De obicei testez televizoare scumpe, de la producători consacrați. Asta fiiindcă orice brand vrea să promoveze vârfurile de gamă, care să atragă apoi vânzări și spre zona mid-range și entry-level.

Iată însă că acum vă pot prezenta un televizor de la un producător nou, unul ce abia și-a făcut apariția pe piața din țara noastră la sfârșitul anului trecut.

Gazer TV49-US2 este un televizor de buget dacă ne gândim la diagonala ecranului și la ceea ce propune pentru costul afișat. Are acesta șansa de a se impune într-un segment extrem de disputat?

Specificații pentru Gazer TV49-US2

Specificatii televizor Gazer TV49-US2

Design 

În cutia în care Gazer TV49-US2 ajunge la client, mai găsim cele două picioare cu rol de stand, 6 șuruburi necesare fixării acestora, telecomanda cu 2 baterii compatibile, manual de utilizare și certificat de garanție:

Televizorul nu este foarte greu, deși la exterior are și ceva metal. O bucată mare din acest material este pe spate, în zona mai subțire. Mai jos de aceasta este plastic, ce prezintă câteva fante de aerisire.

Privit din față, televizorul Gazer TV49-US2 se prezintă cu margini înguste în jurul ecranului, pe latura de jos, în centru, fiind trecută denumirea producătorului. În rest, simplitate, așa cum este cazul la majoritatea televizoarelor din ultimul timp.

Sunt două butoane pe latura de jos: unul de tip On/Off, celălalt sub formă de joystick, ce-ți permite navigarea prin meniul OSD.

Cele două picioare se montează imediat, este nevoie doar să strângi câte 3 șuruburi pentru fiecare. Suporturile sunt poziționate către extremități, astfel este nevoie de o masă / stand cel puțin egală cu lungimea televizorului. Picioarele oferă o stabilitate foarte bună, Gazer TV49-US2 nu se balansează mai deloc atunci când este împins mai serios. 

Pentru fixarea pe perete a televizorului, acesta este prevăzut cu prinderi tip VESA 200.

Construcția acestui televizor este bună, nu am găsit nimic în neregulă. Calitatea de fabricație este la standarde corecte, atât cât este de așteptat la nivelul acesta de preț, poate chiar peste așteptări.

Ecran

Ecran Gazer TV49-US2

Ecranul de 49 ich cu rezoluție Ultra HD 4K este unul de tip IPS True RGB. Asta aflăm din lista cu specificații ale televizorului, dar mai important este cum afișează imaginea acest panou.

Primele minute de vizionare dezvăluie un display de foarte bună calitate, mult mai bun decât mă așteptam să găsesc în zona asta de preț.

Contrastul este unul foarte ridicat, negrul este cu adevărat adânc. Panelul IPS își arată aici proprietățile și reușește să ofere și unghiuri de vizualizare foarte largi.

Luminozitatea nu este punctul forte, chiar mi-aș fi dorit una mai ridicată, însă doar atunci când în cameră este multă lumină ambientală. Totodată, uniformitatea iluminării nu este grozavă, fiind diferențe între anumite zone de pe ecran, însă diferențe ce nu pot spune că sunt observabile cu ochiul liber. Există și ceva backlight bleeding înspre colțurile de jos ale imaginii, dar nimic cu adevărat grav sau care să compromită orice scenă.

Ecranul lui Gazer TV49-US2 reflectă ceva cam tare mediul înconjurător, deci probleme suplimentare când există ferestre ce aduc lumină direct pe ecran.

Intervalul dinamic este un pic cam limitat atunci când reglezi contrastul mai sus, dar devine surprinzător de extins (pentru zona unde concurează Gazer TV49-US2) când constrastul este setat cam pe la 50 – 60%. O reglare echilibrată a acestuia îți aduce ceea ce trebuie atât din punct de vedere al contrastului, cât și ca Dynamic Range.

Culorile sunt plăcute, vibrante, fără a părea suprasaturate. Cu setările din fabrică mai toată lumea va fi mulțumită. Nu sunt diferențe evidente între modurile predefinite de afișaj.

