Unitățile externe de stocare sunt de foarte multe feluri, doar eu am testat în ultimul timp câteva produse care, în principiu, fac același lucru, dar care se adresează uneori unor utilizatori mai mult sau mai puțin diferiți. Sunt SSD-uri externe absolut convenționale, de gaming sau sub formă de stick de memorie de mare capacitate. Doar că mai există și soluții de stocare externă care pun mare preț pe securitatea datelor. Un astfel de exemplu este dispozitivul despre care vom vorbi mai departe. Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 poate fi ales în versiuni de 480, 960 sau 1920 GB, iar la noi a ajuns pentru test cel de mijloc.

Specificații SSD extern Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 960 GB

  • memorie: Micron QLC;
  • controller: SM2259XT;
  • viteze maxime citire / scriere: 250 / 250 MB/s;
  • securitate: criptare date XTS-AES pe 256-bit, certificare FIPS 197, parolă direct pe dispozitiv prin touchscreen;
  • conectivitate: USB-C 3.2 Gen1;
  • dimensiuni: 122.5 x 84.2 x 18.5 mm;
  • greutate: aproximativ 285 grame.

Design

SSD extern Kingston IRONKEY Vault Privacy 80

SSD-ul vine în cutia de retail gata introdus în husa de transport, sub care mai găsim două cabluri scurte – unul de la USB-C la USB-C, celălalt de la USB-C la USB-A și un ghid de pornire rapidă:

Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 vine într-o culoare de albastru intens, l-aș numi chiar ușor metalizat. Această nuanță este prezentă doar pe suprafețele metalice, care reprezintă mare parte din exteriorul SSD-ului. În afară de aliajul de zinc, carcasa este compusă din plastic nu foarte pretențios, în timp ce finisajele de detaliu putea fi pe alocuri ceva mai bine realizate. Absolut nimic de speriat, doar foarte mici scăpări pe care le observi numai la o analiză cu adevărat exigentă.

Produsul se simte și este cu adevărat solid, oricum am încercat să-l torsionez nu am reușit să obțin o flexare cât de mică.

Husa de transport este realizată din ceea ce pare a fi neopren, material ce oferă suficientă protecție pe timpul transportului. Fermoarul ce se deschide pe două dintre laturi, dar pe niciuna complet, ci mai degrabă pe colțul dintre ele, face ca SSD-ul să nu iasă ușor din husă, fără dorința utilizatorului. Pe partea din față, husa vine și cu un mic buzunar, unde poți pune mici accesorii, precum cablurile din pachet, de exemplu.

Ca design, Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 are o formă de cuboid, cu marginile laterale curbate, pe care se întinde și metalul de pe față și spate, dar care este întrerupt de o fâșie din plastic. Marginile de sus și de jos sunt la unghi drept, sunt din plastic, iar pe cea de sus este și portul USB-C.

Pe partea frontală a produsului este așezat ecranul tactil, dispus într-un dreptunghi de culoare neagră, ce este realizat din plastic.

Deasupra ecranului este un LED de status, ce se aprinde într-o culoare de albastru, foarte asemănătoarea cu cea a metalului de pe carcasă.

Performanță

Teste benchmark SSD extern Kingston IRONKEY Vault Privacy 80

Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 în versiunea de 960 GB, adică fix precum cea de față, anunță viteze maxime la citire și scriere de 250 MB/s. În toate testele pe care le-am efectuat, vitezele promise nu sunt atinse, dar diferențele sunt minime. În CrystalDiskMark 8 au fost obținut un maxim de 242 MB/s la citirea secvențială, cu până la 233 MB/s la scrierea de același fel (după cum se poate observa din screenshot-ul de mai sus).

Celelalte teste rulate de mine au afișat valori similare:

Sigur că vitezele pot părea și chiar sunt ceva cam scăzute pentru standardele actuale, dar trebuie să ținem cont că acestea se datorează faptului că informațiile sunt mereu criptate și decriptate, la scriere, respectiv la citire. Așadar, un astfel de SSD nu se va adresa celor care mută des date pe și de pe unitate sau care vor să lucreze direct de pe SSD, ci acelora pentru care siguranța informațiilor stocate este cea mai importantă caracteristică.

