Una dintre cele mai performante tastaturi de gaming pe care le-am testat a fost fără dubiu ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless. Acel model venea cu sistem optic pentru trimiterea comenzilor, iar azi vedem o altă tastatură de mare valoare de la ASUS, de la ROG mai exact, una cel puțin la fel de bună precum cea anterior menționată, dar asta și normal având în vedere că este vârful de gamă. ASUS ROG Azoth vine într-un format compact, de 75%, dar propune multă tehnologie și funcții, iar despre toate, precum și altele, vorbim pe larg în rândurile ce urmează.

Specificații tastatură mecanică de gaming ASUS ROG Azoth

 

Date tehnice

Tastatură
ASUS ROG Azoth
Format75% TKL - TenKeyLess (fără NumPad)
Switch-uriROG NX mecanice
IluminareRGB per key, complet personalizabilă
EcranOLED monocrom greyscale de 2 inch
Rată de raportare1000 Hz, pe USB-C și RF
Funcții100% Anti-Ghosting N Key Rollover, Macro Keys, compatibil AURA Sync, software PC Armoury Crate
ConectivitateRF 2.4 GHz (adaptor inclus), Bluetooth 5.1, USB-C 2.0
Dimensiuni326 x 136 x 40 mm
Greutate1.186 grame

Design

Tastatura mecanica wireless de gaming ASUS ROG Azoth

De departe cea mai zdravănă tastatură cu care am avut ocazia să mă joc.

Am luat contact prima dată cu tastatura ASUS ROG Azoth la sfârșit de ianuarie 2023, când am participat la un eveniment restrâns ASUS. Acum, am primit un exemplar în cutia de retail, în care am mai găsit o multitudine de accesorii: kit de lubrifiere (suport, pensulă și pastă Krytox GPL205-GD0), trei switch-uri suplimentare, două mici unelte pentru extragerea tastelor, respectiv a switch-urilor, 8 fâșii suplimentare de silicon stabilizator, cablu USB-A la USB-C lung de circa 2 metri, adaptor de la USB-A la USB-C, dongle RF 2.4GHz, ce era așezat chiar în locul dedicat de pe tastatură, un set de abțibilduri ROG, ghid de pornirre rapidă, certificat de garanție și un alt pliant cu informații diverse: 

Este interesant câte primești la pachet cu ASUS ROG Azoth, dar asta înseamnă și că trebuie să ai loc pentru toate aceste accesorii, să nu le pierzi, dar și să le mai și folosești din timp în timp. Mă refer aici la kitul de lubrifiere a switch-urilor, care va fi pe gustul amatorilor DIY, însă nu și pe placul celor mai comozi din fire. Această precizare nu vine ca un reproș, ci doar ca o informare, spre a ști de la bun început la ce trebuie să te „înhami”. Exagerez, dar ați prins ideea.

Am încercat să desfac taste și switch-uri cu ajutorul micilor unelte din cutie și pot spune că operațiunile nu sunt deloc complexe. Am înțeles cum, unde și la ce se folosesc toate accesoriile pentru lubrifierea mecanismelor, nu e ca și cum asta ar fi ceva complicat. Repet, pentru cei cărora le place să „meșterească” va fi o plăcere ca din timp în timp să mai umble sub carcasă, ceilalți însă poate ar fi mai indicat să meargă pe o tastatură fără întreținere, care nu are nevoie de „revizii” periodice 🙂.

Acum, hai să vedem cum arată ASUS ROG Azoth. Nu aș vrea să insist prea tare cu detalii legate de aspect, consider că avem poze care să acopere asta:

Eu vreau să atrag atenția doar asupra unor elemente pe care le consider demne de scos în evidență. Primul pe listă este desigur ecranul OLED de 2 inch, cel poziționat în colțul din dreapta sus. Este de tip monocrom, care acoperă câteva nuanțe de gri. Pixelii se aprind de la alb la gri închis, deci pe fundal negru. Rezoluția nu știu exact care este, dar nu-i ceva prea fin. Pixelii se observă unul câte unul dacă ai o vedere „ageră”, dar asta nu aș spune că deranjează în utilizare. Poate doar dacă ești cu adevărat pretențios pe orice detaliu…

Lângă ecran este și un buton ca o rotiță, cu trei moduri de acționare: împins în sus și în jos sau apăsat. În interiorul acestui buton mai este așezat unul. Vom vorbi despre funcțiile lor la capitolul următor.

