Din ce am înțeles, Motorola se află pe creștere în țara noastră, iar asta nu este deloc surprinzător, având în vedere oferta lor actuală de telefoane mobile. Nu doar că sunt de toate pentru toți, dar, de cele mai multe ori, am descoperit terminale capabile și care vin cu un foarte bun raport specificații / preț.

Când adaugi în ecuație și o experiență de utilizare ce nu dezamăgește, nu prea ai cum să nu convingi din ce în ce mai mulți clienți, iar pe cei pe care i-ai cucerit deja să reușești să-i păstrezi fideli. Nu vreau să vă ascund faptul că în familie avem două telefoane Motorola – soția un Edge 30 Neo (înainte de acesta a folosit mai bine de 2 ani prima generație Edge), iar fiul cel mare un Moto G8 Power, așa că vorbesc și din ceva experiență cu acest brand.

În fine, probabil că am spus prea multe, cumva cred că vă așteptați ca Motorola Edge 40 să se prezinte bine la raport după aceste cuvinte de introducere. Totuși, eu zic că merită să parcurgeți întreg review-ul pentru a descoperi mai exact de ce acest model este unul dintre cele mai reușite din segmentul mid-range.

Specificații smartphone Motorola Edge 40

Date tehnice

Smartphone
Motorola Edge 40
EcranP-OLED curbat de 6.55 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 402 ppi, rată de refresh maximă la 144Hz, HDR10+, luminozitate maximă 1200 niți
ProcesorMediaTek Dimensity 8020 pe 6 nm, octa-core cu 4 x 2.6 GHz pe Cortex-A78 + 4 x 2.0 GHz pe Cortex-A55
Memorie8 GB RAM LPDDR4X, 256 GB spațiu de stocare UFS 3.1
GPUMali-G77 MC9
Sistem de operareAndroid 13
Conectivitatedual SIM 5G (1 x nano SIM + 1 x eSIM), Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin A-GPS, Glonass, Galileo, SUPL, LTEPP, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, 1/1.55 inch, 1.0 / 2.0 μm, f/1.4, OIS, PDAF multi-direcțional
- 13 Megapixeli ultrawide, 1.12 μm, f/2.2, AF
Filmează 4K 2160p cu 30 fps, Full HD 1080p cu 30 / 60 / 120 / 240 fps

Cameră frontală de 32 Megapixeli, f/2.4, 0.7 / 1.4 μm
Filmează 4K 2160p cu 30 fps
Baterie4400 mAh, încărcare pe fir la 68W, încărcare wireless cu 15W
Alte detaliiCertificare IP68 pentru rezistența la imersie și la praf, difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos, senzor optic de amprentă în ecran
Greutate167 grame
Dimensiuni158.43 x 71.99 x 7.49 mm

Review video

Pachet, design și construcție

Motorola Edge 40

Spatele cauciucat cu textură ca de piele generează un grip excelent.

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată, în care mai apar o husă din plastic tare, încărcător rapid pe USB-C, cablu USB-C la USB-C, cheiță pentru accesul la slotul sim și două pliante, dintre care unul cu rol de ghid  de pornire rapidă, celălalt cu anumite informații de reglementare:

Ca un demn reprezentant al gamei Edge, acest model te atrage de la bun început prin ecranul ușor curbat. Dar asta nu e ceva nemaiîntâlnit, însă faptul că spatele continuă fix aceeași curbură cu a ecranului și că avem un cauciuc ce imită extrem de bine pielea ca textură nu prea are cum să nu te facă să fii atent.

Apoi, descoperi cât de bine se așează în mână Motorola Edge 40 și câtă aderență conferă acel cauciuc de pe spate. Cu o grosime de doar 7.5 mm și greu de doar 167 grame, fără a fi nici prea lung ori prea lat, telefonul este foarte simplu de manevrat cu o singură mână. Dar, în primul rând, este o plăcere să-l tot întorci pe toate fețele, să-l analizezi în detaliu și să descoperi că este foarte bine construit, că îmbinările și în general finisările de detaliu  sunt extrem de bine realizate.

Mai mult, șasiul din aluminiu, deși nu este prea gros, reușește să confere o rigiditate structurală neașteptat de ridicată la o asemenea grosime a telefonului. Cu greu îl poți îndoi ușor pe Motorola Edge 40, iar la asta contribuie cu siguranță și curbura ecranului, ce face întreg ansamblul mai rigid.

Ca design, aparte de curburile ce se întind mult pe lateral, mai plac și marginile înguste de deasupra și de sub ecran, care deși nu doboară recorduri, măcar sunt egale.

