Și în cele din urmă uite că mi-am făcut timp să scriu și despre Samsung GALAXY Note 4 ce l-am testat în ultimele săptămâni prin amabilitatea QuickMobile. Concluzia ar putea fi destul de simplă: cel mai bun device Android lansat de Samsung în 2014 și cum asta am spus tot. Închid review-ul.

Glumesc, dar una peste alta, GALAXY Note 4 este unul dintre cele mai bune telefoane Android comercializate pe anul în curs. Samsung a pus ce are mai bun în phabletul său de top. Au dorit să epateze și să ofere un device care să bage iPhone 6 Plus în corzi.

Prima generație a phabletului sud-coreean a debutat la IFA Berlin 2011, avea un display de 5.3 inch și a făcut pentru segmentul telefoanelor cu display mari ce a făcut iPad pentru tablete. A arătat că poți avea succes comercial și cu device de dimensiuni generoase.

Samsung-GALAXY-Note-4 (1)

Seriile GALAXY S și GALAXY Note au permis Samsung să ajungă lider mondial și au comercializat milioane de unități. Și alte companii au lansat telefoane cu display mare, dar succesul Note nu a fost egalat. Apple a adoptat acest trend în 2014 prin iPhone 6 și 6 Plus, iar pe final de an vom vedea dacă și-au făcut temele în mod corect și 6 Plus-ul a făcut Note 4-ul să-și piardă din clientelă.

Sunt 2 variante de Samsung GALAXY Note 4 ce diferă ca hardware:

  1. Samsung GALAXY Note 4 SM-N910S cu procesor Qualcomm Snapdragon 805 quad-core la 2.7 GHz pe Krait 450, Adreno 420 GPU, 4G cu viteze de până la 300 Mbps;
  2. Samsung GALAXY Note 4 SM-N910C cu procesor Exynos 5433 de tip octa-core pe arhitectură big.LITTLE cu un procesor quad-core la 1.9 GHz pe ARM Cortex-A57 și un alt procesor quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53, Mali-T760 GPU, 4G cu viteze de până la 150 Mbps.

Varianta primită la test era cu a doua configurație hardware (un Note 4 făcut mai mult in-house la nivel de componente de către gigantul sud-coreean). Dacă o să testez și un Note cu Snapdragon 805 și Adreno 420 voi face un articol separat cu comparații în ce privește testele de benchmark și alte detalii ce le consider relevante. Nu cred că sunt diferențe mari. Cel puțin, teoretic.

Samsung-GALAXY-Note-4 (12)

Specificații detaliate pentru Samsung GALAXY Note 4 SM-N910C:


specificatii-Samsung-GALAXY-Note-4

Design

Samsung-GALAXY-Note-4 (2)

În pachet dați de phablet, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști pe jack de 3.5 mm, de tip in-ear, albe, manual cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție, adaptor pentru încărcător la prizele din Europa. Chestii uzuale, nimic special.

Samsung GALAXY Note 4 = Samsung GALAXY Alpha ce trece de la un display de 4.7 inch la un ecran de 5.7 inch. Au adoptat limbajul de design implementat la GALAXY Alpha spre GALAXY Note 4, iar GALAXY S6 ce s-ar putea să ajungă la MWC Barcelona 2015 ar putea avea cam aceleași linii de design.

Ideea de produs premium este subliniat de carcasa cu margini metalice, plasticul ce imita metalul dispare. Știți că majoritatea telefoanelor Samsung, în special cele lansate în urmă cu 2 – 3 ani de zile se exfoliau după un anumit timp. Gata. Margini metalice, finisare bine pusă la punct. Totuși, marginile metalice îl fac a fi predispus la zgârieturi, de aceea dacă dorești o valoare de revânzare cât mai bună alegeți o husă dedicată din momentul achiziției.

Stylus-ul este încorporat în carcasă, la bază spre stânga, colțuri puțin rotunjite, capacul spate de la Note 4 a fost fabricat dintr-un plastic ce imită pielea, iar textura sa contribuie la un grip foarte bun. Nu ai senzația că îți alunecă din mână. Senzorul de 16 Megapixeli se profilează dincolo de linia generală a phabletului, sub display-ul de 5.7 inch se află o tastă fizică cu cititor de amprentă încorporat + 2 taste capacitive, specific Samsung. Sper că în 2015 vor adopta touch buttons la GALAXY S6 și Note 5. Ar avea dimensiuni ceva mai compacte. Pe de altă parte sunt destule persoane ce preferă controale în genul celor folosite la Note 4, mai ales că au reușit să le “înghesuie” fără a mai ocupa mult spațiu.

GALAXY Note 4 este cel mai frumos device cu Android, din ce a lansat Samsung în ultimii ani.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Note-4 (16)

Super AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass 3, 515 ppi. O să folosesc o exprimare mai puțin profesionistă, dar display-ul de la Note 4 este wow de la prima vedere. Îl consider a fi cel mai bun ecran de peste 5 inch, din ce am testat până acum.

