Retelistica

RCS-RDS consideră că ANCOM acționează împotriva intereselor a milioane de utilizatori din țara noastră, prin menținerea tarifelor de interconectare la nivelul lui 2014. 

Unde spune RCS-RDS că ar greși ANCOM?

  1. Prin menținerea fără scăderi a tarifelor de interconectare  calculate pe baza unor date din 2010 – 2012;
  2. Prin amânarea actualizării analizei privind costurile operatorilor, analiză ce în final ar duce la reducerea tarifelor de interconectare.

Tariful de interconectare în România a scăzut de la 3.07 eurocenți / minut la 0.96 eurocenți / minut în 2014. Acest tarif se aplică în momentul în care clientul de telefonie mobilă apelează în altă rețea.

Tariful de interconectare din țara noastră se situează la nivelul celui practicat în Uniunea Europeană. Totuși, RCS-RDS aduce un nou indicator în joc – raportul între tariful propriu-zis și veniturile din țara noastră.

RCS-RDS a comandat un studiu PwC/ PriceWatherHouseCoopers spre a arăta pe baza raportului amintit că am avea cele mai mari tarife de interconectare din UE.

Ei mai aduc exemplele din Franța și Spania, unde comisioanele se pregătesc de o actualizare în jurul a 0.65 – 0.74 eurocenți pe minut. Trebuie punctat că demersurile sunt în proces, nu deja aprobate. În cadrul evenimentului de presă din București, RCS-RDS a afirmat că dacă ANCOM nu actualizează tariful de interconectare se pregătește să meargă cu procesul în instanță.

Tarifele de interconectare practicate în Uniunea Europeană

Discuția este interesantă și trebuie pornită de la câteva premise:

  1. RCS-RDS prin Digi Mobil are cele mai mici abonamente din țara noastră, aș spune că din întreaga Uniunea Europeană și cel mai probabil, din întreaga lume. Mă refer la raportul preț / beneficii primite la pachet.
  2. Unul dintre beneficiile aduse de Digi Mobil este dat de MINUTELE NAȚIONALE NELIMITATE. Aici se aplică tariful de interconectare, aici cred că RCS-RDS pierde bani și încearcă cumva să oprească hemoragia (cu ghilimelele de rigoare).

Sună bine pentru public: raport între tarif și venituri și deja prevăd mai multe comentarii în care ANCOM și concurența directă a Digi Mobil sunt înfierate în fel și chip.

Spre comparație, în 2012 când s-a împărțit spectrul radio au fost făcute următoarele cheltuieli:

Telekom – 180 milioane euro;

Orange – 227 milioane euro;

Vodafone – 228.5 milioane euro;

RCS-RDS – 40 milioane euro;

2K Telekom – 6.6 milioane euro (a intrat în portofoliul RCS-RDS).

Raportul între tariful de interconectare și puterea de cumpărare;

Sunt sigur că veniturile mai mici din țara noastră joacă un rol important în cheltuielile generale (salariați etc). Totuși, este ca și cum ai cere ca iPhone-ul sau ultimul vârf de gamă de la Samsung trebuie să coste mai puțin, că avem salarii mai mici ca în vest sau SUA. Pe de altă parte, există loc de îmbunătățire ușoară în ce privește tariful respectiv. O actualizare în jurul a 0.70 eurocenți pe minut ar fi binevenită.

Tări ce pregătesc reducerea tarifului de interconectare;

Discuția merită a fi extinsă în secțiunea de comentarii. Cum vă poziționați pe marginea acestui subiect?

ANCOM s-a dovedit proactiv în ce-l privește pe RCS-RDS, iar la mijlocul lui 2017 s-au mișcat cu celeritate în ce privește suprataxarea în roaming, la fel și în 2016 când au extins licența din 3G pe 2100 MHz în 4G (normal, cu respectarea prevederilor din UE). Înțeleg că ANCOM ar pregăti o actualizare pentru 2018, iar RCS-RDS și-ar dori ca mutarea să fie făcută mai rapid și încearcă să le forțeze mâna.

RCS-RDS, Orange, Vodafone, Telekom etc nu sunt ONG-uri, nu fac opere de binefacere. Fiecare companie încearcă să-și maximizeze profitul. Că în retorica lor folosesc studii comandate sau învârt cifrele după cum le convine, asta-i cu totul altă discuție / distracție.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.