Sonos revine către noi cu un nou produs din gama Home Theather. După ce în toamna anului trecut am văzut cum se descurcă Beam (Gen 2), avem acum în față cel mai accesibil soundbar Sonos. Ce înseamnă accesibil în accepțiunea companiei americane aflăm la capitolul Preț, însă până acolo ne facem o idee despre caracteristici, design, sunet și conectivitate, pentru ca în final să tragem concluziile și să punctăm cele mai importante plusuri și minusuri. Mai pe scurt, Sonos Ray primește tratamentul clasic al recenziilor Gadget.ro.

Specificații pentru soundbar-ul Sonos Ray:

  • 4 difuzoare: 2 x midwoofer + 2 x tweeter;
  • 4 amplificatoare digitale Class-D;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, port RJ-45 Ethernet 10/100 Mbps, intrare audio optică, receiver IR;
  • Funcții speciale: compatibilitate Apple AirPlay 2, control prin aplicația Sonos (Android și iOS), integrare cu Amazon Alexa și Google Assistant, Trueplay (doar cu iOS), Speech Enhancement, Night Sound;
  • Formate audio suportate: Stereo PCM, Dolby Digital 5.1 și DTS Digital Surround;
  • Procesor quad-core A53 la 1.4 GHz, 1 GB memorie SDRAM, 4 GB memorie internă;
  • Dimensiuni (L x l x h): 559 x 95 x 71 mm;
  • Greutate: 1.95 kg. 

Design

Soundbar SONOS Ray

Exemplarul de test Sonos Ray a ajuns la mine în cutia de retail sigilată. Înăuntru, totul este așezat cu mare grijă, de la bun început îți dai seama că vei avea parte de o experiență premium, operațiunea de unboxing fiind primul pas din descoperire. Pe lângă soundbar-ul ce este bine fixat în pachet și care este protejat suplimentar cu o „husă” fină, mai găsim, într-o cutie separată, cablul de alimentare lung de 2 metri, cablu optic de 1.5 metri și două pliante cu diferite informații:

Sonos Ray este un soundbar compact și ușor, dar, așa cum vom afla mai jos, asta nu înseamnă că s-a făcut rabat pe partea de calitate a sunetului. Cântărește mai puțin de 2 kilograme și astfel poate fi așezat sau montat fără probleme în aproape orice loc disponibil.

Designul este minimalist, în bunul spirit Sonos. Partea frontală a primit o grilă cu multe orificii circulare, frumos aranjate către laterale, unde urmează perfect linia curbă.

Zona de sus prezintă 3 butoane capacitive cu simboluri sugestive, care păstrează fix acel design minimalist. Cele 3 butoane recunosc și gesturi tip swipe, nu doar simple atingeri și astfel comenzile ce pot fi executate se multiplică.

Porturile de conectivitate și butonul Pairing sunt dispuse într-o „scobitură” de pe partea din spate. Aici nu am cum să nu apreciez modul în care cablul de alimentare se îmbină la fix cu portul în care intră.

Cele patru piciorușe din cauciuc moale, deși sunt de foarte mici dimensiuni, asigură soundbar-ului o aderență grozavă pe orice fel de suprafață. 

Calitatea de fabricație este de nota 10, chiar nu am ce să-i reproșez lui Sonos Ray din acest punct de vedere. Fiind vorba despre un produs premium ar fi fost cu adevărat grav dacă aș fi avut chiar și cel mai mic motiv de nemulțumire. Plasticul folosit la exterior este fin, mat, se simte excelent la atingere și pare a rezista bine în timp, iar finisările sunt aproape perfect prelucrate. 

Sunet

Soundbar SONOS Ray

Așa cum spuneam la început, Ray este cel mai accesibil soundbar din gama actuală Sonos. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că sunetul m-a impresionat. Sincer, nu mi se pare prea mare diferență față de ceea ce îmi aduc aminte de la Beam (Gen 2), cu toate că din lista cu specificații și dată fiind diferența de preț ar fi trebuit să existe deosebiri notabile.

Sonos Ray nu este certificat Dolby Atmos, dar cumva reușește să „împrăștie” sunetul în toată camera. Este adevărat că pe înălțime nu pare că se duc atât de amplu undele sonore, dar nu-i nimic extrem de grav. Punerea în scenă a sunetului, din punct de vedere spațialitate, este foarte bună și cu adevărat incredibilă date fiind dimensiunile soundbar-ului.

Sonos Ray face și o separare clară a canalelor stereo, mie nu mi s-a părut că ar fi deficiențe aici, ba din contră.

