Realme a intrat pe piața românească de la început de aprilie și avem câteva recenzii pentru produse din segmentul mid-range, urmează și un model interesant pe segmentul premium, dar între timp discutăm despre cel mai ieftin smartphone din gamă – Realme C21. 

Primele trei review-uri de smartphone-uri Realme:

Prețul de pornire de 499.99 lei pentru modelul cu 3 GB RAM și 32 GB stocare implică și diverse compromisuri – microUSB, fără NFC, fără Wi-Fi ac, încărcare lentă pentru bateria de 5000 mAh, display cu rezoluție HD+ etc. 

Haideți mai bine să-i parcurgem specificațiile tehnice. 

Partea de unboxing și primele impresii

Specificații

Design; 

În pachet pe lângă smartphone se află agrafa pentru slotul dual-sim + microSD, cablu USB Type-C – USB, încărcător la 5V / 2A = 10W. Am avut impresia că are și husă de protecție din plastic transparent, dar am revăzut unboxing-ul și nu are. 

A sosit la review în configurația mai puternică, 4 GB RAM și 64 GB stocare (preț de listă destul de mare – 650 lei), varianta de culoare – Cross Blue. Este un albastru mai spălăcit, cu o textură plăcută la atingere (sticlă pe față, plastic pe spate și structură din plastic). 

Nu deranjează la utilizare îndelungată, deși are baterie de 5000 mAh și face parte din categoria de telefoane ieftine se situează la sub 200 gr, iar grosimea nu trece de 9 mm. Nu ai senzația de cărămidă, înțelegeți voi ce vreau să spun. 

Mi se pare a fi un telefon pe care-l poți folosi fără husă. Camera spate nu iese în relief, nu ai grijă sticlei în partea spate, pentru că…, plastic și textură ce plusează pe partea de grip. Camera frontală se află într-un decupaj de tip notch, de dimensiuni reduse. 

Da. Trădează faptul că este un telefon ieftin prin marginile generoase ale display-ului, mai ales la bază. Totuși, raportul display / corp trece de 80% (80.8% vs 82.1% la iPhone 11 Pro, spre exemplu). 

Ecran și sunet;

Folosește un ecran IPS de 6.5 inch cu rezoluție HD+, nu am găsit informații legate de sticla aleasă spre a-l proteja, iar din fabrică nu are o folie aplicată. Culorile mi s-au părut ușor șterse, dar sunt și obișnuit cu telefoane mobile din segmentul premium. Rezoluția HD+ nu-l face să fie un display prost, nu am văzut pixeli sau alte chestii de gen. Luminozitatea aș spune că este ok pentru categoria sa de preț. 

Deasupra ecranului se află un notch pentru camera de selfie-uri, mai evident față de un decupaj de tip bulină. 

Difuzorul principal a fost adus în…, partea spate. Nu-l găsești pe laterala de la bază, nici sub display, ci în partea spate. Așa cum erau unele modele ieftine de la Nokia din urmă cu mulți ani de zile. Nu se aude prost, chiar din contră. Neașteptat de bine, doar că se pierde din intensitate, pentru că îl ai în partea spate, nu livrează sunetul direct spre utilizator. Se aude puternic și clar, suficient de mult bass. Nu am idee ce au făcut, dar la sunet pot spune că impresionează plăcut. Probabil, au gândit că este un element de care se ține cont în această zonă de preț. Să se audă bine. 

Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Se aude destul de puternic, bine calibrat și cu suficient bass. Recomand a fi adus pe la maxim 70 – 80% spre a reduce din distorsiunile livrate la volum maxim și bineînțeles, spre a proteja auzul pe termen lung. 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Este un chipset modest, specific smartphone-urilor cu preț de până în 150 euro. MediaTek Helio G35 este dezvoltat într-un proces de litografiere pe 12nm, dar dispune de nuclee dezvoltate pe ARM Cortex-A53 lansat în…, 2012. 

