Diverse

În mod normal nu scriem despre bănci şi despre evoluţiile acestora, însă de data aceasta vorbim de ceva mare, cel mai mare faliment de la Lehman Brothers încoace. Subiectul acestui articol este despre fulminanta evoluţie în jos a Silicon Valley Bank, banca start-up-urilor şi a companiilor tech din SUA.

A 16-a bancă din sistemul bancar american cu active totale de 💵209 miliarde de dolari la sfârşit de 2022, a intrat în faliment în doar două zile.

Cum s-a întâmplat lucrul acesta ❓

Aşa cum am spus şi anterior, Silicon Valley Bank era o bancă a start-up-urilor, a companiilor mici cu potenţial din lumea tech (vorbim aproape în totalitate de zona Silicon Valley). În aceste firmuliţe tech se investesc bani frumoşi de către fonduri de capital de risc, unele care caută astfel lozul cel mare. Majoritatea companiilor au depozitat aceste finanţări în Silicon Valley Bank, cea cunoscută în zonă drept prietenul de nădejde.

Silicon Valley Bank a investit mare parte din banii din depozite în titluri de stat cu maturităţi mari, chiar şi de peste 10 ani. Între timp a venit inflaţia, iar Rezerva Federală a SUA a început să majoreze dobânda de referinţă pentru a o controla. Pentru băncile mici în general cum este şi Silicon Valley Bank acest aspect a fost de rău, pentru că se întâmplau în acelaşi timp două lucruri: titlurile de stat din trecut deveneau din ce în ce mai neprofitabile cu fiecare creştere a dobânzii de referinţă, iar companiile cu depozite retrăgeau sume din ce în ce mai mari din conturi (şi ele erau la rândul lor afectate de inflaţie şi de rate mai mari la credite).

Şi cu toate acestea totul părea a fi sub control, până săptămâna aceasta. Reprezentanţii Silicon Valley Bank au declarat miercuri că doresc să strângă 2 miliarde de dolari pentru consolidarea financiară a băncii, asta după ce au recunoscut public cele două probleme evidenţiate mai sus (titluri de stat ce îşi pierd valoarea şi retrageri masive de bani din depozite).

Iar joi a început nebunia. Acţiunile Silicon Valley Bank la bursă au început să fie vândute masiv, iar cireaşa de pe tort a fost recomandarea fondurilor de capital de risc în frunte cu Founders Fund (unul dintre cei mai mari din SUA) către firmele tech cu depozite să îşi reducă expunerea rapid.

Sub acest flux istoric de vânzări de acţiuni şi retrageri de lichidităţi, Silicon Valley Bank a devenit practic nefuncţională până vineri, zi în care Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a luat decizia de a pune banca sub administrare juridică şi a-i declara falimentul.

De luni, zi bancară lucrătoare, FDIC va oferi acces tuturor depozitarilor la un maxim de 250.000 de dolari (suma garantată de stat), iar pentru restul sumelor, se vor acorda certificate de administrare judiciară şi se va aştepta. În acest context sunt şanse foarte mari ca acele companii care nu au apucat să îşi scoată banii şi au sume încă generoase în conturile Silicon Valley Bank să treacă printr-o criză puternică de lichidităţi.

Se anunţă săptămâni agitate în zona Silicon Valley…😢😢😢

Surse: wall-street.ro, zf.ro