Zona de conectivitate este pe marginea opusă utilizatorului, adică acolo unde trebuie să fie portul USB-C ce permite atât încărcare bateriei integrate, cât și conexiune cu fir, dacă asta îți dorești. Tot în această zonă este și butonul slider pentru comutare între modurile de conectivitate, dar și locașul unde poți „depozita” adaptorul RF 2.4 GHz.

Pe partea posterioară, vedem un model cu linii oblice lucioase ce se succed unora mate. Printre acestea apare și logo-ul ROG. Tot aici sunt și picioarele din cauciuc, care reușesc să asigure o stabilitate foarte bună tastaturii, dar asta și fiindcă ASUS ROG Azoth este foarte grea și astfel nu prea are cum să plece involuntar de la locul ei.

Sunt și două piciorușe ce pot fi ridicate spre a crea două poziții de înclinare suplimentare celeia în care acestea sunt complet rabatate.

Construcția este absolut uimitor de solidă. O placă metalică foarte groasă și zdravănă face ca toată tastatura să fie mai ceva ca o cărămidă de rigidă. Sub aceasta se pare că sunt mai multe straturi de silicon, precum și stabilizatoare care pot fi schimbate, pot fi adăugate micile bucăți din spumă din cutie (cele 8), totul pentru a personaliza cât mai larg experiența de apăsare.

Sunt clipuri video pe pagina oficială a tastaturii unde puteți vedea cum se lubrifiază switch-urile și cum se desface carcasa pentru a avea acces la sistemele de stabilizare.

În fine, am vorbit foarte mult deja la acest capitol și cred că pot rezuma totul până aici prin a spune că ASUS ROG Azoth este excelent construită, o tastatură premium în adevăratul sens al cuvântului, vine cu opțiuni extinse de personalizare și îi implică pe pasionați la fel de fel de intervenții de tip DIY.

Utilizare

Aplicația Armoury Crate permite personalizare în detaliu a funcțiilor tastaturii.

Înainte de a trece la ce poți face din aplicația dedicată, hai să vă explic cum se simte tastatura în utilizarea normală, adică la apăsarea butoanelor. Ei bine, switch-urile proprietare ROG NX se simt mai special, deși nu aș spune că sunt diferențe majore față de altele de tip Cherry MX. Acum nu vreau să spun că sunt la fel, dar zic că nu poți reinventa roata.

Cursa tastelor este lungă, este foarte liniară de la început până la capăt, adică nu simți niciun fel de diferență pentru forța ce trebui aplicată. Apropo de asta, apăsarea nu necesită deloc efort, rezistența la înaintare este minimă. Tastele revin la poziție instant, iar zgomotul făcut la întoarcere este mai redus decât la alte switch-uri cu care am mai interacționat. Nu cu mult și rămâne caracteristic switch-urilor mecanice.

Nu aș spune că simți exact unde este poziția de actuare, adică nu există o treaptă pe care să o poți distinge, iar asta nici măcar când am încercat să apăs încet tastele spre a înțelege exact când este declanșat mecanismul de actuare. Oricum, am observat că actuarea are loc o idee mai sus de jumătatea cursei, iar asta înseamnă că poți fi extrem de rapid.

Pentru gaming, atât cât mă joc și mă pricep eu, aș spune că ASUS ROG Azoth este ceea ce trebuie. Acum, aici depinde mult de preferințe, tocmai din această cauză există mai multe tipuri de switch-uri, cu curse mai rigide sau mai moi, mai lungi sau mai scurte.

Pentru redactare text, am găsit în ASUS ROG Azoth cea mai bună tastatură mecanică din ce am testat, dar foarte apropiată de ROG Strix Scope RX TKL Wireless.

