Tablete
Cred că suntem primul blog de tehnologie din .ro care a avut ocazia să testeze Motorola Xoom. Vorbim de prima tabletă cu Nvidia Tegra 2 și Android 3.0 HoneyComb. Tragerea la sorți efectuată miercuri seară la Hard Rock Cafe în cadrul evenimentului privat organizat de eMAG m-a pus în fericita situație de a testa această tabletă. De mâine o să urmeze alte nouă tablete și mi s-a promis un iPad 2 pe care abia aștept să-l butonez pentru gadget.ro.
Toate tabletele în 2011 au un rol extrem de precis și anume acela de a amenința iPad. Tableta de la Apple domină autoritar și Motorola a raportat pentru Xoom doar 250.000 de unități vândute la aproape trei luni de la introducerea în piață. Este foarte puțin și mai ales dacă ne gândim că rivalul iPad 2 a atins 300.000 în o singură zi. Motivele pentru care Xoom nu s-a impus sunt multiple și vor fi parcurse până la sfârșitul recenziei unde veți avea și un tabel cu datele hardware pus cap la cap. Normal că achiziția unei tablete nu ține cont doar de hardware ci mai ales de experiența oferită și aici iOS are peste 60.000 de aplicații optimizate pentru iPad pe când Android 3.0 HoneyComb este la început.  

Primele impresii cu referire la Motorola Xoom le găsiți aici. O să dezvolt fiecare punct în parte.

1. Design și ecran

Atunci când o desfaci din cutie nu îți vine să crezi că are 10.1 inch ca diagonală a display-ului. S-a mizat pe simplitate și în parte superioară regăsiți doar senzorul de 2 megapixeli. Pe lateral la bază sunt poziționate conectorul HDMI, microUSB și jackul pentru încărcătorul tabletei. Superior dați de cel pentru căștile audio pe 3.5 mm, slotul pentru carteal SIM și microUSB sunt puse în comun și inițial nici nu mi-am dat seama. Am studiat de jur împrejur și nu realizam pe unde poate fi slotul pentru microSD, mai ales că nu se permite accesul la baterie. Pe spatele lui Xoom regăsiți senzorul camerei de 5 Megapixeli ce filmează HD cu dublu led flash și autofocus și un buton esențial ce permite pornirea, oprirea, blocare și deblocarea ecranului TFT de tip touchscreen. Tot acolo dați și de difuzorul stereo ce redă sunetele într-un mod plăcut. Nu este zgomotos și de aceea nu sunt distorsionate.

Butoanele pentru reglarea rapidă a volumului le găsiți în partea stângă sus. Sunt foarte ușor de accesat și sunt fabricat dintr-un plastic plăcut.

Ecranul are 10.1 inch cum aminteam anterior și o rezoluție de 1280×800 pixeli și 16.7 milioane culori. Dacă vi se pare că duce lipsă de luminozitate s-ar putea să fie de vină o setare la care aveți acces din partea dreapta jos a sistemului de operare. Din păcate pe un asemenea display uriaș de adună foarte repede grăsimea de pe degete și impuritățile din aer. Este necesară o husă spre a apăra Xoom de viitoarele și inerentele intemperii.

Colțurile tabletei sunt rotunjite și nu s-au făcut experimente din punct de vedere coloristic unde s-a mizat pe negru și gri. Spatele este din metal și atunci când o țineți în mână dă impresia de rezistență și calitate.

2. Hardware și sistem de operare

Povesteam unui amic datele tehnice și spunea că aproape îi depășește calculatorul. Vorbim de o tabletă cu Nvidia Tegra 2 ce aduce și un plus de performanțe pe partea de procesare video. Procesorul este dual-core tactat la 1 Ghz, 1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și microSD ce aduce încă 32 GB, Android 3.0 HoneyComb. În testul realizat cu aplicația Quadrant a scos peste 2.000 de puncte încă de la prima rulare a benchmarkului. Vorbim de un punctaj scos fără a fi folosit vreun hack sau ROM customizat ci toate setările cum vine Xoom din fabrică. Sunt curios cât ar fi scos Galaxy Tab 10.1 – adversarul direct cu HoneyComb.

Android 3. 0 HoneyComb cum spuneam și într-o altă postare merită a fi tratat separat. Este răspunsul Google în zona de sisteme de operare pentru tablete. Nu cred că vreun smartphone Android va ajunge să ruleze HoneyComb și cele două versiuni vor evolua separat cu un singur punct comun – magazinul de aplicații. Unele aplicații nu vor funcționa pe Xoom tocmai pentru că nu sunt optimizate pentru rezoluție de 1280×800 pixeli, dar Nvidia a creat Tegra Zone de unde puteți citi cele mai recente știri sau informații despre jocurile optimizate pentru tabletele dezvoltate pe platforma sa.

Android HoneyComb este ușor de parcurs și mai ales dacă ați avut un smartphone Android anterior. Se mizează mult pe unele efecte 3D evidente când parcurgeți galeria de fotografii.

