Realme GT NEO 3 150W – review

18/08/2022

Telefonul principal pe care îl utilizez de câteva luni încoace este Realme GT 2 Pro, în dreptul căruia nu pot pune prea multe minusuri, în sensul că este extrem de potrivit pentru nevoile mele. Acesta rămâne pentru moment flagship-ul companiei chineze, în timp ce modelul despre care vom vorbi mai departe îl văd situat în zona high-end mid-range, dacă se poate acorda o astfel de categorisire.

Realme GT NEO 3 150W vrea să atragă atenția asupra sa încă din denumire asupra încărcării extrem de rapide, din partea mea cea mai cea dintre toate la ora actuală. Vă explic mai multe la capitolul dedicat despre asta, până acolo hai să parcurgem pe rând secțiunile clasice ale unei recenzii de smartphone pe Gadget.ro.

Specificații pentru Realme GT NEO 3 150W

Specificatii Realme GT 3 NEO 150W

Design

Realme GT 3 NEO 150W

Am primit exemplarul de test în cutia de retail sigilată, în care mai găsim și încărcător la maxim 160W, cablu USB-C la USB-C, husă de protecție din silicon, agrafă pentru accesul la slotul sim și două pliante cu diferite informații, dintre care unul cu rol de ghid de pornire rapidă:

Realme GT NEO 3 150W este un smartphone ce se simte mai compact în mână decât ai putea crede după ce parcurgi specificațiile. Are spatele este ușor curbat către laterale și astfel nu simți că-ți poate scăpa prea ușor din mână, în timp ce sticla finisată mat aduce ceva aderență. Apropo de sticla de pe spate, prin faptul că este mată nici nu adună deloc urmele degetelor, amprentele nu apar sub nicio formă pe acolo.

Culoarea spatelui, dar care apare și pe șasiu, este un albastru intens, ce poate prinde nuanțe de violet în lumină mai slabă. Două dungi albe ce străbat telefonul pe lungime, în dreptul modulului camerei principale, te duc cu gândul la mașini sport, mie în minte îmi apare Shelby Cobra, una dintre mașinile la care visez de mulți ani.

Pe partea de design, dar ca o chestie ce ține și de utilizare, îmi place că butoanele pentru reglarea volumului sunt pe altă laterală față de cel Power. În același timp nu am cum să nu apreciez faptul că modulul camerei principale și lentilele senzorului de 50 MP nu ies prea tare în relief.

Chiar și așa, există riscul să zgârii sticla camerei principale când așezi smartphone-ul pe spate, iar pentru a evita asta poți folosi husa de protecție pe care o primești în cutia de retail. Aceasta vine cu o „bordură” în jurul modulului foto de pe spate și astfel scad șansele ca acesta să aibă de suferit în timp.

Ca și construcție, nimic de reproșat. Realme GT NEO 3 150W este solid, foarte greu îl poți face să flexeze, iar calitatea asamblării și a finisajelor de detaliu este excelentă. Materialele folosite sunt și ele de bună calitate, conturând în ansamblu un smartphone demn de statutul de flagship.

Ecran și sunet

Realme GT 3 NEO 150W

Este greu să spun că în ultimul timp am mai găsit ecrane de slabă calitate pe telefoane mid-range, iar în cazul Realme GT NEO 3 150W nu este nimic neobișnuit, ba din contră. Ecranul AMOLED de 6.7 inch reprezintă unul dintre principalele avantaje ale acestui smartphone.

Culorile sunt excelent redate, dar pot fi reglate și către o zonă ceva mai saturată, pentru cei ce apreciază astfel de abordare. Contrastul este infinit, întrucât negrul este perfect, ca la orice panou cu diode organice. Luminozitatea este foarte înaltă, nici în bătaia directă a soarelui de vară nu apar probleme de lizibilitate. Unghiurile de vizualizare sunt pe cât se poate largi, în timp ce rezoluția conturează suficient de fin chiar și cele mai mici detalii.

Rata de refresh poate fi setată la maximul de 120 Hz, atunci când telefonul încearcă mai mereu să mențină această setare, sau poate fi aleasă varianta clasică de 60 Hz pentru economie de energie. Din partea mea, cea mai bună alegere este selectarea Automată, ce împinge rata de refresh la maxim atunci când este nevoie, dar rămâne la cea de 60 Hz când nimic nu se mișcă pe ecran sau în aplicațiile video ori în jocuri. Da, poate că era de preferat ca în jocuri să avem rată de refresh variabilă, dar nu este cazul la Realme GT NEO 3 150W.

