Samsung GALAXY S10 crește în dimensiuni față de GALAXY S9, predecesorul său. De la 5.8 inch urcă la 6.1 inch, dar raportul display / corp te face să nu simți diferența așa pregnant (88.3% față de 83.6%).

Mici diferențe sunt dacă ne uităm la dimensiuni:S10 – 149.9 x 70.4 x 7.8 mm vs S9 – 147.7 x 68.7 x 8.5 mm. Mă rog, cumva normal până la urmă – 6.1 inch vs 5.8 inch.

S10 este un dispozitiv premium ce nu face rabat calitativ din niciun punct de vedere și Samsung prin intermediul său și-a propus să livreze unul dintre cele mai bune terminale din 2019. L-am testat alături de GALAXY S10 Plus și GALAXY S10e și am ales să structurez 5 puncte PRO, acolo unde impresionează în mod deosebit. Aș spune că GALAXY S10 este pentru cei ce caută un produs de top de la Samsung, dar S10 Plus s-ar putea să fie ceva cam mare la cei 6.4 inch ai ecranului său.

  1. Design, ecran și sunet;

Îmi place cum și-a gândit Samsung cele trei modele din familia S10. Este și cazul pentru modelul din mijloc, un telefon elegant, fabricat cu atenție maximă la detalii, fără rabat în ce privește materialele. Impresionează prin marginile cu adevărat înguste, prin raportul display / corp de peste 88% (unul dintre cele mai bune pe telefoane mobile cu display de 6.1 inch).

Telefonul este protejat cu o folie de plastic din pachetul de retail, decupaj în zona camerei de selfie-uri. Este impresionant să vezi cât de îngust este marginea superioară și, totuși, au adus acolo unul dintre cele două difuzoare, pe lângă cel de la bază. Probabil pentru că sunt cu adevărat înguste aceste margini, nu au inclus și un LED de notificare.

Dimensiunile sale îl fac ușor de utilizat cu o singură mână, suficient de multă susținere astfel încât nu simți că ar scăpa din palmă. Toate controalele sunt la îndemână, le atingi fără niciun efort (butonul de power, reglarea volumului, cititorul de amprentă ultrasonic integrat în ecran).

Ecranul este un alt punct PRO, un element la care Samsung aș spune că este lider de o bună perioadă de timp, de pe la GALAXY S3 / S4. S10 se evidențiază prin luminozitatea ridicată, utilă în mediul exterior sub acțiunea razelor de soare, prin culorile plăcute și opțiunile de customizare aduse către utilizator. Samsung GALAXY S10 adoptă un display Dynamic AMOLED de 6.1 inch cu rezoluție 3040×1440 pixeli, aspect 19:9, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 6 (Gorilla Glass 5 în partea spate), 550 ppi, certificare HDR10+ pentru conținut și IP68 în ce privește contactul cu apa și praful. Cântărește doar 157 gr.

Sunetul cade în sarcina a doua difuzoare ce beneficiază de tuningul Dolby Atmos, iar căștile din pachet cu fir textil pe jack de 3.5 mm sunt de la AKG. Impresionează prin amplitudine, claritate și la volum maxim, dar și prin bass-ul încorporat. Jack-ul de 3.5 mm este păstrat la locul său, un element din ce în ce mai puțin regăsit pe un smartphone high-end.

  1. Hardware + sistem de operare;

Spațiul EMEA a primit procesorul Exynos 9820 dezvoltat într-un proces de litografiere pe 8nm, 2 x Mongoose M4 la 2.73 GHz + 2 x ARM Cortex-A75 la 2.3 GHzz + 4 x ARM Cortex-A55 la 1.95 GHz, 8 GB memorie RAM și opțiuni de stocare cu 128 sau 512 GB, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB). Teoretic, modelul de 512 GB + 512 GB prin microSD ajunge la un spațiu de stocare impresionant.

