Avem două studii legate de rețelele de comunicații mobile din țara noastră. Primul a fost popularizat de către Vodafone și adună date din Speedtest by Ookla, iar al doilea a fost adus în față de către Telekon și a fost redactat de către P3 Communications. 

În perioada iulie – septembrie 2017 au fost realizate peste 250.000 de teste prin SpeedTest, iar Vodafone s-a clasat pe prima poziție în ce privește:

  1. Cele mai mari viteze medii de încărcare a datelor mobile;
  2. Cea mai mică latență de transmisie a datelor mobile;

Vitezele medii atinse de Vodafone ar fi de 43.01 Mbps la download și 20.09 Mbps la upload. Au adus și un grafic în care se vede că ecartul față de Orange nu este foarte mare, Telekom a ajuns în apropierea Orange, iar Digi Mobil se menține la o distanță apreciabilă. Păcat că Vodafone nu a dat informații clare și pentru concurență.

Declarație oficială:

Suntem mândri că eforturile inginerilor noștri din prima jumătate a anului 2017 de a optimiza experiența utilizatorilor în rețeaua Supernet 4G+ au condus la reconfirmarea superiorității rețelei noastre în România. Ne uităm cu atenție la experiența oferita clientilor nostri, în special la preferința din ce în ce mai mare a clienților de a încărca conținut media propriu în internet cu ajutorul telefonului mobil”, a declarat Cătălin Buliga, Technology Director, Vodafone România.

Să zicem că SpeedTest are o oarecare relevanță, dar nu se compară cu un test standardizat. Aș vrea să văd cum stă un operator în indoor sau la exterior, pe download și upload. Sunt diferențe importante pe aici.

Nu este complet irelevant, dar ceea ce Vodafone scoate în față nu are valoare de adevăr absolut. Este clar de câțiva ani de zile că în ce privește calitatea rețelei de telefonie mobilă, lupta se dă între roșu și portocaliu. Studiul P3 Communications o să vă facă să zâmbiți. Detalii într-un articol separat.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.