Setările ecranului pentru Realme GT NEO 3 150W:

Sunetul extern de tip stereo, cu un difuzor pe marginea de jos și celălalt reprezentat de cel pentru apeluri, mi se pare foarte apropiat ca intensitate de cel al Realme GT 2 Pro, adică mai mult decât suficient în majoritatea situațiilor.

Ca și calitate, aici mi se pare mai bine o idee față de flagshipul Realme, foarte probabil Realme GT NEO 3 150W mai prezintă în zona difuzorului pentru apeluri o grilă cu trei orificii prin care undele sonore ies mai puțin stânjenite. Asta se traduce prin o idee mai mult bass și printr-un echilibru mai bun între cele două difuzoare. Mediile sunt excelent conturate, iar înaltele sunt acolo într-o măsură cel puțin acceptabilă. Una peste alta, sunetul extern este de bună calitate, nu de top, dar pe aproape.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Realme GT 3 NEO 150W

Aici am avut parte de o premieră, Realme GT NEO 3 150W este primul smartphone pe care îl testez ce vine cu chipset MediaTek Dimensity 8100 5G. Acesta este produs printr-un proces de litografiere pe 5nm, deci aș putea spune că este la nivel de Qualcomm Snapdragon 888. Procesorul Dimensity 8100 5G este unul octa-core ceva mai clasic, cu 4 nuclee Cortex-A78 de performanță ce pot urca în frecvență până la 2.85 GHz și alte patru nuclee, pe arhitectură Cortex-A55, deci axate pe eficiență, ce rulează la un maxim de 2.00 GHz.

Acceleratorul grafic este un Mali-G610 MC6, pe care l-am descoperit puternic, dar nu la nivelul Adreno de la Qualcomm. Nu există joc în Google Play Store pe care să nu-l ruleze în condiții decente, dar nu la detalii maxime pentru cele mai grele dintre ele.

Memoria RAM este de 12 GB, mult peste ceea ce ai nevoie în orice sarcini sau în multitasking, iar faptul că avem cea mai recentă versiune, anume LPDDR5 nu poate fi decât de bun augur. Spațiul intern de stocare este de 256GB, dintre care disponibili utilizatorului sunt aproape 225 GB, de tip UFS 3.1. Iată că memoria, fie ea volatilă ori non-volatilă, este de cea mai performantă, așa că nu am ce să reproșez aici. Nu există suport pentru carduri de memorie.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme GT NEO 3 150W: 

Ansamblul hardware face față cu brio în absolut orice aplicație sau joc, nu am observat lag sau întârzieri în interfață aproape niciodată. Au mai apărut mici, foarte mici agățări în primele ore de utilizare, care apoi au fost de domeniul trecutului, probabil fiindcă sistemul de operare a scăpat de anumite sarcini ce rulau la început în fundal, a învățat cum să optimizeze totul pentru o experiență de utilizare optimă. Iar Realme GT NEO 3 150W chiar nu dezamăgește aici, totul se întâmplă aproape instant de fiecare dată.

Ca toate smartphone-urile Realme pe care le-am testat și Realme GT NEO 3 150W vine cu interfața Realme UI aplicată peste Android. În cazul de față vorbim despre Realme UI 3.0 și Android 12. Interfața este asemănătoare până aproape de identică cu cea de Android nativ, doar că aduce multe setări, reglaje și gesturi suplimentare, ce-ți permit o personalizare în detaliu a telefonului tău.

Este vorba despre posibilitatea de a activa o bară laterală inteligentă, despre ferestre flexibile, despre lansare rapidă, spațiu copii sau mod simplu, pe lângă multe altele.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Realme UI 3.0 Android 12 Realme GT NEO 3 150W:

Aplicațiile preinstalate pe Realme GT NEO 3 150W sunt mai multe la număr decât mi-ar fi plăcut, mai ales că nu vorbim despre unele exclusive pentru acest model, ci despre aplicații pe care oricum le poți instala gratuit oricând din magazinul Google Play. Avem, în plus față de cele de la Google, Amazon Shopping, Blocare Ecran, Booking, Busolă, Clonă telefon, Facebook, Fișierele mele, LinkedIn, Manager telefon, Muzică, Recorder, TikTok și Videoclipuri.

Performanță

Am pus rezultatele obținute în testele de benchmark de Realme GT NEO 3 150W lângă cele ale fratelui mai mare și cu mai multe pretenții. Așa cum mă așteptam, avem o performanță mai slabă în sarcinile 3D, în timp ce pe testele ce pun accent pe CPU multi-core, Dimensity 8100 5G stă mai bine. Totodată, mi se pare un pic ciudat că pe stocare Realme GT NEO 3 150W a prins rezultate o idee mai bune.