Trecem la iluminarea RGB, ce este per key și complet personalizabilă din aplicația Armoury Crate. Tot în această aplicație poți alege să sincronizezi iluminarea cu a altor periferice, accesorii sau componente compatibile și cu suport Aura Sync.

Sunt multe opțiuni în Armoury Crate, tastatura ASUS ROG Azoth permite o personalizare detaliată, iar mai jos aveți o multitudine de capturi de ecran din care vă puteți face o idee exactă legat de pune la dispoziție acest program.

Capturi de ecran din aplicația Armoury Crate cu ASUS ROG Azoth:

În ceea ce privește iluminarea RGB a tastelor, cea per key, numai de bine. Iluminare reglabilă ca intensitate și care este exactă și foarte plăcută. Obiecția mea este că fără a avea iluminarea activată cu greu vei distinge simbolurile de pe taste. Acestea sunt parcă ascunse în mod voit, tocmai pentru ca tu ca utilizator să folosești mereu iluminarea RGB, fie chiar și la o intensitate scăzută. Din partea mea nu este cea mai corectă abordare, simbolurile ar trebui să fie mereu clar vizibile, fără iluminare.

Vreau să mai amintesc aici de ecranul OLED de 2 inch și de butoanele din dreptul lui. Din aplicația Armoury Crate poți decide ce anume funcții să îndeplinească butonul de tip rotiță.

De la reglare volum și Mute la apăsare, la reglarea intensității iluminării ecranului OLED sau a iluminării RGB a tastelor, cu trecere directă de  la 0 la 100% prin apăsarea rotiței, la trecere prin modurile de iluminare RGB și chiar la taste multimedia de Next / Previous la împingere / tragere ori Play / Pause la apăsare succesivă. Poți trece prin aceste moduri prin apăsarea butonului din centrul rotiței, adică a celui de pe lateral, cel rotund care are logo-ul ROG pe el.

Ecranul OLED afișează informații de bază, cum ar fi nivelul volumului ori a intensității iluminării atunci când faci reglaje, la modurile de iluminare atunci când treci prin ele. Atunci când nu acționezi butonul pe ecran rulează o anumită animație, pe care o poți alege din Armoury Crate sau poți opri cu totul aceste efecte. Tot pe ecran poți aduce anumite cifre din monitorizarea sistemului PC, precum temperatura și frecvența de lucru a procesorului, sau un egalizator live pentru sunetul redat de PC.

Ce pot să spun că nu mi-a plăcut neapărat este că ecranul OLED apare și subtil, într-un colț, notificarea pentru activarea butonului CAPS Lock. Este foarte greu de urmărit acolo și poate era mai oportună altă abordare, una clasică cu LED dedicat.

Din partea mea, ca și concluzie scurtă la acest capitol, pot spune că ASUS ROG Azoth se simte exact așa cum ar trebui în utilizare, fără dubiu se observă multă implicare în dezvoltarea acestui produs, iar senzația de premium continuă. Sigur că ideal ar fi să încerci undeva această tastatură spre a vedea dacă se potrivește preferințelor tale, fiindcă de la un anumit nivel contează chiar și cele mai mici detalii.

Conectivitate

Tastatura mecanica wireless de gaming ASUS ROG Azoth

Wireless prin adaptor RF sau Bluetooth, ori prin cablu, acestea sunt cele 3 opțiuni de conectare pentru ASUS ROG Azoth.

ASUS ROG Azoth vine cu trei moduri de conectare la PC: direct prin cablu, prin Bluetooth, unde modulul tastaturii este unul în versiune 5.1, sau prin RF pe 2.4 GHz. În ultimul caz, se specifică că există o tehnologie numită SpeedNova, care ar trebui să ducă latența la valori extrem de scăzute, de mai puțin de 1 ms (0.7 ms mai exact), să asigure conexiune stabilă chiar și în medii foarte aglomerate de unde wireless, dar și consum redus de energie.

Din testele mele, chiar așa este. Prin conexiunea RF nu am observat niciun fel de întârziere, nu există lag deloc și aș spune că este comparabil cu ceea ce primești prin cablu. Nici prin Bluetooth nu e nimic rău, dar pentru gaming competitiv aș alege RF. Bluetooth poți folosi la redactare text, de exemplu.

