În urmă cu câteva săptămâni am participat la Paris la evenimentul anual al Orange – Show Hello. Am fost și în 2016, iar la momentul respectiv am descoperit Orange Smart Home, LoRa, router-ul Orange Livebox și set-top box-ul pentru Orange TV

Orange Smart Home este de o bună perioadă și în țara noastră, sunt utilizator de la începuturile sale. LoRa și toate serviciile ce permit un oraș conectat prin IoT le-au pus în practică în Alba-Iulia – detalii aici.

Livebox-ul nu a ajuns în țara noastră și asta pentru că Orange nu și-a dezvoltat rețeaua proprie de fibră optică pentru persoane fizice și mizează pe un parteneriat încheiat cu Telekom (anumite orașe etc). Nici set-top box-ul nu a fost adus în România.

Când echipa Orange m-a invitat să descopăr noutățile pregătite pentru Show Hello de la sfârșit de 2018 mi-am declarat disponibilitatea spre a afla care le sunt planurile. Totul se învârte în jurul tehnologiei ce va debuta în 2019 – 5G și am impresia că resursele sunt strânse și coordonate spre a avea impact aici. O tehnologie ce nu va fi cu impact major în etapa inițială pentru utilizatorul de rând ci pentru companii, 5G-ul aduce latențe de 1ms și viteze peste cele atinse de rețeaua Wi-Fi, permite comunicarea machine-to-machine și asta va schimba foarte multe aspecte din viața noastră, de la orașe conectate și până la fabrici smart.

Stephen Richard ce ocupă funcția de CEO al Orange și-a făcut intrarea în stil de vedetă și a vorbit despre inovația inclusivă. O consideră o alternativă la excluderea digitală. În același timp se dorește a fi o alternativă accesibilă și ținta pusă pe o viziune pozitivă asupra progresului.

5G

Stephen Richard – CEO al Orange;

Vitezele vor fi de peste 10 ori mai mari față de ceea ce oferă 4G-ul în momentul de față, iar asta deschide calea către noi posibilități, de la streaming de conținut la rezoluție înaltă, la o multitudine de alte servicii ce au nevoie de bandă largă de trafic spre a funcționa în condiții decente. Realitatea augmentată și virtuală primesc condiții propice de dezvoltare.

5G-ul va permite conectarea mai multor tipuri de obiecte din IoT, de la mașini autonome și până la drone și senzorii din orașele inteligente + tot ceea ce numim smart home & tehnologia aferentă. 5G-ul va deveni o alternativă de acces la internet pentru zonele ce nu au primit rețea broadband clasică (în special, spațiile retrase etc).

Două aspecte merită a fi luate în calcul:

  1. Rețeaua 5G va fi dezvoltată gradual în locul siturilor 4G;
  2. În 2019 debutează în 17 orașe europene, iar din 2020 începe disponibilitatea comercială.

Alianța cu Deutsche Telekom

Stephen Richard și Timotheus Hottges – șefii Orange și Deutsche Telekom pe aceeași scenă;

A fost surprinzător să-l văd pe scena de la Show Hello pe directorul executiv al Deutsche Telekom – Timotheus Hottges, deși cunoșteam de parteneriatul din România încheiat pe tipologia: internet fix pe fibră optică + cablu TV vs acces la rețeaua 4G.

Alianța dintre cele două companii se extinde. Deutsche Telekom AG este cea mai mare companie de telecomunicații din Europa. Guvernul german deține 14.5 din acțiunile sale în mod direct, iar alte 17.4 procente printr-o bancă guvernamentală KfW. Își desfășoară operațiunile în 36 de țări. Veniturile sale în 2017 au fost de aprox. 74 miliarde euro.

Orange pe de altă parte adună venituri de 41 miliarde euro în 2017. Guvernul francez deține 15.08% din acțiuni. Este prezentă în 28 de state, în special în Franța, Europa de Est și țările africane.

Știți că reconcilierea dintre Franța și Germania de după al Doilea Război Mondial sub îndrumarea SUA a permis apariția Uniunii Europene, iar bătrânul continent și întreaga lume a fost ferită de declanșarea unui al treilea ipotetic război mondial.

Aș spune că sunt puțin uimit că această alianță nu a fost încheiată mai devreme, ținând cont de faptul că Franța și Germania sunt implicate în acționariat, iar cele două state sunt motoarele UE. Am spus alianță și nu fuziune, cel puțin nu despre asta discutăm la momentul actual.