Samsung a rafinat panelurile Super AMOLED și eventualele puncte slabe față de True-HD IPS etc au dispărut de-a dreptul. Culorile nu mai sunt așa saturate, mult mai naturale și mai plăcute vizual, luminozitate mare, unghi de vizualizare bun și sub acțiunea razelor de soare am putut să lucrez pe phablet reglat la 50%. Sunt o mulțime de setări ce permit o personalizare a modului în care sunt afișate culorile: Adaptive display, AMOLED cinema, AMOLED photo, Basic.

Poți seta telefonul astfel încât ecranul să ofere o senzitivitate mai mare și să-l folosești cu mânuși, funcție utilă pe timp de iarnă. La baza display-ului se află 2 taste capacitive cu rol de Aplicații recente, back, iar tasta fizică centrală încorporează un cititor de amprentă. Combinația între butonul de power și tasta fizică apăsate simultan permite captarea unui screenshot. Pentru captură de ecran merge a fi utilizat și stylus-ul încorporat.

Sunetul este livrat de un speaker poziționat pe spatele lui Note 4, spre bază. L-au conceput astfel încât să fie auzit și când phabletul este așezat pe un birou. Am rămas uimit cât de gălăgios se manifestă. La maxim aș spune că oferă un sound cam strident, prea puțin bass, dacă la un speaker de telefon putem cere așa ceva. HTC se descurcă mai bine la acest capitol. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga, destul de ușor de accesat. Căștile incluse în pachet se descurcă onorabil, dar sunt departe de nota premium pe care Note 4 dorește să o ofere. Pentru o audiție de top recomand o achiziție separată a unor căști after-market de pe la vreun producător cunoscut și cu expertiză în domeniu.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Note-4 (17)

Am testat varianta cu procesor dezvoltat de către Samsung: Exynos 5433 de tip octa-core, pe arhitectură big.LITTLE ( 1 x quad-core la 1.9 GHz pe ARM Cortex-A57 și al doilea tot de tip quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53). Știți că ARM Cortex-A57 este urmașul lui ARM Cortex-A15 și ARM Cortex-A53 înlocuie vașnicul ARM Cortex-A7.

Alte detalii hardware: Mali-T760 în rolul de accelerator grafic, 3 GB memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 128 GB. Să mai spun că este suficient de puternic să ducă orice joc sau aplicație din Google Play? Nu. Ar fi ușor penibil. Are hardware destul de puternic și în configurația cu Exynos 5433 octa-core. Rulează Android 4.4.4 KitKat și cu siguranță va face pasul spre 5.0 Lollipop. Nu știu sigur când se va întâmpla asta, în săptămânile ce au mai rămas din 2014 sau în prima parte a lui 2015.

Android 4.4.4 KitKat modificat de către Samsung și regăsit sub aceeași formă pe GALAXY S5 & multitudinea de telefoane Android din gama GALAXY. În primul rând trebuie să specific că nu are lag / întârzieri în meniu și se descurcă exemplar din acest punct de vedere.

Dintre aplicațiile preinstalate:

Dropbox – stocare în spațiul virtual;

Evernote – notițe salvate în cloud;

Flipboard – mod intuitiv de a parcurge informația din diferite surse (Facebook, Twitter, RSS etc);

GALAXY Apps – aplicații recomandate de Samsung și adunate într-un magazin dedicat;

PEN.UP – un fel de Instragram cu fotografii ce teoretic au fost editate cu ajutorul stylus-ului încorporat de Note 4;

S Health, S Note, S Planner, S Voice – suite cu care Samsung ne-a obișnuit pe telefoanele sale Android;

Scrapbook – utilizezi stylus-ul, iei notițe și se salvează automat, le poți organiza în categorii, adaugi text, există posibilitatea de a seta tag-uri spre a cataloga conținutul;

Smart Remote – telecomandă ad-hoc ce se folosește de portul infraroșu implementat pe device;

Se mai adaugă aplicațiile Google (Chrome, Gmail, Google+, Maps, Play Movies & TV, Play Books, Play Newsstand, Play Games, Drive, YouTube, Photos, Hangouts).

Display-ul cu rezoluție 2560×1440 pixeli se pretează pentru jocuri, entertainment, streaming prin YouTube etc. Sunt multe funcții software încorporate, dar cred că 70 – 80% dintre ele nu sunt folosite zilnic și de cele mai multe ori le descoperi accidental și le folosești ocaziona. Se știe predispoziția Samsung în a oferi produse de tip all-in-one. În acest sens amintesc pe lângă senzorul de amprentă și senzorul situate sub camera de 16 Megapixeli ce permite citirea ritmului cardiac, stabilește nivelul de oxigen din sânge și pe baza sa îți spune cât de stresat sau odihnit ești într-un anumit moment.

