După ce articolul despre plăcile video din gama GeForce RTX 30 s-a bucurat de un real interes, revin către voi cu detalii despre ceea ce înseamnă ecosistemul NVIDIA Studio și cât de mult îi poate ajuta acesta pe profesioniștii din domeniul creației digitale.

NVIDIA Studio a plecat inițial la drum ca o suită de drivere pentru unele plăci grafice, drivere menite să scoată la iveală întreg potențialul hardware al acestora în majoritatea programelor de creație – suita Adobe (After Effects, Premiere Pro, Photoshop, Lightroom, Illustrator, Substance 3D Designer și altele), Davinci Resolve, Vegas Pro, Blender, Cinema 4D, Autodesk Revit, Sketchup, Unity, Unreal Engine, V-ray și multe, multe altele.

Astfel, entuziaștii jocurilor pe PC vor instala driverul Game Ready, în timp ce profesioniștii din domenii precum fotografie, videografie, design, grafică, animație ș.a.m.d. au la dispoziție driverul NVIDIA Studio. Acesta primește acum câte o nouă versiune în fiecare lună, îmbunătățind sistematic capacitățile 3D ale computerului.

NVIDIA Studio Driver

Cea mai simplă metodă prin care te poți asigura că ai instalată versiunea la zi a driverului este să folosești aplicația GeForce Experience.

Însă NVIDIA Studio este astăzi mai mult decât un set de drivere, s-a transformat într-un întreg ecosistem ce integrează mai multe soluții cu potențial uriaș și de mare ajutor în crearea proiectelor, randarea lor și simplificarea sarcinilor de lucru.

Unul dintre cei ce se bucură de majoritatea avantajelor ecosistemului NVIDIA Studio este Omar Ghannadi, arhitectul proiectant ce s-a făcut remarcat ca un artist creativ în emisiunea de mare succes „Visuri la cheie”, de pe Pro TV.

Omid Ghannadi

Acesta folosește momentan ca unealtă mobilă de lucru un laptop MSI Creator 15 A10UGT cu placă grafică NVIDIA RTX 3070 și spune că „pe partea de hardware esențiale sunt: placa video, memoria RAM și procesorul. Noi suntem un birou de arhitecți și designeri clasici și am rămas ancorați în programul de proiectare cu care am crescut în studenția noastră, anume AUTOCAD. Iar pentru randări, prezentări și ilustrare suntem foarte deschiși și încurajăm pe fiecare dintre colegii noștri să lucreze pe programul pe care îl cunoaște cel mai bine și unde are cele mai bune rezultate. Printre aceste programe aș enumera SketchUp, 3ds Max, Lumion și V-Ray. Postproducția tuturor imaginilor ilustrate ajung la programul magic Photoshop. Iar în ultima vreme am descoperit platforme revoluționare care schimbă cu adevărat ritmul și rezultatele proiectelor, aici vorbesc de Nvidia Studio.

L-am întrebat pe Omid ce poate face azi în domeniul său și care îi era imposibil în urmă cu 5 ani, iar el a mărturisit că este vorba despre „Prezentarea unui proiect foto realist în real time. Asta înseamnă să ai un proiect randat în care te poți plimba împreună cu clientul, practic într-o imagine deja randată în încăperea pe care ai proiectat-o.”

Eliana Bogdan este un artist din sfera AR, un Metaverse Fashion Pioneer, așa cum găsim pe profilul ei de Instagram.

Eliana Bogdan

 

Eliana folosește și ea un notebook MSI Creator 15 cu placă video NVIDIA RTX 3070, despre care spune că este „cea mai buna opțiune a mea la capitolul calitate/ portabilitate/ preț. Este un laptop recomandat pentru fluxurile creative și îmi rulează cele mai complicate task-uri.” În ceea ce privește partea software, Eliana adaugă: „folosesc platforma Nvidia Omniverse pentru a-mi accelera workflow-ul, în momentul în care lucrez în 3D. Eu creez haine virtuale în diferite programe cum ar fi Marvelous Designer, Blender, Daz3D, dar am rămas încă și pe partea de arta 2D, unde folosesc suita Adobe, dar și unul dintre art tool-urile mele preferate de la Nvidia, Nvidia Canvas.

Despre ceea ce se întâmpla în trecut, Eliana își aduce aminte că „Era imposibil acum 5 ani sa randez 3D la precizia și viteza de astăzi. Nu zic că era imposibil pentru toți, dar pentru mine, pentru un artist care în acel moment al carierei nu avea bugetul necesar, era ceva la care doar visam. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care nu am început sa învăț 3D mai devreme. Astăzi, este clar ca a devenit mult mai accesibil și sunt impresionată de potențialul cu care a venit Nvidia în ajutorul creatorilor digitali.