Mi-a plăcut că în pachet există și un adaptor ce-ți permite să aduci dongle-ul RF cât mai aproape de tastatură. Practic, folosind cablul USB-A la USB-C din cutie și apoi acest adaptor, poți introduce dongle-ul în adaptor și să-l fixezi undeva pe birou, aproape de tastatura care însă nu e legată la PC prin cablu.  

Autonomie

Tastatura mecanica wireless de gaming ASUS ROG Azoth

Autonomia variază mult, în funcție de scenariu de folosire, de la circa 60 de ore, până la peste 2.000.

Aici ar fi foarte greu de stabilit autonomia, fiindcă sunt prea multe scenarii de utilizare. Poți fi conectat cu ASUS ROG Azoth la PC prin Bluetooth ori RF, poți avea activată iluminarea RGB la 25, 50, 75 sau 100%, la fel pentru ecranul OLED, care poate fi iluminat mai mult sau mai puțin.

Din datele pe care ni le oferă ASUS se pare că poți prinde peste 2000 de ore de utilizare continuă dacă nu folosești nici iluminarea RGB și nici ecranul OLED, atât prin RF, cât și prin Bluetooth. Dacă alegi să ai fie iluminare RGB fie ecran OLED aprins atunci trebuie să te mulțumești cu circa 130 de ore de autonomie, iar dacă le vrei pe ambele autonomia scade undeva la jumătate, adică mai prinzi aproximativ 60 de ore.

Valorile mi se par bune chiar și cu cel mai ineficient mod de utilizare. Asta fiindcă dacă punem în calcul circa 5 ore de folosire, în medie, pe zi, înseamnă că prinzi în jur de 12 zile de autonomie.

Preț

Tastatură mecanică de gaming ASUS ROG Azoth1.500 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

ASUS ROG Azoth
4 / 5 Reviewer
PRO
  • construcție incredibil de solidă, tastatura este ca un tanc, dar aduce și materiale de foarte bună calitate și este finisată excelent;
  • posibilitatea de a menține mecanismele în condiție bună prin lubrifiere regulată, cu kit de mentenanță oferit chiar din pachetul de retail (vezi și puncte contra);
  • personalizare nu doar prin software, ci și ca hardware, prin posibilitatea de a interveni la mecanismele de stabilizare;
  • switch-uri de foarte bună calitate, ce se simt extrem de bine în utilizare, actuare precisă, rapidă, fluidă și cu zgomot bine ținut sub control;
  • iluminare RGB per key foarte plăcută;
  • ecran OLED și buton de control ce permit monitorizare facilă și control asupra celor mai folosite funcții;
  • trei moduri de conexiune la PC, conectivitate stabilă și rapidă pe RF, dar și pe Bluetooth;
  • autonomie cel puțin corectă.
CONTRA
  • necesitatea de a interveni din timp în timp sub carcasă, pentru lubrifiere sau alte operațiuni s-ar putea dovedi neplăcută pentru unii utilizatori;
  • simbolurile de pe taste aproape că nu se disting atunci când iluminarea RGB este oprită;
  • deși nu este grav, ar fi fost ideal ca ecranul OLED să fie color și să aibă o rezoluție mai ridicată;
  • prețul face aproape inaccesibilă această tastatură pentru mulți dintre noi.
Concluzii

ASUS ROG Azoth este o tastatură premium ce cu siguranță îi va satisface chiar și pe cei mai pretențioși gameri. Mai ales pe cei cărora le place să personalizeze experiența de utilizare nu doar din software, ci și ca hardware. Trebuie să fii gata să mai umbli sub carcasă, dar asta înseamnă și că vei avea mereu tastatura în cea mai bună formă. Sunt și mici inconveniente, dar aș spune că majoritatea țin și de preferințe personale. Prețul este ridicat și inaccesibil multora dintre noi, dar cei ce-și permit o astfel de tastatură nu cred că vor regreta alegerea.

Design4.5
Conectivitate4.5
Utilizare4.5
Raport preț / specificații2.5

Tastatura ASUS ROG Azoth a fost testată pentru mai bine de o lună. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.