Majoritatea smartphone-urilor chinezești de tip B-brand merg pe mâna unui ecran de tip IPS. Nu este și cazul lui Oukitel K8000, excepția de la regulă – un battery phone cu acumulator pantagruelic de 8000 mAh și ecran AMOLED cu rezoluție HD. Avem toate ingredientele pentru o autonomie de individiat?

Toate detaliile sosesc în recenzia de față.

Îl găsiți în magazinele online chinezești și presupun că va sosi, dacă nu s-a întâmpla deja și pe la jucătorii locali mai puțin cunoscuți în piață, cei ce și-au făcut un business din asta (mai greu cu suportul pe partea de garanție).

Am mai testat produse Oukitel și le-am dat mai departe, iar cei ce le-au primit au fost foarte mulțumiți de produsele respective (stabilitate software, performanțe raportate la costul afișat etc).

Partea de unboxing și primele impresii:

Specificații

Design

În pachet pe lângă smartphone mai găsiți husă de protecție din plastic, manual cu instrucțiuni de utilizare în limba engleză, adaptor microUSB – USB pentru cei ce doresc să facă transfer de fișiere de pe smartphone direct pe un flash USB, cablu microUSB – USB, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și microSD, încărcător ce alimentează pe 5V / 7V / 9V la 2A.

Primul aspect de care trebuie ținut cont? Greutatea și grosime, îmi este clar că Oukitel K8000 nu este pentru orice utilizator. Cântărește 232 gr. și atinge 11.5 mm grosime. Culmea este că luat ca atare, îl simți mai greu față de alte terminale, dar nu deranjează așa mult. Presupun că nu aveau cum să aducă un acumulator de 8000 mAh și o carcasă unibody metalică și în același timp să mențină o grosime și greutate de tip silfid.

Privind cu un ochi critic, chiar nu prea ai ce să-i găsești ca punct slab în afară de elementele menționat. Mă rog, arc band-urile din partea superioară și inferioară le consider a fi ceva cam intruzive, la niciun alt smartphone parcă nu le-am remarcat a ocupa o zonă așa mare + imediat sunt scoase în evidență. Pe acolo sunt poziționate elementele de conectivitate (Wi-Fi, bluetooth, 4G etc).

Camera duală cu 16 + 2 Megapixeli iese puțin de tot în evidență, deși nu avem OIS ci doar EIS. Se rezolvă cu husa din pachet. Telefonul are o folie de protecție montată din fabrică, una de bună calitate ce nu adună zgârieturile pe repede înainte. Cititorul de amprentă se află sub ecran, nu are și rol de tastă fizică ad-hoc (te scoate direct în interfață, dar necesită o apăsare mai puternică). Nu sunt controale de tip capacitiv, ci touch buttons direct în interfață. Logo-ul companiei chineze este stilizat neintruziv în partea spate, lipsește în partea frontală. Reglarea volumului are un control de dimensiuni generoase, de aici și ușurința în a-l accesa, butonul de power are o textură aparte + nuanțe de roșu, de remarcat atenția la detalii și faptul că pare un terminal îngrijit. construit cu grijă.

Ecran și sunet

Știu că o parte dintre voi veți strâmba din nas când veți descoperi rezoluția HD a ecranului de 5.5 inch, la început de 2018 și pe un telefon cu preț de peste 200 dolari în magazinele online chinezești. Și pe bună dreptate, până la urmă.

Totuși, în utilizarea de zi cu zi aș spune că aproape nu-i dai seama că ai de-a face cu un ecran de tip HD și nu FHD. Este evident că nu epatează prin raportul ppi, dar garantez că mare deranj nu este.

Oukitel s-a orientat spre un ecran AMOLED din panoplia Samsung. Cu rezoluție HD și baterie de 8000 mAh sunt auspicii pentru un adevărat battery phone. Avem parte de o luminozitate destul de bună, unghi larg de vizualizare și culori ce impresionează privirea (nu sunt suprasaturate la maxim).

Pe partea de reglare a ecranului au pus MiraVision. Sunt trei moduri de imagine: Standard, Viu și Mod utilizator cu reglaje personalizate. Între Standard și Viu nu mi s-a părut că ar fi cine știe ce diferență. Există și opțiunea de a activa Contrast Dinamic în cazul materialelor video. Dispune și de filtru pentru lumina albastră, pentru utilizarea telefonului pe întuneric.

