Arhiva-Editorial

Haideți să fim, măcar pentru câteva secunde, sinceri: tuturor ne place să riscăm. Unii riscă mai mult, alții mai puțin. Însă cu toții riscăm, într-un fel sau altul.

Se pare însă că o anumită categorie de oameni are capacitatea să treacă de orice impediment, fie acesta chiar și financiar. Mă refer aici la „împătimiții” jocurilor de noroc.

Nu suntem foarte departe de anii în care „jocurile de noroc” erau asociate cu birtul de la colț. Sau, pentru cei mai „versați”, cu cazino-ul obscur „din centru”. Chiar și astăzi din orice „bar respectabil” nu lipsesc bine cunoscutele „păcănele”. Cu toții cunoaștem imaginea atât de familiară a „domnului” puțin aghesmuit, proaspăt ieșit de la asfaltări, care „merge să bea și el o bere, să dea o carte”.

În extrema cealaltă se află categoria „stilată”, intangibilă. Nimeni nu știe exact ce lucrează acesti domni – sau de ce nu, chiar și doamne – însă toată lumea știe că au suficiente resurse pt. a risca zilnic câteva mii de euro.

Totuși de ceva vreme a apărut o nouă categorie: aceea a „jucătorului de acasă”. Studenți, tineri cu potențial, care nu își „pierd vremea” pe băncile facultății. Foștii „șoareci de bibliotecă” încep să-și descopere și alte calități, pe lângă cele uzuale. Ajung repede să treacă din „modul demo” în „jocul pe bani”. Din ce în ce mai mulți bani.

Părinții lui nu știu ce face, ci doar că e la facultate. Nimeni nu știe cum a reușit să-și strângă bani de mașină, sau cum de a reușit să se mute din cămin într-o chirie „pentru pretențioși”, nu de alta dar rar îl vezi ieșind din casă.

Această ultimă categorie de oameni, tineri în special, sfidează criza. Riscă totul, însă nu într-un mod uzual, public. Nu au nevoie de gel și haine de fițe, se mulțumesc și cu un tricou. E tot ce le trebuie pt. a sta liniștiți în casă.

Întrebarea însă este alta: care este viitorul? Vor falimenta cazinourile, așa cum le știm acum? Ne vom transforma cu toții din oameni în „avatare”? Poate oare fi simulat sentimentul, adrenalina, încordarea unei mese de joc. Poate da, poate nu.

Însă în final recunoaște. Tocmai ți-a trecut prin cap să cauți după „online poker”. Unii riscă mai mult, alții mai puțin. Însă cu toții riscăm, într-un fel sau altul.