Diverse

În acest moment suntem 7.6 miliarde de oameni pe Pământ şi se estimează că în maxim cinci ani vom trece de bariera celor 8 miliarde de locuitori. Cifra este una record, iar lanţul nostru alimentar va trebui schimbat radical dacă vrem să susţinem această creştere (cum resursele sunt limitate, va trebui să găsim soluţii de eficientizare a întreg lanţului alimentar).

Oameni de ştiinţă, ingineri, savanţi, cercetători etc. lucrează intens în găsirea de astfel de alternative, iar cei de la IBM ne prezintă deja cinci astfel de tehnologii care peste câţiva ani ar trebui folosite la scară largă:

Tehnologiile digitale în agricultură vor contribui la hrănirea unei populații în creștere, utilizând mai puține resurse;

Cum îi oferi acces la credit unui fermier care nu a pus niciodată piciorul într-o bancă? Prin digitalizare și surprinderea tuturor aspectelor legate de agricultură, de la calitatea solului, la abilitățile conducătorului tractorului și până la prețul pepenilor comercializați pe piață. Acest lucru este cunoscut drept Digital Twin, iar în următorii cinci ani, cu ajutorul AI, vom putea folosi cu toții aceste date pentru a prognoza cu precizie randamentele culturilor, furnizând băncilor și instituțiilor financiare punctele de date de care au nevoie pentru a oferi credite care să ajute fermierii să se extindă.

Tehnologia blockchain va împiedica risipa alimentară;

În cinci ani, vom elimina o mare parte dintre necunoscutele costisitoare ale lanțului de aprovizionare cu alimente. De la fermieri până la furnizorii de produse alimentare, fiecare participant din lanțul de aprovizionare va ști exact cât de mult să planteze, să comande și să expedieze. Risipa alimentară se va reduce semnificativ, iar produsele care ajung în cărucioarele consumatorilor vor fi mai proaspete – atunci când tehnologia blockchain, dispozitivele IoT și algoritmii AI își vor uni forțele.

Cartografierea microbiomului ne va proteja de bacteriile rele;

În termen de cinci ani, inspectorii pentru siguranța alimentelor din întreaga lume vor obține o nouă superputere: capacitatea de a folosi milioane de microbi pentru a proteja ceea ce mâncăm. Acești microbi – unii potriviți pentru consumul uman, alții nu – sunt introduși în mod regulat în alimente în ferme, fabrici și magazine alimentare. Datorită unei tehnici noi care ne permite să analizăm în mod rentabil compoziția genetică a acestora, microbii ne vor spune multe despre siguranța alimentelor pe care le consumăm.

Senzorii AI vor detecta agenții patogeni alimentari acasă;

În termen de cinci ani, fermierii, procesatorii de alimente și băcanii din întreaga lume, împreună cu miliardele de persoane care gătesc acasă, vor putea detecta fără efort substanțele contaminante periculoase din produsele alimentare. Vor avea nevoie doar de un telefon mobil sau de un blat de lucru cu senzori AI. Cercetătorii creează senzori AI puternici, mobili, care pot detecta agenții patogeni alimentari oriunde ar putea apărea. Acești senzori mobili pentru bacterii ar putea crește dramatic viteza unui test pentru un agent patogen de la câteva zile la câteva secunde, permițând persoanelor de pe parcursul lanțului alimentar să detecteze existența agenților dăunători E. coli sau Salmonella înainte de apariția unui focar.

Un proces nou și radical de reciclare va da o nouă viață plasticului vechi.

În cinci ani, eliminarea deșeurilor și crearea de noi materiale plastice vor fi complet transformate. Toate obiectele, de la cutiile de lapte până la cutiile pentru biscuiți, la pungile pentru alimente și ambalajele pentru brânzeturi, vor fi reciclabile, iar companiile de producție a poliesterului vor putea să preia deșeurile și să le transforme în ceva util. Această tranziție va fi susținută de inovații cum ar fi VolCat, un proces chimic catalitic care digeră anumite materiale plastice (numite poliesteri) într-o substanță care poate fi alimentată direct în mașinile de fabricat plastic pentru a crea noi produse.