Recomandari

În articolul precedent vă împărtășeam impresiile despre Rollei ActionCam 100 și promiteam că voi reveni cu un nou review despre Rollei Bullet HD care este un produs superior. După cum spuneam și in primul review, brand-ul german a adăugat in portofoliu camere video pentru iubitorii de sport si aventură. Rollei Bullet HD filmează in format HD 720p, este subacvatică până la 10 m adancime, cu alte cuvinte rezistă în ploaie fără probleme și poate fi atașată aproape oriunde: pe bicicletă, pe cască, pe mașină, pe motocicletă sau pe alte echipamente sportive.

Specificatiile producatorului:

– Senzor CMOS 12 Megapixel pentru fotografii (4032×3024)
– Fimare în High Definition 1280×720 pixeli, 30 fps
– Fotografiere în rafale de cate 3 secunde
– Tipul fișierelor: JPEG (foto), AVI (video)
– Obiectiv cu unghi de 170 grade
– Memorie: Slot card Micro-SD pana la 32Gb
– Acumulator Polymer Lithium-Ion 3,7V / 850mAh
– Autonomie: până la 2 oresubacvatica până la 10 m adancime
– Conectori: Mini USB 2.0, adaptor Micro SD
– Dimenisiuni: 90x30x10 mm
– Greutate: 83 grame (fără baterie)
– Carcasă de aluminiu

[nggallery id=264]

Conținutul Pachetului

Pe langă camera video, în pachet găsim urmatoarele: sistem de prindere 360 pentru ghidon și cască cu aerisire, sistem de atașare pe ochelari de schi/motocross/DH (Goggles), sistem de prindere universal pentru suprafață plană cât și pentru trepied, colier adaptor de prindere a camerei compatibil cu sistemele de atașare menționate (dar nu și cu cel pentru ghidon și cască cu aerisiri), două benzi (strap-uri) siliconice compatibile cu sistemul de prindere universal (îmbinate cele doua strap-uri pot atașa camera pe orice tip de cască), doua benzi cu scai (magic straps), husă de călătorie care se poate atașa de cureaua pantalonilor, garnituri de rezervă, capac cu orificiu pentru înregistrarea cu sunet, cablu USB, card microSD de 4gb și adaptor, vaselină siliconică pentru garnituri, benzi dublu adezive compatibile cu sistemul de prindere universal, încarcator, manual de instrucțtiuni, CD, certificat de garanție. Un avantaj major al acestei camere este faptul că pe lângă accesoriile din pachet se pot achiziționa separat accesorii mai performante pentru atașarea camerei.

Aspect:

Este o cameră micuță ce seamană cu un glonț (de unde și numele Bullet) care amintește în același timp de celebrele „lasere” cu care stresam profesorii la școala însă nu este chiar atât de micuță. Are formă aerodinamică și este ușoară (83 grame) astfel că prezența ei pe bicicletă nu deranjează prea tare nici măcar în competiții unde fiecare gram în plus dăunează. Carcasa este din aluminiu, este foarte bine finisată, are un singur buton și un mic LED bicolor, lăsând impresia unui gadget de calitate superioară ușor de folosit.

Atașabilitate:

Fiind o cameră action, aceasta este gândită să putem filma ‘din mers’. Am testat camera din prisma unui ciclist așa că am încercat să atașez camera în diverse locuri pe bicicletă, folosindu-mă de accesoriile din pachet:

Suportul pentru ghidon și pentru cască cu aerisire – este un sistem de plastic din doua piese diferite prinse intre ele cu un șurub care permite reglarea unghiului secvențial 360 grade și are două curelușe siliconice – cu una se fixează camera pe suport iar cu cealaltă se fixează suportul pe ghidon, respectiv pe cască. O putem atașa foarte rapid pe ghidon sau cască și putem regla ungiul de filmare în orice poziție deoarece camera poate fi rotită în jurul propriei axe (având forma tubulară), suportul permite schimbarea unghiului stanga-dreapta iar pe ghidon se poate roti suportul sus-jos. Acest ultim reglaj însă nu e valabil și pentru cască. Avem așadar un suport de prindere foarte permisiv dar care are și mici neajunsuri: camera nu se așeaza „la locul ei” în suport, adică forma plasticului nu copiază forma camerei astfel că aceasta se sprijină în patru puncte mici însă e bine fixata de curelușa siliconică; suportul de plastic nu are aderență pe ghidon astfel dacă dorim să pedalăm pe off-road va trebui să improvizați puțin suportul adaugand o bucată de cauciuc, neopren sau alt material aderent pentru o mai bună fixare (acceasi poveste se repetă și pe cască). Chiar și cu improvizațiile menite să îi ofere un plus de stabilitate, prinderea este totuși una flexibilă, fapt care se resimte în imaginea filmată dacă terenul este foarte accidentat. Folosind același suport și acceași improvizație, am reușit să atașez camera de bicicletă pe cadrul acesteia, pe tija de șa, pe furcă, pe și sub chainstay ocazie cu care am realizat un filmuleț demo pe care vă invit să îl vizionați mai jos:

Sistemul de prindere pe ochelari – Atașarea camerei pe ochelarii de Schi / Motocross / Downhill se face relativ simplu utilizând accesoriul din pachet și colierul adaptorl al camerei. Cum însă eu nu practic sporturi din sfera „gravity” nu mă pot pronunța foate obiectiv în acest sens dar rămâne valabilă acceași caracteristică: atașarea nu este fixă deoarece chinga (strap-ul) ochelarilor este elastică.