De menționat că în timpul testelor nu am observat că la exterior temperaturile ar fi crescut, poate doar o idee ceva mai cald pe alocuri, însă oricum dispozitivul a rămas rece.

Utilizare

Am introdus un capitol suplimentar în cazul Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 față de alte SSD-uri pe care le-am testat întrucât acesta vine cu funcții speciale pe partea de securitate. Nu am cum să evaluez eu cât este de greu să accesezi datele protejate sau dacă este posibil să faci asta, dar vă pot povesti cum se folosesc funcțiile disponibile. Mai pot aminti, de asemenea, că Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 este certificat FIPS 197 cu criptare de tip XTS-AES pe 256-bit. Practic, acest SSD vine cu criptare hardware, pe care o activezi direct din SSD, prin intermediul ecranului tactil. Acesta este de tip rezistiv, deci recunoaște orice fel de atingere, nu doar cu degetul, ci și cu un vârf de creion, de exemplu, sau orice altceva asemănător.

Pentru a proteja datele de pe Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 este nevoie să setezi o parolă încă de la inițializarea produsului, de la prima pornire. Poți alege o parolă strict numerică, alcătuită din minim 6 numere, dar recomandat este să configurezi o parolă cât mai complexă, o combinație din litere și numere, cât mai multe cu putință, cu până la 64 de caractere. Mi-a plăcut că după setarea inițială a parolei, tastatura își modifică apoi de fiecare dată dispunerea cifrelor și a literelor. Asta pentru a nu rămâne urme pe ecran în locurile în care apeși mereu aceleași cifre / litere. Recunosc că nu am mai întâlnit o astfel de soluție, care este pe cât de simplă, pe atât de eficientă spre a oferi un spor de securitate.

Meniul cu setări de pe Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 960 GB:

Așa cum vedem din pozele de mai sus, configurarea inițială și meniul cu setări disponibile direct din SSD sunt ambele simple de parcurs și suficient de intuitive.

Merită menționat aici că poți seta două parole distincte, una de tip Admin, utilizatorul care o va deține va avea acces complet la toate setările, și una User, pentru care Admin-ul poate acorda privilegii, dar și impune anumite restricții. Totodată, SSD-ul poate fi setat, după introducerea parolei, în mod doar Read Only.

Important de menționat este că securitatea, criptarea, este independentă de un sistem de operare, de computerul la care este conectat SSD-ul. Criptarea și protejarea cu parolă a datelor de pe Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 se fac direct din dispozitiv.

Preț

SSD extern Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 960 GB – 1.985 de lei pe PCGarage.ro, cu mențiunea „Nu este în stoc” (preț și stoc valabile la data publicării acestui review).

Concluzii

SSD extern Kingston IRONKEY Vault Privacy 80

Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 nu este cel mai performant pe partea de viteze la citire sau scriere, dar alta este caracteristica de bază prin care vrea să-și atragă clienții. Securitatea datelor, prin criptarea lor și independența față de un alt hardware, reprezintă atuurile acestui SSD ce se adresează anumitor categorii de utilizatori. Prețul este însă prea ridicat raportat la tot ce înseamnă Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 ca pachet.

Cele mai importante puncte pro și contra ale SSD-ului extern Kingston IRONKEY Vault Privacy 80 de 960 GB:

PRO

  • compact, construcție solidă, cu mult metal la exterior, husă de protecție oferită din cutia de retail;
  • parolele și configurarea se realizează facil, prin intermediul ecranului tactil de pe dispozitiv;
  • securizarea și criptarea datelor se fac direct din dispozitiv, independent de un alt hardware sau sistem de operare.

CONTRA

  • scump raportat la performanțele oferite.

Textul, testele și pozele din review au fost concepute / realizate de către autor și nu au fost aprobate / editate de către altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.