Informații oferite de CPU-Z;

Modelul testat avea 4 GB RAM și 64 GB stocare de tip eMMC 5.1 + slot dedicat pentru cardurile microSD. 

Îl simți de la primul contact drept un smartphone ieftin. Când începi să faci mai multe chestii în mod simultan, îți aduce și lag la pachet (spre exemplu, navighezi prin interfață și în fundal se descarcă update-uri din Play Store pentru aplicațiile instalate). Și când intri prin setări sau în browsing, ai și momente de preluarea și procesare lentă a comenzilor date. 

Deschizi interfața camerei foto și video și trebuie să ai puțină răbdare ca interfața să fie emulată cu toate controalele și opțiunile etc. 

Până la urmă, este un telefon de 5 – 600 lei și nu prea are cum să impresioneze din punct de vedere hardware. Interfața nu-i rea, dar parcă au pus prea multe aplicații. Și aici am impresia că software-ul local este ceva mai aerisit față de ceea ce am primit pe sample-ul de test. 

Rulează Android 10 cu interfața Realme UI, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui aprilie 2021. Nu am idee dacă va face pasul spre Android 11, software-ul cu care și trebuia a fi lansat din start.  

În PUBG Mobile pornise cu Smooth la grafică și Medium la Frame Rate. L-am setat pe maximul posibil – Balanced și Medium. A atins 40.8 grade Celsius în partea spate, iar o sesiune de 30 minute a consumat 6 – 7% din bateria telefonului (neașteptat de bine, dar și pentru că detaliile aduse în joc nu sunt cine știe ce). Poți să joci la un nivel de începător, la avansat când ai nevoie de chestii de finețe, nu te bazezi pe un telefon în genul lui Realme C21. 

Sunt destule, parcă chiar mult prea multe aplicații preinstalate. 

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Duo, Google Foto, Files, Știri, Google One, Podcasturi, Keep, Calendar;

Aplicații Realme: Cloud HeyTap, Clonă telefon, Foldere cu aplicații recomandate: Hot Apps și Hot Games, Lazada, HeyFun, Manager telefon, realme Link, Spațiu pentru jocuri, App Market, Game Center;

Alte aplicații: Facebook, Messenger;

Da. Au adus și ceva bloatware pe telefonul sosit la review. Nu ar strica să reducă volumul de aplicații preinstalate. 

Interfața Realme UI pe Android 11 – Realme C21;

Performanță

A obținut rezultate modeste, așa cum erau și așteptările până la urmă. 

Teste de benchmark rulate pe Realme C21;

Conectivitate

Este un telefon cu conectivitate 4G, cu suport pentru două cartele de tip nanoSIM și slot pentru cardurile microSD. 

Alte elemente de conectivitate integrate de către Realme C21: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 5.0, microUSB 2.0, jack de 3.5 mm, radio FM, cititor de amprentă în partea spate, localizare prin A-GPS, GLONASS și BDS. 

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, nici măcar un microfon. În lateral dreapta veți găsi butonul de reglare a volumului și cel de pornire, la bază se află portul microUSB, jack-ul de 3.5 mm și două microfoane, iar în lateral stânga veți găsi slotul pentru nanoSIM și microSD. Difuzorul principal se află în partea spate. 

Nu are cum să impresioneze prin viteza atinsă, indiferent că discutăm de Wi-Fi sau 4G. Spectrul pe 2.4 GHz este prea aglomerat, iar pe 4G nu cred că știe agregare de spectru. 

Am făcut mai multe teste prin SpeedTest: 

  • Test pe Wi-Fi n în 2.4 GHz;


  • Test pe date mobile (4G) la exterior;


  • Test pe date mobile (3G) la interior;

Nu știe VoLTE și VoWiFi (cel puțin în rețeaua Orange). Apropo, cititorul de amprentă adus în partea spate funcționează excelent, prompt în preluarea și interpretarea amprentei. Sunt ușor nostalgic la ce feedback ai de la un astfel de cititor clasic vs cel integrat în display (cel ultrasonic de la Note20 Ultra sper să fie abandonat la următoarea generație). 

