Retelistica

Parlamentul European a ratificat acordul prin care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. Roam like at home este una dintre cele mai inspirate decizii luate la nivelul celor 28 de state membre.

Nu mai ești nevoit să achiziționezi planuri tarifare dedicate când ești plecat în spațiul SEE (SEE = Spațiul Economic European = Statele membre ale Uniunii Europene + Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Dacă călătoriți în Jersey, Guernsey și insula Man sunt alte taxe). Beneficiezi de tarifele practicate în țara din care ai plecat (minute, SMS-uri, trafic de date în o anumită limită).

Inițial, legea era gândită să fie aplicată fără vreo limitare. Lobby-ul practicate de către operatori de telecomunicații a făcut ca acordul să aibă câteva steluțe (conceptul de utilizare rezonabilă etc).

ANCOM a venit cu o precizare pentru cei ce vor călători în perioada imediat următoarea în Marea Britanie:

“Cu toate ca Brexit-ul are loc, romanii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife nationale in Marea Britanie, precum si de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile si SMS-urile transmise din Romania catre numerele de telefon din Marea Britanie, pana, cel putin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Acordul Brexit) prevede o perioada de tranzitie pana la finalul anului, in care cele mai multe dintre reglementarile europene continua sa se aplice in relatiile dintre cele doua parti. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie vor stabili ce se intampla dupa 31 decembrie 2020”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreşedintele ANCOM.

Teoretic, până la sfârșitul lui 2020 nu vor apărea modificări în ce privește roam like at home. Practic, Marea Britanie urmează să decidă dacă rămâne ca parte integrantă sau se retrage. Sunt și acum câteva țări în SEE ce nu fac parte din Uniunea Europeană. Aș spune că ar fi și în interesul lor să facă parte din această înțelegere. Mă rog, au ales ei să plece din UE…

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.