UNTOLD este cel mai mare festival din România, iar Orange și-a propus să facă o adevărată demonstrație din punct de vedere tehnologic.

UNTOLD a început pe 1 august, iar la invitația Orange am participat la evenimentul desfășurat la Cluj-Napoca. Pot să spun că am rămas impresionat de câte bine le-a funcționat rețeaua, semnal + download și upload, în condițiile în care în prima zi au fost 90.000 de participanți. Am putut să urc materiale pe Facebook și Instagram, să am conexiune la internet aproape în condiții normale. Asta arată desfășurarea de forțe și experiența acumulată de-a lungul timpului.

După cum spuneam la un moment dat, Orange a devenit partener pentru toate festivalurile mari din această vară: Neversea  și Electric Castle ce s-au desfășurat, UNTOLD în derulare și Summer Well și Afterhills ce urmează în săptămânile următoare.

Ce a pregătit Orange din punct de vedere tehnologie pentru UNTOLD?

  • transmisiuni live realizate în VR 360 cu ajutorul tehnologiei 5G și al telefonului Samsung GALAXY S10 5G – virtual te transpune pe scena principală lângă cei ce concertează în momentul respectiv (camera 360 era conectată pe fibră optică, dar transmisia de date către telefoanele GALAXY S10 5G se realizează prin 5G);
  • echipamente 5G implementate în cadrul Cluj Arena cu ajutorul Samsung;
  • transmisie live în format 4K a concertelor de pe arena principală pe cele două ecrane LED amplasate în zona activărilor Orange de lângă scena principală;
  • viteza atinsă în 5G de către Orange – 1088 Mbps, latență de 6 – 7ms în 5G (se apropie din ce în ce mai tare de 1ms cât promite 5G-ul la nivel teoretic).

Câteva detalii pentru tehnologia 5G adusă de Orange la Cluj-Napoca:

  • spectrul folosit – 100 MHz în banda de 3.4 – 3.8 GHz (a fost o licitație prin 2015, detalii aici);
  • echipamente furnizate de către Samsung – 5G Massive MIMO Units (compatibile cu frecvența 3.4 – 3.8 GHz, dar și cu 4G LTE în banda de 800 MHz.

Orange afirmă că oferă acoperire în 4G+ pentru 52% din populația României (teoretic, viteze de până la 500 Mbps). 82% din traficul de date în T2 2019 a fost realizat în 4G, aproximativ 2 milioane de utilizatori activi pentru Apel 4G.

Declarații oficiale:

Priorităţile noastre sunt strâns legate de nevoile clienţilor, în special de dorinţa acestora de a beneficia de conectivitate neîntreruptă, dar şi de cele mai bune servicii în reţea. Toate acestea sunt susţinute de investiţii anuale în dezvoltarea reţelei de peste 100 milioane de EURO. Acum, împreună cu parteneri tehnologici precum Samsung, dar mai ales alături de clienţi, ne propunem să demonstrăm performanţele reţelei 5G. 5G reprezintă un salt tehnologic important, ce promite un nou nivel de comunicaţii, care urmează să schimbe lumea serviciilor oferite azi.” a declarat Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer, Orange România.

Este o onoare să fim parteneri alături de Orange în această experiență. Împreună, aducem tehnologia 5G din ce în ce mai aproape de utilizatori. Samsung a investit și avansat în domeniul 5G, fiind printre puținele companii care au dezvoltat soluții 5G end-to-end, cipuri, rețea de telecomunicații, inclusiv terminale  5G. Anul acesta, am deschis un nou drum la nivel global  prin  Samsung Galaxy S10  5G și suntem entuziasmați și nerăbdători pentru ceea ce va urma.” a declarat Tiberiu Dobre, Head of Telecom Division Samsung Romania si Bulgaria.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.