Ceva, cumva se întâmplă în ultima vreme de am ajuns să testez proiectoare de parcă toată lumea caută astfel de produse. Abia ce am publicat la început de primăvară un review pentru un proiector portabil de la BenQ, pentru ca azi să revin cu un altul, ultimul pe care îl mai aveam de acoperit din gama portabilelor de la acest producător, după cum reiese de pe site-ul oficial.

Aveți așadar recenzie pentru BenQ GV1, GS2, GV30, iar acum închidem seria cu modelul BenQ GS50, singurul dintre cele patru ce propune rezoluție nativă Full HD.

Specificații proiector portabil BenQ GS50

  • Sistem de proiecție: DLP;
  • Sursă de lumină: LED;
  • Rezoluție: nativă 1080p (1920 x 1080 pixeli), suportă rezoluție de la sursă de la VGA 480p până la 4K UHD 2160p;
  • Culori afișate: 16.7 milioane;
  • Luminozitate: până la 500 ANSI Lumeni;
  • Contrast: 100.000:1 (FOFO);
  • Durată de viață lampă: până la 30.000 de ore în modul Eco, până la 20.000 ore mod Normal;
  • Diagonală: de la 30 inch (76 cm) la 112 inch (285 cm);
  • Sistem de operare: Android 9.0, memorie internă 16 GB, memorie RAM 2 GB (prin dongle BenQ QS01 inclus în pachet)
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4 și 5 GHz și Bluetooth 4.2 prin dongle BenQ QS01, 2 x HDMI 2.0b (HDCP 2.2), 1 x USB-C cu suport DisplayPort și PD cu input maxim 45W, 1 x USB-A 2.0 (Power supply 1.5A, funcție reader) jack audio de 3.5 mm;
  • Sunet: 2.1 cu putere totală de 20W, cu 2 x 5W + 10W Woofer;
  • Consum tipic: 65W;
  • Baterie integrată de 66.6 Wh (6000 mAh / 11.1V) ce oferă până la 2.5 ore de autonomie în redare;
  • Certificare IPX2 pentru rezistența la stropi de lichid și praf;
  • Dimensiuni: 186‎ x 154 x 146 mm (Lungime x Înălțime x Lățime);
  • Greutate: 2.3 kg.

Design

Proiector portabil BenQ GS50

Cutia în care am primit produsul de test, fiind întocmai cea de retail, conținea geanta de transport, în care erau, alături de proiector, accesorii precum adaptorul de alimenatare cu 3 cabluri ștecăr pentru diferite tipuri de prize, telecomanda cu baterii compatibile gata montate, dongle media streaming pe HDMI, model BenQ QS01, și mai multe pliante cu diferite informații, printre care ghidul de pornire rapidă și o fișă de la un alt proiector BenQ, modelul W1800i, ce a fost probabil rătăcită în pachetul lui BenQ GS50:

Geanta de transport în care poți așeza nu doar proiectorul, ci și toate accesoriile pe care le primești, este de bună calitate, cu toate laturile prevăzute cu burete între țesătura exterioară și căptușeala moale interioară. Astfel, tot ce se află în geantă este bine protejat, un ”perete” interior poate fi scos sau reașezat în funcție de nevoie, fiind prevăzut cu velcro ce se fixează de materialul tip fleece de pe laturi.

BenQ GS50 nu este tocmai cel mai compact proiector portabil din ce am întâlnit, ba din contră. La fel pot spune și despre greutatea sa, ce la 2.3 kilograme va atârna serios în bagajele tale.

Forma proiectorului este de cuboid, cu mici diferențe pe lățime și înălțime și doar ceva mai mare pe lungime.

Lateralele sunt dintr-un material cauciucat, de culoare verde vânătoare, aș spune eu, cu câte o inserție portocalie în dreptul grilelor difuzoarelor midrange. Pe laterale se observă un model cu linii oblice și verticale.

În rest, BenQ GS50 este de culoare albă, cu mici excepții. Partea superioară este cea unde există 4 butoane fizice și senzorul de recepție IR, precum și zona unde poate fi conectat dongle-ul QS01, aflat sub un capac din plastic. Această zonă este prevăzută cu garnitură de cauciuc de jur-împrejur, pentru a fi garantată protecția IPX2, atunci când acest capac este corect poziționat.

