Pasionații de jocuri au auzit cu siguranță de Razer, companie axată pe produse de gaming. Câțiva exponenți din gama Razer pentru anul în curs au fost prezentați în cadrul CES 2018, iar noi avem ocazia de a testa două dintre aceste produse.

Primul pe listă este sistemul audio 2.0 Razer Nommo Chroma, el fiind versiunea cu lumini ambientale a boxelor Nommo. Mai sus de acestea, în gama Razer a fost introdus anul acesta modelul Nommo Pro 2.1, ce aduce la pachet și subwoofer.

Specificații pentru sistemul audio 2.0 Razer Nommo Chroma:

  • Difuzoare: 2 x 3 inch Full Range Drivers;
  • Răspuns în frecvență: 50 – 20.000 Hz;
  • DAC integrat ce permite redarea prin conexiune USB;
  • Compatibil funcție de iluminare Chroma, cu 16.8 milioane de culori;
  • Jack 3.5 mm audio in și jack 3.5 mm audio out;
  • Dimensiuni (lungime x lățime x înălțime): 170 x 140 x 220 mm;
  • Greutate totală de 1.93 kg, cu 1 kg boxa dreaptă și 0.93 kg boxa stângă.

Design

Sistemul audio de gaming Razer Nommo Chroma ajunge în cutia de retail alături de adaptorul de alimentare cu jack proprietar plus adaptor la prizele europene, jack de 3.5 mm la ambele capete, două stickere cu logo-ul Razer și ghid rapid de utilizare.

Boxele au un design interesant, în care formele curbe sunt la ordinea zilei. Difuzoarele sunt poziționate deasupra suporților prin intermediul unor picioare subțiri, aflate la un anumit unghi față de bază.

Privite din față, boxele îți arată difuzoarele cu țesătură din fibră de sticlă. Spatele dezvăluie porturile de conectivitate și fantele de bass.

Baza pe care stau boxele integrează benzile de iluminare cu 16.8 milionae de nuanțe, precum și o porțiune circulară de cauciuc ce garantează o stabilitate excelentă. De fapt, pe suprafețe non poroase acest cauciuc se comportă precum o ventuză și practic lipește difuzoarele de birou.

Deși fabricate integral din plastic la exterior, Razer Nommo Chroma nu dau nici pe departe impresia de lucru ieftin. Construcția este solidă, iar finisările atent executate, plasticul fiind și el plăcut la atingere, așa că per ansamblu se conturează imaginea unui produs de calitate.

Sunet

Voi începe direct cu partea mai puțin bună a sunetului produs de Razer Nommo Chroma. Mă refer la bass, care, așa cum ne putem da seama chiar din specificații, unde vedem un răspuns în frecvențe ce pleacă abia de la 50 Hz, nu este cel mai adânc. Frecvențele joase sunt acolo, poți regla extrem de simplu nivelul lor prin controlul dedicat de pe standul boxei din dreapta, doar că nu poți face minuni din două difuzoare de 3 inch.

Chiar și așa nu am cum să nu apreciez calitatea generală a sunetului oferit de boxele Razer Nommo Chroma. Claritate la nivel înalt, chiar și la volum maxim nu există distorsiuni. Înaltele sunt fine, ascuțite, iar mediile pun în valoare vocea indiferent de timbru. Joasele, așa cum spus, sunt acolo și destul de bune, doar că nu perfecte, adânci așa cum doar un woofer dedicat le poate reproduce.

Așezate la o distanță optimă, cele două boxe vor face în gaming o separare clară a sunetului, direcția stânga / dreapta fiind evidentă. Iar asta ajută enorm în jocuri, acolo unde Razer vrea să impresioneze. Direcționarea exactă a sunetului este o altă calitate a acestor boxe.

Jocurile reprezintă zona pentru care au fost special dezvoltate aceste boxe, dar nici muzica ori filmele nu le pun vreo problemă. Fidelitatea înaltă este apreciată în melodiile soft, în genuri precum muzica clasică, jazz, instrumentală, vocală, în timp ce genurile dinamice nu pot profita de acel bass adânc de care au nevoie.

Sunetul oferit de Razer Nommo Chroma este bun spre foarte bun, cu mențiunea că frecvențele joase sunt doar pe atât de corecte pe cât se poate fără un woofer dedicat lor.

