În ultimele săptămâni am testat și multifuncționalul Epson L210. Este o imprimantă de tip inkjet cu sistem CISS / alimentare continuă de cerneală. Presupun că o parte dintre voi sunteți familiarizați cu această soluție folosită la imprimantele de volum ce doresc a ieși în evidență la raportul preț plătit pe reîncărcare / pagini printate.
Epson a rafinat această soluția de-a lungul timpului, iar L210 este unul dintre modelele de top ale companiei japoneze.
Câteva din specificațiile lui Epson L210:
Cartușele galben, roz și albastru pot imprima până la 6500 de pagini, iar cel negru până la 4000 de pagini. Multifuncționalul Epson L210 a fost gândit spre a se plia pe nevoile studenților sau, de ce nu, ale studenților cadrelor didactice (profesori, invatatori).
Design
Este destul de compactă față de alte modele testate cu același sistem de cerneală. Cântărește 4.4 kg, iar sistemul CISS se află în partea dreaptă, la vedere. Plastic negru folosit din plin, elemente ușor lucioase pe panoul de control, dar destul de micuțe raportat la dimensiunile totale ale imprimantei.
Alimentarea cu energie se face prin spate, cablu inclus în pachet. Prin spate, dar în zona superioară se face și alimentarea cu coli, 50 de pagini maxim și la output oferă o tavă de 30 de coli. Logo-ul Epson în partea frontală, câteva controale direct sub el.
Nu sunt prea multe de spus, multifuncțional de birou, îi găsești rapid un loc și o pui la treabă. Are un design clasic, cu multe plastice negre și dure. Dă impresia de rezistență în timp, praful nu iese în evidență așa repede.
Utilizare
Conectezi cablul de alimentare la portul din spate. Alt cablu pe USB 2.0 este necesar spre a face legătura între imprimantă și desktop PC sau notebook. Mi-aș fi dorit să văd o conexiune Wi-Fi, mai ales că vorbim de o tabletă imprimantă cu preț de peste 700 lei.
Driverele le găsiți aici. Sunt aplicații compatibile pentru Linux, Mac OS X, Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8.1. Mai multe detalii la capitolul următor.
În partea frontală se află butonul de power ce se aprinde verde, control dedicat pentru imprimantă și pentru scanner + alt control dedicat a oferi informații când sunt probleme pe partea de printare sau cerneală este insuficientă (nivelul cernelii poate fi văzut cu ochiul liber în partea dreaptă).
Setul de cerneală costă 116 lei + transport urcă pe la 130 – 140 lei. Știu pentru că am achiziționat un set de 4 recipiente. Încărcarea se face în cel mai ușor mod cu putință. Printează destul de rapid și principalele funcții pe care le îndeplinește:
– imprimare;
– scanare;
– copiere.
Software
Principalele aplicații sunt Printer Driver, Scanner Driver și Event Manager.
Printer Driver – 23.94 MB;
Driver propriu-zis și nu sunt prea multe de adăugat.
Scanner Driver – 19.81 MB;
Permite scanarea în format jpeg. Aplicație simplă, ușor de utilizat.
Event Manager – 14.43 MB;
Permite utilizarea scannerului și transformarea fișierului în pdf.
Conectivitate
Nu are Wi-Fi ci doar conector clasic de tip USB 2.0 A to B. Cablul întâlnit la mai toate imprimantele, nu are nevoie de nicio descriere. Îl conectezi la PC din momentul în care instalezi driver-ul și gata. Mă rog, la un laptop revii de fiecare dată cu firul spre notebook.
Preț
Epson L210 – 769 lei la eMAG.
Concluzii
Epson L210 este o alternativă la multifuncționalele xerox ce sunt mai scumpe la reîncărcare. Se promit 4500 de pagini cu un refill pe negru și 6500 cu un refill pe cele trei recipiente color. Practic, am observat că pe negru se oprește pe la 2500 – 3000 de pagini, iar pe color trebuie să recunosc că nu am printat atât de multe pagini cât să golesc cartușele. Nici nu am vrut să printez doar de dragul de a vedea cât ține.
PRO
– volum mare de printare;
– ușor de utilizat;
– refill ieftin.
CONTRA
– lipsă conexiune Wi-Fi;
– preț ușor ridicat;
– calitate modestă a printurilor atât pe alb-negru cât și pe color.