Diverse

Conform unui studiu realizat de Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW) şi Federaţia Internaţională de Robotică, automatizarea şi robotizarea activităţilor companiilor susţin şi stimulează apariţia de noi locuri de muncă. Această concluzie vine în contextul în care cele mai robotizate ţări din lume au şi cele mai scăzute rate ale şomajului.

Cei mai mulţi roboţi industriali se găsescă în Coreea de Sud (631 la 10.000 de angajaţi), Singapore (488 la 10.000 de angajaţi) şi Germania (309 la 10.000 de angajaţi) – datele sunt valabile pentru anul 2016. Ca membră a Uniunii Europene, Germania a avut în 2017 cea mai scăzută rată a şomajului din istorie, chiar dacă este una dintre cele mai robotizate ţări din lume.

Trecând uşor spre Europa de Est, România este una dintre cele mai slab robotizate ţări atât din regiune, cât şi din întreaga Europă. Ţara noastră are o medie de 15 roboţi industriali la 10.000 de angajaţi, în timp ce ţări precum Slovacia, Slovenia sau Cehia au o medie de peste 100 roboţi la 10.000 de angajaţi.

Chiar dacă statistica nu ajută, de menţionat este că oamenii de afaceri din România au înţeles importanţa tehnologizării şi investesc din ce în ce mai mulţi bani în această direcţie. Pentru a rămâne competitivă în regiune, ţara noastră ar avea nevoie de peste 10.000 de roboţi în următorii ani.

Sursa: smark.ro