Cum Vodafone a „închis” cartelele preplătite cu minute nelimitate din oferta Orange și Telekom?

17/01/2016

Am observat o mică agitație pe forumurile românești, din ce în ce mai multe persoane sunt nemulțumite de faptul că le sunt blocate apelurile către Vodafone, dincolo de limita unui anumit număr de minute. 

Exemplu de mesaj primit pe adresa noastră de mail:

Buna seara! Sunt membru al forumului Softpedia si citesc frecvent topicul Orange Pre-Pay, fiind si abonat al acestui „extraordinar” operator. As vrea sa va rog, daca sa poate, sa scrieti un articol pe tema blocarii numerelor Orange din cauza promotiei recente de la Vodafone. Practic, Orange restrictioneaza apelarea oricarui numar de telefon daca aboantul efectueaza convorbiri mai lungi in Vodafone. Au fost facute sesizari si nu au sosit inca raspunsuri, sectiunea de termeni si conditii de care Orange se foloseste sa blocheze numerele e destul de neclara, bineinteles in avantajul lor. Informatie cu pivire la acest subiect se gasesc in topicul Orange Pre-Pay de pe forumul Sofpedia. Ce face Orange e un abuz si merita o publicitate negativa serioasa.”

Mobilissimo a scris un articol legat de blocarea cartelelor Telekom din promoția 4life (5.95 euro pe lună = minute naționale și internaționale pe fix + mesaje naționale NELIMITATE).

De unde a pornit întreaga nebunie?

De la strategia agresivă a Vodafone pe cartele prepay: Când te sună prietenii, primești NET și telefon;

Se oferă beneficii în funcție de apelurile primite (apeluri ce pot fi efectuate din rețea, dar și din rețelele concurente).

Schema de bonificație:

bonificatie-Vodafone

Observați că dacă apelurile sunt efectuate din altă rețea națională se oferă de 10x mai mult. De aici și nebunia de a prinde cât mai multe minute către Vodafone (ca idee, tariful de interconectare reglementat de către ANCOM este de 0.96 eurocenți / minut).

De câte minute din alte rețele ai nevoie ca să achiziționezi gratuit un iPhone 6 de 16 GB de la Vodafone?

153.387 minute – aprox. 2557 ore = 106 zile de vorbit în continuu.

Mă rog, pot fi achiziționate și alte telefoane cu respectivul cupon primit în funcție de numărul de minute primite (Vodafone Smart Ultra 6, Samsung GALAXY S6 Edge, Samsung GALAXY S6, Huawei P8 Lite etc – o întreagă listă, de la modele ieftine spre terminale de top).

Vodafone pune presiune pe Telekom și Orange, de aici și răspunsul prompt al concurenței. Cele 153.387 minute necesare achiziției gratuite a lui iPhone 6 de 16 GB se transformă în 153.387 x 0.96 eurocenți = 147251 eurocenți = 1472 euro, pe care Vodafone „îi trage” prin tariful de interconectare. Interesantă strategie, dar nu știu și cât de ortodoxă și conformă cu normele legale.

Aștept să citesc cu interes și opinia voastră în această problemă. O să încerc a obține răspunsuri oficiale din partea Orange și Telekom. Cert este că Vodafone schimbă o paradigmă și arată vulnerabilitățile unui sistem nereglementat în totalitate.

Update 1: Răspunsul Telekom îl găsiți aici;

Update 2: Răspunsul ANCOM într-un articol dedicat;

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.