Am văzut că discuția despre studiul Nokian Tyres legat de anvelopele all-season a fost destul de animată (peste 80 de comentarii) și am zis să merg mai departe cu alt anunț al companiei finlandeze.

Au lansat patru tipuri de anvelope:

  • Nokian Wetproof;
  • Nokian Wetproof SUV;
  • Nokian Powerproof;
  • Nokian Powerproof SUV.

Trebuie specificat unde sunt încadrate cele 2 tipuri de anvelope și variațiile pentru SUV:

  1. Nokian Wetproof – promite a oferi performanțe constante în zilele ploaioase și confort în condiții de drum mai puțin bune, fără a compromite performanțele pe carosabil uscat sau ars de soare. Au fost testate de către Auto Motor și Sport în Germania și au intrat de fiecare dată în top 5. Încorporează o tehnologie patentată Aramid Sidewall (fibre din aramidă pentru un plus de rezistență la impactul extern și la presiunea adusă pe flanșa de la roată). Înțeleg că impresionează și la tracțiunea pe iarbă și pietriș. În comunicat se specifică că ar fi recomandate în mod special pentru SUV-uri;
  2. Nokian Powerproof – anvelope concepute pentru automobile sport, pentru cei ce preferă un stil de condus rapid și sigur. Și aici este prezentă tehnologia Aramid Sidewall. Înțeleg că oferă aderență bună pe carosabil umed sau uscat. Au fost testate de diferite publicații auto din Italia și Polonia și au obținut calificative bune, dar și poziționare printre cele mai bune.

Pentru cei ce caută anvelope all-season, Nokian Tyres are o gamă dedicată despre care am scris aici.

Declarații oficiale:

„Datorită conceptului special Dual Zone Safety și compusului de cauciuc de ultimă generație, anvelopele de vară Nokian Wetproof garantează siguranța, stabilitatea și aderența în toate scenariile cu ploi abundente. Șoferii pot face față cu ușurință vremii de vară care poate presupune schimbări bruște de temperatură, precipitații sau chiar furtuni. Anvelopele își păstrează proprietățile și pe suprafețe uscate, inclusiv pe autostrăzile arse de soare.”, a precizat Martin Dražík, Product Manager Nokian Tyres pentru Europa Centrală. 

„Mașinile rapide sunt pasiunea mea, însă întotdeauna trebuie să mă bazez pe anvelope pentru un răspuns precis și rapid în timpul condusului. Stabilitatea excelentă și aderența perfectă a anvelopelor Nokian Powerproof garantează siguranța pentru șofer.” a declarat Mika Häkkinen (dublu campion mondial în Formula 1).

Ca o notă personală, anvelopele de iarnă pe care le folosesc pe mașină sunt Nokian WRD4 (jante de tablă pe 16 inch). Le-am ales pentru că la vremea respectivă erau singurele cu calificativul A la acvaplanare (pe dimensiune necesare la Chevrolet Cruze), nu am prins ierni cu adevărat puternice spre a le pune la încercare cu adevărat. A fost un moment ciudat în urmă cu câteva săptămâni, când mai aveam în jur de 2 – 3 km până la destinație (Poiana Brașov) și într-o pantă, mașina nu a mai înaintat (era proaspăt nins, un strat de 5 – 10 cm, iar ESP-ul îi tăia din gaz, ca să spun într-un limbaj mai plastic). Bineînțeles, că pe moment nu am realizat care-i problema și mi-am dat seama abia la vreo 2 – 3 km după ce am întors că de fapt este ESP-ul și am buton de dezactivare. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Inițial, mi s-a părut foarte tare că un Opel Astra din 2000 – 2001 a trecut pe lângă mine când am rămas blocat (mergea mai mult dintr-o latură în alta, dar măcar a înaintat). Legat de WRD4, pe timp de ploaie, da, sunt mai bune față de ce oferă Pirelli Cinturato P7 (anvelopele de vară pe 17 inch). Un alt avantaj al Nokian-ului este prețul, setul pe 16 inch a costat în jur de 1300 – 1400 lei, pe când cele de 17 inch m-au dus în jur de 2400 lei.

Nokian Wetproof mi se pare bune pentru un SUV folosit în regim puternic, cu zone de macadam, pe la munte etc. Nokian Powerproof mi se par a fi produsul prin care compania finlandeză încearcă să conteze și pe segmentul de performanță, ei au o reputație la anvelopele de iarnă.

Categorii: gauto

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.