Smartphone

Decembrie este și luna topurilor de sfârșit de an. Deschid sesiunea cu un top ce cuprinde cele mai interesante telefoane mobile sub brand românesc. Știu că toate companiile românești folosesc rețeta ODM (produse aduse din China, software adaptat la piața locală etc). Nu sunt companii ce produc telefoane mobile în adevăratul înțeles al termenului. Totuși, fiecare device are rolul său, crește concurență, iar concurența mare duce prețurile în jos, clientul final câștigă în cele din urmă.

În realizarea topului am ținut cont de specificațiile hardware, raportul preț / specificații, disponibilitate în oferta magazinelor. Mai trebuie să precizez că am testat pe mare parte dintre telefoanele ce alcătuiesc acest top și am pus la grămadă, telefoane single sim și dual-sim.

Allview are o gamă mult mai largă decât concurența. UTOK se situează pe locul al II-lea ca și număr de telefoane în ofertă, Evolio nu prea a avut curaj pe anul în curs (trei telefoane noi), E-BODA abia pe sfârșit de an a ales să importe un telefon cu procesor MediaTek octa-core. De aceea și cele 10 unități provin în mare parte de la compania brașoveană. Apropo, am înțeles că în 2014 au vândut peste 1 milion de unități pe telefoane mobile și peste 1 milion și la tablete. Sunt valori respectabile.

10. Allview X2 Twin

Allview-X2-Twin (17)

A fost anunțat pe sfârșit de 2014 și a avut un preț interesant de Black Friday. Toate impresiile formate sunt în recenzia făcută de Darius Pană. Puncte PRO: design plăcut cu sticlă pe spate, procesor MediaTek octa-core, display IPS de 5 inch, dual-sim. Autonomia ar fi fost la o valoare mai bună dacă se opta pentru un acumulator mai mare.

9. Allview P7 Seon

Allview-P7-Seon (20)

Este un phablet cu o configurație exotică: procesor MediaTek hexa-core. În testele de benchmark a obținut valori apropiate de configurația octa-core, cele 2 nuclee nu-și fac simțită lipsa. Puncte PRO: display de bună calitate, hardware suficient de puternic să ruleze orice aplicație din Play Store, Android 4.4, dual-sim. Și aici ar fi fost de bun augur dacă se mergea pe o baterie mai mare, de minim 3000 mAh.

8. UTOK 500Q HD 

UTOK-500Q-HD (22)

L-am testat prin octombrie și am avut ocazia să fac și un mic tutorial cu procedura de update de la 4.2 Jelly Bean la 4.4 KitKat. Puncte PRO: daul-sim, design plăcut, cameră principală de 13 Megapixeli se descurcă foarte bine, cameră frontală de 3.2 Megapixeli pentru cei ce sunt amatori de selfie-uri. Apreciez că UTOK nu umblă la interfața grafică și aduce un Android aproape de varianta stock.

7. Evolio X6

Evolio-X6-review (24)

Promitea mult de tot la parcurgerea datelor hardware, dar în review-ul propriu-zis l-am considerat o mică dezamăgire. Totuși, rămâne un produs interesant, la un preț sub 1000 lei. Puncte PRO: dual-sim, procesor MediaTek octa-core + 2 GB RAM. Copiază iPhone 5C-ul puțin cam atare, iar cu 4.2 Jelly Bean erau momente când avea lag, mai ales cu launcher-ul preinstalat.

6. Allview V1 Viper S

Allview-V1-Viper-S (8)

Este unul dintre puținele telefoane Allview pe care nu le-am testat în 2014. Și mai ales că vorbim de un smartphone cu procesor Qualcomm quad-core, 2 GB RAM și conectivitate dual-sim, o premieră în ce privește telefoanele sub brand românesc. Nu am link spre review și vă las cu specificațiile detaliate. I-am făcut doar un hands-on la MWC Barcelona 2014.

– IPS OGS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3;

– procesor Qualcomm MSM8228 quad-core pe ARM Cortex-A7, Adreno 305, 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB;

– Android 4.3 Jelly Bean;

– 3G, Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS;

– 13 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 5 Megapixeli;

– baterie de 2500 mAh, 143.5 gr. și 8.9 mm.

5. UTOK 5008 

UTOK-5008 (3)

Alt telefon pe care nu l-am testat ca atare, dar am avut ocazia să-l văd la un prieten și mi-a plăcut destul de mult de la prima vedere. UTOK a dorit să ofere un telefon mid-range cu specificații fără cusur și experiență de utilizare pe măsură.

– display IPS OGS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli;

– procesor MediaTek MT6592 octa-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A7, 2 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB;

– Android 4.2 Jelly Bean;

– 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS + NFC;

– 8 Megapixeli și cameră frontală de 2 5 Megapixeli;

– baterie de 2500 mAh, 137 gr. și 8 mm grosime.

4. Allview X2 Soul Mini 

Allview-X2-Soul-Mini (3)

M-am jucat cu el în ultimele zile, iar mâine urmează a-i posta o recenzie detaliată pe site. Este și cel mai subțire telefon din România, 5.1 mm grosime. Are specificații destul de bune și se descurcă impecabil, chiar și cu Berry UI. Dacă topul s-ar fi făcut exclusiv după design, ar fi fost pe primul loc.

– display AMOLED de 4.8 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli;

– procesor MediaTek octa-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-450MP, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare;

– Android 4.4.2 KitKat;

– 3G, Wi-Fi b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi Display, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, A-GPS, radio FM cu RDS;

– 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 5 Megapixeli;

– baterie de 2050 mAh, 97 gr. și 5.15 mm grosime.

3. Allview P7 Xtreme

Allview-P7-Xtreme (30)

Din cele 10 modele prezentate ar fi singurul pe care mi l-aș cumpăra. Camera rotativă de 13 Megapixeli, display-ul cu tehnologie Sharp, designul unibody cu un policarbonat de calitate și ansamblul hardware pot spune că m-au cucerit. Detalii găsiți în review.

2. Allview X2 Soul 

Allview-X2-Soul (25)

Allview X2 Soul a fost primul phablet smartphonecu efect wow garantat, mă refer la orice alt device de 5.5 inch 5 inch din categoria mid-range. 5.55 mm grosime, sticlă și pe spate și în partea frontală, specificații excelente cu display Super AMOLED de 5.5 inch 5 inch, 2 GB RAM, MediaTek octa-core, cameră de 13 Megapixeli și frontală de 5 Megapixeli etc. L-am testat și ați văzut ce știe să facă.

1. Allview X1 Xtreme 

Allview-X1-Xtreme-review (23)

Este și unul dintre puținele telefoane cu Snapdragon 800 și 3 GB RAM. Din păcate, din câte știu, nu a primit update la Android 4.4 KitKat, dar sper că Allview lucrează să îmbunătățească acest capitol. Nici autonomia nu impresionează, dar sunt multe alte puncte PRO: display de bună calitate, cameră de 16 Megapixeli preluată de la Samsung GALAXY S5, cameră frontală de 5 Megapixeli 8 Megapixeli etc.

Dacă aveți o altă listă vă recomand să extindem discuția în secțiunea de comentarii. În viitorul apropiat urmează și alte topuri pe telefoane, tablete etc.