Am testat deja câteva produse Mercusys până acum și nu pot spune că a fost vreunul care să dezamăgească. Din ce am constatat anterior, Mercusys încearcă să atragă clienții printr-un cât mai bun raport preț / specificații, iar Mercusys Halo H50G nu pare să fie altfel. Ce mai aduce în plus, dar și unde nu se descurcă atât de bine, descoperim împreună în rândurile ce urmează.

Specificații pentru sistemul mesh Wi-Fi Mercusys Halo H50G

  • Standarde wireless – IEEE 802.11 a/n/ac 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz;
  • Protocol mesh – 802.11 k/v/r;
  • Porturi – 3 x porturi Gigabit per unitate Halo (WAN/LAN auto-sensing);
  • Rată de transfer – până la 1300 Mbps pe 5 GHz și până la 600 Mbps pe 2.4 GHz, până la 1900 Mbps combinat;
  • Tip conexiune internet – IP Dinamic/IP/PPPoE/L2TP/PPTP;
  • Tehnologii și funcții – Beamforming, Suport MU-MIMO, Self Healing, Smart Connect, Control parental, Guest Network;
  • Dimensiuni satelit – 88 x 88 x 88 mm;
  • Greutate satelit – 179 grame.

Design

Sistem mesh Wi-Fi Gigabit AC1900 Mercusys Halo H50G

Mercusys Halo H50G poate fi ales în configurație cu doi sau cu trei sateliți. Pentru test, eu am primit pachetul cu trei noduri, în care am mai găsit și câte un adaptor de alimentare pentru fiecare, un cablu ethernet și trei pliante cu diferite informații, dintre care unul cu rol de ghid de instalare rapidă:

Unitățile Mercusys Halo H50G sunt extrem de asemănătoare cu cele ale modelului Mercusys Halo S12. Față de cele parte a sistemului testat în urmă cu mai bine de un an, avem o altă  culoare pentru baza nodurilor, a dispărut butonul Pair și avem o greutate ceva mai ridicată pentru fiecare satelit.

Designul este simplu. Unitățile au formă de cub, cu dimensiunea fiecărei laturi de aproape 9 centimetri. Există un LED de status pe latura ce se vrea cea frontală, denumirea producătorului este pe cea superioară, iar pe latura de pe spate avem zona de conectivitate, cu cele trei porturi Gigabit Ethernet, mufa de alimentare și butonul Reset, ce poate fi apăsat doar cu o agrafă sau ceva similar.

Zona de dedesupt are culoarea neagră, prezintă multe orificii de aerisire, iar cele patru piciorușe pe care se sprijină unitățile sunt reliefate direct din plasticul ce formează această parte. Din păcate, aceste picioruși nu oferă mai deloc aderență și din acesată cauză, sateliții pleacă din locul loc la cea mai mică atingere sau vibrație.

Din punct de vedere al construcției, nu sunt motive de îngrijorare. Fiecare nod este asamblat suficient de solid, iar finisările sunt cel puțin decente. Plasticul din care sunt ocnfecționate nu este cel mai pretențios, dar nici nu poți cere mai mult în zona asta de preț.

Instalare și utilizare

Îmi aduc aminte primele routere wireless pe care le-am avut și pe care cu greu le instalam și configuram corect din prima încercare. Vremurile se schimbă, iar acum pot să spun că absolut oricine (cu cunoștințe minime IT) poate configura în doar câteva minute un sistem mesh Wi-Fi de la Mwercusys.

Așa cum am spus la fiecare produs Mercusys testat, să pui în funcțiune reâeaua de internet este joacă de copil.

În cazul Mercusys Halo H50G, poți alege oricare dintre cele noduri din pachet pe care să-l desemnezi drept principal. Îl alimentezi cu energie electrică, conectezi cablul ethernet prin care primești internet de la provider în oricare dintre cele trei porturi LAN (este recunoscut și desemnat automat unul dintre ele drept port WAN) după care instalezi aplicația Mercusys din Google Play Store sau Apple App Store. Eu așa am făcut de data asta, dar poți începe instalarea și din orice browser prin accesarea mwlogin.net.

