Laptopurile de gaming de la ASUS sunt cele mai cumpărate din țara noastră, cota de piață fiind cu adevărat ridicată. ASUS a vândut în 2020 pe segmentul portabilelor de gaming  39.3% din totalul de astfel de dispozitive din România, cifră nu doar importantă, ci cu adevărat impresionantă.

Noi vedem în continuare la lucru un notebook extrem de capabil pregătit de ASUS pentru 2021, unul a cărui ”inimă” este reprezentată de un procesor AMD din cea mai recentă generație, a cincea. Pentru scenele 3D, ASUS ROG Strix G17 G713Q folosește o placă video NVIDIA din seria RTX 30 pentru laptopuri, deocamdată cea mai tare din parcare (până la apariția comercială a modelului RTX 3080), ce se descurcă fără probleme în orice fel de joc actual.

Specificații notebook de gaming ASUS ROG Strix G17 G713Q

Specificatii notebook gaming ASUS ROG Strix G17 G713Q

Design

Laptopul ASUS ROG Strix G17 G713Q a ajuns la mine în cutia de retail, în care am mai găsit adaptorul de alimentare cu cablul pentru priză și un set de pliante cu diferite informații, printre care și cele legate de garanție:

ASUS ROG Strix G17 G713Q este un notebookl cu ecran de 17.3 inch, deci nu unul dintre cele mai portabile. Nu cred că și-a dorit vreun moment să bată recorduri în materie de dimensiuni ori greutate reduse, deși marginile din jurul ecranului sunt în perfect acord cu tendințele actuale.

Deși nu este fabricat în mare parte din metal, doar capacul ecranului este din acest material, pe ASUS ROG Strix G17 G713Q îl simți ca pe un produs de foarte bună calitate. Plasticul din jurul tastaturii este foarte plăcut la atingere, nu cred că am întâlnit până acum unul la fel de fin, mat, dar cumva în același timp cumva lucios. Este o abordare dintre cele mai reușite pentru acest material și această zonă a laptopului, pe care o atingi cel mai frecvent.

Capacul display-ului este dintr-un aliaj de aluminiu pe care se adună eventual urmele mâinilor, dar care nu sunt atât de evidente.

Sunt nenumărate elemente interesante de desing, cele mai întâlnite fiind cele reprezentate de acronimul ”ROG”, cu fonturile specifice acestei divizii, ce apar de multe, foarte multe ori pe carcasă.

Partea posterioară este și ea presărată cu diferite elemente ce atrag atenția asupra lor. Menționez mesajele sculptate în cele două picioare din cauciuc din partea din față:

Balamalele sunt din metal, dintre cele mai robuste pe care le-am văzut la un laptop. Totuși, unghiul de deschidere al ecranului nu este cel mai larg pe ASUS ROG Strix G17 G713Q, ba din contră. Cu notebook-ul așezat pe picioare s-ar putea ca uneori să ai nevoie să lași display-ul mai pe spate, dar să descoperi că nu mai ai de unde.

Ca orice dispozitiv de gaming care se respectă, ASUS ROG Strix G17 713Q nu face rabat de la iluminare multicoloră, ce este în acest caz prezentă sub formă RGB în spatele fiecărei taste și a unei fâșii ce se întinde pe toată latura dinspre utilizator și puțin pe laterale.

Ambele iluminări RGB sunt complet personalizabile din utilitarul AURA Creator, preinstalat pe ASUS ROG Strix G17 G713Q.

Screenshots din programul AURA Creator de pe ASUS ROG Strix G17 G713Q:

Nu doar că poți personaliza modul de iluminare, dar îl și poți sincroniza cu orice alt accesoriu / periferic compatibil AURA Sync.

ASUS ROG Strix G17 G713Q este un laptop de gaming solid, excelent fabricat, cu materiale și finisări de înaltă calitate. Puține lucruri îi pot fi reproșate din acest punct de vedere.