Iată deci că NVIDIA Studio reprezintă o soluție pe care creatorii de conținut se bazează din ce în ce mai mult. Dar care sunt cele mai importante componente ale acestui ecosistem, pe lângă driverele Studio dedicate?

NVIDIA Omniverse permite conectarea celor mai folosite aplicații de creație digitală pentru a aduce la viață proiectele într-un ritm mai rapid ca niciodată

NVIDIA Omniverse

NVIDIA Omniverse acționează precum un hub care reunește laolaltă fluxul de lucru cu mai multe aplicații. Cele mai folosite programe de creație sunt compatibile cu Omniverse, iar eu amintesc dintre ele Adobe Photoshop, Graphisoft Archicad, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Autodesk Revit, Autodesk Arnold, Blender, Maxon Cinema 4D, Unreal Engine 4, Chaos V-Ray, Adobe Substance 3D Materials, Radical Live, printre multe altele disponibile și care urmează a ajunge în platformă în viitor. 

De asemenea, NVIDIA Omniverse vine cu un set de aplicații proprii încorporate:

  • Audio2Face – generează animație facilă coordonată cu sursa audio, folosind AI;
  • Create – accelerează procesul de construire, asamblează, simulează și randează scene în Pixar USD în timp real;
  • Machinima – reașează, recreează și redefinește animații video cu un utilitar pe bază de Inteligență Artificială (AI);
  • View – unealtă de vizualizare precisă, exactă din punct de vedere fizic a proiectelor comune, la care lucrează mai mulți creatori.

Aflați de aici totul despre NVIDIA Omniverse, fiindcă sunt multe de spus despre această platformă ce este într-o continuă dezvoltare și care se va dovedi de un real ajutor pentru toți creatorii de conținut. Foarte important este faptul că versiunea NVIDIA Omniverse Individual este gratuită spre descărcare, în timp ce varianta Enterprise vine cu un cost anual, dar poate fi încercată gratuit timp de 30 de zile.

Mai adaug aici că pentru a putea rula NVIDIA Omniverse ai nevoie de un hardware compatibil. O parte din sistemele portabile ce se încadrează în cerințe, certificate NVIDIA Studio, pot fi găsite în oferta F64, unde sunt explicate și mare parte din avantajele platformei dedicate creatorilor de conținut.

NVIDIA Canvas este unealta ce simplifică enorm procesul de creare a imaginilor

NVIDIA Canvas

Parte a ecosistemului NVIDIA Studio este și aplicația NVIDIA Canvas care, din tot ce am văzut aici, m-ar putea transforma și pe mine într-un artist. Atât de simplu pare a fi totul, cu doar câteva mișcări poți crea un fundal, o imagine unică, cu ajutorul puterii NVIDIA RTX și a Inteligenței Artificiale.

NVIDIA Canvas îți pune la dispoziție 9 stiluri și 20 de materiale pentru ca tu să dai frâu liber imaginației și să ajungi la un proiect de bază pe care apoi îl poți exporta și finisa în Adobe Photoshop, de exemplu. Totul cu o viteză uimitoare.

Aplicația NVIDIA Broadcast transformă orice încăpere într-un studio de înregistrări audio și video

NVIDIA Broadcast App

Ultima, dar nu cea din urmă componentă a ecosistemului NVIDIA Studio, este aplicația NVIDIA Broadcast. Acest program folosește nucleele Tensor Core din plăcile RTX și Inteligența Artificială spre a blura sau elimina fundalul din spatele subiectului, pentru a îmbunătăți calitatea audio și video, dar și pentru a suprima zgomotele de fundal. Toate acestea vor aduce beneficii majore în sesiunile de live broadcasting, în conferințe video sau voice chat. În acest scurt clip video vedem exact tot ce poate face NVIDIA Broadcast pentru creatorii de conținut. Din partea mea merită încercată dacă aveți ansamblul hardware compatibil – NVIDIA GeForce RTX 2060, QUadro RTX 3000, TITAN RTX sau mai recente, minim 8 GB de memorie RAM, procesor Intel Core i5 5600 sau AMD Ryzen 5 2600 sau mai noi.

Este adevărat că NVIDIA Studio nu se adresează tuturor consumatorilor, ci este o platformă specializată. Totuși, ea demonstrează puterea de procesare a produselor NVIDIA, precum și implicarea echipelor de dezvoltare ale gigantului din Santa Clara, California, SUA, ce vine constant cu soluții din ce în ce mai performante, atât pentru gameri, cât și pentru creatori.