Dispunerea celor două module ale camerelor de pe spate nu este neobișnuită, ba din contră. Totuși, am remarcat că există o dispunere în trepte, artunci când privești din profil ansamblul de camere.

Nu am vorbit despre husă. Ei bine, aceasta este transparentă și din plastic tare. Din păcate, nu acoperă prea mult din telefon, doar partea spate și marginile de sus și de jos și un pic peste colțuri.

În rest, lateralele sunt complet descoperite, tot ce înseamnă metal este expus. De ecran nici nu mai vorbesc, nu este deloc protejat de husă, cum nici o folie de protecție nu există montată din fabrică și cu greu cred că va exista un așa accesoriu „after market”, să zic așa. 

Ecran și sunet

Motorola Edge 40

Ecranul curbat este de foarte bună calitate, mai nimic de reproșat.

Nu aș spune că m-am săturat prea repede de cum se simte Motorola Edge 40, dar trebuie să trec la al doilea capitol unde acest telefon impresionează. Ecranul curbat pe laterale este de tip P-OLED și este superb din orice punct de vedere.

Culorile sunt foarte vivide, dar nu deranjante și oricum le poți regla din meniul cu setări ale ecranului:

Contrastul este, cum altfel, infinit, cu un negru perfect și care creează o dinamică plăcută ochiului. Luminozitatea maximă este foarte ridicată, Motorola anunță că în peak se poate atinge valoarea maximă de 1200 niți, iar eu, după ce am folosit telefonul în plin soare tind să-i cred. Nicio problemă de lizibilitate. Unghiurile de vizibilitatea sunt foarte largi, dar pe lateral, acolo unde curbura devine mai pronunțată, apar diferențe de nuanță și contrast. Deranjante? Nu chiar, poate doar pentru cei cu adevărat pretențioși.

Rata maximă de refresh la 144 Hz (poate fi forțată la această valoare sau aleasă opțiunea Auto, pe care eu o recomand) asigură tranziții extrem de fluide și creează o interacțiune extrem de plăcută cu telefonul.

Însă nu poți avea o experiență multimedia completă fără un sunet pe aceleași coordonate. Din fericire, cele două difuzoare cu suport Dolby Atmos se descurcă excelent.

Motorola Edge 40

Certificarea Dolby Atmos este scoasă în evidență pe carcasă.

Calitatea sunetului este la cote înalte, undele sonore sunt împrăștiate în toate direcțiile, toate frecvențele sunt acolo, chiar și cu ceva bass, în timp ce volumul maxim este peste medie. Difuzorul de la baza telefonului este o idee mai puternic, dar nu cu mult și astfel nu se creează diferențe evidente de intensitate. Pentru un smartphone din zona mid-range sunetul este foarte bun, la modul general aș spune totuși doar bun, dar asta este normal, Motorola Edge 40 nefiind un flagship.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola Edge 40

Android 13 curat, ce rulează excelent, și cu puține aplicații preinstalate.

Nici aici nu s-a făcut rabat la componente. Deși ar putea părea că chipset-ul nu este ceea ce trebuie, adevărul este că MediaTek Dimensity 8020 se dovedește un bun partener pentru o experiență de utilizare cel puțin corectă. Procesorul octa-core, cu 4 nuclee performante ce pot urca la 2.6 GHz și alte 4 eficiente energetic răspunde rapid orice i-ai cere și se descurcă cu orice fel de aplicație. Nici acceleratorul grafic Mali-G77 nu e deloc rău și face față fără probleme în orice joc, oricât de greu ar fi. Este adevărat că cele pretențioase nu aduc multe fps-uri, dar nu aș spune că este ceva grav.

Memoria RAM este de 8 GB, de tip LPDDR4X, cumva în norme, în timp ce spațiul de stocare UFS 3.1 măsoară 256 GB (circa 228 GB disponibili utilizatorului), dar nu există suport pentru carduri de memorie.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Edge 40: 

Ca de aproape fiecare dată, sistemul de operare ce se regăsește pe smartphone-urile Motorola nu suferă modificări la nivel de aspect, interfața se prezintă precum cea a unui Android nativ. Există din ce în ce mai multe opțiuni pe care Motorola se „ascunde” prin setări, dar important este că poți alege să le folosești sau nu, depinde cât de tare crezi că te ajută.

Cel mai important este că interfața rulează impecabil, întocmai cum găsești pe cele mai puternice flagship-uri ale momentului. Asta înseamnă un sistem de operare bine optimizat. Sincer, nu am întâlnit lag ori agățări oricât de mult am solicitat ansamblul hardware. Telefonul își mai ia timp de răgaz, dar asta în mod natural să zic așa, fără să-ți dea impresia că a cedat în fața vreunei sarcini. Apar timpi de procesare, dar nimic care să pară că Motorola Edge 40 se împotmolește.

