Diverse

Ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii zilele acestea este ceva foarte serios, sistemul bancar de acolo fiind pus sub presiuni enorme. Pentru a înţelege cât de gravă este situaţia, în urmă cu doar câteva ore preşedintele Joe Biden a ieşit cu o declaraţie publică pentru a linişti piaţa şi investitorii.

Există o vorbă la noi la români că un rău nu vine niciodată singur şi cam acest lucru s-a întâmpla în sistemul bancar american. Dacă vineri, 10 martie, a fost declarat falimentul băncii Silicon Valley Bank, duminică, 12 martie, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a luat decizia de a pune sub administrare juridică şi Signature Bank, o bancă mai mică cu active de “doar” 110 miliarde de dolari la sfârşit de 2022.

Aşa cum Silicon Valley Bank a fost cunoscută drept banca start-up-urilor şi a companiilor tech, Signature Bank era recunoscută în SUA ca fiind banca firmelor de criptomonede.

Pentru a încerca o calmare a spiritelor, Trezoreria SUA a luat o decizie cu caracter excepţional şi va oferi acces complet la depozite tuturor deponenţilor afectaţi de falimentul celor două bănci (în mod normal accesul se face doar pentru cei 250.000 de dolari garantaţi de stat, însă în cazul celor două bănci falimentare vorbim de mai bine de 90% din depozite negarantate, astfel că fără această măsură de protecţie, am fi asistat la o serie de efecte greu controlabile şi mult prea riscante).

Din fericire băncile mari rezistă, JPMorgan, Citigroup, Bank of America şi Wells Fargo având în prezent scăderi ale acţiunilor cuprinse între 1.1 şi 3.8%. Acest lucru arată într-adevăr că sistemul bancar este încă solid, acesta poate prelua cele două şocuri, însă lumea trebuie să se calmeze. Panica în general nu aduce nimic bun.

Problema rămâne în continuare la băncile mici, iar aici mai sunt ceva pericole. Mare atenţie pe First Republic Bank, Western Alliance Bancorporation sau PacWest Bancorp, bănci regionale care zilele acestea vor trebui să aibă ceva reacţii gen Matrix pentru a ieşi cu bine din furtună (vor fi ajutate cu siguranţă).

Până atunci Europa se ţine încă bine, chiar dacă şi aici vorbim în anumite cazuri de scăderi ale acţiunilor cu două cifre. Dar haideţi să fim optimişti.

Surse: wall-street.ro, zf.ro