Articolul legat de specificațiile utile pe care nu le mai găsim pe smartphone-urile moderne a avut priză la public și m-am gândit să recidivez în sensul bun pe o temă adiacentă.

Sunt mai multe specificații regăsite pe smartphone-urile premium ce mi-aș dori să văd că încetul cu încetul sunt adoptate și pe segmentele mid-range și low-cost. Dacă aș fi scris în urmă cu 2 ani m-aș fi referit la USB Type-C, dar deja încetul cu încetul a ieșit microUSB-ul din uz, iar UBS Type-C-ul a devenit standard indiferent de segmentul de preț de care discutăm. La fel aș putea spune de înregistrarea 4K ce încetul cu încetul a coborât și pe telefoane mid-range, chiar și pe modele de 8 – 900 lei.

1. OIS pe senzorul wide de la camera principală;

HTC U Play – unul dintre puținele mid-range cu OIS;

Au trecut câțiva ani bun de când stabilizarea optică de imagine a ajuns pe smartphone-urile de top, dar dacă ne uităm pe mid-range niciun terminal nu oferă un astfel de element. OIS-ul coboară în alte segmente de preț din momentul în care un telefon de top trece în desuetudine după 1 – 2 – 3 ani de la lansare. Au fost câteva excepții, iar aici îmi amintesc rapid de HTC U Play.

OIS-ul ajută mult în captura foto, faci o poză mai clară față de ceea ce obții pe un smartphone fără OIS. Diferențele se văd imediat. Mi se pare un feature ce ar putea fi folosit de un producător ca să se diferențieze față de concurență.

2. Încărcare wireless;

Samsung a fost printre companiile ce a adoptat încărcare wireless pe

flagship-urile sale din urmă cu peste 5 – 6 ani;

Și aici au trecut ani buni de la primul telefon ce permite încărcare wireless, până și iPhone-urile au adoptat acest trend și din păcate nu a devenit un standard adoptat by default indiferent de categoria de preț (cum a devenit bluetooth 5.0 în ultima perioadă de timp).

Plus că mă așteptam ca după ce iPhone-ul a trecut pe încărcare wireless să avem mai multe restaurante cu un pad prins la nivelul mesei. Au și bătut puțin pasul pe loc, mă refer la viteză. Abia de curând au început unele smartphone-uri chinezești să permită încărcare wireless la 30W etc.

3. Difuzoare stereo;

Linia Pixel de la Google a avut difuzoare stereo frontale la generația a 2-a și a 3-a;

Aici aș spune că mai sunt companii ce oferă un singur speaker, chiar și pe modelele de top. Trebuie să recunoaștem că sunt mai degrabă excepția de la regulă. Mai este câte un jucător ce vine cu difuzoare stereo pe mid-rang, dar la fel – discutăm de excepții.

Nu mi se pare un feature ce ar costa mult să fie implementat, iar pe mid-range cu un sunet puternic s-ar transforma într-un element diferențiator (mai ales dacă vrei să-ți fidelizezi publicul tânăr ce ar putea pune preț pe un astfel de feature).

4. Wi-Fi ax/6;

TP-Link Archer AX10 cu Wi-Fi 6 costă în jur de 360 – 380 lei;

Știu că suntem abia la început de drum cu Wi-Fi 6, dar deja spectrul pe 2.4 și 5GHz a devenit aglomerat (în special în zona de apartamente de bloc, în urmă cu câțiva ani erau câteva rețele, iar acum sunt peste 10 – 15 în zona mea, în orașele mari este o mică nebunie). Routerele cu Wi-Fi ax/6 încep a fi la costuri mai mici. Aș spune că Wi-Fi 6-le joacă rolul benzii de 5 GHz din urmă cu câțiva ani.

Avem nevoie de un plus de viteză pentru smartphone și celelalte electronice din casă. Încetul cu încetul apare Wi-Fi ax-ul pe telefoanele de top și mă aștept ca în 2 – 3 ani să devină standard și pe mid-range sau low-cost. Nu ar strica dacă adopția ar fi și mai rapidă. Un alt element ce mi-aș dori să-l văd prins și pe segmente de preț mai mici, USB type-C-ul mai rapid și cu funcții de emulare pentru interfață PC la conectarea cu un monitor.

5. Certificare în ce privește rezistența cu apa sau praful;

Sony Xperia 10 II – unul dintre puținele mid-range cu rezistență la contactul cu apa și praful;

Primele telefoane cu certificare în genul IP 67 / 68 au venit de acum ani buni de zile, știu că trebuie plătit un preț spre a avea trademark-ul IP pus pe device (erau producători ce aveau telefoane rezistente, dar nu le certificau spre a menține costurile cât mai jos). Mai sunt modele ce fac excepție, Xperia 10 II are IP68, dar și prețul său este pe măsură.

Știu ce spuneți acum, dacă un mid-range are îngloba unul dintre elementele de mai sus cine s-ar reduce din numărul celor ce caută un telefon de top, cu preț dublu sau triplu. Ideea este că oricum mid-range-urile sunt acum la mare căutare, în contextul pandemiei sunt din ce în ce mai puține persoane dispuse să-și consume economiile pe un telefon de 1000 euro, iar cine cumpără un telefon de top o face pentru alte funcții (cameră foto și video cu rezultate bune spre foarte bune, design + materiale și finisare, display, conectivitate etc).

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.