Una dintre direcțiile în care au colaborat va fi punctată la următorul capitol: o boxă smart cu AI ce la Orange se va numi Djingo, iar la Telekom – Magenta. Orange și Telekom își pun resursele în comun spre a dezvolta strategii care să-i facă pregătiți în fața avalanșei pornită de China, de companiile americane. Lupta se dă pe date și cine le controlează, iar Europa trebuie să aibă un cuvânt de spus. Vom descoperi împreună cât de strânsă va deveni relația dintre Orange și Telekom pe meleagurile autohtone. Momentan, Orange se află pe un trend pozitiv, iar afacerile Telekom nu sunt chiar magenta pe cât și-ar dori și emit pretenții.

AI

Djingo și prima boxă inteligentă dezvoltată de către Orange în parteneriat cu Deutsche Telekom;

Djingo este asistentul dezvoltat de Orange. Primul dispozitiv ce-l va integrat este o boxă inteligentă ce va costa 49 euro și debutează comercial în primăvara lui 2019.  Datele rulate prin Djingo nu vor părăsi continentul. Mă aștept să ajungă comercial și în țara noastră. Au mers la siguranță și oferă acces și spre Alexa. Cred că le-a fost teamă din start să pornească un asistent AI cu tehnologie și feedback 100% din Europa.

Ce poți face cu smart speaker-ul ce-mi amintește mereu prin denumire de filmul Django Unchained

  • efectuezi apeluri telefonice de tip hands-free;
  • interacționezi cu Orange TV, schimbi postul etc;
  • controlezi dispozitivele smart din casă;
  • urmează să ofere funcții noi prin parteneriate cu Deezer, Radio France, Meteo France etc;
  • prin integrarea Alexa se adaugă un spectru larg de posibilități pentru smart speaker.

Djingo va fi regăsit și pe alte obiecte din oferta operatorului, telecomanda pentru set-top box-ul Orange îl va primi printr-un update software.

Este un prim pas, iar în funcție de feedback descoperim și direcția în care merge, dacă renunță la Alexa sau din contră, Alexa preia rolul de coordonator.

Securitatea datelor – prioritate a Orange

O parte din sistemul de produse dezvoltate pentru casa conectată;

Connected Home este un serviciu ce debutează din primăvara lui 2019, în Franța. Prin intermediul său se vor putea vizualiza obiectele conectate prin Livebox, vor putea fi controlate în mod direct, o analiză a datelor va fi oferită pe smartphone, iar în viitor și pe TV. Există compatibilitate cu dispozitivele conectate de la Orange, dar și cu alte aparate IoT de la Philips Hue, Bosch și Netatmo. Nu va costa nimic pentru cei ce au o subscripție premium la Orange și cel mai nou Livebox.  Nu am idee dacă un serviciu de gen va sosi în țara noastră.

Protected Home a fost dezvoltat alături de Groupama. Casa este conectată la un sistem de supraveghere ce la nevoie trimite un apel automat către agențiile de securitate. Va fi o subscripție lunară la mijloc. Interesant că intră în nișa serviciilor de pază de pază și protecție.

S-a pus accentul pe protecția datelor personale, s-a vorbit de faptul că datele persoanelor din Europa ar trebui să rămână în Europa. Identitatea digitală joacă un rol important în cadrul companiei. Sunt câteva servicii complementare: Mobile Connect, Patient Journey – date din sectorul medical, My Financial Coach – date legate de finanțele clientului și The Vote – util pentru cei ce conduc comunități și vor să afle părerea cetățenilor pe diverse subiecte de interes larg.

Alianța mai strânsă cu Deutsche Telekom pe partea de AI și probabil și în alt domenii este logică. Așa vor reduce costurile spre a rămâne competitivi într-o piață cu o concurență puternică. Ne putem uita și în domeniul auto unde astfel de alianțe sunt la ordinea zilei. Djingo este un prim pas spre a realiza o metodă de control a dispozitivelor din casă (smart home, TV & internet). Este un pariu al doi giganți și o să-mi cumpăr o jucărie de gen să văd cum funcționează, la 49 euro nu mi se pare a avea costuri prea mari + are suport pentru Alexa.

Despre 5G o să tot vorbim în 2019, iar Orange sunt sigur că va avea un cuvânt greu de spus aici.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.