Știu că am mai spus asta și în cadrul altor recenzii pentru produse Creative, dar simt nevoia să repet: am devenit în timp fan al acestei companii. Asta fiindcă toate produse Creative cu care am interacționat s-au dovedit foarte reușite, la un cost cel puțin corect, iar asta creionează acel raport calitate / preț pe care eu îl consider cel mai importat factor în decizia de cumpărare.

Parcă nici nu-mi vine să cred că au trecut 3 ani de când am scris despre placa audio Creative Sound BlasterX AE-5, pentru ca acum să vă prezint modelul imediat superior în aceeași gamă de produse.

Specificații pentru placa de sunet Creative Sound Blaster AE-7

  • Interfață: PCIe, fără alimentare separată;
  • DAC: ESS SABRE-Class 9018, Hi-Resolution, Ultra-Low Distortion and Jitter, 32-bit 384kHz, DSD64, 127 dB SNR, THD + N 0.0001%;
  • Amplificator de căști cu amplificare separată pe fiecare canal audio, impedanță între 16 – 600 ohm;
  • Compatibilitate ASIO 2.3 pentru redare și înregistrare;
  • Tehnologii Audio: Sound Core3D, CrystalVoice, Scout Mode, Dolby Digital Live, DTS;
  • Conectivitate placă PCIe: ieșire audio digitală TOSLINK, 1 x jack de 3.5 mm ieșire pentru căști, 3 x jack de 3.5 mm pentru ieșire boxe frontale, posterioare și centru/subwoofer, 1 x jack de 3.5 mm Line-In sau intrare microfon;
  • Conectivitate modul extern: 1 x jack de 3.5 mm ieșire căști, 1 x jack de 3.5 mm intrare microfon, 1 x jack de 6.3 mm ieșire căști, 1 x jack de 6.3 mm ieșire microfon;
  • Dimensiuni placă PCIe: 145 x 20 x 128 mm;
  • Greutate placă PCIe: 215 grame;
  • Dimensiuni modul extern: 100 x 92 x 70 mm;
  • Greutate modul extern: 284 grame.

Design

Placa de sunet Creative Sound Blaster AE-7

Produsul a ajuns la mine în cutia de retail. Înăuntru, placa PCIe stătea bine fixată alături de modulul extern, pentru ca mai jos să descopăr un ghid de pornire rapidă și certificatul de garanție.

Nu o să insist prea tare asupra plăcii de sunet Creative Sound Blaster AE-7, asta fiindcă este o componentă ce își va găsi locul în interiorul carcasei unui desktop PC. Dacă ar fi să vorbesc despre construcție, despre calitatea de fabricație, atunci va trebui să admit că nu am ce să-i reproșez. Placa este solidă, bine finisată, realizată în cea mai mare parte din metal.

Modulul extern este cel care va rămâne la vedere și cu care vei interacționa. Acesta are dimensiuni echilibrate, nu este nici minuscul, dar nici pe atât de mare cât să ocupe loc prețios pe birou.

Privit de sus se prezintă ca un hexagon. Pe două dintre laturi, cele laterale dinspre utilizator, prezintă toate elementele de conectivitate, cu două jack-uri audio de 3.5 mm pe dreapta și 2 jack-uri de 6.3 mm pe stânga.

Cumva în centru, înclinată către tine, stă o rotiță pentru reglarea volumului. Modulul mai prezintă și microfoane prin care fie preia vocea utilizatorului, fie analizează zgomotul ambiental spre a anula anumite frecvențe când activezi funcția Noise Canceling din programul dedicat.

Modulul este acoperit cu cauciuc pe mai toată baza și astfel aproape că se lipește pe masă / birou și cu greu va pleca de la locul lui.

Am apreciat cablul extrem de gros, solid, îmbrăcat în țesătură texilă. Pe de altă parte, acesta are lungimea cam mică, undeva la 140 de centimetri. Chiar în configurația clasică cu unitatea desktop sub birou, firul se dovedește la limită. Cablul ar fi trebuit să aibă în jur de 2 metri.

