Mai țineți minte telefonul Xiaomi Pocophone F1? Ce-i drept, cred că acel model a fost cam singurul Poco ce ar merita cu adevărat să fie ținut minte. După succesul binemeritat al lui F1, cei de la Xiaomi au înțeles că este rost de mai multă acțiune într-o astfel de zonă și au mai tot lansat Poco-uri, urmând chiar brandul secundar POCO, ce lasă de ceva timp ”Xiaomi” la o parte din denumire. Acum, avem mai multe smartphone-uri POCO, ba chiar se conturează un ecosistem în jurul acestui brand, fiind disponibile și o pereche de căști de tip TWS și un smartwatch.

În fine, vreau să spun că Xiaomi a plecat de la celebrul concept ”flagship killer” (ceea ce Pocophone F1 chiar a fost, fără doar și poate) către o direcție ce pare ușor schimbată. POCO este acum mai degrabă un brand de produse mid-range sau care încearcă să vină cu un preț redus raportat la specificații.

POCO X4 Pro 5G are cu ce se lăuda în prețul de circa 250 dolari, atât cât costă pe Hekka.com, magazinul online de la care am primit exemplarul de test. Sigur că nu este totul roz și că sunt făcute câteva compromisuri spre a putea atinge acest cost. Le vom descoperi pe toate în cele ce urmează, cum, de altfel, vom afla și tot ce este bun la acest smartphone.

Review video

Specificații pentru POCO X4 Pro 5G:

Specificatii POCO X4 Pro 5G

Design

POCO X4 Pro 5G

În cutia sigilată ce a venit direct de peste mări și țări am găsit, pe lângă telefon, o husă din silicon, încărcător rapid pe USB-A, cablu USB-C la USB-A, agrafă pentru accesul la slotul SIM și trei pliante cu diferite informații, printre care ghid de pornire rapidă și certificatul de garanție:

POCO X4 Pro 5G poate fiales în trei variante de culoare pentru carcasă: POCO Yellow, Laser Blue și Laser Black. Cel despre care vorbim deja este unul în nuanța cea mai închisă, care, la fel ca cel albastru, propune niște reflexii de sub sticla de pe spate dintre cele mai tari pe care le-am văzut până acum la un smartphone.

POCO X4 Pro 5G

În funcție de unghiul la care lumina cade pe dispozitiv apar câteva linii mai subțiri sau mai groase, ce se intersectează sub un efect 3D ce le face să pară că trec unele pe sub celelalte. Sincer, m-am jucat minute bune cu aceste reflexii și vă garantez că dacă le vedeți în realitate nu au cum să nu vă impresioneze.

Pe de altă parte, designul mi se pare ușor forțat pentru modulul cu camerele de pe spate. Este de-a dreptul imens și acoperă o bună parte din zona superioară de pe spate, lățimea telefonului fiind aproape în totalitate ocupată din acea zonă.

Chiar și husa de protecție este ciudată cu acea decupare imensă ce trebuie să lase loc modulului de pe spate. Husa mai are o caracteristică neobișnuită: vine cu un căpăcel ce acoperă portul USB-C, în condițiile în care POCO X4 Pro 5G se laudă în specificații cu rezistență la pătrunderea lichidelor și a prafului conformă cu standardul IP53.

Mai adaug despre modulul camerei spate că iese în relief, nu foarte tare, însă când privești telefonul din profil observi că lentilele senzorului principal de 108 Megapixeli sunt cele care mai adaugă o ”treaptă pe scară”. Mie așa mi se pare, că din profil se formează ca o scară. Cu husa din pachet, ce are pe conturul decupării din dreptul modulului o ”bordură”, reușești să protejezi într-o oarecare măsură lentilele camerelor de pe spate.

Șasiul este din plastic, iar asta permite o flexibilitate ceva mai mare a dispozitivului față de soluția cu corp din metal + sticlă. POCO X4 Pro 5G nu pare sensibil, dar dacă încerci să-l torsionezi observi că nu este dintre cele mai rigide cu putință.

