Accesorii inteligente

Anul 2014 nu a fost al smartwatch-urilor și cred că în 2015 sau 2016 când prețurile se vor mai așeza, iar tehnologia va deveni mai matură și ceasurile cu sistem de operare vor ajunge a prinde tracțiune.

Am citit multe recenzii legate de ceasurile listate mai jos, am urmărit materiale pe YouTube, iar în 2015 sper să ajung a testa mai multe modele de acest fel. Am selectate 5 modele care mi-au atras atenția, device-uri pe care le consider interesante.

5. Samsung Gear Live;

Samsung-Gear-Live (11)

A debutat în primul rând de smartwatch-uri cu Android Wear, alături de LG G Watch. Apropo, G Watch este și cel mai ieftin ceas cu acest software, prețul se situează în jurul a 6 – 700 de lei.

Samsung Gear Live nu a ajuns în țara noastră. Nu l-am găsit listat prin oferta vreunui magazin online. Apreciez designul plăcut, linii simple, iar display-ul Super AMOLED de 1.63 inch promite culori plăcute. Pe partea hardware nu sunt diferențe majore față de LG G Watch R, LG G Watch, Moto 360, ZenWatch. Toate mizează pe un procesor Qualcomm Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz + 512 MB RAM.

4. Samsung Gear S;

Samsung-Gear-S

Cred că poate fi considerat și primul telefon cu Tizen OS, cu ghilimelele de rigoare. Are conectivitate Wi-Fi + 3G + slot pentru cartela SIM. Încorporează chiar și o tastatură qwerty touch. Prețul urcă la o cotație de-a dreptul astronomică. Orange îl lista la un moment dat la 399 euro sau 199 euro cu abonament de 5 euro pe lună pentru 2 ani de zile.

Un element inedit este dat și de display-ul curbat cu tehnologia Super AMOLED de 2 inch cu rezoluție de telefon low-cost de acum 1 an – 1 an și jumătate (360×480 pixeli). Ideea este că pentru 2 inch, 360×480 pixeli este o valoare respectabilă. Samsung spune că autonomia ar fi de 2 zile, dar îmi vine greu să cred.

Samsung Gear S mizează pe un CPU dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare. Are și suport pentru conectivitatea 3G, un adevărat smartwatch. Știți că sunt 2 abordări: ceasuri inteligente care se conectează la smartphone și îți aduc notificările la încheietură + alte servicii sau ceasuri cu suport pentru SIM și abordare de tip all-in-one, exemplul de față.

3. LG G Watch R;

LG-G-Watch-R (4)

Al doilea ceas rotund cu Android Wear, LG și-a dorit să ofere un astfel de produs și să devieze din atenția captată de Moto 360 de la Motorola. LG G Watch R are un design complet rotund, P-OLED de 1.3 inch, baterie de 410 mAh și hardware-ul amintit la Samsung Gear Live.

Moto 360 are la bază o suprafață neagră și strică un pic din designul său, LG G Watch R cum spuneam oferă un cadran rotund fără vreun element perturbator. Arată într-un mare fel și mi-aș dori să-l văd la lucru în 2015. Face parte din triada de modele ce mă interesează în mod direct.

2. ASUS ZenWatch;

ASUS-ZenWatch (1)

Mai zilele trecute am parcurs și primele recenzii. Are un design aparte, forme rotunjite și-l consider a fi unul dintre cele mai elegante smartwatch-uri din ce s-a lansat în anul ce stă să se încheie.

Prețul său este 199 euro, ceva mai așezat decât cel practicat în cazul lui Moto 360 (peste 250 – 300 euro în Europa). Nu știu dacă ASUS îl va importa în țara noastră, dar ar fi o mișcare inteligentă, iar potențialii clienți s-ar găsi.

1. Motorola Moto 360;

Moto-360 (2)

A fost primul smartwatch cu design rotund și cred că s-a vândut și cel mai bine. Din imaginile și clipurile găsite pe YouTube aș spune că arată într-un mare fel, suprafață neagră de la bază strică un pic din armonie / peisaj. În România îl consider prohitive la peste 1200 – 1300 lei. Nu văd de ce l-ai cumpăra, când LG G Watch face exact același lucru la jumătate de preț.

Apropo, Moto 360 din câte știu nu mizează pe un CPU Qualcomm ci merge pe un CPU TI OMAP3, dar tot cu 512 MB RAM, Android Wear, certificare IP67 pentru rezistență la contactul cu apa și praful, baterie ce ar oferi autonomie de 1 zi.