Este un procesor capabil să ruleze orice aplicație sau joc în condiții optime. L-am forjat în PUBG Mobile și pot să spun că impresionează pozitiv prin faptul că nu se supraîncălzește excesiv, iar asta-i permite să ofere un fps constant, fără lag-uri sau întârzieri în preluarea comenzilor.

Rulează Android 9 Pie, cu update de firmware + patch-uri de securitate oferite lunar de către Samsung, va face pasul spre Android 10 și aș face pariu că-l vor porta și pe Android 11, doar că s-ar putea să dureze ceva timp. Interesant este că One UI este un mare pas în față, o schimbare majoră față de generațiile anterioare și în sens bun, aș spune că Samsung s-a autodepășit (la Google abia am găsit câteva elemente PRO la Android 9 față de Android 8), pe când gigantul sud-coreean și-a propus să vină cu mai mult, să aducă o interfață prietenoasă, cu multiple opțiuni de customizare, cu bloatware redus (puține aplicații preinstalate, majoritatea aplicațiilor proprietare Samsung mutate în Galaxy Store).

  1. Conectivitate premium;

Când spun conectivitate premium mă refer la:

  • 4G-ul cu viteze de până la 2000 Mbps în download și 150 Mbps în upload, prin agregare de spectru;
  • unul dintre primele telefoane mobile cu Wi-Fi ax, alături de GALAXY S10e și GALAXY S10 Plus;
  • cititor de amprentă ultrasonic integrat în ecran (cel mai prompt și rapid cititor de amprentă de acest fel, din ce am testat până acum);
  • secțiunea Altele cu USB type-C, jack de 3.5 mm, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare, barometru, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac și a nivelului de oxigen din sânge, jack de 3.5 mm, slot pentru cardurile microSD de până la 512 GB, compatibilitate cu Samsung DeX pentru transformarea telefonului în desktop ad-hoc.

Tot ce-ți poți dori de la un smartphone de top în 2019 a fost integrat pe GALAXY S10.

  1. Camera foto și video

Camera spate are setup-ul de pe GALAXY S10 Plus – trei senzori:

  • 12 Megapixeli de tip wide, f/1.5- 2.4, echivalent 26mm, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, dual pixel PDAF și OIS;
  • 12 Megapixeli de tip tele, f/2.4, echivalent 52mm, dimensiune a pixelului de 1 micron, AF, OIS, zoom optic 2x;
  • 16 Megapixeli de tip ultrawide, f/2.2, echivalent 12mm, dimensiune a pixelului de 1 micron, FF.

Înregistrează la 2160p cu până la 60 fps, la 1080p cu până la 240 fps și la 720p cu până la 960 fps.

Camera frontală mizează pe noul senzor de 10 Megapixeli cu f/1.9, echivalent 26mm, dimensiune a pixelului de 1.22 microni, dual pixel PDAF. Înregistrează la 2160p cu 30 fps.

Aș spune că punctează bine spre foarte bine în mai toate scenariile de utilizare. Așa cum Samsung ne-a obișnuit pe seria S de o bună perioadă de timp. Își face autofocusul rapid și corect, se descurcă și în luminozitate slabă, prin cei trei senzori aș spune că iese în față și pe partea de polivalență, plus în utilizarea de zi cu zi. Este ca și cum ai avea trei obiective montate pe aparat.

  1. Autonomie;

Bateria de 3400 mAh îl ajută pe GALAXY S10 să treacă testul unei zile de utilizare de dimineață până seara într-un scenariu de utilizare mediu spre intensiv.

Apropo, se încarcă wireless și pe fir la 15W. Recunosc că pe fir mi-aș fi dorit să se încarce mai rapid, dar compania sud-coreeană joacă cartea siguranței.

Samsung GALAXY S10 este unul dintre cele mai complete telefoane mobile lansate în 2019. Cu greu îi găsești vreun eventual punct slab și asta pentru că producătorul său este mereu atent la ce-și dorește clientul de smartphone premium.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.