Partea frontală este cea deja clasică, cu camera frontală așezată într-un micuț decupaj tip bulină dispus pe centrul ecranului. Marginile din jurul display-ului sunt subțiri, aici nu al avea ce să reproșez nici măcar laturii de jos, ce este într-adevăr mai lată decât celelalte, dar deloc exagerată.

Construcția este de calitate, asamblarea nu lasă loc de zgomote suspecte indiferent cum stângem telefonul în mână. Finisările sunt cel puțin decente, dar am observat o mică deficiență la slotul SIM, al cărui sertar intră ceva mai mult în șasiu, nefiind perfect aliniat cu marginea de jos. 

Ecran și sunet

POCO X4 Pro 5G

Dacă la Design a fost cu bune și cu rele, la ecran chiar nu am ce să comentez. Pentru categoria de preț unde concurează, POCO X4 Pro 5G pune la bătaie unul dintre cele mai bune panouri, fără discuție.

Nu mai repet specificațiile, am trecut tot ce era important în tabelul de la începutul review-ului. Spun în schimb că am văzut unele dintre cele mai intense culori, fără a fi deranjant de vivide. O adevărată plăcere să privești acest ecran, cu aceste nuanțe saturate și contrastul infinit, excelent reglat.

Luminozitatea maximă este suficientă inclusiv când privești ecranul afară, în zilele însorite. Am văzut și mai bine, în mod sigur, dar pentru zona asta este excelent și pe partea de luminozitate.

Rata maximă de refresh este de 120 Hz. O poți alege pe aceasta și sistemul o va folosi pentru orice tip de conținut (în măsura în care este posibil) sau poți alege opțiunea clasică de 60 Hz. Nu există trepte intermediare sau rată adaptivă, dar nu aș spune că pot considera asta un minus pentru un așa telefon.

Meniul cu setări ale afișajului de pe POCO X4 Pro 5G:

Una peste alta, un ecran cum vă mărturisesc că nu mă așteptam să găsesc tocmai la POCO X4 Pro 5G.

Sunetul extern este de tip stereo și își face auzită prezența într-un mod plăcut, chiar dacă nu propune o calitate desăvârșită. Cele două difuzoare, amplasate simetric în spatele unor grile asemănătoare, unul pe latura de jos, celălalt pe cea de sus, redau un sunet de aceeași intensitate. Fără prea mult bass, avem totuși o dinamică mai mult decât acceptabilă și un volum maxim peste medie. Experiența audio prin difuzoarele externe este una de apreciat.

POCO X4 Pro 5G vine și cu jack audio de 3.5 mm, din care, cu o pereche bună de căști, ești tratat cu un sunet de foarte bună calitate și la un volum maxim care îți poate cauza deficiențe de auz dacă faci abuz (rimă :)).

Hardware, sistem de operare și aplicații

POCO X4 Pro 5G

Aici nu aș spune că POCO X4 Pro 5G a dorit să impresioneze, deși folosește un chipset realizat pe 6 nm, de proveniență Qualcomm. Snapdragon 695 5G, ajutat de un GPU Adreno 619, nu se sperie nici în fața unor aplicații sau jocuri complexe, deși nu poți compara experiența cu cea pe care o poți primi de la procesor flagship.

Memoria RAM nu mi se pare că e în cantitatea în care ar fi trebuit. 6 GB de tip LPDDR4X este ok, dar pentru a pune cap la cap un ansamblu hardware cu care să te poți lăuda în 2022, lui POCO X4 Pro 5G i-ar fi stat mai bine cu 8 GB. Spațiul intern de stocare de 128 GB este în normă și, în plus, poate fi suplimentat cu un card de memorie microSD, dacă folosești slotul SIM 2 pentru asta. 

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre POCO X4 Pro 5G

Un alt punct unde POCO X4 Pro 5G se putea prezenta mai bine este la sistemul de operare, ce nu vine în ultima ediție de Android, ci a rămas cu un pas în urmă, precum și la interfața MIUI 13 pentru POCO, ce ar merita un update. MIUI 13 este așa cum îl știm, adică plin, dar plin de adiții mai mult sau mai puțin folositoare. Asta nu este deloc ceva rău, doar că se mai întâmplă să apară lag sau să percepi ceva agățări la scroll. Totodată, unele aplicații mai cedează subit sau se blochează. Nu a fost nevoie până acum de restart, totuși comportamentul nu este demn de un astfel de smartphone.

