Software

Meta aka Facebook are mari probleme în ultima perioadă, iar acest lucru le dă mari dureri de cap celor din conducerea companiei.

Prima lovitură puternică primită de Meta a fost în primăvara anului trecut, atunci când Apple a anunţat că prin actualizarea la iOS 14.5 va permite utilizatorilor să fie sau nu de acord ca aplicaţiile să le urmărească activitatea. Mare parte din business-ul Meta se bazează pe targetare, iar majoritatea deţinătorilor de iPhone nu vor să fie urmăriţi, astfel că Meta pierde din start mulţi, mulţi bani din reclamele de tipul “punct ochit, punct lovit”.

Al doilea şoc pentru compania americană a venit în urmă cu doar câteva zile. Platforma de socializare Facebook a anunţat după 18 ani prima scădere a numărul de utilizatori. Chiar dacă vorbim doar de un minus de 1 milion de conturi, reacţia bursei a fost tranşantă – minus 26% în doar câteva ore şi o valoare de piaţă cu 230 de miliarde de dolari mai mică (record în istoria bursei americane).

Ştirea zilei de astăzi reprezintă o a treia lovitură pentru Meta (cronologic vorbind ar fi prima, însă astăzi au evindenţiat-o ca fiind dureroasă). În iulie 2020 Curtea Europeană de Justiţie a aprobat proiectul Schrems II, unul care obligă companiile ce culeg date despre utilizatori din Uniunea Europeană să le proceseze doar pe servere existente pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, Meta nu mai poate transfera datele despre europeni pe serverele din Statele Unite ale Americii pentru a le “analiza” după bunul plac, astfel încât targetarea să fie la virgulă.

Toate informaţiile culese de Facebook şi Instagram în Uniunea Europeană sunt supravegheate atent de către autorităţi, astfel că Meta nu le poate valorifica decât respectând anumite măsuri foarte stricte, unele fiind foarte sensibile (orientare sexuală, minori, religii etc.). Practic Meta nu poate targeta aşa cum şi-ar dori, iar din acest motiv pierde foarte mulţi bani în Uniunea Europeană.

Ţinând cont de toate pierderile suferite de Meta în ultima perioadă, compania iese la atac şi avertizează că dacă Uniunea Europeană nu îi va permite să stocheze şi să analizeze datele pe serverele americane îşi rezervă dreptul de a închide Facebook şi Instagram.

Sigur că acest avertisment are un rol clar, acela de a pune presiune pe autorităţile europene.

Sursa: pocketnow.com

Categorii: facebook
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.