Trebuie să amintesc aici și faptul că în timpul testelor de benchmark, dar și în jocuri grele sau când filmam 4K cu 60 fps, Realme GT NEO 3 150W se încălzește simțitor în zona din dreapta modulului camerelor foto de pe spate. După câteva minute de astfel de sarcini observi o diminuare a performanțelor, dar nu mi s-a întâmplat ca filmarea 4K 60fps să fie întreruptă vreodată, deși am filmat ziua afară, la amiază, în soare, la temperaturi exterioare la umbră de peste 32 grade Celsius.

Teste benchmark Realme GT 3 NEO 150W

Conectivitate

Realme GT 3 NEO 150W

Realme GT NEO 3 150W este un terminal dual-sim, ce acceptă conexiune 5G pe oricare dintre cele două cartele nano sim, dar nu simultan. Benzile 5G pe care telefonul le recunoaște sunt:

  • NSA – n77/78/40/41(2496-2690MHz)/1/3/5/8;
  • SA – n78/40/41(2496-2690MHz)/1/3/5/8/28A.

Pe Wi-Fi nu lipsește standardul ax (6), în timp ce Bluetooth este cu adevărat în cea mai nouă versiune, respectiv 5.3. Avem și NFC, iar localizarea este de tip dual frequency cu suport A-GPS, Beidou, Glonass, QZSS și Galileo.

Elementele fizice de conectivitate sunt amplasate astfel: pe stânga avem butoanele pentru reglarea volumului, pe stânga este butonul Power, jos vedem portul USB-C alături de slotul pentru cartele sim, microfonul și difuzorul principale, în timp ce sus apar microfonul secundar și grila suplimentară pentru difuzorul pentru apeluri.  

Senzorul optic pentru amprentă este amplasat sub ecran, dar este poziționat un pic cam jos, mai greu de accesat. Pe de altă parte are o rată de recunoaștere dintre cele mai ridicate și un timp aproape instant de reacție.

Camere foto și video

Realme GT 3 NEO 150W

Deși afișează trei senzori pe spate, aș spune că doar unul contează cu adevărat. Avem fix același senzor wide de 50 MP de pe Realme GT 2 Pro, cu singura mențiune notabilă că lentilele vin cu o diafragmă f/1.9, față de cea f/1.8 de la flagship-ul cu acte în regulă. Camera ultrawide nu anunță multe, iar senzorul Macro de 2 MP este pus acolo ca să dea la număr.

Aplicația Camera de pe Realme GT NEO 3 150W este similară cu tot ce am întâlnit în ultimul timp în lumea Android.

Screenshots din aplicația Camera de pe Realme GT NEO 3 150W:

Trecem direct la pozele de zi, am captat exemple cu camera ultrawide și cu cea wide, în format 1X și zoom 2X, cadre ce sunt captate ambele cu senzorul principal de 50 MP.

Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu Realme GT NEO 3 150W:

Din ce putem vedea mai sus, pozele ultrawide sunt de nivel mediu, nu mi se pare că fac cinste unui smartphone precum Realme GT NEO 3 150W. Sunt ok, dar nimic mai mult și cu siguranță sunt telefoane în zona de preț unde concurează GT NEO 3 care se descurcă cu mult mai bine.

Pe de altă parte, senzorul wide produce rezultate excelente, mai nimc de reproșat. Impresionează din orice punct de vedere, cu mențiunea că uneori mai greșește pe partea de expunere. Nu sunt exemple în cele de mai sus, dar mi s-a întâmplat ca uneori să apară cadre subexpuse sau supraexpuse. Din fericire, acest comportament poate fi rezolvat extrem de simplu printr-un viitor update.

Poze în low-light făcute cu Realme GT NEO 3 150W (ultrawide, wide și zoom 2X):

În scenele low-light, când putem activa modul de Noapte pentru ambii senzori și pot fi captat astfel și poze cu zoom 2X, avem rezultate diferite. Cele ultrawide sunt aproape inutilizabile, apar în ceață și nu conving deloc. Senzorul wide se descurcă evident mai bine, ba chiar nu sunt multe de reproșat, doar fotografiile cu zoom 2X sunt mai slabe calitativ.

Am făcut și câteva poze macro, ca să fie:

Camera frontală de 16 Megapixeli m-a surprins. Selfie-urile sunt de foarte bună calitate, chiar și cele cu modul Portret activat mi-au plăcut. Foarte bine aici.

Fotografii făcute cu camera frontală Realme GT NEO 3 150W (cu și fără mod Portret):

Pe partea video stăm foarte bine. Nu avem captură 8K, dar nici că-i simt lipsa, oricum mi se pare ceva ce foarte puțin folosesc. Clipurile 4K sunt pline de detalii, cu culori plăcute și contrast optim, dar ceea ce m-a impresionat a fost intervalul dinamic, mai mult decât extins pentru un astfel de telefon.