Și ar mai fi ceva de care trebuie să amintesc. Prin anumite aplicații gata instalate apar ceva reclame, chiar și după ce instalezi aplicații din Google Play Store îți sunt propuse recomandări, cum se întâmplă și în interfață, după cum puteți descoperi în capturile de mai jos.

Aplicații preinstalate sunt multe, cu unele cu adevărat nefolositoare sau, ca să mă exprim mai corect, aplicații pe care puțini nu le vor dezinstala. Avem, pe lângă cele de la Google, altele cum sunt AliExpress, Amazon Shopping, Block Puzzle Guardian, Booking, Bubble Shooter, Dust Settle, Facebook, Jewels Blast, Netflix, Poco Community, POCO Store, PUBG Mobile, Scaner, Securitate, Servicii și feedback, ShareMe, Spotify, State Of Survival, Telecomandă, Teme, Tile Fun, WPS Office.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 11 MIUI 13 for POCO pe POCO X4 Pro 5G:

Performanță

Teste benchmark POCO X4 Pro 5G

Scorurile obținute de POCO X4 Pro 5G relevă un smartphone mid-range ce nu are mari pretenții pe partea de performanță, dar care nici nu este nici codașul clasei, să spun așa:

Teste benchmark POCO X4 Pro 5G

Conectivitate

POCO X4 Pro 5G

Chipset-ul Snapdragon 695 5G îi permite lui POCO X4 Pro 5G să dispună de conectivitate 5G pe oricare dintre cele două SIM-uri, dar nu simultan (de câte ori a apărut 5G în fraza precedentă?). Telefonul cunoaște benzile 5G: 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77, 78 SA/NSA. 

Tot pe partea de conectivitate wireless, POCO X4 Pro 5G aduce doar un standard maxim Wi-Fi ac, fără ax / 6, ceea ce nu mi se pare tocmai bine. La fel și pentru Bluetooth, ce a rămas la versiunea 5.1. Localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO, iar NFC-ul nu lipsește pentru varianta globală a smartphone-ului, adică precum cea de test.

În buna tradiție Xiaomi, POCO X4 Pro 5G vine cu un senzor IR ce face din telefon o telecomadă universală, ce va putea controla majoritatea electronicelor din casă ce suportă astfel de comenzi.

Elementele fizice prezente pe smartphone sunt dispuse astfel: latura de jos găzduiește unul dintre cele două difuzoare, microfonul principal, portul USB-C și slotul SIM; pe stânga nu avem nimic; sus este jack-ul audio de 3.5 mm, difuzorul și microfonul secundare și portul IR; pe dreapta vedem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, care integrează și senzorul de amprentă. Acesta din urmă este de foarte mare încredere, nu mi s-a întâmplat să dea eroare decât când nu am poziționat corect degetul, iar răspunsul este rapid, fără a fi de-a dreptul instant.

Camere foto și video

POCO X4 Pro 5G

Capul de afiș din totalul de senzori foto-video de pe POCO X4 Pro 5G este ținut de camera de 108 Megapixeli, ce se laudă și cu tehnologie AI. Fără alte detalii despre fiecare senzor în parte, astfel de date fiind cuprinse în tabelul cu specificații de la început, să vedem cu arată interfața aplicației Camera.

Screenshots din aplicația Camera de pe POCO X4 Pro 5G:

Pozele de zi sunt reușite cu camera principală, nu le lipsește mai nimic, dar nici nu le pot considera dintre cele mai grozave. Senzorul cred că are ceva mai mult potențial, dar nu este exploatat la maximum pe partea software. Cu același senzor de 108 MP sunt realizate și pozele cu zoom 2X (default) și nici acestea nu sunt extrem de bune. Fotografiile Ultrawide sunt doar ok, cuprind mai mult în cadru și cam atât, calitatea nu este neapărat de invidiat, nici pe departe.

Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu POCO X4 Pro 5G:

POCO X4 Pro 5G pune la dispoziția utilizatorului și mod de Noapte, pe care îl activezi când scena este slab iluminată. Acest mod poate fi folosit doar pentru senzorul principal și nici măcar zoom-ul digital nu este disponibil. Pozele în low-light sunt o idee mai bune decât cele realizate în modul Normal, cu o gamă dinamică mai extinsă. Totuși, calitatea nu este impresionantă.

Poze în low-light făcute cu POCO X4 Pro 5G (cu mod Normal / Noapte):

Camera frontală de 16 MP păstrează același trend cu cele de pe spate, generează poze bune, fără a fi cu ceva speciale. Modul Portret se descurcă decent în a separa subiectul de fundal și ai posibilitatea de a regla cât de tare este blurat fundalul printr-un slider ce mimează controlul deschiderii diafragmei. 

Poze făcute cu camera frontală POCO X4 Pro 5G (cu și fără mod Portret):

Dacă pe foto POCO X4 Pro 5G nu se descurcă tocmai rău, ci este ok pentru pretențiile acestui smartphone, pe video am găsit o mare dezamăgire. Calitatea maximă la care poate filma este Full HD 1080p cu doar 30 fps. Aici, aș spune că era clar nevoie de mai bine, în 2022 un mid-ranger să nu poată filma 4K este de-a dreptul rușinos, zic eu.

Clip video Full HD 1080p 30 fps filmat cu POCO X4 Pro 5G

Autonomie

Autonomie POCO X4 Pro 5G

După ce nu s-a descurcat tocmai bine la capitolul anterior, POCO X4 Pro 5G își revine aici. Autonomia dată de bateria de 5000 mAh este cu adevărat ridicată, telefonul poate rezista o zi de dimineața până seara chiar și condițiile în care este folosit intens. Un timp de ecran aprins de 6 – 7 ore nu este tocmai ceva greu de atins, desigur fără a vorbi despre jocuri sau multă activitate pe partea foto-video.

POCO X4 Pro 5G

Încărcătorul din pachet poate genera la ieșire o putere de 67W, suficientă spre a încărca acumulatorul gol până la 26% în numai 10 minute. După alte 10 minute, procentul din baterie ajunge la 52%, pentru ca o încărcare de jumătate de oră să pună 72% în acumulator. Încărcarea completă durează circa 53 de minute, după testele mele.

Preț

POCO X4 Pro 5G 6 / 128 GB  – 254 dolari pe Hekka.com, cu livrare din Hong Kong. La data publicării review-ului există o promoție pe Hekka.com prin care obții o reducere de 10$ la orice comandă de peste 200$ prin introducerea codului ”hekkasale200”.

POCO X4 Pro 5G
3.7 / 5 Gadget Score
Pro
  • design extrem de interesant, cu margini drepte și spate din sticlă ce propune niște reflexii 3D unice, plus certificare IP53;
  • ecran de cea mai bună calitate, cu mult peste ceea ce te aștepți de la un smartphone din zona asta de preț;
  • sunet extern stereo de bună calitate și la un volum maxim peste medie;
  • conectivitate 5G, jack audio de 3.5 mm, port IR, slot pentru card microSD (ocupă locul SIM 2);
  • autonomie excelentă, încărcare foarte rapidă.
Contra
  • deși MIUI 13 este plin de opțiuni, se bazează doar pe Android 11, nu rulează mereu optim, există reclame / recomandări nu doar în unele aplicații, ci și în interfață, și sunt prea multe aplicații preinstalate;
  • calitate foto cel mult medie pentru oricare dintre senzori, filmare doar Full HD, fără 4K.
Concluzii

POCO X4 Pro 5G este de fapt un Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G deghizat într-un alt corp. Este ceva mai ieftin decât fratele Redmi, iar alegerea poate ține mai mult de gusturi. POCO X4 Pro 5G merită a fi luat în considerare de către cei ce caută un smartphone în zona de preț de până în 1.500 de lei. Trebuie să-i accepti cele câteva minusuri, normale la un astfel de cost. Pe de altă parte, are suficiente atuuri de partea sa spre a te putea convinge.

Design
Hardware
Software
Foto & Video
Autonomie
Pret / Specificatii