Primul aspirator robot testat pe Gadget.ro a fost Rowenta Explorer S60. În același timp îmi venise la test și un 360 S9 de la un shop online. Mi-au lăsat o impresie plăcută și mă gândeam să-mi cumpăr unul, am spații largi pe aici și s-ar potrivi la fix un dispozitiv care să întrețină cât de cât, pentru că un gadget de acest fel mi se pare a fi în mod special pentru întreținere. La un moment dat va trebui să faci o curățenie manuală așa cum trebuie. 

Le-am cerut celor de la Xiaomi un model entry-level, l-am dorit pe cel de 25W și preț de 749 lei, dar a sosit o variantă puțin mai scump, 1099 lei și 40W. Chiar mi-aș fi dorit să testez deschizătorul de gamă, pentru că am impresia că nu este o diferență cu adevărat majoră între versiuni. Plus că dacă are și mop + Wi-Fi = experiență de utilizare similară. 

Acum că tot vorbim despre piața de aspiratoare-robot. Mi se pare că prețurile încep să fie din ce în ce mai atractive, iar tehnologia încorporată le face din ce în ce mai bune. Dacă locuiești într-un apartament ce are spații deschise sau ai mobilă ce permite aspiratorului să intre pe dedesubt = excelent. 

De fapt, unde cred că se pretează la fix?

Dacă ai încălzire în pardoseală, recomand un filtru de aer + un aspirator-robot. Încălzirea în pardoseală are avantajele sale, dar și un mare neajuns. Volumul de praf ce se ridică în spațiul încăperii. Un aspirator-robot adună din praf, spală acolo câte puțin, iar filtrul de aer mai reduce din praful aflat în suspensie. 

Specificații

Design

Am primit un model trimis la review în mai multe ocazii, iar urmele de utilizare intensă erau deja vizibile (zgârieturi, accesorii ușor uzate etc). În pachetul de retail veți găsi pe lângă aspirator și stația de andocare cu cablu de alimentare, containerul pentru resturi ce se atașează în partea superioară, rezervorul de apă aflat la bază, pânză din microfibră, ghid de utilizare. 

A sosit la review în varianta albă. Sunt plastice peste tot și mi se pare destul de bine construit, are o zonă de amortizare în partea față (pentru impactul cu diferite obiecte de prin locuință etc). 

În partea superioară se află rezervorul de praf – 600 ml cu filtru HEPA atașat. Tot sub capacul superior se află și LED-ul pentru Wi-Fi + butonul de resetare. Sunt și două controale fizice: Home și Start. De aici îl poți porni fără a folosi telefonul, îi treci în modul pauză etc. La bază ai acces spre rezevorul de apă – 200ml, spre perie și sunt vizibile cele două roți directoare mari + o rotiță mai mică multidirecțională. Tot acolo se află și cele două zone de contact cu pad-ul de încărcare. 

Peste rezervorul de apă poți atașa un mop, sunt două zone pe care se prinde. Modelul sosit la review nu mai avea mop-urile originale, erau de la alt Xiaomi. S-a descurcat ok și ele, doar că au fost situații când nu mai erau în locașul lor, mai ales când trecea peste diverse obstacole. 

Utilizare

Este necesară aplicația Xiaomi Home. Aici adaugi aspiratorul și își face toate setările (preluare Wi-Fi, descărcare și update de firmware etc). Modul în care este făcută aplicația mi se pare un mare plus pentru Xiaomi sau cine s-a ocupat de asta. Mijia etc. 

Procesul de setare inițială între aspirator-robot și aplicația de smartphone;

Ai informații strucurate bine: spațiu curățat, timp, stare baterie, hartă cu locurile prin care aspiratorul a trecut. Poți să setezi modurile de curățare: Silențios, Standard, Strong sau Turbo. Ai opțiuni și pentru apa utilizată: Low, Medium sau High. Poți să programezi când să facă curat prin casă, setezi controlul prin asistentul vocal Google etc. 

Interfața Mi Robot Vacuum Mop din Xiaomi Home;

Aici puteți vedea traseul pe care Mi Robot Vacuum Mop a ajuns a-l parcurge într-o sesiune de curățare. A fost setat pe Standard și cu nivelul de apă la Maxim.

Câteva informații din pliantul Xiaomi legat de Mi Robot Vacuum Mop:

  • laser de măsurare a distanțelor LDS cu unghi de scanare la 166 grade;
  • trece peste obstacole de 2 cm;
  • când ajunge la 15% se duce spre stația de încărcare, când ajunge la 80% reîncepe procesul de curățare, dacă nu l-a încheiat;
  • 30.000 de puncte funcționale / secundă ajung a fi calculate în procesul de cartare al locuinței, recunoaște obastcolele de la 20 cm și încetinește mișcarea. 

De fapt, cum funcționează în sine?

Nu am o experiență mare în ce privește testarea de aspiratoare-robot și nu am mai multe repere spre a-l cataloga într-un fel sau altul. Mi se pare impresionant cum recunoaște arealul în care se desfășoară, cum se strecoară prin orice spațiu, cum revine într-o zonă pe care consideră că nu a acoperit-o prea bine, mi s-a părut că trece și peste obastcole puțin mai mari de 2 cm. Se încăpățânează să intre și în areale strâmte și uneori rămâne prins pe acolo, nu înainte să încerce din toate puterile să iasă din spațiul respectiv.

Cum am spus, de întreținere = excelent și cu siguranță voi folosi un gadget de acest fel în continuare. Nu reușește să îndepărteze petele ceva mai dure, dar adună praful + diferite resturi fără nicio problemă.

Autonomie

Depinde de scenariul de utilizare selectat, pe Turbo și cu apă la nivel maxim = 80 de procente și în 20 – 30 minute. face traseul către docking station. Pe de altă parte, pe modul Standard ar obține și peste 1 oră de autonomie. Observați că a acoperit 30 mp cu numeroase zone ce au necesitat repetiție, mai multe deplasări etc și a rămas cu destulă energie în acumulator.

Aș spune că la o singură încărcare acoperă 50 – 60mp. Rezervorul de 600 ml pentru resturi și cel de 200ml pentru apă sunt ok pentru o astfel de suprafață.

Preț

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner – 1099 lei. 

Mă uitam și la accesorii, un set de lavete = 70 lei, două filtre HEPA – 39 lei, un kit cu accesorii originale – 250 lei (un fel de mătură cu aspect de elice, 2 filtre HEPA, peria aflată sun aspirator și un accesoriu de curățare, fără lavetă).

Concluzii

Este o alegere inspirată în categoria sa de preț. Dacă ești în căutarea unui ajutor de nădejde în a întreține curățenia din casă, Mi Vaccum Mop s-ar putea să fie ceea ce cauți. Aș spune că impresionează la raportul preț / specificații / experiență de utilizare.

PRO

  • tehnologie încorporată (o multitudine de senzori, se orientează bine în spațiu);
  • ușurință în utilizare (aplicație bine pusă la punct, destule funcții de customizat);
  • autonomie decentă pentru un spațiu de 50 – 60 mp;

CONTRA

  • partea de mop putea fi și mai puternică, unele pete de pe parchet rămâneau și după ce trecea pe acolo de mai multe ori.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.