Deviații DeltaE în modurile Standard, Dinamic, Moderat și Utilizator pe Gazer TV49-US2:

Așa cum se poate vedea din capturile de ecran de mai sus, singurul mod de afișaj ce propune calibrare un pic mai diferită față de celelalte este modul Dinamic. În rest, deosebiri mici în ceea ce privește reprezentarea culorilor. Deviațiile DeltaE nu sunt cele mai scăzute, dar, în realitate, nu pun probleme majore, nuanțele sunt vii și plăcute.

Deviații DeltaE după calibrare Gazer TV49-US2:

Calibrarea culorilor aduce deviații DeltaE scăzute. Avem o valoare medie DeltaE 94 de 2.0, cu un maxim de 4.9 pe albastru. Standardul mai exigent DeltaE 2000 relevă o deviație medie de 4.5, cu un maxim de 12.6, din nou pe albastru.

Să vă mai spun câte ceva și despre alte caracteristici ale imaginii. Încep cu sharpness-ul, adică cu modul în care sunt conturate detalii fine. Nu-i nimic grav aici, dar nici nu pot spune că Gazer TV49-US2 impresionează.

Cu scenele în mișcare, Gazer TV49-US2 se descurcă surprinzător de bine. Fără probleme pentru orice fel de sport, cu toate că nu pot spune că nu mai apar și fenomeme de ghosting sau pixelare în jurul subiectului în mișcare. Totuși, absolut nimic de speriat, ba chiar mult mai puține artefacte și care apar mai rar decât am observat la televizoare cu mai multe pretenții.

Una peste alta, imaginea oferită de Gazer TV49-US2 este cu mult mai bună decât mă așteptam. Panoul IPS este de bună calitate și cu câteva reglaje simple poate afișa conținut la un nivel mai mult decât acceptabil, ba chiar surprinzător de bun.

Sunet

Aici am o mică nelămurire în ceea ce privește specificațiile. Pe site-ul Gazer despre cele două difuzoare se spune că oferă câte 8W fiecare, în timp ce pe cutia produsului vedem că ar fi vorba despre câte 12W.

Oricare ar fi valoarea reală, volumul maxim este ok. Nu-i ceea ce trebuie pentru o petrecere la care muzica să vină de la televizor, dar pentru emisiuni, sport și filme este bine.

Unde nu este bine mai deloc este la calitate. Cea mai mare problemă este cu frecvențele joase. Da, bass este greu să ofere orice televizor, cu atât mai mult unul de buget. Totuși, modul în care se încearcă redarea frecvențelor joase nu-i face cinste acestui TV. Nici înaltele nu sunt deloc ideale, doar frecvenșele medii sunt mai corect reprezentate. Astfel vocea este clară, deci emisiunile gen talk-show sau știrile sunt programele preferate de Gazer TV49-US2 ca sunet.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Gazer TV49-US2 este un televizor din zona entry-level, dar reușește să convingă la acest capitol. 

Să vorbim mai întâi despre meniul de setări OSD. Acesta este simplu, cu puține posibilități de reglaj în fiecare sub-meniu. Este ușor de parcurs, dar parcă mi-ar fi plăcut mai multe opțiuni disponibile.

Galerie cu capturi de ecran din meniul OSD de setări al lui Gazer TV49-US2:

Ansamblul hardware este format dintr-un procesor Realtek RTD289X de tip quad-core, ce rulează la 1.1 GHz, pe ARM Cortex-A53. Acceleratorul grafic este unul PowerVR Rogue GE7800 care, alături de memoria RAM de 2 GB, reușește să fie suficient pentru rularea de jocuri simple.

Am încercat câteva joculețe cu un gamepad conectat la Gazer TV49-US2 și am avut parte de o experiență plăcută. Titluri precum Beach Buggy Racing nu pun probleme ansamblului hardware, așa că cei mici se pot distra în voie, însă și cei mari se pot relaxa cu astfel de jocuri.

Spațiul intern de stocare este de 16 GB, din care utilizatorul poate folosi un pic sub 10 GB.

Sistemul de operare ce face din Gazer TV49-US2 un smart TV este unul ce se bazează pe Android 7.1 Nougat. Încă de la prima pornire a televizorului a fost disponibilă o actualizare de peste 1 GB, semn că se lucrează la îmbunătățirea interfeței.

