Divizia de gaming a celor de la ASUS este recunoscută la noi în țară în special pentru laptopuri și periferice, dar gama de produse ROG este din ce în ce mai extinsă. Așa se face că de curând au intrat în gamă și sisteme mesh Wi-Fi, primul de acest fel fiind chiar cel despre care vorbim mai departe. 

ROG Rapture GT6 poate fi ales în pachete cu două noduri sau cu unul singur, așa cum este cazul de față. În astfel de condiții, poate fi folosit ca atare până construiești o rețea mesh ROG sau poate fi adăugat unei rețele mesh de același fel gata existente.

Specificații pentru Router Mesh Wi-Fi 6 Tri-Band ASUS ROG Rapture GT6

Specificații

Router
ASUS ROG Rapture GT6
Standarde wirelessIEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Viteze maxime Wi-Fi5GHz-1: până la 4804 Mbps, 5GHz-2: până la 4804 Mbps, 2.4GHz: până la 574 Mbps; Viteze maxime agregate teoretice 10182 Mbps
InterfațăWAN - 1 x 2.5 Gigabit WAN, 3 x Gigabit 1000 LAN , 1 x USB Type-A 3.2 Gen1
Antene9 interne
HardwareProcesor tri-core la 1.7 GHz, 512 MB memorie RAM DDR4, 256 MB memorie flash
TehnologiiOFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), Explicit beamforming, Beamforming (standard-based and universal), AiMesh, Game Boost/acceleration, Game Radar, WTFast, ROG_First, OpenNAT (Game Profile), Gaming port, Support Alexa skill, Support IFTTT, AiProtection Pro, Router Security Assessment, Malicious site blocking, Two-Way IPS, Infected Device Prevention and Blocking, Parental Control Customized Internet schedule, Adaptive QoS, Bandwidth Monitor, Bandwidth limiter, Traditional QoS, Traffic Monitor, Real-time traffic monitor, Wired Traffic Monitor, Wireless Traffic Monitor, Traffic Analyzer, Website history, Guest Network Connection time limit, Android tethering, Port forwarding, DNS-over-TLS, VPN - Client L2TP, Client OVPN, Client PPTP, Client WireGuard, Server IPSec, Server OVPN, Server PPTP, Server WireGuard, Fusion, AiCloud, Download master, AiDisk, Media Server, Time Machine, Samba Server, FTP Server, Shared Folder privileges, Diagnosis tools, Feedback system, System log, New Device Connect Notification, Login Captcha, Connection Diagnosis, Security Scan, Auto Firmware Update
Dimensiuni176.75 x 172.3 x 78.1 mm (H x l x A)
Greutate880 grame

Design

Router Mesh Wi-Fi 6 Tri-Band ASUS ROG Rapture GT6

Spuneam că eu am primit pentru test un singur exemplar ROG Rapture GT6, dar există și pachete cu două unități. În ambele cazuri poți opta pentru modele în culoarea albă sau neagră.

Noi vorbim despre un modul negru, care vine în cutie alături de adaptorul de alimentare, două cabluri de priză (unul pentru Europa, celălalt pentru UK), cablu Ethernet de circa 1 metru lungime și mai multe pliante cu diferite informații, printre care certificat de garanție și ghid de pornire rapidă.

ROG Rapture GT6 este o apariție în sine și ești cumva pregătit pentru ceea ce urmează să descoperi deja de la partea de despachetare. Totul este frumos aranjat în cutie, iar la sfârșit simți că te-ai ales cu un produs calitativ.

Și nimic nu este mai adevărat, fiindcă ROG Rapture GT6 este un router extrem de bine construit, cu atenție maximă la detalii, asamblare solidă și plastic de bună calitate peste tot. Nu este foarte voluminos, ba aș spune că din contră, lipsa unor antene externe contribuie la dimensiuni ce-ți permit o flexibilitate mai mare vis-a-vis de locul de amplasare.

Pe de altă parte, designul cu tentă evidentă de gaming, cu multiple elemente tipice diviziei ROG, nu poate fi trecut prea ușor cu vederea, așa că cel mai bine i-ar sta lui ROG Rapture GT6 fix lângă întreg arsenalul de gaming (monitor, PC etc).

Forma routerului, atunci când îl privim de sus, este de hexagon. Arată cumva futurist, iar multitudinea de grile prezente este bine integrată în imaginea de ansamblu. Sunt fante de aerisire pe mai fiecare latură, unele dintre ele sunt disimulate în moto-ul ROG – For Those Who Dare.

