QuickMobile ne-a trimis spre review și prima tabletă Samsung cu Windows 8 – Samsung ATIV Smart PC. Sunt câteva produse sub seria ATIV: ATIV S ar fi smartphone-ul cu Windows Phone 8 ce a ajuns pe la magazinele online și acum costă în jur de 1999 lei, dar nu-l vezi promovat pe nicăieri spre deosebire de Nokia Lumia 920 cu același sistem de operare. Ar mai fi tableta cu Windows RT – Samsung ATIV Tab și vârful de gamă – Samsung ATIV Smart PC, o tabletă cu veleități de notebook și Windows 8 Pro pe post de sistem de operare.

Îmi amintesc reacțiile unui prieten când am scos tableta din cutie. Wow. Este uriașă. Asta pentru că are 11.6 inch în diagonală. Între timp am avut ocazia să văd o tabletă și mai mare, de 13.3 inch și aici mă refer la ASUS Transformer Book.

Trebuie să precizez că tableta Samsung a ajuns la review fără tastatura ce transformă device-ul într-un ultraportabil. Vă recomand să le achiziționați în tandem. Se va pierde mare parte din puterea de lucru. De multe ori vei dori să folosești tableta spre a scrie mai rapid, spre a face unele setări de finețe sau spre a o ține mai comod pe birou și tastatura dock se dovedește cu adevărat utilă, aș zice chiar indisensabilă dacă vreți să utilizați ATIV Smart PC la maxim.

Rulează Windows 8 și de aici compatibilitatea cu tot felul de aplicații. Există speranțe în piață că tabletele cu W8 vor fi și primele cu care să-ți poți face treburile (Office, Editare foto de bază, etc) și nu doar entertainment + jocuri. Vom vedea pe parcursul review-ului dacă Samsung ATIV Smart PC îndeplinește aceste cerințe. S-ar putea ca Samsung ATIV Tab și ATIV Smart PC să fie și ultimele produse cu software Microsoft.

Au fost numeroase declarații ale oficialilor Samsung prin care încercau să înțepe Microsoft, în sens figurat. Se refereau în special la vânzările destul de slabe. Poate se vor răzgândi între timp și vor continua această linie de produse de sub brandul ATIV.

Câteva detalii legate de Samsung ATIV Smart PC:

Tableta

Samsung ATIV Smart PC

Ecran

LED de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli și 400 nits, 16 milioane culori

Procesor

Intel Atom Z2760 dual-core la 1.5 GHz

Memorie

2 GB RAM la 800 MHz, 64 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD

GPU

integrată / Intel GMA

Sistem de operare

Windows 8

Conectivitate

fără 3G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi direct, bluetooth 4.0, jack de 3.5  mm, GPS și GLONASS, USB 2.0, microHDMI

Cameră foto și video

8 Megapixeli și filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli

Baterie

2 celule

Greutate

744 gr.

Grosime

9.9 mm

Design

Samsung-ATIV-Smart-PC (7)

Vine într-o cutie destul de mare și alături de tabletă găsești încărcătorul, manual de instrucțiuni și certificat de garanție. Nu dai de o pereche de căști sau de alte accesorii, deși vorbim de o tabletă care costă aprox. 3000 de lei.

Prin liniile de design abordate seamănă cu Samsung Galaxy Note II și Samsung Galaxy S III, doar că materialele sunt de o calitate mai bună. Este lucioasă pe spate și adună amprentele destul de rapid. Asta-i valabil și pentru display-ul de 11.6 inch care trebuie șters periodic. Este o tabletă grea și destul de groasă. Nu-i subțire. Rulează Windows 8 și am avut ocazia să testez tablete cu acest sistem de operare care nu rupeau la greutate sau grosime, bine că erau pe 10.1inch.

Dă impresia de tabletă solidă, rezistentă în timp. Nu te dă pe spate ca și calitatea a fabricației, plasticul de pe spate flexează un pic. Sunt foarte critici în ce privește designul pentru că vorbim de o tabletă care se duce direct spre segmentul premium din perspectiva prețului.

Nu a sosit cu tastatură dock și pierde la portabilitate și utilizare. Să manevrezi o tabletă de 11.6 inch și peste 750 de gr. nu mi se pare un sport practicat de către oricine. Logo-ul Samsung și tasta Windows 8 sunt poziționate de o parte și de alta a display-ului. Pe partea de design mă așteptam la mai mult, speram să uimească în sens pozitiv. Acum să nu credeți că este o tabletă urâtă, dar pentru fiecare categorie de tablete trebuie să ai anumite așteptări.

Ecran și sunet

Samsung-ATIV-Smart-PC (16)

LED de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli și două micuțe boxe ce oferă sunet stereo și puterea de 2 W RMS. Ecranul se vede bine, unghi bun de vizualizare, adună amprentele rapid și se rezolvă cu un pachețel de servețele umede pentru ochelari / soluția mea.

