Configurarea unui desktop PC de gaming cu specificații de top a fost visul oricărui gamer și aș face pariu că și în prezent există interes în această direcție (cei ce caută performanță la superlativ sau nu își permit achiziția unui laptop de gaming).

În ultimii ani și mai ales după declanșarea pandemiei din 2020 a crescut interesul pentru criptomonede, iar prețurile ce au urcat la cer cu intermitențe s-au văzut și în partea de minare (cererea pentru plăci grafice de top a crescut exponențial, iar prețurile au urcat la cer).

Realizarea unui desktop PC cu specificații decente a devenit o adevărată încercare pe plan financiar, iar o alternativă apărută la orizont este reprezentată de notebook-urile de gaming. Sunt ele cu adevărat o alternativă la desktop PC-urile ale căror prețuri sunt afectate de creșterea plăcilor grafice ca efect al minării intense de criptomonede?

De ce să alegi un laptop de gaming?

Prețurile au rămas mai așezate față de desktop PC-uri (nu poți folosi un laptop de gaming pentru minarea de criptomonede). Costurile pentru plăci grafice au crescut spectaculos pe când notebook-urile de gaming nu au mers pe același trend.

Laptopurile de gaming au devenit încetul cu încetul o alternativă la PC-urile de gaming. Mai ales că puterea de procesare a crescut, experiența de joc a început a fi similară pe multe titluri populare. Un alt avantaj ar putea fi dat de dimensiunile compacte și design (unele dispozitive arată într-un mare fel și ies imediat în evidență).

A fost investit R&D de-a lungul timpului, iar Alienware, ASUS sau Razer au început să facă o treabă excelentă în a oferi o experiență de joc apropiată de cea de pe un desktop PC de top. Nu trebuie să-ți bați capul cu configurarea, iar majoritatea laptopurilor de gaming oferă acces facil spre upgrade-ul de RAM și stocare.

Eficiență și simplitate

Prețurile pentru plăcile grafice high-end au crescut și de trei ori în anumite zone pe parcursul ultimilor ani și este greu să găsești o placă grafică bună care să permită rularea unor jocuri cu grafică complexă precum GTA Online sau Cyberpunk 2077. Și dacă găsești una, s-ar putea să fie dincolo de bugetul disponibil.

Pe lângă GPU mai sunt o sumedenie de alte componente cum ar fi un procesor de top, o placă de bază care să-l suporte + conectivitate cât mai bună etc. Achiziția unui laptop de gamig este mai simplă și mai eficientă. Este o investiție pe care o faci o singură dată, la un cost cu mult mai mic.

Cursa pentru putere

Dacă cauți o experiență de utilizare fără compromis, este clar că un desktop PC va fi mai bun. Poți să faci upgrade de componente în timp, ai o libertate mai mare de customizare pe care nu o poți primi pe un notebook de gaming.

Majoritatea pieselor ce formează un desktop PC pot fi achiziționate la un preț mai bun dacă știi unde să te orientezi. Există piața S-H și de acolo poți să-ți configurezi un PC care să depășeașcă un notebook de gaming într-un cost echivalent.

Upgrade

Majoritatea celor ce aleg un desktop PC în detrimentul unei console sau a unui notebook de gaming o fac pentru libertatea de care dispun în procesul de upgrade. La un notebook după cum spuneam poți să upgradezi RAM-ul și stocare și lista de posibilități se cam încheie aici.

Poți să-ți faci un desktop PC orientat spre editare video, dezvoltare de jocuri și chiar pentru randare 3D. Dacă sarcinile trasate sunt din ce în ce mai grele, treci pe o componentă mai puternică și ai rezolvat problema.

În cazul unui laptop ai posibilități limitate, iar la un moment dat singura opțiunea spre a avea mai multă putere de procesare este să-l vinzi și să cumperi altul dintr-o generație recentă.

PRO și CONTRA?

Sunt o multitudine de puncte PRO și CONTRA pentru fiecare alegere în parte. Nu pot spune că există un răspuns clar într-o direcție sau alta. Cert este că alegerea trebuie făcută în funcție de ce merge mai bine pentru fiecare în parte, ce i se potrivește mai bine.

Dacă vrei să ai cele mai noi jocuri rulate în condiții optime = desktop PC de gaming, asta dacă reușești să faci rost de o placă grafică la un preț decent.

Dacă cumva îți dorești un plus de portabilitate și călătorești mult = laptop de gaming, chiar dacă necesită o investiție ceva mai mare, din prima.

Articolul de față este sponsorizat și nu a fost redactat de către echipa Gadget.ro. 

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.