Aparatele foto mirrorless le putem considera o alternativă compactă la camerele DSLR. Ai funcții avansate într-un aparat ce nu ocupă mult spațiu în rucsac, geantă sau în bagajul de concediu. Panasonic se numără printre companiile ce au mizat și au investit la nivel de R&D în mirrorless de la bun început.

Unul dintre cele mai accesibile mirrorless-uri din portofoliul japonezilor este Panasonic DC-GX800. Îl găsiți în jurul a 2499 lei cu obiectivul de kit 12 – 32mm cu f/3.5 – 5.6. Am structurat cinci puncte PRO, elemente ce-l individualizează și îi cresc gradul de atractivitate.

Haideți să descoperim împreună de ce merită GX800 spre a fi luat în calcul, în prag de lună a cadourilor. Îl văd recomandat pentru publicul tânăr, pentru cei pasionați de vlogging și fotografie. Zic că merită a fi gândit drept supriză de Crăciun.

  1. Gândit pentru selfie-uri de mare angajament;

Trece automat în modul Self Shot și aduce o sumă de funcții spre a livra un autoportret cât mai reușit. GX800 are un display rabatabil la 180 de grade, dispune de funcțiile Beauty Retouch (retușare estetică și de machiaj) și Panorama Selfie. Nicio cameră frontală de smartphone nu poate să scoată fotografii de tip autoportret în genul a ceea ce aduce un senzor CMOS de 16 Megapixeli cu dimensiunea de 17.3 x 13 mm.

  1. Filmare 4K;

Sunt DSLR-uri cu preț de peste 3000 – 3500 lei ce nu aduc filmare 4K, în 2017…, iar Panasonic aduce această opțiune și un mirrorless cu preț rezonabil. Filmează 4K QFHD cu 3840×2160 pixeli, cu 30 fps sau 24 fps, în formatul mp4. Funcția 4K Photo permite extragerea unui cadru din materialul video.

  1. Ușor de utilizat și pentru cei aflați la început de drum în ale fotografiei;

GX800 are un mod iA (intelligent auto), unde lași mirrorless-ul să-și facă setările în funcție de ceea ce detectează în fața obiectivului. Dispune și de un mod Scene Guide, unde alegi tu ce setări predefinite să fie luate în calcul.

Mai sunt și alte funcții pe partea de creativitate: Creative Control, Creative Panorama, Photo Style și L.Monochrome. Cert este că nu te plictisești cu GX800 și o bună perioadă de timp mai descoperi elemente inedite.

  1. Conectivitate bună;

Wi-Fi + aplicație dedicată pentru smartphone, slot pentru cardurile microSD, microHDMI, conexiune la PC. Nu-i lipsește mai nimic și GX800 te acoperă pe toate punctele importante. Aș adăuga la puncte pozitive și ecranul de 3 inch rabatabil ce primește input tactil (ajută în ce privește stabilizarea focusului în mod rapid). GX800 are și funcția Post Focus și poți ulterior să alegi ce dorești a evidenția din imagine.

  1. Compact și elegant;

Cântărește dar 269 gr. cu acumulator, iar dimensiunile sale sunt de 107 x 65 x 33 mm. Cum am spus și la început de articol, nu ocupă spațiu în bagaj. Designul aș considera că nu-și pierde din farmec nici peste ani buni de zile, un evergreen din acest punct de vedere – mai ales că are și o tușă retro.

Mai multe detalii pe site-ul Panasonic.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.