evoMAG ne-a pus la dispoziție router-ul wireless  D-Link N600 DIR-845L. Costă 531 lei și ar trebui să ajungă în stoc cât de curând. Vorbim de un router care merge spre segmentul de top cu funcții inedite ce extind posibilitățile sale de customizare și gama de sarcini pe care o execută.

Câteva detalii legate de D-Link N600 DIR-845L:

– compatibilitate cu standardele IEEE 802.11 n/g/b, IEEE 802.3/u/ab, IEEE 802.3, IEEE 802.3u;

– 4 x porturi LAN cu viteze de până la 1000 Mbps, 1 x port WAN, 1 x USB 2.0;

– pe partea de securitate: WPA &  WPA2 (Wi-Fi Protected Access), Wi-Fi Protected Setup (WPS);

– funcționează în condiții optime între 0 și 40 grade Celsius și la o umiditate cuprinsă între 10 și 90%;

– dimensiunile sale: 93x111x145 mm și 330 grame;

– pregătit pentru standardul IPv6;

– suport pentru aplicațiile mobile SharePort Mobile, QRS Mobile și mydlink Lite.

Cerințele minime pentru D-Link N600 DIR-845L:

– Windows 7 / Vista / XP SP3, Mac OS X 10.4 sau mai sus. Cred că funcționează fără probleme și pe Windows 8. Am avut o tabletă Samsung ATIV Smart PC cu acest software și a funcționat conexiunea cu router-ul D-Link fără nicio problemă;

– de la Internet Explorer 6 sau Mozila Firefox 1.5 în sus;

– cablu sau modem DSL;

– subscripție la un ISP / Internet Service Provider.

Design 

DIR_845L_Image_Side_Left

În cutie dați de router, încărcător, cablu de rețea RJ-45, manual de instrucțiuni, CD cu instrucțiuni și certificat de garanție. Are o formă cilindrică și un aspect lucios. Totuși, după două săptămâni de utilizare nu adunase praf. Mă bucur să văd că routerele încep să aibă un design deosebit și antenele clasice dispar. Veți vedea pe parcursul review-ului că  asta nu afectează puterea semnalului.

Se potrivește într-o locuință modernă, designul său îl regăsiți și la alte modele D-Link, doar că DIR-845L este ceva mai înalt. Nu mai trebuie să-l ascunzi pe cine știe unde și se încadrează frumos. În partea frontală are două LED-uri de notificare ce se aprind portocaliu sau verde. LED-ul superior se aprinde când router-ul are energie electrică și funcționează, iar cel de la bază poate fi portocaliu dacă nu este conexiune la web sau verde când totul funcționează fără probleme.

Funcționalitate

DIR_845L_Image_LFront

Setările se fac ușor. La început trebuie să conectezi laptopul prin cablul primit în pachet direct la router și în cazul RCS-RDS vor fi adăugate numele de utilizator și parola. Totul se face ușor, câteva clickuri și ai conexiune la web.

Abonamentul pe care s-a făcut testul cu router-ul D-Link oferă 100 Mbps în download. Pe fir am atins 93 Mbps în download și peste 60 Mbps în upload, asta printr-un fel de benchmark făcut cu Speed Test. Pe Wi-Fi vitezele au urcat până la 60 Mbps în download. Distanța era de aproximativ 4 metri și un perete care obtura semnalul. Router-ul meu mai vechi era surclasat din toate punctele de vedere.

D-Link N600 DIR-845L este capabil de mai mult de atât: 300 Mbps via Wi-Fi și 1 Gbps pe fir. Acum nu știu câți dintre voi aveți un abonament la internet cu un asemenea trafic. Cred că majoritatea merg pe abonamentele de bază cu 50 sau 100 Mbps, cel puțin în cazul RCS-RDS.

Un alt element pozitiv ar fi că este un router dual-band și funcționează pe 2.4 GHz sau 5 GHz. Spectru de 5 GHz aduce un plus de viteză. Asta și pentru că față de cel de 2.4 GHz se poate spune că este mai liber. Trebuie doar să ai un device care să fie dual-band. Majoritatea telefoanelor de top și a tabletelor de peste 2000 de lei sunt dual-band. Dacă locuiește într-un oraș mare sau pur și simplu într-un loc cu multe rețele Wi-Fi vei aprecia existența frecvenței de 5 GHz.

Alte funcții încorporate de către D-Link N600 DIR-845L:

SmartBeam cu șase antene multi-direcționale ce asigură o acoperire excelentă, vei remarca că nu există diferențe în viteza de accesare pe fiecare device în parte, indiferent că este mai aproape sau mai departe de locația router-ului;

mydlink Cloud Services ce permite formarea unei rețele de domiciliu cu un plus pe partea de securitate, mai ales în cazul familiilor. Există o aplicație ce poate fi instalată gratuit pe iPhone, iPad sau pe orice device cu Android care oferă informații legate de dispozitivele conectate la rețea cât și de site-urile vizitate, asta în timp real.

SharePort ce transformă router-ul în server mass-media, conectezi stick-ul în portul USB 2.0 dedicat și oferi fișierele către cine dorești sau le redai pe un device compatibil cu standardul DLNA (majoritatea televizoarelor sau playerelor media de generație nouă sunt compatibile).

Quick Setup Router ce-ți oferă posibilitatea de a seta router-ul fără a porni calculatorul ci direct de pe un smartphone sau tabletă cu iOS și Android.

D-Link Green care dorește să arate că și factorul eco a fost luat în calcul. Suportă tehnologia Green Ethernet ce încide anumite porturi Ethernet când ele sunt în stand-by. Există și o funcție de planificare a WLAN și Wi-Fi-ul se oprește pe timp de noapte într-un interval prestabilit sau în weekend.

Concluzii

DIR_845L_Back

 

Dovada că D-Link D-Link N600 DIR-845L a lăsat o impresie extrem de pozitivă a fost că imediat după ce l-am returnat către evoMAG am ales să înlocui vechiul D-Link DIR-300 cu D-Link DIR-626L ce poate fi considerat un fel de frate mai mic al router-ului testat. Prețul router-ului D-Link testat reflectă funcțiile încorporate.

Ar fi de luat în seamă pentru cei care au o sumă de dispozitive prin casă și doresc a avea un spor de viteză în browsing. Se adresează și celor care au o familie numeroasă și doresc a avea statistica exactă a site-urilor accesate. Un părinte modern nu trebuie să-și lase copilul cu libertate totală în accesarea internetului la o vârstă fragedă.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.