Dacă ne uităm sub carcasă, după ce deschidem capacul ce rămâne prins de placa de bază prin doi conectori ce controlează iluminarea de pe margini, observăm un sistem de răcire complex, cu șase heatpipe-uri și două ventilatoare. Fiind un laptop de 17.3 inch, este suficient loc pentru ca totul să fie aerisit, nu este înghesuială pe acolo.

Memoria RAM este de tip dual channel și poate fi upgradată, la nevoie, la fel cum se poate face și cu spațiul de stocare. Sunt două sloturi M.2 NVMe PCIe 3.0 disponbile, în cazul de față unul fiind ocupat de un SSD de 1 TB de la SK Hynix.

Ecran și sunet

Test culori ecran dupa calibrare ASUS ROG Strix G713Q

La fel ca mai toate seriile de laptopuri, și în cazul ASUS ROG Strix G17 G713 sunt disponibile multiple configurații. Când ne referim la ecran, în această gamă sunt disponibile trei opțiuni: Full HD cu 144Hz, WQHD (2560 x 1440) cu 165 Hz și Full HD cu 300 Hz. Eu l-am privit pe cel din urmă, care, zic eu, este cel ce ar trebui ales de orice împătimit de gaming.

Cu toate că luminozitatea maximă nu este uriașă, am măsurat undeva în zona centrală de sus o valoare maximă de 311 cd/mp, nu aș spune că în utilizarea normală asta ar putea reprezenta o problemă. Nu cred că sunt mulți ce vor folosi un laptop precum ASUS ROG Strix G17 G713Q afară, în bătaia directă a soarelui, ca să aibă dificultăți de lizibilitate.

Distribuția luminozității nu-i cea mai grozavă, fiind diferențe sesizabile către zona de jos a ecranului. În utilizarea de zi cu zi nu este atât de evident acest neajuns, dar dacă ești foarte pretențios și ai ochiul ager poți observa această deficiență. 

Distribuție luminozitate pe ecran laptop ASUS ROG Strix G17 G713Q:

Distributie luminozitate ecran ASUS ROG Strix G713Q

În ceea ce privește reprezentarea culorilor, ecranul unității primite de noi s-a descurcat suficient de bine chiar și înainte de calibrare. Cea mai mică deviație Delta E a fost în modul Default, cu o medie sub 3.   

Deviații Delta E ecran ASUS ROG Strix G17 G713Q înainte de calibrare:

După ce am calibrat ecranul, am descoperit că poate fi foarte exact în redarea nuanțelor, deviațiile Delta E fiind extrem de scăzute. 

Deviații Delta E ecran ASUS ROG Strix G17 G713Q după calibrare:

Deviația medie a fost de doar 0.3 pe Delta E94 și 0.6 pe Delta E2000, cu un maxim de 0.9, respectiv 2.4, după aceleași standarde (orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman). Ce trebuie menționat este că după calibrare, spre a se obține aceste deviații atât de bune, luminozitatea maximă a încasat o lovitură serioasă și nu a mai trecut de 253 cd/mp.

În rest, ecranul este pe cât se poate de bun pentru gaming. Rata de refresh poate fi de până la 300 Hz, iar timpul de răspuns, așa cum apare în fișa tehnică, este de doar 3 ms. În practică, chiar nu am avut de ce să mă plâng în jocuri, nu am remarcat artefacte la mișcările rapide, absolut nimic serios, cel puțin din câte pot observa eu. 

Când vorbim despre sunetul extern, cele două difuzoare așezate pe partea de jos, către colțurile dinspre utilizator, emit un sunet de foarte bună calitate, printre cele mai bune din ce am mai testat în ultimul timp. Există chiar și bass suficient de bine reprodus, atât cât se poate de la un laptop. În plus, separarea fiecărui spectru este exactă, cu medii clare și înalte fine. Dinamica este bună, la fel și efectul 3D, sunetul este ”împrăștiat” eficient în mai toate direcțiile.