Pentru clipurile Full HD la 60 fps se activează automat un mod de stabilizare electronică mai pronunțată, ce elimină cea mai mare parte a mișcărilor imaginii.

Clip video 4K 60 fps filmat cu Realme GT NEO 3 150W:

httpvh://youtu.be/IGb14oc19B8

Clip video Full HD 1080p 60 fps filmat cu Realme GT NEO 3 150W:

httpvh://youtu.be/Yi7gGTup7H4

Autonomie

Autonomie Realme GT 3 NEO 150W

Marea și singura diferență între un Realme GT NEO 3 150W și versiunea 80W este aici. Bateria în cazul de față este de 4500 mAh, în timp ce la versiunea ce se încarcă cu maxim 80W avem un acumulator de 5000 mAh.

Chiar și cu 500 mAh în minus, Realme GT NEO 3 150W nu pune nicio problemă pe partea de autonomie. O zi de dimineața până seara este ușor de atins, doar dacă forțezi mult telefonul se poate să ajungi în noapte cu doar câteva procente rămase. În rest, cu utilizare normală este foarte probabil să atingi și două zile, cu un SoT de peste 6 ore.

Încarcator Realme GT 3 NEO 150W

Ajungem la încărcare. Realme GT NEO 3 150W se încarcă incredibil, dar incredibil de rapid. Încărcătorul din pachetul de retail poate genera la ieșire o putere maximă de 160W (20V / 8A), dar telefonul va „trage” curent cu maximum 150W. Și clar face asta timp de cel puțin câteva minute, întrucât bateria complet goală se încarcă până la 37% în doar 5 minute. După alte 5 minute se ajunge deja la 72%. Da, în 10 minute ai acumulatorul la 72% după ce a fost complet gol! În 15 minute s-a ajuns la 99%, pentru ca încărcarea completă să fie realizată în 16 minute. 16 minute pentru ca un acumulator de 4500 mAh să ajungă de la 0 la 100%! Incredibil, dar adevărat :).

Trebuie să spun că telefonul se încălzește mai tare când rulează teste de benchmark complicate, față de când se încarcă rapid. Nu spun că nu se încălzește simțitor când este conectat la priză cu încărcătorul rapid, dar nu pe atât de tare față de când este pus serios la treabă. Încărcătorul, pe de altă parte, devine fierbinte cu adevărat.

Realme afirmă totuși că nu sunt probleme cu încărcarea rapidă la 150W și că sunt multe sisteme ce protejează telefonul (peste 30 de straturi de protecție, dacă îmi aduc bine aminte). Totodată, se pare că după nu mai puțin de 1600 de cicluri de încărcare completă bateria lui Realme GT NEO 3 150W ar trebui să rămână cu o stare de „sănătate” de circa 80%. Impresionant și asta, dacă se adeverește în timp. 

Preț

Realme GT NEO 3 150W 12 / 256 GB3.300 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării recenziei).

Realme GT 3 NEO 150W
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de foarte bună calitate, telefonul este din acest punct de vedere de nivel flagship;
  • ecran excelent;
  • ansamblu hardware foarte performant;
  • interfața Realme UI rulează excelent tot timpul și vine cu multe setări suplimentare folositoare față de un Android nativ;
  • rezultate foto-video foarte bune pentru camera principală de 50 MP, la fel și pentru cea frontală;
  • autonomie ridicată;
  • încărcare incredibil de rapidă, 0 - 100% într-un sfert de oră!
Contra
  • fără slot pentru card microSD, fără jack audio de 3.5 mm și fără certificare IP;
  • camera ultrawide nu este nici pe departe de nivelul pe care îl presupune un telefon poziționat la prețul actual;
  • prețul actual (cel de la data publicării recenziei) este cam optimist (știu că toate prețurile au urcat amețitor, dar nu pot să nu punctez asta de fiecare dată când este nevoie).
Concluzii

Realme GT NEO 3 150W este un telefon extrem de bun la majoritatea punctelor de analiză. Doar că, la fel cum am tot spus cu fiecare ocazie în ultimul timp, prețurile au luat-o razna. Un Realme GT 2 Pro în aceeași configurație de memorie (12 + 256 GB) costă la momentul redactării acestui review cu 500 de lei mai mult și aș spune că merită diferența. Pentru a-l putea recomanda fără rezerve pe Realme GT NEO 3 150W prețul ar trebui să scadă cu cel puțin 15 - 20%. Înțeleg situația economică mondială actuală și văd că prețurile nu mai sunt ce-au fost, dar sper să ne revenim în curând.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.