Și pe partea de aplicații preinstalate este totul foarte bine. Cele de la Google sunt ca de obicei prezente, Motorola adaugă Ajutor dispozitiv, Dolby Atmos, Family Space, Fundaluri Inteligente, Jocuri, Moto, Notificări Motorola, Ready For și Securitate, pentru ca din alte surse să găsim Facebook și Royal Match. Foarte bine și pe partea de aplicații.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 13 pe Motorola Edge 40:

Performanță

Performanță demnă de vârfuri de gamă din 2021.

Ceea ce spuneam la începutul capitolului anterior, legat de chipset și performanța pusă la dispoziție poate fi susținut aici de scorurile din testele de benchmark. Motorola Edge 40 este un mid-range ce la nivel de putere se află la nivel de flagship Android din 2021, ceea ce nu e rău deloc.

Teste benchmarkMotorola Edge 40
AnTuTu v9.6.1688767 puncte
AndroBenchSequential Read - 1899.24 MB/s
Sequential Write - 1620.3 MB/s
Random Read - 279.98 MB/s
Random Write - 284.0 MB/s
3DMarkWild Life Vulkan - 4468 puncte
Wild Life Extreme Vulkan - 1266 puncte
Sling Shot OpenGL ES 3.0 - Maxed Out!
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 - Maxed Out!
PCMark Work 3.0 Performance15977 puncte
Geekbench 6 V. 6.0.3Single-Core 1107 puncte
Multi-Core 3628 puncte

Conectivitate

Dual SIM 5G cu o cartelă fizică nano SIM și una virtuală de tip eSIM.

Nici aici nu stăm deloc rău. Motorola Edge 40 pentru România este un terminal dual SIM 5G, unul ce poate accepta o cartelă fizică nano SIM și una virtuală, de tip eSIM. Benzile 5G suportate sunt n1/2/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/77/78. Pe Wi-Fi avem modul ax, cu suport dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în varianta 5.2, nu lipsește NFC-ul, iar localizarea se face prin GPS, AGPS, Galileo, Glonass, LTEPP și SUPL.

Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: portul USB-C alături de un microfon și unul dintre difuzoare și de slotul pentru cartela nano SIM, pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, sus vedem un al doilea microfon (al treilea este lângă camerele spate), în timp ce pe laterala din stânga nu este nimic.

Motorola Edge 40

Senzorul de amprentă putea fi poziționat ceva mai sus, este la limita de jos a ecranului.

Senzorul de amprentă integrat în ecran este foarte rapid și dintre cele mai de încredere, foarte rar mai dă greș, iar atunci cred că aș fi putut fi chiar eu învinuit fiindcă nu am așezat corect degetul.

Camere foto și video

OIS pe senzorul wide, AF pe cel Ultrawide, ce poate capta și poze Macro foarte reușite.

Dacă ar fi fost prezent și un senzor foto cu zoom optic, cel mai probabil Motorola Edge 40 ar fi putut trece spre liga celor mari, adică să atace segmentul de top, unde însă există modelul Pro

Nu mai insist cu specificațiile senzorilor, am trecut toate detaliile pe care le-am găsit în tabelul de la începutul recenziei. Aici punem câteva capturi de ecran din aplicația Camera de pe Motorola Edge 40, una ce nu se îndepărtează deloc de ceea ce este cumva standardul în lumea Android.

Screenshots din aplicația Camera de pe Motorola Edge 40:

Analiza rezultatelor statice începe cu pozele ultrawide și wide, atunci când în cadru este multă lumină. În astfel de situații, ambii senzori se descurcă admirabil, nu aș spune că se pot găsi deficiențe majore.

Poze ultrawide și wide făcute cu Motorola Edge 40:

De apreciat este că senzorul ultrawide de 13 Megapixeli a primit sistem de autofocus și astfel poate surprinde poze de foarte aproape de subiect, rezultatele fiind cu mult mai reușite decât ceea ce se obține de la majoritatea senzorilor Macro dedicați. Mai ales că fotografiile sunt de 13 Megapixeli, deci mai poți face și un crop ulterior pentru a te „apropia” și mai mult de subiect.

Poze Macro realizate cu camera ultrawide de pe Motorola Edge 40:

Pe partea de low-light apar primele mici probleme. Cu modul dedicat activat – Vedere Nocturnă, cum se numește la Motorola, rezultatele nu sunt cele mai convingătoare. Se aduce prea multă lumină în cadru, total nerealist, cu prea multe detalii din zonele întunecate, unde în realitate nu este deloc lumină. Expunerea este așadar exagerată și mai sunt și diferențe între balansul de alb al pozelor ultrawide comparativ cu cele wide, unde imaginea este mai „caldă”.

