ViewSonic este o companie specializată pe dispozitive de afișare a imaginii, cunoscută îndeosebi pentru monitoarele sale. Am testat câteva astfel de produse, ba chiar și unele proiectoare, iar acum revin cu un gadget ceva mai specializat, cumva de nișă.

Tableta grafică ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 a fost concepută pentru mediul educațional, pentru modul de predare hibrid, dar se poate dovedi folositoare și pentru alte categorii de utilizatori.

Specificații tabletă grafică ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330

  • ecran de 13.3 inch cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli, 262.000 culori (6-bit), contrast 800:1, luminozitate maximă 300 cd/mp;
  • touchscreen ce acceptă doar atingerile pen-ului compatibil, cu 8.192 de niveluri de sensibilitate la presiune;
  • Pen cu tehnologie electromagnetică, ce nu necesită baterii;
  • 6 butoane fizice programabile;
  • conectivitate – 2 x USB Type-C și 1 x Mini HDMI;
  • dimensiuni – 344 x 210 x 7 mm;
  • greutate – 0.8 kg.

Design

Tableta grafica ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330

Tableta a ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit husa de protecție și transport, ce era gata montată pe dispozitiv, un cablu USB Type-C la USB Type-C, cablu USB Type-C la USB Type-A, cablu Mini HDMI la HDMI, Pen model 20C, trei vârfuri suplimentare pentru stylus, unealtă pentru schimbarea vârfurilor și ghid de pornire rapidă:

Stylus-ul este cumva tipic pentru astfel de dispozitive. Are o formă ergonomică, se simte plăcut în mână și oferă un grip bun exact acolo unde contează.

Funcționează fără baterii, printr-o tehnologie electromagnetică patentată de ViewSonic, așadar grija că vei rămâne fără energie la Pen dispare. Are un capăt gata montat și mai sunt încă 3 suplimentare în pachet. Acestea pot fi schimbate cu ajutorul unei micuțe unelte ce se aseamănă cu o pensetă. Fiecare dintre cele 4 vârfuri are o durată de viață de circa 150.000 de tap-uri.

Tableta este foarte subțire, cei doar 7 mm grosime chiar o fac extrem de ușor de transportat. Cel puțin la fel de mult ajută și greutatea de circa 800 de grame, nu atârnă prea tare în geantă / rucsac.

Husa ce vine gata montată pe tabletă o protejează de eventuale zgârieturi și permite  anumite unghiuri de înclinare a poziției de utilizare prin forma și decupajele părții ce acoperă display-ul. Husa are și o gaică pe laterala din dreapta, unde poți introduce stylus-ul.

ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 prezintă 6 butoane personalizabile după preferințe, dispuse în stânga display-ului. În funcție de programul pe care îl folosești poți atribui acestor butoane anumite scurtături către cel mai des utilizate funcții.

Un alt buton de control, care de data aceasta permite parcurgerea meniului OSD, este pe laterala din dreapta. Acesta este de tip joystick, ce permite două deplasări, către înainte și înapoi, dar care acceptă și apăsare.

Apropo de meniul OSD, acesta este simplu, ușor de parcurs, cu setări elementare ce aduc aminte de un monitor.

Meniul OSD al tabletei ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330:

Ultimul buton de pe dispozitiv este cel Power, amplasat mai sus de cel tip joystick, între acesta și porturile de conectivitate.

Pe spate, ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 prezintă patru triunghiuri cu unul dintre colțuri rotunjite. Acestea sunt din cauciuc și conferă un grip foarte bun tabletei, indiferent de suprafața pe care este amplasată.

Tableta grafica ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330

ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 este foarte solidă, rigidă, fiind realizată în mare parte dintr-o singură bucată de aliaj de aluminiu. În acest șasiu este montat ecranul și astfel sunt puține îmbinări, locuri pe unde ar putea apărea scăpări la finisare. Apropo de acestea și de materialele folosite, nimic de reproșat. Tableta arată și se simte ca un produs profesional, de cea mai bună calitate.

Utilizare

Aici, totul este destul de simplu. Conectezi tableta la un monitor ori la un PC și poți începe să o folosești. În Windows 10 nu necesită instalarea manuală a vreunui driver, dispozitivul este automat descoperit.

Programele în care ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 poate fi folosită cu succes sunt multe la număr. Eu amintesc doar PowerPoint, Illustrator, Paint și Photoshop, dar mai sunt destule compatibile.

Există și un software de la ViewSonic, denumit myViewBoard, dezvoltat atât pentru mediul educațional, cât și pentru prezentări corporate. Puteți afla mai multe despre acest porgram de pe pagina oficială.