Dacă urmezi întocmai pașii de instalare nu ai cum să nu ai gata în doar câteva minute întreaga rețea mesh pe care o formează cele trei noduri Mercusys Halo H50G.

Capturi de ecran din aplicația Mercusys pentru iOS cu interfața de instalare a sistemului Wi-Fi mesh Mercusys Halo H50G:

Apoi, poți petrece alte câteva minute prin interfața de configurare spre a pesonaliza conexiunea după preferințe, spre a face setările de care ai nevoie. Nu sunt extrem de multe opțiuni pe care Mercusys Halo H50G le pune la dispoziția utilizatorului, dar pentru publicul țintă al acestui produs eu zic că sunt destule. În plus, setările sunt logic aranjate în meniuri și sunt slabe șanse de a te pierde pe acolo.

Interfața de setări și configurare a sistemului Wi-Fi Mesh Mercusys Halo H50G:

Dacă este să vorbim despre performanța sistemului Mercusys Halo H50G, atunci nu ar fi prea multe de reproșat. Trebuie să ținem cont desigur de prețul acestui sistem și să ne raportăm la acesta.

Acoperirea cu semnal Wi-Fi nu doar că este suficientă, dar, din testele mele, este chiar mai bună decât din specificații. Încă de pe cutie sunt promiși în jur de 550 mp acoperiți, însă eu aș spune că această suprafață este cea în care primești semnal full, pe cât se poate de puternic. În plus, nu mi s-a părut a fi aproape nicio diferență între puterea semnalui pe banda de 5 GHz față de cea pe 2.4 GHz.

Chiar și la mai bine de 300 metri distanță de unul dintre noduri am prins semnal stabil, cu toate că este adevărat că nu cel mai puternic.

Tehnologii precum Beamforming și MU-MIMO se asigură de distribuirea corectă a semnalului pentru fiecare dintre cele până la 100 de dispozitive ce pot fi conectate simultan. Nu am testat cu atâtea, nici pe departe, dar din ce am socotit rapid au fost situații în care  dispozitive au fost conectate și au schimbat date prin rețeaua Wi-Fi creată de Mercusys Halo H50G.

Este de apreciat faptul că fiecare nod propune 3 porturi LAN, având așadar în total la dispoziție 8 astfel de porturi. Fiecare dintre acestea este de tip Gigabit, adică suportă viteze de până la 1000 Mbps.

Preț

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo H50G cu 3 sateliți – 370 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Concluzii

Sistem mesh Wi-Fi Gigabit AC1900 Mercusys Halo H50G

Mercusys Halo H50G nu este cel mai puternic, performant sau complex sistem mesh Wi-Fi. Nici nu se laudă pe nicăieri cu asta, ci promite a fi un sistem suficient de bun pentru majoritatea utilizatorilor la un preț extrem de competitiv și fix asta am descoperit și eu după ce l-am încercat. Propune suficient de multe tehnologii, o acoperire cu semnal puternic mai mult decât generoasă și viteze cel puțin decente.

Nu mai lungim mai mult vorba, rămânem la final cu cele mai importante plusuri și minusuri pentru sistemul mesh Wi-Fi Gigabit AC1900 Mercusys Halo H50G:

PRO

  • instalare și configurare inițială extrem de simple;
  • interfața de setări este intuitivă și facil de parcurs;
  • acoperire extinsă cu semnal Wi-Fi puternic și stabil;
  • bun raport preț / specificații și performanță.

CONTRA

  • piciorușele din plastic pe care se sprijină fiecare nod nu oferă deloc aderență și astfel sateliții se mișcă prea ușor din locul loc, la cea mai mică atingere sau vibrație.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.