Performanță

Screenshot-Samsung-GALAXY-Note-4 (6)

Samsung GALAXY Note 4 a trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele variantei cu Exynos 5433 octa-core sunt în tabel. Spre comparație am listat și scorul obținut de GALAXY S5 4G+ cu Qualcomm Snapdragon 805, Adreno 420 și 2 GB RAM.

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-Note-4

 

 

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Note-4 (10)

Singurul minus al variantei de Note 4 cu Exynos 5433 vs Note 4 cu Qualcomm Snapdragon 805 este dat de faptul că știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps vs 4G+ și viteze maxime de până la 300 Mbps, dar asta să fie principala problemă în rețelele de telefonie românești.

Elemente de conectivitate implementate pe Samsung GALAXY Note 4: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 ce știe să se conecteze cu accesoriile inteligente în genul ceasurilor și brățărilor de fitness, fără a consuma energia stocată în acumulator, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, A-GPS, GLONASS, dar și Beidou din China pe partea de localizare etc.

A mers excelent cu un sim 4G de la Orange și s-a descurcat exemplar în browsing, download prin rețeaua 4G sau Wi-Fi-ul de acasă  / am router D-Link ce știe Wi-Fi ac și abonament Fiberlink 500 cu viteze teoretice de până la 500 Mbps. În apelurile de voce oferă claritate, voce bine redată și reduce zgomotul ambiental. Excelent, după cum mă și aștepam de la un phablet premium.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Note-4 (13)

Samsung GALAXY Note 3 m-a impresionat în 2013, iar Note 4 se descurcă exemplar. Camera de 16 Megapixeli face fotografii de o foarte bună calitatea, filmează 4K și te scutește în concedii de un aparat foto compact și o cameră video dedicată. Le ai pe toate în GALAXY Note 4. Știe să facă focus în mod rapid, dar și corect. Are o multitudine de opțiuni implementate.

Sunt mai multe moduri de fotografiere: Auto, Rear-cam Selfie, Selective Focus, Panorama, Beauty Face, Virtual Tour, Dual Camera. Selective Focus permite captarea unei fotografii cu focus pe un obiect, iar ulterior poți seta ca focusul să fie pe fundal etc. Înțelegeți voi. Virtual Tour captează fotografii ce permit recrearea unui spațiul la 360 de grade.

Clip video făcut cu Samsung GALAXY Note 4;

Mai multe fotografii făcute cu Samsung GALAXY Note 4:


Autonomie

Samsung-GALAXY-Note-4 (9)

Bateria de 3220 mAh este pusă la lucru de display-ul cu rezoluție 2560×1440 pixeli, iar procesorul Exynos 5433 pe arhitectură big.LITTLE promite consum redus, dar în realitatate nu se descurcă prea bine. Note 3 reușeas să atingă 1.5 – 2 zile de autonomie, cu siguranță într-o singură zi nu prea aveai cum să golești bateria. La Note 4 există un preț plătit pe rezoluția display-ului, iar cu luminozitatea setată la valoare maximă, browsing, ceva jocuri abia atinge 1 zi de autonomie. Este bine în contextul acelui display. LG G3-ul mi s-a părut a fi și mai gurmand (True-HD IPS+ de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli).

Preț

Samsung GALAXY Note 4 – 2879 lei la QuickMobile.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Note-4 (23)

Samsung GALAXY Note 4 este un phablet premium și abia aștept să testez iPhone 6 Plus că să realizez un articol comparativ. Samsung beneficiază de experiența acumulată cu generațiile anterioare, iar la Note 4 livrează cel mai bun device Android conceput vreodată de către compania sud-coreeană. Un preț actualizat îl transformă și într-un hit de vânzări pe meleagurile autohtone.

PRO

– cel mai bun display din piață;

– design premium, margini metalice, capac spate ce dă o textură plăcută și un grip pe măsură;

– abordare de tip all-in-one la nivel software, multe funcții software implementate;

– camera de 16 Megapixeli este de-a dreptul excelentă;

– conectivitate completă;

– stylus + funcții adiacente.

CONTRA

– sound-ul livrat de speaker-ul situat pe spate putea fi de mai bună calitate la valoarea maximă;

– autonomia putea fi mai bună, nu este un phablet care te lasă în jumătate de zi, dar nici nu te duce spre 1.5 – 2 zile de folosire a telefonului, la utilizare mai intensivă. Dacă abia îl folosești pe 3G / 4G, puține jocuri etc, normal că se duce spre mai multe zile de autonomie, dar nu îți cumperi Note 4 ca să te uiți la el ci ca să-l folosești la maxim, să-l transformi într-o adevărată unealtă ce te face mai eficient.

Partea de unboxing si primele impresii / urmeaza si un review complet din aceasta seara: