A trecut ceva timp de la testarea unui iPhone, dar uite că după o bună perioadă de utilizare pot veni cu impresiile legate de iPhone 8 Plus, telefon pe care l-am primit spre testare prin intermediul Orange.
iPhone 8 Plus a fost pus într-un con de umbră de către iPhone X. Mă rog, săracul nu are nicio vină pentru faptul că Apple l-a făcut să arate în linii mari similar cu 7 Plus / 6s Plus / 6 Plus (diferența majoră fiind dată de sticla de pe spate ce aduce la pachet și încărcarea wireless).
Totuși, dacă vrei specificațiile lui iPhone X, mai puțin display-ul, și vrei să faci economie s-ar putea ca iPhone 8 Plus să fie o alegere inspirată (presupun că sunt și promoții mai bune la portare / prelungire de contract pentru 8 Plus față de iPhone X, vedetă pe partea de cerere).
Material video
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone, cablu port lightning – USB, adaptor de la port lightning la jack de 3.5 mm, încărcător la 5V / 1A – pentru încărcare rapidă aveți nevoie de un alt încărcător sau să-l folosiți pe cel de la MacBook 12, căști de tip in-ear pe port lightning.
Nu sunt prea multe de comentat în ce privește designul, avem un design tipic Apple și regăsit la trei generații de până acum (iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus și iPhone 7 Plus). Diferența este dată de faptul că acum nu mai avem o carcasă metalică ci un șasiu din aluminiu + sticlă pe față și spate, iar Apple aduce ca noutate pentru dispozitivele sale – încărcarea wireless.
Aș spune că avem o evoluție interesantă – nu-i așa? Apple variază greutate și grosimea, de la o generația la alta. Mă rog, modificările sunt relativ mici. Observați că iPhone 8 Plus este cel mai greu și cel mai gros, cu puțin de tot mai lung și mai lat. Cred că husele de iPhone 7 Plus nu se potrivesc la iPhone 8 Plus, dacă contează asta pentru cineva. Prevăd că trecerea la iPhone 8 Plus este realizată mai degrabă de cei ce l-au folosit pe iPhone 6 Plus.
L-am primit de la Orange în noua variantă de culoare, una ce cred că va fi mai ales pe placul doamnelor și domnișoarelor. Culoarea aceasta ar fi un alt element ce-l individualizează.
Acum să nu mă înțelegeți greșit. Telefonul este bine fabricat, materiale de bună calitate, atenție la detalii etc. Problema este dată de faptul că arată ușor învechit, iar cei ce trec de asta se aleg cu un iPhone actualizat la nivel hardware, cameră foto etc. Raportul display / corp, chenarul negru abia perceptibil al display-ului sunt elemente ce-l trag în jos pe 8 Plus în bătălia cu iPhone X, iar multe persoane vor dori să plătească în jur de 1000 lei în plus ca să primească un iPhone cu adevărat nou pe partea de design.
Camera duală se profilează dincolo de profilul general și de aici nevoia unei huse de protecție. Vă recomand husă de protecție și pentru că telefonul cu sticlă pe spate și aluminiu rotunjit pe margini este foarte…, alunecos. L-am manevrat cu maximă atenție și tot mi-a scăpat de vreo două ori pe parchet. Inevitabil să spun că imediat apar și zgârieturile în astfel de situații. Cei ce doresc să-i păstreze valoarea la revânzare cât mai bine se vor orienta spre o carcasă de protecție.
Mai multe detalii legate de design în materialul video, dar mai ales în galeria exhaustivă de imagini ce însoțește articolul.
Ecran și sunet
Nu sunt prea multe de adăugat la acest capitol în comparația cu generația precedentă. Apple mizează pe același ecran IPS LED-backlit de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, aspect 16:9, tratat oleofobic, protejat cu sticlă rezistentă la zgârieturi, se adaugă certificarea IP67 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful.
Și aici trebuie să punctez că avem un panel de bună calitate, cu luminozitate ridicată, culori naturale și unghi larg de vizualizare. Doar că pentru un smartphone de peste 4000 lei parcă mi-aș dori nu doar să am parte de un panel bun, ci de unul de-a dreptul excelent. Apropo, dacă vrei să reglezi luminozitatea trebuie să intri în centrul de setări rapide ce-l accesezi prin swipe de la bază în sus, să apeși prelung pe elementul ce indică ecranul și de acolo să reglezi luminozitatea, să activezi filtrul pentru noapte ce protejează privirea sau să activezi / dezactivezi funcția True Tone. Un slider cum era până acum aș spune că era mult mai simplu și la îndemână.