Să vă citiți readerul cu feedly, un exemplu, devine o adevărată plăcere. Ai zice că răsfoiești o revistă digitală cu un conținut aproape nelimitat.

3. Conectivitate

Xoom aduce Wi-Fi în standardele a, b, g și n, bluetooth 2.1, microUSB, HDMI, GPS, jack de 3.5 mm. Am în teste și un monitor de 26 inch de la BenQ cu conector HDMI, dar este nevoie de un cablu de gen miniHDMI – HDMI pentru a putea rula conținutul de pe tabletă pe monitor.

Conexiunea via router a fost fără probleme și apreciez că notificările privind mailurie sau mesajele de pe twitter și facebook îmi apar real time chiar și când este în stand by. La Dell Streak se îngrămădeau, în sens figurat, atunci când tableta era butonată din nou.

Era ok pentru cei cărora le place să cârcotească dacă aducea bluetooth 3.0, dar nu cred că este vreo problemă că avem mai vechiul 2.1. Nu am instala vreun soft legat de funcția GPS ci doar am pornit clasica aplicație Google Maps ce a evoluat foarte mult în ultimii doi ani. Nivelul de detalii mă uimește de fiecare dată. Mă uitam că pentru satul alor mei uitat de lume au conspectat până și cea mai mică uliță.

Un mare atuu al Xoom este browsingul ce se desfășoară fără întreruperi. Nici măcar MacBook Air nu este la fel de rapid și natural în randarea paginilor web. Nu este un compliment gratuit și veți trage aceeași concluzie după ce veți vedea cum Motorola Xoom încarcă un site plin cu bannere flash mai repede și decât calculatorul vostru de tip desktop sau notebook.

Jocurile sunt o plăcere pe Xoom și singurul regret este că nu am avut mai mult timp la dispoziție spre a evolua în nivele. Controlul asupra game play-ului se face ca la consolele de jocuri și aveți o serie de funcții ce pot fi presetate în colțurile din stânga și dreapta jos.

4. Camera foto și video

Senzorul din spate afișează 5 Megapixeli și filmează la 720p – HD cu 30 fps. Aplicație pentru camera foto din standard aduce o multitudine de opțiuni. Spre exemplu se pot înregistra și clipuri în genul time lapse. Timpul redus de test nu mi-a permis să pun în acțiune acestă funcție inedită pentru o tabletă.

Dimensiunile unei tablete nu o fac recomandată ca și cameră foto sau video. Nu văd cum ar fi la un eveniment să vă plimbați cu un display de peste 10 inch și 700 de grame în greutate ca să obțineți o imagine cât mai bună calitativ.

Funcția de apel video nu a fost accesată și nu am pus la lucru camera secundară de 2 Megapixeli care cel puțin ca dimensiune a senzorului promite a capta o imagine de calitate. Dell Streak venea anul trecut cu una de doar VGA și acum s-a ajuns la 2 Megapixeli. Recordul ca dimensiune a senzorului în partea frontală este deținut de BlackBerry PlayBook cu 3 Megapixeli.

A fost  o mică vâlvă zilele trecute după ce s-a furnizat informația că Android 2.3.3 va suport apeluri video direct din aplicația de gmail. Apeluri video par a reveni la modă odată cu tabletele. Funcția este suportată de mult timp de către telefoane via 3G, dar nu s-au înghesuit prea multe persoane să o folosească, deși deviceuri cu 3G sunt o multitudine. Vorbim de utilizatorul de afară că pe plan local abia acum ce implementează și partea de apeluri video a 3G.

Aveți și o galerie foto făcută cu Xoom. Eu zic că nu descurcă prea bine, dar cum spuneam nu îți cumperi o tabletă pentru funcția de cameră de fotografiat.

Galerie foto făcută cu camera de 5 Megapixeli a Motorola Xoom – mostre de fotografii:

[nggallery id=48]

5. Autonomie

Mă așteptam să se epuizeze rapid și mai ales când știam experiența avut cu Galaxy Tab – ecran de 7 inch și Dell Streak – 5 inch. Aici avem un TFT de 10.1 inch, dar cei 24 Wh ai bateriei sunt optimizați spre a oferi minim 8 – 9 ore de utilizare intensă. Din păcate nu știu cât de ergonomice și portabile sunt aceste tablete. La prima vedere ați zice că 730 de gr. nu este deloc mult, dar dacă o folosiți preponderent cu ambele mâini veți vedea cum, pur și simplu, vă amorțesc. Se spune că tablete sunt extrem de portabile, dar aș vrea să îl văd pe acela care scoate la metrou sau în autobuz într-o aglomerație de nedescris, o tabletă în genul Xoom spre a verifica cel mai nou mail primit sau ca să vizionele un clip de pe YouTube. Telefonul mobil rămâne campion la portabilitate și tabletele sunt legate în continuare de apartament sau casă, de routerul wi-fi pentru modelele fără 3G. În țara noastră nu cred că vor fi prea multe persoane tentate să facă un abonament de date via 3G doar pentru a folosi o tabletă la drum întins.