Utilizare și funcții

În ceea ce privește modurile de utilizare trebuie spus că Razer Nommo Chroma pot fi conectate la sursa de redare prin USB ori prin jack de 3.5 mm. Prima opțiune este și cea pe care o recomand, întrucât boxele integrează un modul ce face trecerea de la semnal digital la cel analog. Cunoscut ca DAC (Digital to Analog Converter), acest modul aduce sunetul la parametrii optimi așa că nu mai depinzi de placa de sunet a sursei de redare.

Folosind jack-ul Line In înseamnă că te bazezi pe ceea ce poate emite analog sursa de redare, așă că nu vei fi sigur că vei primi exact ceea ce poate Razer Nommo Chroma.

Reglarea volumului și a nivelului bass-ului se face extrem de simplu, de la câte un control dedicat. Ambele sunt amplasate pe baza boxei din dreapta. Sunt 10 trepte pentru fiecare dintre reglaje, intervalul fiind sugestiv arătat prin intermediul luminilor ambientale de pe suport.

Orice produs din gama Chroma de la Razer aduce o iluminare ambientală interesantă. În cazul boxelor analizate azi este vorba de nu mai puțin de 16.8 milioane de culori posibile.

Și mai interesant este modul prin care poți administra iluminarea. Instalezi software-ul gratuit Synapse 3 de pe site-ul Razer și poți alege dintre o multitudine de preseturi sau poți face sincronizări între toate dispozitivele Razer ce dispun de funcții Chroma.

Mai mult, se pare că și becurile inteligente Philips Hue pot fi sincronizate prin intermediul aplicației Razer Synapse 3 și astfel întreaga încăpere va fi iluminată în același mod cum o fac perifericele Chroma. Cum nu am avut la dispoziție becuri Philips Hue nu am putut testa și această funcție.

Conectivitate

Razer Nommo Chroma nu dispun de conectivitate fără fir, deci nu avem Wi-Fi ori Bluetooth. Totuși, așa cum am spus mai sus, poți alege să primești semnal din două surse: prin USB ori prin jack de 3.5 mm.

Toatele elementele de conectivitate sunt amplasate pe spatele boxelor. De pe suportul boxei din dreapta ies două fire ce nu pot fi detașate. Este vorba despre cablul USB și despre cel ce se conectează la boxa din stânga, cărei îi trasnmite atât semnalul audio cât și alimentarea cu energie electrică.

Ca porturi de conectivitate vedem două jack-uri de 3.5 mm (unul pentru intrare sunet, celălalt pentru ieșire) și portul de alimentare cu energie electrică.

Toate cablurile ce vin la pachet cu Razer Nommo Chroma sunt solide și par a fi rezistente în timp.

Preț

Razer Nommo Chroma – 159 euro pe site-ul Razer.com. Nu le-am găsit listate deocmdată în niciun magazin online din țara noastră.

Concluzii

Razer Nommo Chroma reprezintă un sistem de sunet dedicat gamerilor. Este destul de capabil, singurul minus fiind în dreptul bass-ului, ce nu reușește să fie atât de adânc, de bine reprodus. Asta și din cauză că vorbim despre un sistem de sunet de tip 2.0, deci fără woofer dedicat frecvențelor joase.

Modul de iluminare al acestui sistem este interesant, iar când este sincronizat cu alte periferice din gama Chroma devine chiar spectaculos.

Nu sunt totuși sigur că Razer Nommo Chroma merită pe deplin prețul cerut. Poți găsi la un cost similar sisteme cu subwoofer ce vor aduce și bass-ul adânc pe care Nommo nu îl poate produce.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Razer Nommo Chroma:

PRO

  • sistemul de iluminare cu 16.8 milioane culori este interesant și chiar spectaculos atunci când este sincronizat cu alte periferice compatibile Chroma din gama Razer;
  • design plăcut, construcție de calitate;
  • sunet foarte clar pe frecvențele înalte și medii, volum maxim suficient.

CONTRA

  • bass-ul nu este cel mai adânc, doar atât cât se poate dintr-un sistem de sunet fără woofer separat;
  • prețul este cam ridicat, mai ales având în vedere că vorbim despre un sistem de sunet de tip 2.0.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.