Incredibil de bine se descurcă ASUS ROG Strix G17 G713Q și cu sunetul ce iese prin jack-ul audio de 3.5 mm. Absolut nimic de reproșat, îmi vine greu să cred că va fi cineva dispus să folosească o placă audio externă împreună cu acest laptop. Calitate de top și un volum maxim extrem, dar extrem de ridicat, indiferent ce căști am conectat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici am avut parte de o premieră importantă. Oricare dintre modelele din gama ASUS ROG Strix G17 G713 integrează procesor de la AMD din seria 5000, ultima, cea mai recentă și mai performantă, concepută special pentru portabile de gaming.

În cazul de față, ASUS ROG Strix G17 G713Q propune un AMD Ryzen 7 5800H, dar se poate opta la alte modele și pentru un Ryzen 9 5900H, ceva mai performant decât acesta, care oricum nu este deloc, dar deloc rău. De fapt, din tot ce am testat eu până acum este cel mai puternic procesor de laptop cu care am interacționat. Până la acesta, pe primul loc în topul meu s-a aflat Intel Core i9-10980HK pe care l-am testat alături de MSI RaiderGE66 10SGS. După cum veți vedea la capitolul următor, în testele de benchmark procesorul de la Intel este depășit în mai toate situațiile.

Revenind la AMD Ryzen 7 5800H, amintesc că acesta este un procesor realizat printr-un proces de litografiere TSMC pe 7 nm FinFET, în timp ce arhitectura este cea mai recentă, anume ”Zen 3”. Nucleele rulează cu până la 3.2 GHz în mod normal, dar pot urca până la 4.4 GHz atunci când sunt solicitate la maximum. TDP-ul este de 45 W, dar cTDP-ul, adică cel configurabil, poate ajunge până la 54W.

În fine, cert este că AMD Ryzen 7 5800H este un procesor de top, unul fabricat folosindu-se unele dintre cele mai performante soluții actuale, iar asta nu poate decât să bucure utilizatorul final, mai ales pe cel pasioant de gaming.

Placa garfică dedicată ce lucrează la greu în jocuri alături de procesor este una GeForce RTX 3070, care și ea face parte din cea mai recentă și mai performantă serie de la NVIDIA. La fel ca și în cazul procesorului, nu-i cea mai cea, peste ea fiind în gamă RTX 3080, dar, din tot ce am descoperit eu, este poate o soluție mai potrivită dacă nu vrei să spargi de tot bugetul alegând doar componentele de top.

Memoria RAM instalată pe exemplarul ASUS ROG Strix G17 G713Q ajuns la noi a fost de 16 GB, cu două plăcute Samsung a câte 8 GB. RAM-ul poate fi dus până la un maxim de 64 GB.

Stocarea a fost reprezentată de un SSD SK Hynix de 1 TB, dar mai este un slot liber pentru cei ce vor un upgrade al memoriei interne. 

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Strix G17 G713Q:

Sistemul de operare cu care ASUS ROG Strix G17 G713Q a venit la pachet a fost un Windows 10 Pro 64-bit cu anumite aplicații preinstalate. Nu sunt foarte multe în plus, cele mai importante fiind AURA Creator (pentru care am pus ceva screenshot-uri la capitolul Design), ARMOURY CRATE, AMD Radeon Software, NVIDIA Control Panel și MyASUS.

De departe cea care oferă opțiunile cele mai importante și folositoare este ARMOURY CRATE, deși nici MyASUS nu este de neglijat.

Capturi de ecran din aplicația ARMOURY CRATE de pe ASUS ROG Strix G17 G713Q:

Din ARMOURY Crate se fac cele mai multe setări, acolo ai și cele mai relevante informații. Aplicația nu-i cea mai ușor de înțeles sau parcurs, dar clientul de ASUS ROG Strix G17 G713Q este unul ceva mai pretențios, mai avansat, așa că nu cred că va avea probleme în a găsi și regla totul după nevoi.   

Performanță

Spuneam mai sus că procesorul AMD Ryzen 7 5800H este cel mai puternic pe care l-am văzut eu în acțiune până acum, peste Intel Core i9-10980HK, așa că am pus rezultatele obținute în testele de benchmark de ASUS ROG Strix G17 G713Q lângă cele ale MSI Raider GE66 10SGS, pe care l-am testat în decembrie 2020:

Teste benchmark notebook gaming ASUS ROG Strix G17 G713Q

Cu un TDP de 45W și un cTDP de până la 54W, temperaturile în sarcină maximă la care ajunge AMD Ryzen 7 5800H nu aveau cum să fie prea mici, nu-i așa? Iată care au fost maximele atinse pe CPU după setul de teste de benchmark.