Totuși, sistemul de operare este mult simplificat față de ceea ce găsești pe un Android TV, cu o interfață ce pune laolaltă majoritatea aplicațiilor. Zona de setări este și ea redusă la maximum, aici chiar mi-ar fi plăcut o mai mare libertate de a face ajustări.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare de pe Gazer TV49-US2:

Ce este de apreciat este modul în care se mișcă interfața și chiar cât de repede sunt deschise și rulate aplicațiile. Nu prea am întâlnit lag sau întârzieri majore, totuși există mici bug-uri la rezolvarea cărora se poate lucra. Mă refer la unele aplicații ce nu pornesc din prima, care cer anumite actualizări, ce însă nu au loc și astfel aplicația refuză să pornească.

Sunt câtteva aplicații preinstalate pe Gazer TV49-US2, printre care Netflix, YouTube, Megogo, Twitch, TED, Gazer TV, DivanTV, iMirror, Media Player, dar pot fi instalate cu mult mai multe din magazinul propriu denumit Magazin TV sau direct din Google Play Store, unde sunt mii de aplicații compatibile.

Conectivitate

Nimic de zis contra nici aici. Mai ales că pe partea de conecivitate wireless Gazer TV49-US2 reușește să aducă Wi-Fi 802.11 ac 2×2 de tip dual-band, pe 2.4 și 5 GHz. Vitezele maxime ce pot fi atinse sunt de până la 867 Mbps, mai mult decât suficient pentru orice serviciu de streaming. 

Avem și modul Bluetooth 4.0, ce perrmite conectarea unei boxe wireless sau a unui sistem audio compatibil.

Prin contact direct Gazer TV49-US2 aduce mai tot ce este necesar. Sunt trei porturi HDMI, dintre care două de tip 2.0 și unul în versiune 1.4a. Avem și un USB 3.0 și unul 2.0, port LAN RJ-45, intrare component miniYPbPr, conector miniAV, ieșire audio digitală, ieșire audio prin jack de 3.5 mm, slot CI+ și intrare de antenă de tip S2, T2 și C. 

Telecomandă

Telecomanda Televizor Gazer TV49-US2

Telecomanda este una de mici dimensiuni, ce se așează bine în palmă și care este extrem de ușoară, cântărind numai 40 de grame (54 de grame cu baterii). Pe față este din plastic mat, în timp ce spatele este dintr-un plastic lucios.

Sunt puține butoane, dar care se dovedesc destule spre a parcurge simplu meniul și intefața sistemului de operare. În partea de sus este și un LED de culoare roșie ce se aprinde când este dată orice comandă.

Pentru Gazer TV49-US2 poate fi aleasă și o telecomandă de tip smart, cepermite inclusiv control vocal dar aceasta este opțională și deocamdată nu am găsit-o listată pe site-ul oficial Gazer România.

Preț

Televizor Gazer TV49-US2 1.659 de lei pe site-ul Gazer.

Concluzii

Televizor Gazer TV49-US2

Trebuie să recunosc că acest televizor de la un brand necunoscut mie până acum câteva săptămâni a reprezentat o surpriză plăcută.

Imaginea este bună, chiar cu mult mai bună decât mă așteptam, panelul IPS fiind unul de calitate. Ansamblul hardware este suficient de puternic spre a rula în condiții optime sistemul de operare ce se bazează pe Android 7.1 Nougat, dar și cu jocurile se descurcă mai mult decât onorabil.

Conectivitatea este completă pentru gama asta de preț și astfel singurul punct ce pune probleme este dat de sunet, ce nu se ridică din nicio direcție la nivelul calităților acestui televizor.

Cu siguranță, pentru prețul actual, Gazer TV49-US2 merită atenția noastră, fiind un smart TV ce oferă ecran de 49 inch cu rezoluție 4K de luat în seamă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Gazer TV49-US2:

PRO

  • panel IPS de foarte bună calitate, ce oferă contrast înalt, culori vii și unghiuri largi de vizualizare;
  • sistem de operare simplu, bazat pe Android, ce rulează fluent și care oferă posibilitatea de a instala nenumărate aplicații din magazinul Google Play;
  • ansamblu hardware suficient de puternic spre a rula în bune condiții mai toate aplicațiile și chiar jocuri cu cerințe medii;
  • conectivitate extinsă, cu Wi-Fi ac și Bluetooth 4.0 pe partea wireless. 

CONTRA

  • sunet mediocru, de slabă calitate chiar și pentru acest segment de preț;
  • mici bug-uri în sistemul de operare.