Pe laterala din stânga este zona de conectivitate, ascunsă sub un capac din cauciuc, ce trebuie închis dacă vrem ca proiectorul să fie protejat împotriva pătrunderii lichidelor sau a prafului la interior. Laterala din dreapta este prevăzută cu un mâner de transport din piele ecologică de culoare maro.

În partea față este zona de proiecție și butonul ce permite ajustarea pe înălțime, în timp ce în spate se poate observa un alt capac din cauciuc, sub care se află portul de alimentare. Tot aici este și o grilă de aerisire și una din spatele căreia răsună woofer-ul.

Pe zona de jos există patru picioare din cauciuc ce asigură o bună aderență proiectorului pe majoritatea suprafețelor, precum și o prindere pentru șurub tip 1/4 inch, așa cum au majoritatea trepiedelor. În rest, o mare grilă de aerisire acoperă această zonă.

BenQ GS50 este solid, așa cum ar trebui să fie spre a rezista fără a păți mare lucru la căderi de la o înălțime de până la 70 de centimetri, așa cum este promis în prezentarea proiectorului. Materialele folosite la exterior sunt de bună calitate, plăcute la atingere, dar unele finisări de detaliu puteau fi mai atent executate. Sunt unlee muchii ceva mai ascuțite decât ar trebui, iar unele îmbinări lasă loc de comentarii negative. Nimic grav, totuși trebuia menționat.

Imagine

Așa cum este cazul la oricare dintre proiectoarele portabile testate, imaginea nu are cum să fie la același nivel cu ceea ce primești de la un proiector clasic. Nu ai cum fizic să reușești a integra un sistem de proiecție dintre cele mai performante, iar pentru ca luminozitatea să fie la un nivel acceptabil ai nevoie de alimentare serioasă și nu de una de la o baterie integrată.

Chiar dacă ar putea părea că deja i-am găsit scuze lui BenQ GS50, adevărul este că imaginea pe care o oferă este peste așteptările mele. Într-adevăr, luminozitatea de 500 ANSI Lumeni nu face față ziua, cu multă lumină ambientală, dar deja spre înserat pot spune că nu mai sunt probleme. Iar pentru un proiector portabil luminozitatea impresionează.

Nici contrastul nu este uriaș, dar este mai mult decât decent. Negrul nu este niciodată mai mult decât un gri închis, dar în rest avem un contrast bun.

Culorile sunt vii, plăcute, aici aș fi deja răutăcios dacă m-aș declara nemulțumit. Repet, trebuie să ne raportăm la imagine în mod obiectiv, având în vedere că vorbim despre un proiector portabil, ce poate reda conținut fără a fi legat la o priză.

Acolo unde BenQ GS50 chiar se descurcă mai mult decât ok este la partea de conturare a detaliilor. Rezoluția nativă Full HD 1080p se vede că este prezentă și face ca totul să fie afișat exact, fin, asta și la diagonale de peste 2 metri. Poți merge fără probleme și mai sus de atât, detaliile nu vor avea foarte mult de suferit.

Gama dinamică nu are cum să fie dintre cele mai extinse, în special în zonele întunecate ale imaginii se pierde mult din calitate.

Totuși, mă văd nevoit să repet din nou: pentru un proiector portabil, imaginea este nu doar decentă, ci cu adevărat bună. Cred că poate părea că nu este așa din descrierea de până acum, dar eu am vrut să prezint situația așa cum este și nu doar raportându-mă la un proiector portabil și la ce așteptări ar trebui să avem de la un astfel de produs.

Sunet

Proiector portabil BenQ GS50

Cu două difuzoare de tip midrange, a câte 5W fiecare, și un woofer dedicat frecvențelor joase, cu o putere de 10W, sunetul reglat de divizia audio BenQ, anume de treVolo, este excelent. Excelent pentru un proiector portabil și bun spre foarte bun la modul general.

Surprinzător de puternic, clar în acord cu cei 20W anunțați în fișa tehnică, face față indiferent de conținut, fiind potrivit și pentru muzică, ce va umple fără probleme o cameră de dimensiuni medii – circa 25 mp.