Pe partea frontală se distinge ușor logo-ul ROG, care odată ce porneți router-ul observi că vine și cu iluminare. Înainte de configurare LED-urile luminează doar în albastru sau roșu, în funcție de status, apoi poți personaliza în detaliu modul de iluminare, grație suportului RGB și Asus Aura.

Pe zona de sus este propusă o bucată mare din plastic transparent, dar nu complet, fiind ușor fumuriu. Dedesubt se poate observa denumirea ROG și câteva dintre antenele interne.

Zona de conectivitate este prezentă pe partea din spate. Acolo sunt cele patru porturi Ethernet (1 x WAN + 3 X LAN), portul USB-A 3.2 Gen1, butonul On / Off și portul pentru alimentare. Apropo, dimensiunile și greutatea sunt bine ținute sub control și prin faptul că transformatorul de curent AC / DC este extern, deci a fost mutată o parte din alimentare în afara routerului.

Baza este și ea translucidă, ușor fumurie, iar aici observăm atât cele trei picioare din cauciuc subțire, dar care asigură o aderență excelentă pe orice fel de suprafață, precum și butoanele WPS și Reset. Cel din urmă poate fi apăsat doar cu o agrafă ori un obiect asemănător.

De reținut de la acest capitol este că ROG Rapture GT6 arată și se simte ca un router special. Se integrează perfect într-un arsenal ROG cu care poate fi sincronizat pe partea de iluminare RGB. 

Instalare și utilizare

La fel ca mai toți producătorii din sfera rețelistică, și ROG vine în ajutorul utilizatorilor prin simplificarea procesului de instalare. Așa se face că ROG Rapture GT6 poate fi pus în funcțiune în doar câteva minute, iar asta printr-o aplicație de mobil, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Apple Play Store. Desigur că există și posibilitatea de a configura totul de pe un PC, printr-un browser, dar eu am ales să merg pe instalarea din smartphone.

Primii pași sunt de a conecta cablul Ethernet de la ISP în portul WAN al routerului, apoi alimentezi cu curent dispozitivul. Instalezi aplicația ASUS Router și apoi doar urmezi pașii de pe ecran și nu prea ai de ce să te împotmolești, întrucât totul se face automat, în afară de introducerea datelor de la ISP (în caz de conexiune PPPoE), de crearea unui user și parolă și de a denumi rețeaua și atribuirea unei parole. 

Pași instalare router Mesh Wi-Fi 6 Tri-Band ASUS ROG Rapture GT6:

Ajungi la final într-o interfață de setări și configurare ce se prezintă în total acord cu spiritul ROG. Poți alege dintre mai multe teme, ce modifică mai mult sau mai puțin aspectul, iar ecranul Home se prezintă cu principalele zone de comandă la bază.

Meniul cu setări este extrem de populat, cu multe opțiuni disponibile, semn clar că ROG Rapture GT6 este un router din segmentul de top.

Interfața cu setările routerului Mesh Wi-Fi 6 Tri-Band ASUS ROG Rapture GT6:

Nu aș vrea să mai insist și să enumăr din nou toate tehnologiile pe care le-am trecut deja în tabelul cu specificații de la începutul recenziei. Dacă vreți să aflați mai multe despre tot ce poate face acest router puteți accesa site-ul oficial.

Din partea mea, multitudinea de setări, configurări și opțiuni nu te copleșește, fiindcă toate sunt distribuite logic în meniuri și submeniuri. Mai mult, fiecare funcție este explicată pe scurt și astfel îți faci imediat idee despre ceea ce vei activa, dacă ai sau nu nevoie de ea.

Performanță

Test viteza prin cablu router ASUS ROG Rapture GT6

În cazul meu, doar prin cablu m-am putut apropia de vitezele maxime de până la 1000 Mbps de la ISP.

Aici, eram curios să testez noua mea conexiune Gigabit 1000 alături de un router performant precum ROG Rapture GT6. Doar că, în afară de testul pe cablu, care a relevat într-adevăr că mă apropii de viteze de download de 1000 Mbps, în rest, pe Wi-Fi, nu a mai fost totul atât de roz.

Indiferent de dispozitivul pe care l-am conectat la rețelele furnizate de ROG Rapture GT6, vitezele au fost evident mai scăzute decât cele maxim posibile prin conexiunea mea la internet, așa cum se poate observa din multitudinea de capturi de ecran de mai jos:

Pe oricare dintre cele două rețele Wi-Fi 6 de 5 GHz (pentru una am activat banda de 160 MHz, pe cealaltă nu) și pe oricare dintre dispozitivele folosite, vitezele maxime abia au trecut de 500 Mbps. Pe rețeaua de 2.4 GHz a fost chiar mai grav, abia am trecut de 300 Mbps, dar acolo suntem mai aproape de maximul teoretic (574 Mbps).