Sistemul de prindere cu benzile siliconice – Imaginea de produs oferită de Rollei sugerează ca aceste benzi pot fi folosite pentru atașarea camerei pe căștile de „dirt jump” in combinație cu sistemul de prindere universal și colierul adaptor. Nici cu acest sport nu mă ocup ca să mă pot pronunța obiectiv dar am montat camera pe o astfel de cască. Deși e descurajant la prima vedere să lași camera doar în seama aderenței benzilor siliconice fără nici un altfel de sistem de fixare se pare că prinderea este sigură dar, din nou, elastică.

Sistemul de prindere universal – Atașarea camerei pe acest suport se face tot cu colierul adaptor. Acesta poate fi lipit cu bandă dublu adezivă pe orice suprafață plană, poate fi folosit in combinație cu benzile siliconice dar se poate fixa chiar și pe un trepied. Chiar dacă e o cameră action putem filma cu ea și din puncte fixe pentru nu plictisi telespectatorii cu filmări dintr-un singur unghi așa că acest suport este cât se poate de bine venit.

Funcții și setări:

Camera dispune de un singur buton de operare la suprafață care are atât rol de ON / OFF cât si de shooter, în funcție de cât de lung ținem apăsat. Lângă acest buton cauciucat găsim și un LED bicolor care ne confirmă modul de funcționare. Culoarea verde indică modul de așteptare a camerei iar culoarea roșu intermitent indică înregistrarea / fotografierea. Din păcate culoarea verde e foarte greu de văzut la lumina zilei (chiar si când e innourat) astfel că niciodată nu am fost sigur dacă e pornită sau oprită camera, mai ales că după aproximativ 2 minute in stand-by camera se oprește, ceea ce pentru mine a fost chiar enervant. Un semnal sonor  ar fi fost de ajutor, atat la pornire-oprire cât și pentru înregistrare. Comutarea din modul video in modul foto se face după desfiletarea (4 rotații complete) capacului din spate unde vom găsi un mic comutator. Tot aici găsim și portul mini USB, slotul de card microSD și acumulatorul. Camera dispune și de un microfon in partea din spate, astfel că dacă dorim să inregistrăm cu sunet clar e de preferat să înlocuim capacul cu cel ce dispune de un mic orificiu dar în acest caz e bine sa evităm umezeala și praful. Interesant este faptul că fișierele sunt tăiate din 5 in 5 minute (defapt fiecare are 5:01) dacă filmăm în continuu, ceea ce face editarea mai ușoară dar și găsirea cu ușurință unui anumit moment dintr-o acțiune îndelungată. În privința setărilor suntem limitați la dată și oră și nimic altceva, care pot fi sincronizate cu PC-ul nostru după instalarea driver-ului de pe CD.

Calitate foto-video:

Calitatea este buna, atât la fotografii cât mai ales la filmare. Pot spune ca s-a ridicat peste nivelul așteptărilor mele, având în vedere că este una dintre cele mai mici camere action dar și pentru că prețul e mai mic decât la concurență. Totuși in modul foto, colțurile din partea stânga sunt înnegrite. Fișierele foto sunt de tip JPEG la dimensiunea de 4032×3024 pixeli și cântăresc în medie 2 Mb iar fisierele video sunt de tip AVI cu dimensiunea de 1280×720 pixeli, care sunt tăiate automat la 5 minute ce cântăresc aproximativ 550 Mb (110 Mb/min). Mai jos puteti vedea câteva imagini și filmări brute, pozele fiind needitate ci doar redimensionate.

[nggallery id=265]

Conectivitate:

Camera stochează imaginile pe card Micro SD care poate fi accesat ușor dupa inlăturarea capacului din spatele camerei și conectat la PC folosind adaptorul MicroSD din pachet. De-asemenea camera poate fi conectată la PC și prin cablu USB dar nu o vom putea conecta la TV.

Autonomie:

Bateria ține aproximativ 2 ore, în conditiile în care am filmat și fotografiat cu întreruperi la temperatura lunii februarie.

Preț:

639 Lei (999 Lei pret vechi) la www.3e.ro

Concluzii:

Este o cameră mică, aerodinamică, ușor de montat pe bike, pe cască, pe diverse echipamente sportive. Filmează la calitate bună iar prețul este foarte avantajos. Cuvantul „elastic” apare cam des când vorbim de atașarea ei, asfel de multe ori imaginea filmată nu este stabilizată suficient. Deși e ușor de operat din mers, nu poți fi întodeauna sigur că este pornită sau că filmează iar dacă vrei să treci de pe modul video în modul foto, trebuie sa te oprești din pedalat, chiar și figurativ vorbind.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.