Temperaturi maxime CPU pe ASUS ROG Strix G17 G713Q:

Temperaturi maxime CPU ASUS ROG Strix G713Q

Cele 93 de grade Celsius nu mi se par prea ridicate, mai ales raportate la performanțele atinse. Din păcate, am omis să fac screenshot și cu temepraturile de pe GPU, mai exact de pe NVIDIA GeForce RTX 3070, dar o să vă rog să mă credeți pe cuvânt când vă spun că acolo s-au atins 85 de grade Celsius. Cam mult și cea mai mare temperatură pe care am înregistrat-o pe vreo placă video dintr-un laptop, de când testez astfel de dispozitive (dacă îmi aduc bine aminte).

Oricum, despre sistemul de răcire prezent pe ASUS ROG Strix G17 G713Q nu pot spune că este ineficient. Ba din contră, mai ales având în vedere toată puterea de procesare pusă la bătaie. În plus, monitorizând temperaturile, am observat că imediat ce sarcina de pe procesor ori GPU dispărea, temperaturile scădeau la valori normale în doar câteva secunde.

La exterior nu am observat să fie ceva grav cu încălzirea. Este adevărat că sub stres maxim, zona de sus a tastaturii se încălzea ușor, dar nu a devenit niciodată fierbinte, nu a ajuns vreodată deranjantă la atingere.

Zgomotul făcut de ventilatoare este scăzut și deloc intruziv. Nici la turație maximă sunetul nu este ridicat, poate fi trecut ușor cu vederea (sau mai bine spus cu auzul) când ești într-o sesiune intensă de gaming.

Apropo de jocuri, iată cum s-a comportat ASUS ROG Strix G17 G713Q în câteva titluri de jocuri. Rezultatele de mai jos au fost înregistrate la rezoluție Full HD, cu toate detaliile la maximum, în modul Turbo de lucru al laptopului:

  • GTA V – 106 fps mediu;
  • Far Cry 5 – 101 fps mediu, 136 fps max, 82 fps min;
  • Shadow of the Tomb Raider – 89 fps mediu, 157 fps max;
  • Witcher 3 – 95 fps mediu, 117 fps max, 85 fps min;
  • Final Fantasy XV – 91 fps mediu.

Conectivitate

Aici aș spune că ar mai fi fost ceva porturi ori elemente pe care mi-ar fi plăcut să le văd prezente. Pe partea wireless nu-i nimic rău, cu Wi-Fi 6 sau ax prezent (viteze de până la 2.4 Gbps) și cu Bluetooth 5.1.

Porturile fizice sunt reprezentate de trei USB Type-A 3.2 Gen1 (două pe laterala din stânga și unul în spate), un USB Type-C 3.2 Gen2 compatibil DisplayPort 1.4 și Power Delivery (până la 100W) pe spate, un HDMI 2.0b și un RJ45 tot acolo, plus un jack audio combo de 3.5 mm pe stânga.

Ciudat sau nu, pe laterala din dreapta nu vedem vreun element de conectivitate. Ar fi fost bun pe acolo un card reader, nu ar fi stricat pus și un senzor de amprentă sau să existe suport Thunderbolt. Nici o cameră web nu este pe nicăieri, eu zic că loc se găsea pe undeva pentru fiecare, nu asta ar fi fost problema.

Pe de altă parte, apreciez că mufa de alimentare și încărcare a bateriei ajunge pe marginea din spate, deci cablul poate fi tras fie pe stânga, fie pe dreapta.

Tastatură și touchpad

Tastatura de pe ASUS ROG Strix G17 G713Q este iluminată RGB pe fiecare buton în parte. Totul este personalizabil și poate fi sincronizat cu alte accesorii compatibile AURA Sync.

