Smartphone

Am avut ocazia să testez concomitent două telefoane de top: Nokia Lumia 920 cu Windows Phone 8 și LG Nexus 4 cu Android 4.2 în stadiul nativ. Concluziile celor câteva zile de utilizare le găsiți în articolul de față.

Nokia Lumia 920 a fost anunțat în septembrie 2012. Era smartphone-ul de top cu noua variantă de software pentru telefoane mobile a Microsoft și asta, mai ales, dacă ținem cont de relația strâns a Nokia cu Microsoft. Alte două telefoane cu Windows Phone 8 au trecut, aproape, neobservate și aici mă refer la HTC Windows Phone 8X și Samsung ATIV S. Ultimul pare a fi mai degrabă o pasăre rară prin oferta unor magazine online. Samsung nici nu și-a dorit să promoveze acest telefon în vreun fel.

LG Nexus 4 urmează pe o cale bătătorită de Nexus One, Samsung Nexus S și Samsung Galaxy Nexus. Linia de telefoane Nexus a devenit un fel de standard, un smartphone dorit de cei care vor Android în stadiu nativ cu update-urile de software la zi, dar mai ales pe placul dezvoltatorilor de aplicații. Telefonul s-a bucurat de un succes moderat. Prețul de comercializare prin Play Store se dovedește de-a dreptul ofertant.

Specificațiile tehnice pentru Nokia Lumia 920 și LG Nexus 4:

Smartphone

Nokia Lumia 920

LG / Google Nexus 4

Ecran

IPS LCD de 4.5 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli și 332 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 2, ClearBlack Display + PureMotion HD+

True HD IPS Plus de 4.7 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli, 318 ppi, protejat de Corning Gorilla Glass 2

Procesor

Dual-core la 1.5 GHz, Qualcomm MSM8960

Quad-core la 1.5 GHz, Qualcomm APQ8064 Krait

Memorie

1 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare

2 GB RAM, 8 sau 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD

GPU

Adreno 225

Adreno 320

Sistem de operare

Windows Phone 8

Android 4.2.1 Jelly Bean

Conectivitate

4G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.1, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

3G cu viteze de download de până la 42 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, GPS și GLONASS

Cameră foto și video

8.7 Megapixeli, optică Carl Zeiss, OIS / Optical Image Stabilization, autofocus, dual LED flash, tehnologie PureView, geo-tagging, touch focus, cameră frontală de 1.3 Megapixeli care filmează HD cu 30 fps

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, photo sphere, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli

Baterie

2000 mAh

2100 mAh

Greutate

185 gr.

139 gr.

Grosime

10.7 mm

9.1 mm

Design

Nokia-Lumia-920-vs-LG-Nexus-4 (10)

Eram circumspect în ce privește Nokia Lumia 920. Asta pentru că telefonul cântărește 185 gr. și aduce o grosime de 10.7 mm. Spre comparație, Galaxy Note II cu display de 5.5 inch ajunge la 182 gr. Lumia 920 cu display de 4.5 inch cântărește cu 3 gr. mai mult. Totuși, când iei telefonul în mână vei remarca că nu te incomodează și în timp ajungi să-l apreciezi.

Carcasa de policarbonat se simte excelent în mână, telefon solid și bine pus la punct. Varianta primită de la evoMAG era pe roșu. Arăta într-un mare fel și se potrivește cu culoarea roșie din interfața WP8, căștile din pachet mergeau pe aceeași culoare.

La LG Nexus 4 înainte să-l testez aveam unele reticențe în ce privește sticla de pe spate. Telefonul arată mai bine când îl ai în mână, decât în imaginile de prezentare de pe web. Adună amprentele rapid pe spate și neapărat să fie accesorizat cu o husă pentru a preveni spargerea sticlei și mersul la service. Pe lângă asta nici grip-ul nu-i chiar senzațional și ai mereu impresia că-ți scapă din mână. LG Nexus 4 este mai ușor cu peste 40 de gr. și mai subțire.

Ambele telefoane sunt fabricate cu atenție la detalii și diferența este dată doar de preferințele estetice ale fiecăruia. Unora s-ar putea ca LG Nexus 4 să le placă, altora să mizeze pe Lumia 920 care în opinia mea nu strica să fie ceva mai subțire și ușor.

