Am primit un Samsung SmartTag din prima generație și l-am lăsat pentru câteva luni în cutie, deși sunt genul care din când uită pe unde-și lasă cheile și un dispozitiv de genul este cumva la fix. 

Review video;

La un moment dat s-a întâmplat pentru a nu știu câta dată să nu mai găsesc cheile de la mașină și am zis că ar fi cazul să-l setez și să încep a-l folosi. Între timp, Samsung a lansat o generație și mai capabilă, SmartTag+ cu localizare prin UWB + BLE (ultraw-wideband și bluetooth low energy). Modelul meu are doar BLE, UWB-ul aduce o localizare realizată cu precizie și mai mare. Probabil, o să testez și modelul nou la un moment dat. Trebuie să stiți că UWB-ul funcționează doar pe Galaxy Note20 Ultra și pe S21 Plus și S21 Ultra. 

Să ne întoarcem la SmartTag-ul fără UWB, modelul de 150 – 160 lei. 

Specificații

  • dimensiuni de 39.1 x 39.1 x 9.9 mm;
  • BLE 5.0 (bluetooth low energy);
  • cântărește 13 gr.;
  • baterie de CR2032 de 220 mAh (autonomie de aprox. 300 zile);

Design 

În pachet dați de SmartTag cu bateria CR2032 deja încorporată. Este fabricat din plastic negru și are un decupaj pentru prinderea la chei, un obiect etc. Pe o partea se află logo-ul Samsung, iar pe cealaltă se specifică Galaxy SmartTag, aici este butonul pe care-l poți apăsa spre a deschide o anumită comandă. 

Spre a deschide SmartTag-ul este nevoie de o agrafă, introduceți în fanta dintr-un colț și încet îl veți desface spre a avea acces la bateria ce poate fi înlocuită (am citit în unele recenzii că poți face asta și cu o monedă, ale noastre sunt prea groase și nu intră în spațiul respectiv). 

Trebuie spus că SmartTag are un difuzor încorporat și are capacitatea de a emite un sunet predefinit. Este de apreciat că nu ai nevoie de un accesoriu separat care să permită prinderea SmartTag-ului, așa cum a procedat Apple la AirTag. 

Nu are certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa. Are întradevăr o fantă de unde începi deschiderea SmartTag-ului spre a avea acces la baterie, apa ar putea intra pe acolo și direct la componentele sale interne. Păcat că nu au reușit să-i pună certificare IP, mai ales că avem un gadget ce nu are cine știe ce componente, dar costă peste 30 de euro. 

Utilizare

Funcționează cu orice smartphone sau tabletă Samsung Galaxy cu aplicația SmartThings. Aici îl setezi și ai toate informațiile, cum se întâmplă la un Watch 3 cu aplicația Galaxy Wearable. 

SmartThings este hub-ul de control al Samsung pentru dispozitivele IoT, iar SmartTag intră în această categorie. Trebuie să oferi acces la locație spre a vedea localizarea pe hartă. Dispozitivul se înregistrează automat în contul Samsung. Îl poți redenumi etc. 

Procesul de setare inițială pentru SmartTag în aplicația SmartThings;

În procesul de setare inițială a și primit un update de firmware. După aceea setezi la ce îl atașezi. Sunt o multitudine de opțiuni: Cheie, Pisică, Câine, Rucsac, Servietă, Portofel, Bicicletă, Card de identitate, Umbrelă, Articol de urgență, Mașină, Cheie mașină, Cameră foto, Bagaj, Cărucior, Telecomandă, Motocicletă, Dronă, Laptop, Scaun cu rotile, Geantă de mână, Trusă de scule, Echipament sportiv, Altele. 

În cazul meu, a fost atașat la cheile de la mașină. 

Dacă ai alte dispozitive Samsung conectate în SmartThings poți realiza diferite automatizări pe care să le inițiezi printr-o simplă apăsare pe butonul de pe SmartTag (apăsare scurtă sau prelungită). Poți să aprinzi un bec, să pornești aerul condiționat, televizorul etc. Se transformă într-un fel de telecomandă ad-hoc, dar una cu funcții de bază. 

Poți să alegi între 10 tonuri de apel. Apropo, este destul de gălăgios, până la 100dB dacă ești în apropierea sa. Nu ai cum să-l ratezi în spațiul unui apartament, dacă este o casă cu suprafață vastă s-ar putea să fie ceva probeme în a-l găsi, dar te deplasezi puțin și cu siguranță îl vei auzi. 

Folosește bluetooth 5.0 de tip BLE pentru conexiunea cu smartphone-ul, iar în SmartThings ai o hartă unde-l poți localiza. Aici intervine o parte din tehnologia pentru care plătești peste 150 lei pe un dispozitiv de genul. În sensul în care dacă pierzi SmartTag-ul în afara ariei de acoperire și trece un alt utilizator de Samsung Galaxy prin apropiere, vei avea informații pe harta ta și vei ști unde să-l cauți. Toate datele sunt trimise în mod securizat, anonimizat etc. 

În spațiul unui apartament funcționează bine, cel puțin 30 – 40 mp sunt acoperiți de către tehnologia BLE (în funcție și de obstacolele aflate în cale). Totuși, va trebuie să te orientezi după sunet spre a-l găsi. Lipsește UWB-ul. 

Dacă vrei să-l resetezi trebuie să-l deschizi, să îndepărtezi bateria  și când repoziționezi CR2032 în locașul său să apeși în mod concomitent pe butonul aflat în centru, pentru 5 secunde. Dacă vrei să-l adaugi la alt smartphone Galaxy, trebuie să-l scoți din aplicația SmartThings (Menu / Toate dispozitivele / Ștergere și selectezi minusul roșu din dreptul SmartTag). 

SmartThings și SmartTag;

Preț

Samsung SmartTag – 159 lei la eMAG;

Concluzii

Samsung SmartTag este un accesoriu interesant și mi se pare a fi un prim pas în direcția bună. Trec direct la punctele PRO și CONTRA. SmartTag+ are UWB, dar prețul său este de…, 359 lei la eMAG

PRO

  • nu ai nevoie de un accesoriu dedicat spre a-l prinde la chei;
  • tehnologia BLE și faptul că poate fi localizat de un alt smartphone Samsung Galaxy mi se pare a fi un factor decisiv în achiziția unui gadget de genul;
  • telecomandă ad-hoc prin automatizările ce pot fi realizate în SmartThings;
  • autonomie mare, poți schimba bateria cu ușurință;
  • sunet puternic, nu ai cum să nu descoperi pe unde se află obiectul atașat de SmartTag. 

CONTRA

  • lipsește certificarea legată de rezistența la contactul cu apa (are o fantă pe unde-l deschizi și Samsung nu a reușit să-l facă waterproof);
  • lipsește tehnologia UWB (Apple AirTag la 160 lei are și UWB și certificare IP67, spre exemplu, dar are nevoie de accesoriu dedicat spre a-l prinde la chei, spre exemplu);
  • limitat la smartphone-urile și tabletele Samsung cu SmartThing, nu este un accesoriu universal. 

Prețul la care le-aș recomanda?

Samsung SmartTag – până în 100 lei;

Samsung SmartTag Plus – 150 – 160 lei. 

Samsung are obiceiul în a actualiza rapid costul și s-ar putea în funcție de feedback-ul din piață să le aducă în siajul a ce am notat mai sus. Momentan, mi se par destul de scumpe pentru ceea ce oferă. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.