Contrastul este de 1300:1 și luminozitatea urcă până la un maxim de 625 cd / metru pătrat, așa numitul retina HD display. Nu o să aveți probleme cu vreun font insuficient conturat etc. Nu este cazul.
Integrarea 3D Touch este prezentă, una dintre cele mai bune. Pe Android, deja au renunțat la 3D Touch, nu au reușit să-i facă pe utilizatori să apese pe ecran mai prelung spre a activa diverse funcții. Apple mizează mai departe pe un astfel de control în ecranul lui iPhone 8 Plus.
Sunetul este livrat de două difuzoare: cel de la bază de lângă portul lightning și al doilea adus deasupra ecranului. Se aude puternic și cu suficient de mult bass, redare corectă a întregului spectru și amplitudine destul de ridicată. Am ceva probleme cu auzul în perioada asta, așa că mai greu cu analiza sunetului. Totuși, iPhone-ul m-a impresionat în mod plăcut. Ai parte de un efect stereo plăcut, păcat că în modul landscape de multe ori ajungi să blochezi difuzorul de la bază și se mai strică din ce ar trebui să iasă. Căștile din pachet știu de la iPhone 7 Plus că sunt bune, destul de ok pentru 80 – 90% dintre utilizatori de iPhone. Designul mi se pare ușor ciudat, acum de la ureche la ureche ca să spun așa. În pachet este și un adaptor pentru cei ce au căști pe jack-ul clasic de 3.5 mm. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, aici este și slider-ul pentru activarea modului tăcere (tipic pentru smartphone-urile Apple).
Hardware, sistem de operare și aplicații
Avem un hardware actualizat, Apple A11 Bionic de tip hexa-core cu 2 nuclee pentru performanță înaltă botezate Monsoon și alte 4 nuclee pentru task-urile de zi cu zi axate pe eficiență energetică denumite Mistral.
iPhone 7 Plus folosea un procesor denumit Apple A10 Fusion de tip quad-core cu 2 x Hurricane ce urca la 2.34 GHz și alte 2 nuclee denumite Zephyr, iar acceleratorul grafic de tip six-core era realizat de către PowerVR (Seriex7XT Plus). Acum se trece la o arhitectură hexa-core pentru procesor și numărul de nuclee din acceleratorul grafic coboară la jumătate, dar avem pentru prima dată un GPU dezvoltat intern de către Apple. Știți că Apple își bagă coadă și la nivel de procesor, customizat intern și adaptat de către compania americană.
Informații hardware oferite de AnTuTu Benchmark;
Apple A11 Bionic este fabricat de către TSMC pe un proces de litografiere în 10nm FinFET, cu 30% mai mic față de Apple A10, dar cu 35% mai performant față de generația anterioară și cu 70% mai eficient ca și consum de energie / performanță oferită.
Nucleele Monsoon urcă la 2.39 GHz, pentru Mistral nu am găsit detalii concrete. A11 are un ISP nou ce ajută în procesarea imaginilor (estimarea luminozității, analiza culorilor, procesarea avansată a pixelilor etc). Tot pe A11 avem și o rețea neurală ce realizează până la 600 miliarde operațiuni / secundă. Este folosită în tehnologia Face ID, în Animoji-urile bazate pe realitate augmentată. Apple investește în rețeaua neurală și în AI de prin 2015, iar acum avem o primă implementare. AI-ul ajută procesorul să fie smart, să aloce resursele în mod judicios etc. Se adaugă și co-procesorul M11 ce adună datele de la senzori și le interpretează.
Procesorul este ajutat de 3 GB memorie RAM și 64 / 256 GB spațiu de stocare. Rulează iOS 11.2 și funcționează impecabil în orice aplicație sau joc, așa cum Apple ne-a obișnuit până acum. Nu sunt prea multe de spus nici legate de interfața grafică. Personal, mi se pare ușor învechită, dar cei ce aleg Apple își doresc stabilitate, funcționare fără lag pe termen lung (aici au mai fost probleme cu scandalul bateriilor și update-ul ce lovește în viteza procesorului, în cele din urmă au scos-o la capăt, nu a fost vorba nicio secundă de nou lansatul iPhone 8 Plus).
Aplicații preinstalate pe iPhone 8 Plus;
Aplicații standard: Mail, Contacts, Photos, Camera, Maps, Clock, Weather, Home, Notes, Stocks, Reminders, Videos, App Store, iTunes Store, iBooks, Health, Wallet, Settings, FaceTime, Podcasts, Calculator, Watch, Files, Extras (Compass, Tips, Voice Memos, Contacts, Find Friends și Find iPhone).
În afară de Photos, Camera, App Store, Wallet, Settings, Find iPhone și browserul Safari – restul pot fi dezinstalat. Bloatware zero. De apreciat cât de sprintene sunt pe iOS și aplicațiile Android (YouTube, Gmail, Google Maps), mi s-au părut a fi chiar mai rapide față de ceea ce primesc în mod uzual pe GALAXY S8 Plus și funcționare mi s-a părut a fi mai promptă. Poate să fie doar o apreciere personală, dar Google își scrie aplicațiile pentru iOS cu maximă atenție. Plătesc și câteva miliarde de dolari ca să fie motorul de căutare by default din Safari.
Interfața iOS 11.1.2;
Performanță
Rezultate cu adevărat notabile în testele de benchmark (peste unele smartphone-uri Android cu procesoare octa-core și 8 GB RAM).
Teste de benchmark rulate pe iPhone 8 Plus;
Conectivitate
Nu sunt prea multe de adăugat față de iPhone 7 Plus. Viteza crește în 4G de la LTE Cat9 la LTE Cat12 (de la 450 Mbps în download cu 50 Mbps în upload spre 600 Mbps în download și 150 Mbps în upload). O să spuneți că nu are viteză gigabit, dar ce operator de telecomunicații aduce gigabit în mod comercial? Măcar să avem pe undeva un 2 – 300 Mbps în mod real și tot mi se pare o viteză uriașă.
Se trece de la bluetooth 4.2 la bluetooth 5.0 (acoperire mai mare, consum de energie eficientizat). În rest avem Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, NFC pentru Apple Pay (nu a ajuns încă în România din câte știu), cititorul de amprentă sub display – mult mai ușor de accesat și mai la îndemână ca utilizare față de Face ID, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și QZSS (sistemul american, rusesc, european și japonez, lipsește doar sistemul de sateliți al Chinei – BDS-ul).
În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, la bază dați de portul lightning și difuzorul principal, în lateral dreapta de slotul pentru nanoSIM și butonul de power, iar în stânga de slider-ul pentru trecerea rapidă între modurile de sunet și reglarea volumului propriu-zisă. Aș folosi un vers al unei formații autohtone: Clasic ca un.. iPhone din generațiile anterioare sau Nimic nou pe frontul de vest.
În SpeedTest pe conexiune gigabit am prins 437 Mbps la download și 455 Mbps la upload. Sunt cele mai bune valori de când folosesc SpeedTest pentru testele de pe site. Niciun alt smartphone nu a obținut valori de acest fel, de fapt nu-mi amintesc niciun telefon mobil care să fi trecut de granița a 300 Mbps pe Wi-Fi ac și conexiunea gigabit de la RCS-RDS. iPhone 8 Plus îl consider cel mai rapid smartphone la download de date pe internet Wi-Fi. Punct.
Cameră foto și video
Avem un articol comparativ în care iPhone 8 Plus s-a duelat cu Huawei Mate 10 Pro și Samsung GALAXY Note8. Cum am spus și acolo, avem trei telefoane cu camere foto performante, diferențele de multe ori sunt minime în favoarea unuia sau altuia.
Interfața camerei foto și video de pe iPhone 8 Plus;
Camera duală de pe iPhone 8 Plus aduce un senzor de 12 Megapixeli cu f/1.8 și OIS + alt senzor de 12 Megapixeli cu f/2.8. Conlucrează spre a oferi zoom-ul optic de tip 2x, dar și în modul Portrait sunt puse la lucru spre a defocusa spațiul din spatele subiectului și a aduce un blur mai de efect.
Își face autofocusul în mod corect, la macro aș spune că are mici ezitări, iar pe timp de noapte aduce ceva zgomot de imagine, dar cumva în limite normale. Este un smartphone excelent pentru fotografiile de share-uit pe Instagram și Facebook, chiar și pentru conținutul de pus pe YouTube, în anumite limite. Interfașa este una dintre cele mai simple cu putință, iar modul Portrait este o adiție interesantă. Blurul mi se pare mult prea puternic, dar am întâlnit destule persoane ce tocmai asta apreciau, așa că evit să trag judecăți de valoare pe acest aspect.