Ecranul este bun, chiar foarte bun, dar la peste 200 dolari puteau aduce un panel FHD și nu ar mai fi fost nimic de comentat.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude puternic și clar, fără prea mult bass, fără să impresioneze în ce privește calitatea sunetului. Totuși, îl auzi fără probleme în apelurile de telefonie, nu este strident la volum maxim și nu distorsionează astfel încât să-ți zgârie auzul. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Nu sunt căști în pachet, iar cu Sennheiser in-ear Momentum pentru Android s-a descurcat decent, un sound bine calibrat cu bass suficient și claritate pe întreg spectrul. Aș spune că neașteptat de bine. Am regăsit o opțiune numită BestLoudness, amplificator de volum pentru difuzor (chiar se simte diferența când este activat sau nu).

Hardware, sistem de operare și aplicații

Folosește un procesor de generație mai veche din portofoliul MediaTek – 6750T pe ARM Cortex-A53 cu 4 nuclee la 1.5 GHz și alte 4 nuclee la 1 GHz, Mali-T860 în poziția de accelerator grafic, 4 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB (aș face pariu că se descurcă fără probleme și cu microSD-urile de 128 GB).

Informații furnizate de CPU-Z pentru K8000;

Rulează Android 7.0 Nougat cu patch-urile de securitate aduse la nivelul lui noiembrie 2017. Nu a primit niciun firmware nou când l-am pornit, dar știu că de-a lungul timpului mai revin cu firmware spre a îmbunătăți anumite elemente sau spre a elimina diverse buguri descoperite de către utilizatori telefonului. Nu sunt HMD, dar nici printre cei ce uită de telefoane după ce le-au vândut nu i-aș încadra.

Avem un Android 7.0 Nougat fără modificări majore. Nu are swipe de la bază în sus pentru sertarul de aplicații, icoanele sunt ușor schimbate față de versiunea stock și sunt câteva funcții în plus prin zona de setări, cantitatea de bloatware o consider minimă. Este clar că telefonul mizează pe un Android cât mai curat, fără a fi îngreunat de vreo interfață customizată.

Sunt câteva tips & tricks:

  1. Smart assistance cu 4 capitole: Smart somatosensory  (gesturi ce activează diverse funcții, în meniul de contacte ții fața aproape de telefon și efectuează un apel telefonic, preiei un apel în mașină cu palma ținută 2 secunde spre smartphone, giumbușlucuri pe care mai nimeni nu le folosește), Gesture Motion cu Telephony Motion (întorci telefonul cu fața în jos, apelul primit trece automat pe mute, aduci telefonul aproape de ureche și speaker-ul se oprește) și System Motion (captură de ecran cu trei degete și slide în jos sau deschiderea camerei foto și video cu trei degete și slide în sus), Gesture Unlock (desenezi o literă și deschizi o aplicație – M pentru muzică, Z pentru Ceas, V pentru Galerie etc), One-handed Mode (interfața se face mai mică spre a fi accesată mai ușor cu o singură mână).
  2. System Manager – elimină datele adunate în cache, aduce power manager-ul la îndemână, poți seta aplicații în whitelist – accesare mai rapidă la nevoie etc.
  3. HotKnot – transfer de date prin atingerea ecranului;
  4. Moduri de utilizare pentru bateria de 8000 mAh – economisire inteligentă, skin pe negru (ecranele AMOLED consumă mai puțin când afișează display-ul în negru), economisire a energie (un mod ce intervine mai puternic față de economisire inteligentă, reduce din frecvența procesorului și din aplicațiile ce rulează în fundal spre a aduce un plus de autonomie);

Dacă stau să mă gândesc, nu este cine știe ce, dar cine știe poate că sunt persoane interesate și de funcțiile mai sus amintite.

În rularea aplicațiilor și jocurilor se descurcă cât de cât ok-ish, mai sunt momente în care ai parte de un lag perceptibil. Mă uitam spre exemplu în Asphalt Extreme că în gameplay nu are probleme, dar prin meniul jocului mai erau momente de lag, chiar deranjant.

Aplicații preinstalate pe Oukitel K8000;

Aplicații Google: Căutare vocală, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare, Google Foto, Maps, Muzică Play, YouTube, Magazin Play;

Aplicații standard: Actualizare software, Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Ceas, Descărcări, Galerie, Înregistrare sunet, Manager fișiere, Mesagerie, Muzică, Setări, SIM Toolkit, Telefon;

Alte aplicații: Pedometer, Radio FM și System Management. Pedometrul funcționează doar când deschizi aplicația și o lași să ruleze în fundal. În zona de setări rapide veți găsi și funcția de înregistrare a ecranului.

Android 7.0 Nougat pe K8000;

Performanță

Rezultatele le consider modeste pentru un telefon mobil cu preț de peste 200 dolari.

Teste de benchmark rulate pe Oukitel K8000;

Conectivitate

Integrează un slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD). Pe partea de benzi acoperite pe 2G / 3G și 4G:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – LTE FDD pe benzile 1/3/7/8/20.

