Asus ZenBook UX21 – review

04/12/2011

Asus și Intel și-au pus mari speranțe în conceptul de ultrabook. Am admirat UX21 și UX31 la prezentarea oficială și în cele din urmă a ajuns unul dintre ele – fratele mai mic cu ecran de 11.6 inch, ZenBook UX21. Radu a indicat foarte bine ce trebuie să aibă un portabil ca să intre în categoria ultrabook: procesor Intel Core i5 sau i7 și platforma Sandy Bridge, greutate de sub 1.4 KG și un maxim de 20 mm la grosime, autonomie oferită de baterie în jurul a 5 – 8 h, SSD în loc de HDD și fără unitate optică.

Și acum să facem o mică analiză lui Asus Zenbook UX21. Modelul care a ajuns la gadget.ro avea:

– ecran LCD LED de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixel;

– procesor Intel Core i7 2677M la 1.7 GHz, 4 GB DDR3 și 128 GB SSD de origine Adata;

– placă video integrată Intel HD Graphics 3000;

– Wi-Fi, bluetooth 4.0, webcam de 0.3 Megapixeli, miniVGA, microHDMI, usb 2.0, usb 3.0;

– sunet cu tehnologie de la Bang&Olufsen;

– 1.1 kg și 17 mm grosime maximă, Windows 7 Home Premium pe 64 de biți.

1. Design

Uimește de la prima vedere. Cutia în care este ambalat este neagră de dimensiuni generoase și ai zice că este ascuns un laptop de dimensiuni mai consistente. Logo-ul ZenBook este prezent. Încărcătorul este micuț și amintește de cel destinat tabletei ASUS Transformer. Pentru a proteja UX21 de zgârieturi au pus în pachet și o husă de calitate, de tip plic care se va dovedi utilă atunci când vă luați laptopul în deplasare ca să zic într-un termen mai plastic.

Grosimea de 17 mm este valabilă doar în zona în care se îmbină ecranul și tastatura. La bază este și mai subțire. Este fabricat din aluminiu, dar nu pare a acumula zgârieturile ușor. Îl va proteja și husa de care aminteam. Logo-ul ASUS este prezent la exterior. Îl deschideți și veți observa că argintiul domină, în afară de marginile display-ului de 11.6 inch care sunt negre și permit o concentrare și mai mare asupra conținutului afișat.

ASUS nu a făcut nicio concesie în ce privește calitatea materialelor și procesul de fabricație.

2. Ecran și sunet

Display-ul este de 11.6 inch cu rezoluție 1.366×768 pixeli. Luminozitatea este bună și unghiul de vizualizare larg. Au dat o mare atenție sunetului. Boxa se află la baza ecranului, acolo unde se îmbină cu tastatrua. Se aude clar și destul de puternic dacă ne gândim că avem de-a face cu un ultrabook. Are și un jack de 3.5 mm pentru conectarea unui sistem audio distinct sau pentru căști. Este dispus pe lateral stânga, lângă portul usb 2.0.

3. Performanțe

Nu i-am făcut teste de performanță pentru că ZenBook UX21 nu este conceput pentru asta. Bineînțeles că nu o lasă în plan secund. Să nu uităm că acomodează un procesor Intel Core i7 2677M tactat la 1.8 GHz, 4 GB DDR3 cu frecvența de 1.333 MHz. Aduce un SSD și asta promite un răspuns promt la orice activitate desfășurată cu ultrabook-ul. Nu au umblat cu jumătăți de măsură în ce privește performanțele. Notele primite de la Windows 7:

Procesor – 6.9;

Memorie RAM – 5.9;

Placa grafică – 5.5;

Performanțe în gaming – 6.1;

Spațiul de stocare – 7.9 .

Vă recomand să-l testați înainte și să observați răspunsul prompt la orice sarcină pe care i-o trasați. Se vede colaborarea dintre Intel Core i7 și SSD, combinație câștigătoare.

[nggallery id=218]

4. Tastatură și touchpad

Sunt foarte critic când privește tastatura și touchpad-ul unui device. Nu pot să-mi iau mereu tastatura suplimentară și Arc Touch-ul după mine și mă aștept ca fiecare producător de portabile să puncteze serios și aici. Îmi place touchpadul care este generos în comparație cu dimensiule lui UX21. Tastatura este argintie și spațiul dintre taste este negru. Oferă un feedback bun. Le-aș da nota maximă dacă nu ar avea literele pe care le reprezintă scrise înclinat. Ledurile de notificare legate de wi-fi – f12 și de pornire a lui UX21 sunt albe și nu deranjează vizual. Zona în care îți odihnești mâinile este din metal și dă un feeling plăcut.

5. Conectivitate

Aduce Wi-Fi în toate standardele, bluetooth 4.0 ca și iPhone 4S. Legat de porturile USB au pus unul cu tehnologie 2.0 și altul cu 3.0, iar viteza pe care o atinge ultimul poate fi și de 10x mai mare. Am văzut ce poate când v-am scris de recenzia a doua stickuri pe USB 3.0: Kingston Data Traveler Ultimate și Kingston HyperX 3.0. Au pus și un miniVGA cât și un microHDMI, dar au inclus în pachet și adaptoare pentru aceastea, un mare plus pentru Asus care nu-și obligă clientul să le achiziționeze separat.

6. Autonomie

Pornește în două secunde din modul Sleep și oferă până la două săptămâni de autonomie. Are două moduri presetate: High Performance și Battery Saving. Țin să recizez că testele de mai jos au fost scoase utilizând portabilul în continuu cu browsing via wi-fi, copiat de imagini, un Arc Touch și o tastatură suplimentară conectată, documente office, download via www. Luminozitatea era setată la maxim. Bănuiesc că dacă luminozitatea este setată mai jos și se mai face câte o pauză se ajung și la cele 5 h care cred că au fost declarate pentru versiunea cu Intel Core i5.

High Performance:

12.20 – 100%;

13.07 – 61%;

14.12 – 15%;

14.17 – 10% și intră în stand-by. Rezultă o autonomie de aproximativ 2h.

Battery Saving;

12.59 – 100%;

13.58 – 73%;

14.15 – 63%;

15.30 – 24%<

16.10 – 10% și intră în stand-by. Rezultă peste 3h de lucru efectiv cu ZenBook UX21.

Bateria se încarcă în aproximativ două ore. Era oprit când l-am pus la încărcat:

14.20 – 11%;

15.49 – 80%;

16.20 – 100%.

Concluzii

ASUS a adus două ultrabook-uri ce vor face furori. Designul este fără reproș și performanțele oferite de asemenea, dar mai ales portabilitatea oferită este mare. Prețul este cam mare, dar anul 2012 va fi anul ultrabook-urilor și vor scădea ca și costuri generate la achiziție. Ar fi interesant dacă Intel ar investi bani împreună cu Microsoft pentru dezvoltarea de aplicații special pentru ultrabook. Ar fi un motiv în plus pentru a cumpăra unul, iar dacă prețurile vor scădea s-ar putea să fie adoptate mult mai repede.

Cei care au văzut ZenBook UX21 au rămas uimiți de design, cât de slim poate să fie, materialele folosite și calitate. Nu s-au interesat de performanțe, dar prețul a făcut să scoată un mic oftat, de supărare că este singurul ce-i va ține departe de UX21.

eMAG.ro – 4.899 lei

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.