Cu zoom-ul optic 2x sunt situații în care scoate zgomot de imagine, mai ales în low-light sau spații întunecate și asta pentru că al doilea senzor de 12 Megapixeli cu f/2.8 nu are OIS. Apple are o abordare mai soft a imaginilor, cumva șters fără HDR activat. Se rezolvă cu HDR-ul pus la lucru, dacă vreți tonalități mai aprinse, contraste mai puternice.
Clip 4K cu 60 fps realizat cu iPhone 8 Plus;
Clip slow-mo 1080p cu 120 fps realizat cu iPhone 8 Plus;
Clip fast-forward făcut cu iPhone 8 Plus;
Fotografii realizate cu iPhone 8 Plus (fără resize le găsiți aici – link valabil pentru 7 zile).
Autonomie
Bateria lui iPhone 8 Plus este puți mai mică față de cea din iPhone 7 Plus, dar compensează printr-un procesor ce se laudă cu un consum de energie mai redus. Trece testul unei zile de utilizare, de dimineața până seară nu are nevoie de încărcare la utilizare medie spre intensivă. Cu luminozitatea la maxim și jocuri cu grafică complexă nu trece de pragul a jumătatre / trei sferturi de zi în cel mai optimist scenariu cu putință.
Pentru încărcarea rapidă a bateriei trebuie să achiziționați un alt încărcător față de cel din cutie, se potrivește cu încărcătorul pe USB type-C al MacBook-ului de 12 inch. Acela ar permit ca în 30 de minute să încărcați 50% din acumulatorul de 2691 mAh. Nu pot să spun că sunt impresionat. Sunt telefoane mobile cu baterii de 4000 mAh ce se încarcă de la 0 – 50% tot în jurul a 30 minute. Apple are resurse spre a aduce o încărcare cu adevărat rapidă.
Am încărcat iPhone 8 Plus și pe wireless charging (încărcătorul gândit pentru S7 / S7 Edge ce-l folosesc și la GALAXY S8 / S8 Plus, pe standard Qi).
Alimentare de la 0 – 100% pe încărcătorul din pachet – 3 ore și 5 minute;
Alimentare de la 0 – 100% pe încărcătorul wireless Qi al Samsung S7 / S7 Edge – 4 ore și 22 minute.
Timp obținut în testul Gadget.ro – 9 ore și 10 minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing pe conexiune Wi-Fi de pe canalul nostru de YouTube). Note8 a strâns 7 ore și 50 de minute, GALAXY S8 Plus a prins 9 ore și 30 de minute, iPhone 7 Plus s-a oprit la 8 ore și 20 minute. Asta ca să punem testul într-un context.
Preț
iPhone 8 Plus de 64 GB – 869 euro / aprox. 4042 lei sau 499 euro cu Orange Me 43 (43 euro pe lună, 11 GB trafic de date ce pot fi folosiți și în roaming SEE, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE, 600 minute internaționale, Orange TV Go cu acces la 27 canale TV + opțiunea Movie Go Unlimited cu trafic de date necontorizat).
Concluzii
iPhone 8 Plus cred că este un ultim mohican, iar o generație cu acest design nu va mai sosi pe un display așa mare. Cel mai probabil, iPhone 9 va fi un fel de iPhone SE, iar 9 Plus va lăsa locul fratelui mai mare – iPhone X în generație actualizată.
Apple nu are de ce să-l mai țină în producție, mai ales că sunt sigur că vor să marjeze mai puternic pe vârful de lance. Avantajul lui iPhone 8 Plus rămâne prețul + designul convențional cu cititor de amprentă în partea frontală, mai sunt și persoane ce preferă o astfel de poziționare. În rest, pierde detașat în fața lui iPhone X la design, raportul display / corp, dimensiunile sale sunt de-a dreptul pantagruelice pentru un telefon cu diagonală de 5.5 inch.
Totuși, cei ce-l vor cumpăra vor găsi experiența specifică Apple, cu un sistem de operare simplu și ușor de parcurs, cu o cameră foto și video dintre cele mai bune, cu un hardware puternic și o funcționare ireproșabilă.
PRO
- sunet de bună calitate din partea celor 2 difuzoare, dar și pe portul lightning;
- hardware destul de puternic pentru tot ce mișcă în App Store (aplicații și jocuri);
- cameră foto și video din categoria premium;
- software ce mizează pe simplitate și stabilitate.
CONTRA
- design învechit;
- încărcare rapidă doar cu alt încărcător achiziționat separat.