă și cu module wireless de ultimă generație; 
  • autonomie bună.

CONTRA

  • rata de refresh și timpul de răspuns ale ecranului necesită un pic de timp de acomodare, poți crede inițial că totul rulează în reluare din cauza ansamblului hardware sau a deficiențelor software (cine a mai folosit un dispozitiv cu ecran E Ink știe despre ce vorbesc, iar acest punct minus se referă practic la oricare astfel de dispozitiv și nu doar la cel de față);
  • preț relativ ridicat pentru un dispozitiv destul de limitat ca și utilitate reală, mai ales pentru cei ce nu dețin și alte produse din ecosistemul HUAWEI.