Cursa tastelor este medie, dar actuarea se face în prima parte a apăsării. Răspunsul este clar, cu feedback optim. Tastatura se dovedește foarte reușită atât pentru gaming, cât și pentru activități tip office, cu un bun compromis între cele două activități.

Touchpad-ul este destul de mare și optim amplasat. Este acoperit cu sticlă mată, ușor sablată, și îl simți grozav la atingere. Este foarte exact în utilizare, o plăcere să-l folosești. Click-urile sunt bine dozate, cursă scurtă și reacție rapidă, cu un sunet ceva cam strident, în schimb.

Autonomie

Având suficient loc sub carcasă, la ASUS ROG Strix G17 G713Q nu s-a făcut rabat la capacitatea bateriei și a fost montată una de 90 Wh.

Autonomia este bună spre foarte bună, dar nu neapărat pentru gaming. Jocurile ușoare nu vor descărca rapid acumulatorul, dar nu-ți cumperi ASUS ROG Strix G17 G713Q pentru jocuri simple, nu? Atunci, în titluri complicate vei goli complet bateria plină după circa o oră și 10 minute – o oră și 40 de minute, în funcție de joc și de solicitări.

Cu activități normale, tip office, browsing, conținut video, autonomia poate fi între 6 – 7 și 10 – 12 ore, din nou depinde de sarcina pusă pe ansamblul hardware și de nivelul luminozității ecranului.

Rulând continuu un clip video pe YouTube, cu luminozitatea ecranului setată la 120 cd/mp (undeva la 50%), ASUS ROG Strix G17 G713Q a descărcat acumulatorul plin până la 0% din capacitate după circa 8 ore și jumătate.

Încărcătorul din pachetul de retail pune la dispoziție la ieșire o putere maximă de 240W și astfel încarcă complet bateria goală în puțin peste 2 ore. Fac mențiunea că în prima jumătate de oră încărcarea este cu adevărat rapidă, procentul ajungând la circa 50%. 

Preț

Notebook de gaming ASUS ROG Strix G17 G713Q – 8.200 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Așa cum am mai spus de câteva ori, când un laptop este dintre cele mai performante, este clar că prețul nu are cum să fie mic. Dacă adăugăm în ecuație perioada asta ciudată, când cererea pentru astfel de dispozitive a urcat la cer, iar distribuția este greoaie din cauza disponibilătiții reduse de componente și a transportului dificil de realizat, prețul pare justificat, chiar dacă nu ne convine.

ASUS ROG Strix G17 G713Q este un notebook de gaming dintre cele mai bune, căruia cu greu îi poți găsi puncte slabe evidente, așa că prețul nu mai pare atât de piperat. Procesorul AMD Ryzen din seria 5000 este unul extrem de puternic, performanța înaltă a sistemului i se datorează din plin. Nici placa video NVIDIA GeForce RTX 3070 nu-i deloc rea, ba din contră.

Hai să nu mai lungim vorba și mai mult. Rămân la sfârșit, ca de obicei, cele mai importante puncte pro și contra, de data asta pentru ASUS ROG Strix G17 G713Q:

PRO

  • construcție solidă, finisări și materiale de foarte bună calitate;
  • ansamblu hardware extrem de performant, noul procesor AMD Ryzen 7 5800H este de top, la fel și placa video NVIDIA GeForce RTX 3070;
  • sistem de răcire silențios, la exterior temperaturile nu ajung a fi deloc ridicate; 
  • autonomie ridicată;
  • tastatură și touchpad plăcute în utilizare;
  • sunet extern de bună calitate și la un volum maxim înalt, chiar mai bine de atât pentru sunetul redat prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • ecran potrivit pentru gaming – 300Hz rată de refresh, 3 ms timp de răspuns, culori exacte după calibrare și suficient de bune și înainte. 

CONTRA

  • lipsesc anumite elemente: cameră web, senzor de amprentă, card reader, suport Thunderbolt;
  • temperaturile cresc prea repede pe procesor și GPU, imediat ce sunt puse serios la lucru;
  • distribuția luminozității pe ecranul exemplarului de test nu este tocmai uniformă.