Abia ce am aflat că Digi urmează a aduce viteze de 2.5 și 10 Gbps în țara noastră, așa că unii pot începe să caute dispozitive de rețea care să suporte astfel de conexiuni.

Din păcate, nu este cazul routerului despre care vă voi vorbi în continuare, însă nici nu înseamnă că Tenda RX9 Pro este un dispozitiv din zona entry level ori mid-range ca specificații. Acest router este unul pe cât se poate de performant, cu conexiune Wi-Fi 6 cu viteze de până la 3000 Mbps, ce însă costă mai puțin decât te-ai aștepta.

Specificații pentru routerul Wi-Fi 6 AX3000 Tenda RX9 Pro

  • Standarde wireless – IEEE 802.11ac/a/n/ax 5 GHz și IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4 GHz;
  • Viteze maxime Wi-Fi – 5 GHz: până la 2402 Mbps, 2.4 GHz: până la 574 Mbps;
  • Interfață – 1 port WAN 10/100/1000 Mbps, 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps;
  • Securitate wireless – WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK, WPA3-SAE/WPA2-PSK;
  • Opțiuni – PPTP server, PPTP client, L2TP client, Smart Traffic Prioritisation, PPPoE Username/password Clone, Smart WiFi Schedule, Smart LED on/off, Tenda Cloud, Bandwidth Control, Rețea vizitatori, IPTV, VLAN, MAC Clone, Static Routing, 
  • System Log;
  • 4 antene externe de 6 dBi;
  • Dimensiuni – 272 x 163 x 44 mm;
  • Greutate – 450 grame.

Design

Router Wi-Fi 6 AX3000 Tenda RX9 Pro

Am primit routerul în cutia de retail în care am mai găsit adaptorul de alimentare, un cablu ethernet, un ghid rapid de utilizare și un pliant cu informații diverse:

Tenda RX9 Pro nu este un router nici dintre cele compacte, dar nici dintre cele extrem de voluminoase. La fel pot spune și despre greutate, pe care o consider una medie.

Router Wi-Fi 6 AX3000 Tenda RX9 Pro

Designul nu este excentric, precum am văzut la unele routere de gaming, însă aduce o tușă care pe mine m-a dus cu gândul la Batman:

Forma parții frontale nu știu de ce îmi amintește de super eroul din Gotham City. Poate fi doar opinia mea, nu trebuie să fiți de acord cu mine.

Cele 4 antene pot fi rotite în aproape orice direcție, așa că indiferent unde vei vrea să amplasezi acest router ai posibilitatea de a poziționa antenele după nevoie.

Piciorușele pe care se sprijină Tenda RX9 Pro nu reușeșc să ofere cea mai bună aderență, ba din contră, routerul se deplasează din locul său la cea mai mică atingere.

Router Wi-Fi 6 AX3000 Tenda RX9 Pro

În fine, designul nu cred să conteze atât de tare la un router. Probabil mai important pentru noi este să știm că Tenda RX9 Pro este construit corect, ce-i drept fără prea mari pretenții.

Instalare și utilizare

Ca de aproape fiecare dată în cazul unui produs Tenda și în cazul routerului RX9 Pro instalarea și configurarea inițială de bază sunt joacă de copil.

În doar câțiva pași simpli te vei bucura de conexiune la internet și asta fără să fie nevoie de cunoștințe în domeniul rețelisticii.

Interfața cu setări pentru routerul Tenda RX9 Pro:

Interfața cu setări este una prietenoasă, cu o grafică simplă și sugestivă. Meniurile de bază nu sunt încărcate cu multe setări, cele complexe fiind așezate în zonele unde utilizatorii de bază nu au motive să intre.

Sunt disponibile configurări de tot felul: Status Internet, Setări Internet, Setări WiFi, Rețea vizitatori, Control parental, IPv6, Setări avansate (unde găsim submeniuri precum Control lățime bandă, IPTV, Aplicație Tenda, Mod Repaus, Conotrol LED, Filtrare adresă MAC, Firewall, Traseu static, DDNS, Server virtual, Gazdă DMZ și UPNP) și Setări sistem (Setări LAN, Rezervare DHCP, Setări WAN, Setări oră, Palrolă de autentificare, Reinițializare și resetare, Actualizare firmware, Backup/Restaurare, Gestionare la distanță, Status sistem, Arhivă sistem și Întreținere autoamtă).