Tabletele ca Xoom sau iPad sunt pentru browsing, vizulizat imagini, jocuri.

6. Concluzii

Motorola Xoom nu va atenta la coroana deținută de iPad, dar este un pas firesc în direcția cea bună. Un astfel de device cu un hardware superb trebuie să fie însoțit și de aplicații pe măsură. Aici este o cheie a succesului Apple cu iPad și Google are o sumedenie de parteneri spre a reuși în timp să furnizeze o experiență similară și chiar mai bună. Mai ales că aplicațiile din Android Market sunt gratuite într-un număr mai mare față de cele din App Store.

Xoom nu este deloc subțire, dar față de iPad 2 punctează la robustețe, rezistență și soliditate a fabricației. Materialele utilizate sunt calitative și nimic nu scoate vreun sunet în genul unor telefoane din generațiile anteriore. Presupun că și lipsa accesului la baterie are un cuvânt de spus aici.

Un tabel comparativ în care sunt comparate ca hardware: Motorola Xoom, iPad 2 și Samsung Galaxy Tab 10.1 (pentru Galaxy Tab 10.1 sunt luate informațiile oferite de gsmarena.com și trebuie să știți că versiunea adusă de Vodafone cu indicativul 10.1v are o sumă de caracteristici distincte).

Tablete
Date tehnice
Motorola Xoom iPad 2 32 GB Wi-Fi și 3G Samsung Galaxy Tab 10.1
Ecran 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și 16 M. culori 9.4 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli și 16 M. culori 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și 16 M. culori
Hardware și sistem de operare Tegra 2 dual-core la 1 Ghz, 1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare, microSD de până la 32 GB, Android 3.0 HoneyComb A5 dual-core la 1 Ghz, 512 Mb RAM, 32 GB spațiu de stocare, iOS 4.3 Tegra 2 dual-core la 1 Ghz, 1 GB RAM, 16/32/64 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB, Android 3.0 HoneyComb
Conectivitate 3G cu HSDPA și download de până la 10.1 Mbps, bluetooth 2.1, microUSB, HDMI, GPS, jack de 3.5 mm 3G, Wi-Fi b/g/n, GPS, bluetooth 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, GPS, microUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 5 Megapixeli cu dublu led flash și filmează HD la 30 fps, cameră secundară de 2 Megapixeli cameră principală ce filmează HD și secundară VGA pentru apeluri video 3.15 Megapixeli cu led flash și 2 Megapixeli pentru camera secundară recomandată în videoapeluri
Baterie, greutate, grosime 24 Wh, 730 gr., 12.9 mm -, 600 de gr., 8.8 mm 6800 mAh, 585 gr., 8.9 mm grosime
Preț 2.699 lei 3.899 lei

7. Preț

2.699 lei a fi o ofertă aproape de nerefuzat. iPad 2 într-o configurație similară cu 32 GB și Wi-Fi plus 3G costă cu peste 1.200 de lei mai mult. Dacă ar fi să aleg o tabletă după ce am testat Xoom aș merge pe această variantă. Va fi interesant de văzut dacă și Asus Eee Pad Transformer, BlackBerry PlayBook, iPad 2 sau Acer A500 îmi vor oferi aceeași impresie.

Mă bucur că iPad 2 are o concurență ce începe a avea atuuri și nu doar puncte mai slabe. Totul rezidă în experiența oferită celui care achiziționează tableta și nu degeaba Apple amenință a fi cel mai valoros brand din lume.

Pentru Motorola, o tabletă ca Xoom rămâne un punct înainte chiar dacă vânzările nu sunt pe măsura așteptărilor. Au o bază de plecare pentru tabletele viitorului și cu resurse investite în dezvoltare și research vor deveni cu adevărat o alternativă la acest monstruleț numit iPad 2. În ce privește grafica din jocuri aș zice că iPad 2 este mai slab decât Xoom. Să nu lăsăm de o parte experiența acumulată de Nvidia în zona de plăci video – cred că le produc pe cele mai bune din lume – și o parte din acel know-how este implementat și în Tegra 2.

Puncte tari:

– calitate a fabricației;

– design simplu și sobru;

– Android 3.0 HoneyComb;

– autonomie;

– experiența oferită în gaming și browsing;

Puncte slabe:

– calitatea fotografiilor făcute cu camera de 5 Megapixeli;

– grosimea și greutatea superioare unor alte tablete din segment;

– inexistența unor aplicații mai multe în Market dezvoltate special pentru rezoluția de 1280×800 pixeli;

– iPad 2.

Galerie foto cu Motorola Xoom:

[nggallery id=47]

 

Tag-uri: Motorola Xoom
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.