Nefiind clientul țintă al unei astfel de tablete, eu m-am jucat puțin cu ea în programul Microsoft Whiteboard și am descoperit următoarele:

  • Suprafața display-ului tabletei este mată, aș aprecia chiar ușor rugoasă. Își dorește să se asemene la atingere cu hârtia și aș spune că-i reușește în mare măsură.
  • Pen-ul te ajută prin forma sa, se așează perfect în mână. Reacționează ca un stylus digital clasic, care atunci când se apropie de ecran afișează o ”țintă” a locului în care vârful pen-ului va ajunge în momentul contactului cu ecranul.
  • Nivelurile de sensibilitate la presiune le-am remarcat și eu, chiar dacă, așa cum am spus deja, nu sunt un fin cunoscător în ale design-ului digital cu astfel de instrumente. O mână antrenată va avea cu siguranță o mai bună percepție aici.
  • Ce am putut remarca și aprecia este răspunsul pen-ului și al ecranului. Fără a fi tocmai instant, este printre cele mai scăzute din ce am mai întâlnit până acum. În niciun caz nu te încurcă, nu este lag aproape deloc, așadar și mișcările rapide sunt imediat reprezentate pe display.
  • Culorile poate că nu sunt cele mai diversificate, să zic așa, dar pentru mediul educațional sau pentru anumite prezentări nu cred că este nevoie de mai mult. Pentru design sau alte astfel de întrebuințări aș spune că ecranul trebuia să ofere mai mult din această direcție.
  • Luminozitatea maximă de 300 cd/mp este suficientă indiferent de scenariul de utilizare, la fel și contrastul. Unde se putea mai bine este la unghiurile de vizualizare, fiindcă deja de pe la 30 de grade pe oricare dintre direcții imaginea apare mai soft.
  • Ecranul este de tip laminat complet și nu recunoaște decât atingerile vârfului și a celuilalt capăt al pen-ului. În mod standard, celălalt capăt al stylus-ului este setat ca gumă de ștergere.

În rest, nu știu câte aș mai putea eu adăuga la acest capitol. Repet, nu sunt un utilizator țintă al unui astfel de dispozitiv, așa că pentru alții ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 s-ar putea să fie mult mai mult decât un simplu gadget venit la test, deci mult mai interesant spre a fi descoperit în detaliu.

Conectivitate

Tableta grafica ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330

ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 propune două porturi USB Type-C ce sunt compatibile atât pentru transmitere de semnal video, audio și date, cât și pentru alimentare a dispozitivului. Practic, dacă celălalt dispozitiv la care ViewSonic ViewBoard Ped Display ID1330 se conectează este compatibil, conexiunea se poate realiza printr-un singur cablu. 

În cazul meu, am conectat tableta la laptop atât printr-un port USB Type-C, pentru alimentare cu energie electrică, cât și prin cablul Mini HDMI la HDMI, pentru semnalul video.

Amintesc aici că în pachetul de retail tableta vine alături de 3 cabluri, deci ești acoperit indiferent de scenariul de utilizare fără a mai fi nevoie de alte achiziții ulterioare.

Preț

Tabletă grafică ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 – 2.350 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Tableta grafica ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330

Nu știu cum vi se pare vouă, dar mie, după ce m-am jucat câteva zile cu acestă tabletă grafică, nu mi se pare tocmai scuumpă. Sigur că dacă te gândești la o eventuală achiziție doar pentru anumite activități de distracție, atunci clar nu merită investiția.

Dar pentru acei profesioniști care chiar vor folosi acest dispozitiv la maximum, ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330 este o investiție sigură, fără prea multe minusuri evidente.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru tableta grafică ViewSonic ViewBoard Pen Display ID1330:

PRO

  • construcție solidă, materiale și finisări de foarte bună calitate;
  • multe accesorii în pachet: husă de protecție, 3 vârfuri suplimentare pentru pen, 3 cabluri ce vor acoperi orice mod de conectare;
  • pen cu tehnologie electromagnetică, ce nu are nevoie de baterii;
  • ecranul mat, ce se aseamănă la atingere cu hârtia, ce recunoaște 8.192 de niveluri de sensibilitate la presiune și cu timp scăzut de răspuns, oferă o excelentă experiență de utilizare.

CONTRA

  • culorile afișate de display nu sunt la nivelul unui monitor profesional de design, iar unghiurile de vizualizare sunt restrânse (imaginea apare mai soft deja de pe la 30 de grade înclinare).