Mi-aș fi dorit să văd un display FHD, mai ales că acum este la mare căutare, dar cred că prețul tabletei ar fi explodat. Stă foarte bine la capitolul luminozitate, pur și simplu te dă pe spate. Un amic mi-a zis la un moment dat că dacă ai o astfel de tabletă nu trebuie să mai mergi la solar. Vă dați seama că este o simplă glumă.

Se aude foarte bine: sunet puternic, ușoare vibrații se transmit în carcasă când volumul este la maxim. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în lateral dreapta și tasta pentru reglarea volumului a fost dispusă pe lateral, în partea superioară. Având boxele dispuse lângă ecran oferă un sound stereo de calitate. Recomand să fie ținută în mod landscape. Nu ai cum să obturezi boxele cu mâna. Au și putut să opteze pentru o astfel de soluție având în vedere dimensiunile lui Samsung ATIV Smart PC.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-ATIV-Smart-PC (18)

Intel Atom Z2760 dual-core la 1.5 GHz + 2 GB RAM + 64 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 64 GB. Stă bine la spațiul de stocare. Ajunge la peste 120 GB cu un card microSD. Placă grafică este integrată – Intel GMA.

La fel ca și la BlackBerry Z10 sau la telefoanele cu Windows Phone 8 nu contează hardware-ul propriu-zis. Avem un sistem de operare adaptat din start la această configurație. Se cunoaște parteneriatul de durată dintre Intel și Microsoft. Este interesul lor să producă o tabletă care să se miște excelent. Microsoft ar intra puternic pe o piață destul de concurențială, Intel și-ar aduce procesoarele și aici.

Windows 8 a fost gândit spre a fi touch friendly, un mare plus cu a sa interfața Modern UI ce a stârnit reacții de toate felurile. De la cele pozitive până la cei care nu sportă acest UI, consideră că nu le aduce un plus vizibil. Noroc că există modul desktop prin care te duci spre ceea ce eram obișnuiți să vedem în Windows 7.

Haideți să discutăm direct despre ceea ce știe să facă tableta Samsung ATIV Smart PC, la ce se potrivește. Funcționează excelent în browsing, dar vă dați seama că nu cumperi o tabletă de peste 3000 de lei pentru asta.

Au implementat o suită de aplicații în device. Există și Windows Store / magazin de aplicații ce mi s-a părut destul de dinamic și evoluează în sens pozitiv de la o lună la alta. Microsoft colaborează de aproape cu dezvoltatori de aplicații din o multitudine de state. Au organizat tot felul de hackathon-uri și oferă un plus de suport pe care nu-l găsești la concurență.

Dintre aplicațiile preinstalate:

– Client de mail pentru contul de hotmail sau live cu care se face activarea produsului;

– Calendar, acces la Windows Store, Hărți via Bing Maps care suferă de lipsă de detalii privind România. Nu sunt la fel de rele precum cele din BlackBerry Maps, dar nici nu se compară cu Google Maps ce stabilește standardul în domeniu;

– Căutare via motorul de căutare al Microsoft / Bing, Persoane – reunește contactele de pe Facebook, Twitter, Linkedin, Outlook;

– Fotografii – vezi pozele de pe SkyDrive, făcute cu camera de pe ATIV Smart PC, Facebook, Flickr;

– SkyDrive – sincronizare în cloud, primești 7 GB în mod gratuit;

– Desktop – interfața clasică, un fel de Windows 7 cu schimbări minore;

– Mesagerie – mailurile sunt afișate sub formă de conversație, Meteo – un fel de widget cu informații luate din Meteo Bing, localizarea nu este tocmai precisă, dar poți schimba manual;

– Știri – poți alege o gamă variată de surse ce a fost grupată în funcție de continent;

– Jocuri – Xbox Games;

– Muzică, Video.

Am tras o privire și prin Windows Store. A evoluat în sens pozitiv. Samsung are o categorie de aplicații recomandate printre care dați și de Adobe Photoshop Elements 11 / gratuit pentru o perioadă de șase luni.

Cele mai utilizate aplicații gratuite din Windows Store (martie 2013):

1. Skype;

2. Google Search;
3. Yahoo! Mail;

4. AccuWeather pentru Windows 8;

5. Adera / Jocuri;

6. TuneIn Radio;

7. Microsoft Solitaire Collection;

8. Wikipedia;

9. Twitter;

10. Horoscop zilnic.

Dintre aplicațiile cu plată / ediția pe martie 2013:

1. 4 Elements II Special Edition;

2. Rayman Jungle Run;

3. Disney Fairies Hidden Treasures;

4. IM+ PRO;

5. Facebook+.

Dintre aplicațiile recomandate de către Samsung în Windows Store:

– YouSendIt for Samsung;

– Vimeo for Samsung;

– Bitcasa for Samsung;

– Adobe Photoshop Elements 11;

– S Note, S Camera, S Gallery, S Player, ChatON;

– Corel PaintShop Pro X5 / tot sub formă de trial ca și Adobe;

– NextGen Reader – o aplicația bazată pe Google Reader și RSS, arată frumos, dar nu știu cum se va descurca după ce Reader-ul va fi închis de la 1 iulie, costă 9.9 lei.