Și pentru filme sunetul emis de proiector este potrivit fără dubiu, nu ai nevoie de boxe dedicate. Ba chiar, având în vedere că BenQ GS50 se poate transforma în boxă Bluetooth ad-hoc, te poți baza pe acest dispozitiv într-un astfel de scenariu.

Utilizare

La fel ca multe alte proiectoare BenQ ce au ajuns pe masa mea de test și GS50 vine la pachet alături de dongle-ul QS01. Acesta transformă proiectorul într-unul smart, ce rulează o interfață simplificată de Android TV 9.0.

Capturi de ecran din interfața Android TV 9.0 a proiectorului BenQ GV30: 

Din păcate, BenQ QS01 nu este cel mai bine optimizat, apare lag destul de des, iar uneori, nu tocmai rar, ecranul se blochează, iar unele aplicații cedează subit. Iar cel mai grav este, din punctul meu de vedere, faptul că nu există suport pentru aplicația Netflix.

Poți merge pe o soluție de avarie și să accesezi Netflix din browser, dar cred că cel mai bine era ca BenQ să rezolve situația în mod corespunzător.

Meniul cu setări OSD este simplu de parcurs din telecomandă, sunt doar câteva submeniuri în care sunt disponibile toate configurările. Nimic în care să te încurci sau care să fie greu de accesat.

Capturi de ecran cu meniul OSD al proiectorului BenQ GV30: 

Mi-a plăcut că BenQ GS50 vine cu funcție AutoFocus, fiind nevoie de doar o apăsare de buton pentru ca imaginea să fie pusă automat în clar, precum și funcție AutoKeystone, cu reglaj automat pe verticală. La fel, la doar o apăsare de buton, imaginea tip trapez este transformată într-un dreptunghi perfect.

Conectivitate

Proiector portabil BenQ GS50

Pe lângă conexiunea Wi-Fi ac, cu benzi de 2.4 și 5 GHz, și cea Bluetooth în versiune 4.2, garantate de modulul BenQ QS01, pe proiector există porturi fizice ca 2 x HDMI 2.0b cu suport HDCP 2.2, 2 x  USB-A pentru alimentare alte dispozitive, dar și pentru redare de conținut media, un USB-C compatibil DisplayPort și PowerDelivery pentru input la maxim 45W și un jack audio de 3.5 mm, cu rol de ieșire sunet.

Autonomie

Proiector portabil BenQ GS50

Bateria de 66.6 Wh promite o autonomie de până la 2 ore și jumătate în anumite condiții, adică în modul Low Power. Din testele mele, 2 ore sunt destul de ușor de atins, în modul Normal, cu luminozitatea undeva pe la 60 – 70%, suficientă în medii întunecate. Sigur că volumul din difuzoare joacă și el un rol important în privința autonomiei, dar pentru a viziona un film poți regla intensitatea la circa 15 – 20% și astfel obții cele 2 ore despre care am vorbit.

Încărcarea completă a acumulatorului gol cu adaptorul din pachet durează în jur de 3 ore. 

Preț

Proiector portabil BenQ GS50 – nu l-am găsit listat în oferta magazinelor online din țara noastră, prețul recomandat de producător fiind de 800 USD, adică de circa 4.000 de lei în România, cred eu.

Concluzii

Proiector portabil BenQ GS50

În mod clar un proiector precum BenQ GS50 nu-i pentru oricine. Dacă vrei doar un proiector portabil, fără prea multe pretenții, atunci te poți orienta către altul de la BenQ, care să nu coste atât de mult. Dacă în schimb îl vrei pe cel mai bun de la această firmă, atunci va fi nevoie să investești ceva, dar vei  primi un produs capabil.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul portabil BenQ GS50:

PRO

  • construcție solidă, rezistență la căderi de la maxim 0.7 metri, precum și la lichide sau praf conform cu standardul IPX2;
  • imagine de bună calitate;
  • sunet excelent;
  • conectivitate extinsă.

CONTRA

  • dongle-ul QS01 rulează un Android 9.0 TV care nu-i cel mai bine optimizat, are lag și uneori se blochează;
  • nu există suport nativ pentru aplicația Netflix.