Calitatea sunetului este grozavă. Inclusiv pe partea de frecvențe joase Sonos Ray stă bine, mult mai bine decât mă așteptam. Avem bass curat, bine definit, cald, cu singura deficiență pe partea de adâncime, ce nu poate fi realizată în absența unor difuzoare cu diametru mare și a unei camere de rezonanță corect dimensionată. Oricum, bass-ul este foarte plăcut și mult, mult peste ceea ce primești de la un televizor, oricare ar fi acesta.

Frecvențele medii sunt însă de departe cel mai bine reproduse și, aș îndrăzni să apreciez, unele dintre cele mai bune cu care am luat contact până acum. În zona asta de preț sunt cu siguranță cele mai clare și mai bine separate frecvențe medii, din orice zonă a spectrului, din ce am auzit. Vocea, indiferent de timbru, este scoasă în evidență cum rar am întâlnit, iar asta este valabil în aproape orice melodie, dar și pentru comentarii ale evenimentelor sportive sau știri, de exemplu. 

Frecvențele înalte sunt și ele grozave, tehnologia din spatele difuzoarelor dedicate (tweeter) își face cu adevărat bine treaba. Avem sunetele ascuțite ce „gâdilă” subtil urechea, dar care sunt bine dozate, nici prea pătrunzătoare și nici care să lipsească din peisaj.

Volumul maxim este suficient pentru un soundbar, poate chiar mai ridicat decât aș fi crezut inițial. Poate surprinzător este că nu apar distorsiuni oricât de nesemnificative nici la 100% din intensitate, totul rămâne perfect clar și corect reprodus.

Conectivitate

Aici ar fi capitolul unde Sonos Ray nu poate convinge. Asta fiindcă este relativ limitat pe partea de conectivitate. Și nu mă refer neapărat la standardul Wi-Fi n pe 2.4 GHz, care este maximul din ce oferă acest soundbar, ci mai degrabă la lipsa unui port HDMI. Este adevărat că ai la dispoziție portul optic digital, dar HDMI oferă totuși mai multe opțiuni.

În fine, Sonos Ray, la fel ca și celelalte produse de la această companie pe care le-am mai testat, vrea să convingă pe partea de ușurință în utilizare și prin multiplele opțiuni disponibile în aplicația dedicată.

Instalarea este pe cât se poate de simplă. Aplicația Sonos este disponibilă gratuit în Apple App Store și în Google Play Store și cam face totul de una singură pe partea de conectare și inițializare. În doar câțiva pași, ai integrat boxa în rețeaua Wi-Fi, ai conectat-o cu succes prin cablul optic digital la TV și ai împerecheat telecomanda televizorului cu soundbar-ul.

Capturi de ecran cu instalarea și configurarea inițială a soundbar-ului Sonos Ray:

După ce ai terminat cu instalarea, începi a descoperi aplicația, cu tot ce îți pune la dispoziție. Deși opțiunile sunt nenumărate, interfața corect structurată nu te pune în dificultate, nu te pierzi prin meniuri și submeniuri.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sonos pentru Android:

Sonos pune accentul pe opțiunile de redare tip multi-room, asta dacă ai mai multe produse audio de la această companie. Totodată, soundbar-ul Ray vine cu aceleași posibilități de integrare facilă cu marea majoritate a serviciilor de streaming. De fapt, nu am găsit măcar un astfel de serviciu care să nu fie disponibil în aplicația Sonos. Mai mult, există posibilitatea de a integra asistenții vocali Alexa și Google și în acest fel să deschizi noi posibilități de control.

Preț

Soundbar Sonos Ray – 1.500 de lei pe eMAG.ro

Soundbar Sonos Ray
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate înaltă de fabricație, produs premium în adevăratul sens al cuvântului;
  • sunet excelent (mai ales raportat la dimensiuni);
  • instalare și configurare inițială extrem de simple, aplicația aproape că face toată treaba;
  • posibilitate de integrare cu toate serviciile importante de streaming, dar și cu asistenții vocali Alexa și Google.
Contra
  • ceva cam scump;
  • lipsa port HDMI și conexiune Bluetooh.
Concluzii

Așa cum mă așteptam și cum v-am și avertizat încă din introducere, Sonos Ray nu este ieftin. Bine, este cel mai accesibil din oferta actuală Sonos Home Theater, dar asta nu-l face ieftin la modul general. Acum, dacă merită sau nu banii ceruți poate depinde pentru fiecare client în parte, mai exact de posibilitățile fiecăruia. Poți să găsești un sunet la fel de bun la un soundbar ce costă similar? Destul de probabil, da. Doar că Sonos nu reprezintă un simplu produs, ci o experiență în sine, serviciile conexe pe care le primești prin intermediul aplicației sau dacă deții mai multe gadgeturi Sonos pot face diferența.

Design
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

 

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.