Performanță

Test viteza Tenda RX9 Pro

Spre a măsura într-un mod mai concludent viteza pe modul wireless, întrucât conexiunea mea la internet se oprește la 500 Mbps, am apelat la două PC-uri conectate într-o rețea locală intermediată de routerul Tenda RX9 Pro. Unul a fost conectat prin cablu ethernet la router și a avut rol de server, celălalt la rețeaua wireless creată prin router, primind rolul de client. Astfel, am trasferat fișiere de dimensiuni stabilite și am măsurat durata transferurilor.

Din calculele mele, după mai multe încercări cu diferite fișiere, am ajuns la o viteză maximă de transfer prin Wi-Fi 6 de 828 Mbps. Nu știu dacă atât este maximul suportat de rețeaua Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz sau dacă limitarea aceasta a venit din portul LAN Gigabit de 1.000 Mbps, însă mie mi se pare o viteză foarte bună pe o singură rută de conexiune.

Acum, probabil vă întrebați de ce Tenda RX9 Pro se laudă cu viteze maxime pe Wi-Fi de ordinul a 3 Gbps. Ei bine, acea viteză este cea maximă teoretică ce poate fi atinsă în anumite circumstanțe. Așadar, Tenda RX9 Pro poate oferi vitezele de până la 3.000 Mbps simultan către mai multe dispozitive compatibile, conectate la router atât prin benzile de 2.4 GHz, cât și prin cele de 5 GHz.

Vreau să vă mai spun aici câte ceva și despre acoperirea cu semnal Wi-Fi. O surpriză plăcută din partea Tenda RX9 Pro a fost că puterea de acoperire în banda de 5 GHz este oarecum similară, dacă nu chiar mai bună în unele cazuri, cu cea a benzii de 2.4 GHz.

Ca să înțelegeți mai exact, casa mea este pe structură de rezistență de lemn și are o suprafață totală de circa 84 mp. Cu routerul așezat undeva în centrul casei, am avut semnal puternic, aproape de maxim, pe ambele benzi (2.4 și 5 GHz) în fiecare colț al casei. Mai mult, semnalul rămâne puternic și stabil chiar și la mai bine de 150 – 200 metri depărtare de router. Repet, casa mea este pe structură de lemn, cu pereți din gips carton / vată minerală / OSB / lambriu tip siding PVC. Așadar, semnalul Wi-Fi nu întâmpină obstacole serioase la propagare.

Singurul lucru pe care l-aș putea considera un minus pentru acest router ține de lipsa unui port USB. Pentru un router din zona unde concurează RX9 Pro mi se pare un minus evident, deși probabil Tenda se adresează cu acest produs unei anumite categorii de clienți, cărora nu le trebuie nepărat un astfel de port. Din partea mea, consider că existența unui port USB ar fi venit nu ca un bonus, ci ca un element normal, cumva esențial. 

Preț

Router Wi-Fi 6 Gigabit dual-band AX3000 Tenda RX9 Pro370 lei pe eMAG.ro, preț valabil la data publicării acestui review.

Concluzii

Router Wi-Fi 6 AX3000 Tenda RX9 Pro

Devine deja o tradiție ca la un produs Tenda să apreciez raportul performanță / preț. Tenda RX9 Pro nu este cu adevărat un router dintre cele mai performante, din zona high-end, însă, pentru costul afișat, reprezintă o alegere cel puțin inspirată.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru routerul Wi-Fi 6 AX3000 Tenda RX9 Pro:

PRO

  • instalare și configurare facile, interfață de setări ușor de parcurs și cu suficiente opțiuni disponibile;
  • viteze ridicate și acoperire extinsă cu semnal Wi-Fi;
  • bun raport performanță / preț.

CONTRA

  • lipsește un port USB.