Dispune de bluetooth 4.2, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi în standardele b/g/n, A-GPS pe partea de localizare. În SpeedTest nu a ieșit în evidență prin cine știe ce viteză pe download și upload în conexiune Wi-Fi – în jurul a 60 – 70 Mbps (limitările sunt date de Wi-Fi n-ul încorporat, dar cel puțin are suport pentru 5 GHz – banda de 2.4 GHz fiind din ce în ce mai aglomerată în zona de blocuri din orașe).

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB și difuzor, iar în stânga de slotul combo ce poate fi accesat prin intermediul unei agrafe.

Mi-aș fi dorit să văd USB type-C + Wi-Fi ac, dar aș spune că fac prea multe mofturi pentru un telefon de 200 – 250 dolari. Avem telefoane chiar mai scumpe fără aceste elemente de conectivitate și de la branduri mult mai cunoscute.

Cameră foto și video

Nu stă rău la acest capitol, dar nici nu merită a fi evidențiat în vreun fel. Camera principală de tip dual cu 16 + 2 Megapixeli promite, dar sunt destule situații în care nu livrează ceea ce ar trebui. Ai lumină bună? Ai și rezultate cât de cât decente. În low-light aduce mult zgomot de imagine, nici pe lumină perfectă nu știe să se descurce rezonabil pe partea de autofocus (are nevoie de timp ca să-și facă calculele și are tendința de a supraexpune).

Interfața camerei foto și video;

Dacă-l vrei pe K8000 pentru camera foto și video, mai bine spuneți pas. Mă uitam că Oukitel chiar și-a dorit să evidențieze camera de pe K8000, aplicația dedicată are o interfață interesantă cu moduri precum Video, Blur, mod PRO (din păcate, nicio funcție nu este cine știe ce, un blur forțat tras din pix, un mod Pro fără cine știe ce efecte în mod real).

Filmează la 1080p, are un ușor lag în setarea focusului când schimbi scenariul din fața obiectivului. Rezultatele sunt modeste, ca să nu spună mediocre. Am uitat să menționez că aduce zoom 2x, de fapt știu de ce am uitat – pentru că este inutilizabil. 

Clip făcut cu Oukitel K8000;

Fotografii făcute cu Oukitel K8000;

Autonomie

Aici este marea miză, baterie SCUD de 8000 mAh, display AMOLED cu rezoluție doar HD, procesor MediaTek 6750T pe ARM Cortex-A53 (nuclee gândite pentru eficiență energetică).

În testul Gadget.ro cu luminozitate la maxim, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul de YouTube pe conexiune Wi-Fi a scos… , 17 ore și 40 de minute. Niciun alt smartphone nu a reușit o astfel de performanță, cele mai bune se opresc pe la 12 – 14 ore.

Pe utilizare intensivă se duce spre 1 zi și jumătate, iar pe utilizare medie spre intensivă trece de pragul a 2, chiar 3 – 4 zile fără a fi tras la maxim. Avem o baterie de bună calitate, dar ecranul AMOLED ajută mult de tot pe partea de autonomie.

Știe încărcare rapidă la 9V / 2A prin tehnologia PumpExpress de la MediaTek. Se încarcă de la 0 – 100% în 2 ore și 48 de minute. 

Da, pot să certific că avem un battery phone la purtător.

Preț

Oukitel K8000 – 209.99 dolari pe LightInTheBox. Se transformă în 792.46 lei + TVA = 944 lei.

Concluzii

Oukitel K8000 nu este recomandat pentru cei interesați de cea mai nouă versiune Android, pentru cei ce doresc fotografii și materiale video de cât mai bună calitate, de performanțe în gaming.

Nu, în niciun caz. Este ok doar pentru cei ce caută autonomie cât mai bună din partea telefonului, cei ce-l folosesc pentru joculețe din Google Play + social media, browsing, YouTube și streaming de media. Repet, autonomia primează în alegerea lui K8000, în rest nu se descurcă așa strălucit ca să impresioneze.

Nu vă lăsați cuceriți de 4 GB RAM + 64 stocare și de procesorul octa-core, în jocurile cu grafică ceva mai complexă aduce la pachet un lag perceptibil. Nu se blochează, dar se simte că lucrează din greu ca să randeze respectivul content.

PRO

  • autonomie excelentă;
  • software cu bloatware minim;
  • rezistent și fabricat cu atenție la detalii;
  • sunet bun pe jack-ul de 3.5 mm;

CONTRA

  • cameră foto și video cu rezultate modeste;
  • preț relativ ridicat;
  • rezoluție HD pentru ecranul AMOLED pe un telefon de puțin peste 200 dolari;
  • dimensiuni generoase – 11.5 mm grosime și peste 230 de gr.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.