Poze cu modul Vedere Nocturnă făcute cu Motorola Edge 40 (wide):

Camera frontală nu-i rea, dar nici nu pot spune că impresionează. Pozele sunt ok, dar nu la nivelul la care ar trebui raportat la categoria de preț unde concurează acest telefon. Există și mod Portret, desigur, ce face bine ceea ce trebuie să facă, dar poți alege și un mod mai wide decât cel standard oferit. Este un exemplu în ultimul set de selfie-uri din galerie.

Fotografii făcute cu camera frontală Motorola Edge 40 (cu și fără mod Portret):

Este de apreciat că Motorola Edge 40 poate filma 4K cu 30 fps cu fiecare dintre cele trei camere disponibile, adică și cu camera ultrawide, cât și cu cea frontală, dar eu am aici pentru voi un exemplu de clip video UHD 2160p 60fps realizat cu senzorul principal.

Clip video 4K 2160p 30fps filmat cu Motorola Edge 40

Așa cumse poate vedea, clipurile video sunt de o calitate bună, cu detalii exacte și bine conturate, cu culori vii, contrast bun și un interval dinamic corect. Autofocusul și expunerea se fac precis, fără trepte, iar stabilizarea este și ea eficientă. Bun.

Autonomie

Autonomie Motorola Edge 40

Un timp de ecran aprins (SoT) de circa 5 – 6 ore este normal pentru Edge 40.

Recunosc că nu aveam cele mai mari așteptări de la bateria de 4400 mAh, dar se pare că Motorola Edge 40 a ținut să mă contrazică. Autonomia este bună, clar peste medie, dar nu aș spune chiar că excelează. Oricum, o zi de dimineața până seara, inclusiv la o utilizare solicitantă, nu este deloc greu de atins. Cumva, optimizarea este bună și pe această direcție, chipset-ul MediaTek Dimensity 8020 ne arată că știe și eficiență.

Dacă vorbim despre încărcare, nu avem cum să nu apreciem că Motorola Edge 40 vine la pachet cu un adaptor ce poate urca până la un maxim de 68W.

Încărcarea cu acesta este cu adevărat rapidă, din testele mele am obținut așa:

  • în 10 minute – de la 10 la 45%;
  • în 20 de minute – de la 10 la 70%;
  • în 30 de minute – de la 10 la 88%.

Există posibilitatea de a activa un mod de protecție a bateriei, numit „Încărcare optimizată”:

Totodată, nu putem omite faptul că Motorola Edge 40 propune și încărcare wireless, cu o putere maximă de 15W.

Preț

Motorola Edge 40 (8 + 256 GB)2.400 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Motorola Edge 40
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, telefonul este compact, foarte subțire și ușor, se așează foarte bine în mână, iar gripul dat de materialul de pe spate este foarte ridicat;
  • construcție de cea mai bună calitate, telefonul este solid și foarte bine finisat, cu certificare IP68;
  • ecran P-OLED superb din orice punct de vedere;
  • sunet extern foarte bun;
  • interfață Android curată, ce rulează tot timpul fără cusur;
  • performanță bună, ansamblu hardware puternic;
  • rezultate bune de la fiecare cameră pe partea foto și video atât timp cât este suficientă lumină în cadru;
  • autonomie bună, încărcare pe fir rapidă, cu adaptor la 68W oferit în pachet, suport pentru încărcare wireless.
Contra
  • husa din pachet nu acoperă mai deloc lateralele telefonului și este foarte alunecoasă;
  • fotografiile și clipurile video în lumină slabă lasă de dorit, modul Vedere nocturnă nu este ceea ce trebuie.
Concluzii

La fel cum s-a întâmplat de cele mai multe ori în ultimul timp când am testat telefoane de la același producător, Motorola Edge 40 a reprezentat și el o surpriză extrem de plăcută. Sigur că inflația a dus prețul mai sus decât ne-ar fi plăcut, dar chiar și așa acest model reprezintă o opțiune de luat în calcul. Tot ceea ce m-ar fi dat înapoi înainte de a testa telefonul (procesorul MediaTek și capacitatea bateriei) s-au dovedit doar preconcepții ce nu au fost demonstrate practic. Motorola Edge 40 este foarte bine pus la punct, ca pachet este ceea ce trebuie, iar asta generează o experiență de utilizare extrem de plăcută.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Motorola Edge 40 a fost testat timp de 12 zile și a fost returnat. Întreg conținutul review-ul aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.