Cameră foto și video

Camera principală are trei senzori: 

  • 13 Megapixeli cu f/2.2 – wide de 26 mm cu dimensiune a pixelului de 1.12 microni și PDAF;
  • 2 Megapixeli cu f/2.4 de tip macro;
  • 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp;

Dispune și de un LED flash, iar pe partea de materiale video – filmează la 1080p cu 30 fps. Camera de selfie-uri este de 5 Megapixeli cu f/2.2. 

Cel mai important senzor este cel de 12 Megapixeli, ceilalți doi sunt mai degrabă pe acolo spre a da frumos la număr (aceeași politică la o pleiadă întreagă de producători de smartphone-uri Android). 

Pe timp de zi, rezultatele sunt decente. Le poți folosi fără probleme în share-ul din social media (Instagram, Facebook etc). Camera de selfie-uri face un bokeh plăcut, iar rezultatele sunt naturale (fără a fi mult prea procesate la nivel de culoare, textură etc). 

Selfie-uri fără Modul Portrait și cu Modul Portrait Activat;

Probleme apar atunci când este lumină slabă sau când se folosește zoom-ul ce-și face crop. Sunt trei opțiuni de zoom: 1x, 2x și 4x. Cel de 4x este inutilizabil în mod real, 2x-ul este cel mult ok-ish. Ai pur și simplu, mult zgomot de imagini, detalii în ceață. 

Fotografii cu 1x, 2x și 4x pe Realme C21;

Interfața camerei foto și video are mai multe opțiuni: Noaptea, Video, Foto, Portret și Mai multe (Cu încetinitorul, Interval de timp, Expert, Ultra Macro, Panorama și Google Lens). 

Alte fotografii realizate cu Realme C21;

În ce privește materialele video, culorile sunt plăcute. Din păcate, își face câte un refresh random și stabilizarea stă modest. Pe de altă parte, zoom-ul 2x și 4x nu-i chiar rău în clipurile video (mai ales că mă raportez la prețul său). 

Clip 1080p cu 30 fps realizat cu Realme C21;

Autonomia

Bateria de 5000 mAh se încarcă la 10W cu încărcătorul din pachet. Are nevoie de 2 ore și 27 minute spre a ajunge de la 3% la 94% (de la 3% la 27% se încarcă în 34 minute). 

Autonomia este mare. Pentru că are un chipset cu toate nucleele pe ARM Cortex-A53, pentru că au adus o baterie mare de 5000 mAh, dar și pentru că ecranul are o rezoluție HD+ fără o luminozitate ieșită din comun. 

Ajunge lejer la două zile de utilizare în condiții medii de utilizare. Cei ce nu intră în continuu pe internet sau jocuri, pot ajunge chiar și la trei zile de autonomie, fără probleme. 

Preț

Realme C21 cu 3 GB RAM și 32 GB stocare – 499.99 lei;

Modelul testat cu 4 GB RAM și 64 GB stocare are un preț recomandat de 649.99 lei. 

Concluzii 

Realme C21 mi se pare a fi de luat în calcul dacă vrei să cumperi un telefon pentru o persoană în vârstă, de fapt nu neapărat. Pentru cineva interesat în special de apeluri, mesaje, WhatsApp, Maps și fără jocuri în regim intensiv. 

Am structurat punctele PRO și CONTRA. 

PRO

  • textură plăcută în partea spate, nu ai nevoie de husă de protecție (grip bun);
  • cameră foto ce se descurcă neașteptat de bine pentru categoria de smartphone-uri din care face parte;
  • sunet bine calibrat pe jack-ul de 3.5 mm;
  • autonomie mare. 

CONTRA

  • microUSB;
  • fără Wi-Fi ac;
  • lag în interfața și aplicații, de la hardware-ul modest;
  • poziționare ciudată a difuzorului principal, pe capacul spate.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.