Deși nu se prezintă neapărat pretențios, ambele componente ale kit-ului Creative Sound Blaster AE-7 lasă impresia unor produse de foarte bună calitate.  

Sunet

Ajungem direct la partea care contează cel mai tare la o placă audio. Sunt conștient că o să stric surpriza, dar nu vă pot lăsa să așteptați și vă spun de la bun început că placa de sunet Creative Sound Blaster AE-7 face cu adevărat diferența. Orice pasionat audio va remarca imediat surplusul de claritate, de calitate a sunetului atunci când va trece de la ceva inferior la această placă de sunet.

Este neapărat nevoie de o pereche de căști de calitate sau de boxe asemenea spre a beneficia la adevărata valoare de tot ce poate oferi Creative Sound Blaster AE-7. 

Dar poate și mai important de atât este să instalezi programul Creative Sound Blaster Command spre a scoate la iveală toate reglajele și îmbunătățirile software puse la dispozitție de divizia de dezvoltare Creative.

Capturi de ecran din aplicația Creative Sound Blaster Command pentru Windows 10:

Aici poți activa profilul SBX de îmbunătățire a sunetului, unde există reglajele Acoustic Engine pentru Surround, Crystalizer, Bass, Smart Vol și Dialog+. Poți face aceste reglaje în funcție de preferințe și salva mai multe preseturi sau poți activa direct unul dintre cele 24 de preseturi ce vin la pachet cu software-ul. Dintre acestea, multe sunt pentru unele dintre cele mai celebre titluri de jocuri, precum Apex Legends, Call Of Duty, ConterStrike, DOTA 2, Fortnite, League Of Legends, Overwatch, PUBG, Project Cars, Rocket League și altele.

În afară de aceste reglaje, mai există suplimentar și un egalizator clasic. Și aici sunt multe preseturi, dar poți configura și tu unul sau mai multe, în funcție de preferințe.

Odată activat modul Scout, Creative Sound Blaster AE-7 scoate la iveală acele sunete din jocuri care te pot ajuta la limită. Este vorba despre pași, voci, sunete fine pe care altfel le-ai putea pierde. Nu spun că face minuni, dar recunosc că în unele momente te poate ajuta.

În fine, repet ceea ce am spus la începutul acestui capitol. Creative Sound Blaster AE-7 redă un sunet extrem de clar, de curat, cu o punere în scenă extraordinară. Software-ul îți permite să ajustezi fiecare detaliu și îmi este greu să cred că va exista audiofil care să nu fie satisfăcut de tot ceea ce oferă această placă de sunet.

Experiența audio alături de Creative Sound Blaster AE-7 este una desăvârșită, cu detalii excelent scoase în evidență și cu fiecare frecvență extrem de bine reprezentată. Contează desigur căștile sau boxele cu care această placă audio face pereche, întrucât doar ea, de una singură, nu poate face minuni. 

Preț

Placă de sunet Creative Sound Blaster AE-7 – 1.045 lei pe eMAG.ro

Concluzii

Placa de sunet Creative Sound Blaster AE-7

Creative Sound Blaster AE-7 nu este deloc ieftină, dar, în accepțiunea mea, tot oferă un foarte bun raport calitate / preț. Asta fiindcă aduce acel plus pe care adevărații pasionați audio îl caută, acea fină departajare dintre un sunet bun și unul extraordinar.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru placa de sunet Creative Sound Blaster AE-7:

PRO

  • sunet excelent;
  • DAC de cea mai bună calitate;
  • amplificator de căști ce oferă impedanță reglabilă în trei trepte, de la 16 la 600 ohm;
  • software ce pune cu adevărat în valoare ansamblul hardware, cu suficiente opțiuni incluse;
  • raport optim calitate / preț. 

CONTRA

  • cablul ce face legătura între placa de sunet PCIe și modulul extern este cam scurt.