Dacă nu ar fi existat rezultatele testelor prin cablu aș fi crezut că este ceva în neregulă de la furnizorul de internet. Dar, întrucât în router ajunge viteza de peste 900 Mbps, este clar că ceva se întâmplă pe wireless.

În fine, nici cu routerul meu nu reușesc să prind viteze mai mari pe Wi-Fi, dar puneam asta pe seama faptului că folosesc unul ieftin, de la care nu pot avea pretenții ridicate. Doar că voi cere o investigație de la ISP ca să mă lămuresc de ce pe Wi-Fi nu pot atinge vitezele disponibile prin cablu sau măcar unele apropiate.

Pentru a mă convinge dacă este o problemă la mine, am căutat review-uri pentru acest model de router și am găsit, în mai toate cazurile, că pe o conexiune la internet de 1000 Mbps, pe Wi-Fi 6 de 5 GHz se ating viteze maxime, în medie, de peste 800 Mbps. Deci situația la mine este mai specială. În cazul Wi-FI 6 pe 2.4 GHz nu se obține niciodată prea mult, deci aici este clar o scăpare generală.

Când vorbim despre puterea semnalului, atunci este pe cât se poate de clar că ROG Rapture GT6 este ceea ce trebuie. În cazul casei mele, în suprafață de 84 mp și realizată pe structură de lemn, cu pereți din OSB / vată minerală / gips carton, nu am nici cea mai mică problemă de acoperire cu semnal puternic în orice colț. Indiferent de rețea, pe oricare dintre cele două de 5 GHz, dar și pe cea de 2.4 GHz, este semnal ce nu duce la scăderea performanțelor. Ba chiar și în curte (350 mp), peste tot, aveam semnal puternic și stabil.

Am mers cât mai departe de casă și am măsurat continuu puterea semnalului prin WiFiAnalyzer (am fost atât de concentrat încât am omis să realizez capturi de ecran). Abia la mai bine de 150 – 160 metri distanță au apărut problemele, pentru ca de la 200 metri să se piardă complet semnalul.

Nu am cum să nu apreciez cum se prezintă ROG Rapture GT6 pe partea de stabilitate și putere a semnalului, însă nu știu ce să zic despre vitezele prin Wi-Fi. Există o situație acolo, dar mă gândesc că nu este vina lui ROG Rapture GT6, întrucât, așa cum am precizat deja, nici cu routerul personal nu trec de 500 Mbps, iar pe net sunt alte recenzii ce arată că se pot atinge viteze de peste 800 Mbps pe Wi-Fi 6.

Preț

Router Mesh Wi-Fi 6 Tri-Band ASUS ROG Rapture GT63.300 de lei pe eMAG.ro sau 3.050 de lei pe PCGarage.ro, în ambele cazuri vorbim despre varianta comercială cu două noduri. Prețul pentru o singură unitate, precum cea de test, este de circa 1.600 de lei.

ASUS ROG Rapture GT6
4 / 5 Reviewer
PRO
  • construcție de foarte bună calitate, totul lasă impresia de produs de top;
  • instalare inițială extrem de simplă;
  • interfața de setări este bine organizată;
  • extrem de multe opțiuni de configurare, multe tehnologii disponibile;
  • port WAN 2.5 Gigabit, port USB-A 3.2 Gen1;
  • performanță bună pe rețelele Wi-Fi 6 de 5 GHz;
  • semnal stabil și puternic.
CONTRA
  • preț ceva cam optimist, mai ales că nu există suport și pentru Wi-Fi 6E;
  • performanță slabă pe rețeaua Wi-Fi de 2.4 GHz.
Concluzii

Deși eu am testat o singură unitate ROG Rapture GT6 ideea acestui produs este că creezi o rețea mesh Wi-Fi. În atare condiții, eu pot aprecia mai puțin din tot ce are de oferit un astfel de sistem. Pe de altă parte, din tot ce am putut experimenta alături de ROG Rapture GT6 nu pot spune decât că este un produs de top, unul ce merită atenția fanilor ROG. Cam singurul minus pe care îl găsesc este că, la prețul afișat, nu vine și cu suport Wi-Fi 6E, care ar fi reprezentat cireașa de pe tort.

Design
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații

Routerul ASUS ROG Rapture GT6 a fost testat timp de 9 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost arpobat sau editat de altcineva.