Opinie

Mulți dintre voi urmăriți prețurile anumitor modele de telefoane inteligente și remarcați discrepanțele dintre costurile afișate de magazinele online autohtone. 

Diferențele sunt date și de modalitatea în care acele terminale ajung la respectivele shop-uri din spațiul virtual.

a. Pe canal oficial – distribuitor autorizat;

b. Pe canal neoficial sau așa-numită piață gri.

Este și un specialist în acest domeniu, unul cu care colaborează toată lumea (lume = Vodafone, Orange, Telekom, eMAG, Altex, Carrefour, Auchan etc). O parte dintre brandurile amintite colaborează ocazional, când au nevoie de un anumit smartphone și pe filieră oficială nu ajunge în țara noastră.

Ce înseamnă piață gri?

Distribuitori din statele vest-europene, SUA sau Asia au un lot de device-uri pe care trebuie să le comercializeze. Uneori își ating targetul, alteori nu. În a 2-a situație spre a-și limita pierderile apelează la reduceri / promoții serioase pentru cei interesați să le achiziționeze stocul în mod bulk.

De aici și posibilitatea în a lista anumite telefoane cu un preț mai mic decât cel practicat de către distribuitorul oficial.

Care să fie problema?

Pentru utilizatorul final nu poate fi decât o singură problemă. Partea de garanție / service-ul. Nu ești acoperit ca atunci când gadgetul sosește pe canal oficial, poți fi refuzat mai repede, o durată mai mare a reparației etc.

De cele mai multe ori, pe canal neoficial ajung telefoane din categoria premium, modele ce mai greu ajung în service (spre comparație cu alte telefoane din categoriile low-cost sau mid-range, unde incidența activării garanției este mult mai mare).

Ce ar trebui să facă magazinele online?

Să specifice pe pagina smartphone-ului dacă a ajuns pe canal oficial sau de pe așa-numită piață gri. Ar fi corect față de clientul respectivului magazin, dar și față de distribuitorul autorizat.

Categorii: opinie
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.