Ecran și sunet

Nokia-Lumia-920-vs-LG-Nexus-4 (8)

IPS în ambele cazuri, multă tehnologie la mijloc. LG-ul iese în față cu puțin, dar Nokia Lumia 920 nu se situează la mare distanță de el. Ambele plusează la luminozitate, unghi de vizualizare larg.

Lumia 920 punctează la sunet. Oferă calitate audio atât pe boxa integrată cât și prin căștile de tip in-ear incluse în pachet. La LG Nexus 4 nu primești căști, ci trebuiesc achiziționate separat. Lumia 920 îl face și la volum, Nexus-ul mi se pare prea liniștit la acest capitol.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nokia-Lumia-920-vs-LG-Nexus-4 (2)

Nu voi face comparații hardware pentru că avem telefoane cu sisteme de operare distincte. Contează cât de optimizat este software-ul pentru specificațiile respective. Ambele telefoane au un numitor comun: CPU + GPU ca și soluție hardware furnizată de către Qualcomm. Doar că Nokia Lumia 920 merge pe un CPU dual-core la 1.5 GHz regăsit în 2012 pe HTC One S, iar LG Nexus 4 merge un procesor ce a scris istorie în 2012 unde era văzut printre cele mai performante. În 2013 i-au luat fața Qualcomm Snapdragon 600 și viitorul Qualcomm Snapdragon 800 ce va sosi din a doua parte a anului.

Nokia Lumia 920 cu Windows Phone oferă o interfață originală, fluentă, browsing în mare viteză cu un Internet Explorer care rivalizează de la egal la egal cu Chrome pentru Android. Punctul slab pentru Windows Phone 8 ar fi lipsa aplicațiilor. S-au strâns peste 120.000 sau 150.000. Nu mai știu sigur pentru că se face un refresh periodic. În Google Play sunt peste 700.000. Și pe Windows Phone 8 și-au făcut loc aplicații de bază. Suferă în ce privește partea de gaming, unele servicii cu priză la public nu au primit suport oficial pe WP8 etc.

LG Nexus 4 vine cu un hardware puternic, Android cu interfața stoc, aplicații pe alese pentru toată lumea și multe dintre ele oferite gratuit. Lumia 920 reprezintă o alternativă viabilă la LG Nexus 4 & Android, dar vei face și unele compromisuri.

Conectivitate

Nokia Lumia 920 este un smartphone 4G / LTE, iar la LG Nexus 4 a fost dezactivat acest modul, deși procesorul are și partea de 4G. Cred că LG s-a gândit să păstreze câteva atuuri și pentru LG Optimus G.

Cameră foto și video

Nokia-Lumia-920-vs-LG-Nexus-4 (4)

Nokia Lumia 920 are o aplicație foto care se deschide instantaneu, tastă dedicată pe lateral pentru a activa camera foto & video, pentru a capta un moment anume într-un timp scurt. Câștigă detașat în fața lui LG Nexus 4 ce integrează un senzor de 8 Megapixeli pe care-l consider modest.

Autonomie

Aș zice că Nokia Lumia 920 are un plus la testul unei zile de utilizare intensivă și nu se încălzește la fel de tare ca LG Nexus 4. Diferența ar fi de maxim 2 – 3h. LG Nexus 4 cu toate setările pe maxim, sincronizare, browsing intensiv etc te aduce abia pe la trei sferturi de zi.

Concluzii

Nokia-Lumia-920-vs-LG-Nexus-4 (9)

Nokia Lumia 920 rămâne telefonul celor care vor altceva decât iOS și Android. Vor un smartphone care să le aducă o interfață distinctă și vor trebui să facă unele compromisuri la nivel de aplicații și pe partea de gaming și entertainment. LG Nexus 4 oferă o experiență completă pe partea de aplicații, gaming pe mobil, distracție etc. I-aș reproșa designul ușor fad în opinia mea, sticla pe spate rămâne un element fancy pe care nu-l doream și care nu ajută la absolut nimic.

Nokia Lumia 920 îl găsiți în oferta evoMAG la prețul de 2381 lei, iar LG Nexus 4 la 1559 lei.

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.