Nu găsești jocurile ce au avut mare priză la public în App Store / iOS și Play Store / Android. Nu avem o tabletă axată pe gaming & entertaiment, dorește a miza mai mult pe productivitate. Am utilizat Office 13 pe Samsung ATIV Smart PC. Are o interfață optimizată pentru touch și mi-am făcut treaba, deși recunosc că mai degrabă mi-aș fi dorit o tastatură la îndemână. Dacă nu ai tastatura dock poți opta pentru una clasică, ai un port USB 2.0 full la îndemână. Mai trebuie un suport pentru tabletă ca să o ai poziționată în față.

Mi-aș fi dorit să văd o aplicație oficială pentru Facebook precum cea de la Twitter. Facebook este o rețea socială mult mai populară pe plan local decât Twitter și ar fi o mișcare cu un impact mai mare. Cred că va sosi în viitorul apropiat. Google a decis că la momentul actual nu se merită să-și porteze aplicațiile în Windows Store și nu ai Gmail, YouTube, etc. Momentan.

Este greu să manevrezi tastatura qwerty touch integrată din fabrică, cei 11.6 inch ai ecranului își spun cuvântul. În landscape va fi cam greu să ajungi la literele și cifrele din mijloc, noroc că este mult mai uzuală în portrait mode. Pe de altă parte după ce te obișnuiești să folosești ambele mâine vei ajunge a avea o anumită dexteritate.

Performanță

Nu-i o tabletă făcută să doboare teste de benchmark. Folosește un Intel Atom dual-core și 2 GB RAM. Pachetul hardware a fost gândit spre a rula Windows 8 + Modern UI în condiții optime. A scos 320 puncte în HTML5test cu Internet Explorer și 463 puncte cu Chrome pentru Windows 8. În BrowserMark a realizat 2492 puncte cu browserul Chrome pentru Windows 8.

Notele din Windows Experience Index:

Tabletă

Windows 8 Experience Index

Samsung ATIV Smart PC

Procesor

3.5

Memorie RAM

4.7

Grafică

3.5

Grafică de gaming

3.2

HDD

5.8

Conectivitate

Samsung-ATIV-Smart-PC (8)

Wi-Fi în standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0. În partea superioară veți da de portul microHDMI protehat de un capac din plastic, tasta pentru reglarea volumului. În lateral dreapta sunt poziționate jack-ul de 3.5 mm, tasta de power, tasta dedicată pentru rotirea ecranului în landscape sau portrait / blocarea acestui procedeu, port USB 2.0, slotul pentru cardul microSD de până la 64 GB.

În stânga dați de jack-ul micuț pentru încărcătorul tabletei și locul în care se face conexiunea cu tastatura dock gândită de Samsung pentru ATIV Smart PC.

De notat că este dual-band și asta ajută dacă ai un router mai nou ce funcționează pe ambele frecvențe de 2.4 GHz și 5 GHz. Având un capac din plastic vă dați seama că nu sunt nici probleme legate de vreun death grip sau ceva similar.

Apropo, poți avea 3G sau modem LTE pe această tabletă. Portul USB 2.0 poate fi utilizat pentru a conecta un modem compatibil.

Cameră foto și video

Samsung-ATIV-Smart-PC (32)

Tabletă de 11.6 inch, peste 750 de grame și cameră de 8 Megapixeli. Nu știu câte persoane se vor încumeta să fotografieze cu o tabletă ce este mai grea decât multe DSLR-uri entry-level. Am făcut câteva fotografii ca să vă formați o opinie. Mai degrabă va fi utilizată camera frontală via Skype, pentru apelurile video.

Autonomie

Baterie cu 2 celule de 30 WH, autonomia depinde mult de setările pe care le folosești, de ceea ce faci pe tabletă. Samsung promite o autonomie de 10h în redare video. Cert este că am utilizat tableta și am avut supriza să nu trebuiască a o reîncărca pe parcursul a 2 – 3 zile. Acum să nu credeți că în continuu am stat pe ea și a obținut această valoare. Totuși, stă bine la autonomie și acesta ar fi un plus.

Concluzii

Samsung ATIV Smart PC este o tabletă interesantă și se deosebește de multe produse din această nișă. Este una dintre primele tablete cu Windows 8 și mă aștept ca această soluție să fie rafinată. Nu recomand să cumpărați ATIV Smart PC fără tastatura dock. Aceasta va aduce și un plus de autonomie, dar mai ales va contribui la capitolul operabilitate. Sunt situații în care ai nevoie de o tastatura fizică, iar touch-ul nu-ți oferă feedback-ul și finețea necesară.

PRO

– display luminos;

– browsing în mare viteză, compatibilitate mare cu aplicațiile Office, software ce mizează pe productivitate, editare foto și video de bază;

– Windows 8 cu interfața Modern UI optimizată pentru touch;

– sunet de calitate;

– conectivitate mare, USB 2.0 full ce permite și conectarea unui modem 3G / 4G.

CONTRA

– tabletă grea, pierde mult din operabilitate fără tastatura dock;

– preț mare;

– mi-aș fi dorit un display FHD;

– puține jocuri în Windows Store care să pună tableta în valoare.